Kirjoittaja Aihe: TASS-vaimentimesta:  (Luettu 9888 kertaa)

JpL

  • *
  • Viestejä: 1.204
TASS-vaimentimesta:
« : Lokakuu 07, 2004, 20:26 »
Tuosta TASS vaimentimesta oli asiaa alempana. Vihjaisin asiasta kavereille ja herätti mielenkiintoa. Jos/kun kysyvät siitä enemmän, millainen ko. laitteen vaikutus on esim. .300 Win Mag:n suupamaukseen/rekyyliin? BR-tuotteen vaimennin on tietysti varsin tehokas, mutta tollaista auton pakoputkea ei välttämättä jaksaisi roudata mukana (ei tarvita käytännössä). Onko rekyylinpoiston tehokkuus (edes arviolta) millaista luokkaa, myös hinta kiinnostaa. Onko vaikutusta tarkkuuteen?



Yst. T : J
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JpL »
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


MJ

  • *
  • Viestejä: 493
TASS-projekti
« Vastaus #1 : Lokakuu 07, 2004, 23:00 »
Moi,



TASS "vaimentimen" idea ja ajatus pohjautuu pitkälti jo 1950-luvulla keksittyihin ja testattuihin suujarru/liekinsammutin/vaimennin kombinaatioihin.



Itse asiassa se on periaatteessa modifikoitu versio alkuperäisen amerikkalaisen ArmaLiten AR-10:n sarjatulellakin täysin toimivasta lyhyestä lieriömäisestä suujarru/liekinsammuttimesta lisättynä vaimennusteholla.



Projektin idea, ajatus ja toiminta sai alkunsa killan sisällä vain neljän henkilön  HE, JE, JHa ja MJ yhteisistä ajatuksista. Kukin neljästä toi omia näkemyksiään projektiin, kuten allekirjoittanut ja HE  ArmaLite lähtökohdan, JE vaimennustietämyksensä ja JHa rakentamistietämyksensä. Projektin vastuullisena vetäjäksi nimettiin JHa ja tunnettu vaimenninvalmistaja teki proton. JHa nimesi projektin nimeksi TASS eli tarkka-ampujan suunnattu suujarru.



TASS on oikeammin "harhautin" tai liekinsammuttaja/suujarru vaimenusteholla eli toisin sanoin kombinaatio suljetusta suujarrusta, liekinsammuttimesta ja vaimentavasta äänenvaimentimesta.



Vaimennusteho ei ole merkittävin pääkriteeri, vaan 1) suuliekin vaimentaminen, 2) suupaineen aiheuttaman paineiskun pienentäminen ("estäminen"), 3) rekyylin pienentäminen ja 4) riittävän pieni koko.



Äänenvaimennus on lähinnä bonus, TASS ei vaimenna ääntä yhtä paljon kuin jo olemassa olevat BR- ja Ultra Jet- vaimentimet esimerkiksi.



TASS on lähinnä projektinimi, kuten yllä jo kerroin, mutta hyvä sellainen. Ehkä nimeä tulee miettiä vielä lisää, jotta nimi kertoo lyhyesti ja yksinkertaisesti mikä laite on ja mitä se tekee... pitänee miettiä vielä yhdessä asiaa.



Alunperin ko. vempainta ajateltiin pulttilukkoisiin .338LM:iin ja itselataaviin 6,5-.284 kivääreihin, mutta se soveltuu myös kaikkiin muihinkin kaliipereihin.



TASS-projekti on vielä kesken, testasimme yhtä protoa kesällä, mutta se ei vielä ole sellainen, mitä loppupelissä haetaan. Olisin laittanut kuvan TASSin testauksesta mukaan, mutta ei oikein onnistu, koska tämä systeemi ei kopio fileistä kuvia - no, ehkä sitten joskus.



Tämä tässä vaiheessa ko. projektista, kun olemme pidemmällä sen kanssa, niin sitten lisää.



Carpe Diem,



MJ













[/img][/i]
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut MJ »

JpL

  • *
  • Viestejä: 1.204
Materiaalista?
« Vastaus #2 : Lokakuu 08, 2004, 16:43 »
Kiitos. Onko ko. laite alumiinia vaiko terästä? Entä miten kiinnitys on suunniteltu? Tarvitaanko kierre vai ura?



T: J
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JpL »
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


MJ

  • *
  • Viestejä: 493
TASS
« Vastaus #3 : Lokakuu 08, 2004, 18:02 »
Moi,



Jos en ihan väärin muista, niin proto on terästä. Nykyinen (dur)alumiini olisi ihan hyvää varmasti myös - ainakin kevyttä.



Titaani olisi paras vaihtoehto, mutta liian kallista.



50-luvulla ArmaLiten (AR-10) suujarru/liekinsammutin oli alunperin silloista duralumiinia, joka vaihdettiin testien perusteella titaaniin.



Kuten jo aiemmin viittasin alkuperäisen AR-10:n suujarru/liekinsammutin oli jo silloin ja on yhä edelleenkin ainoa todella sarjatulellakin toimiva suujarru/liekinsammutin combo. Hollantilaisissa sarjatuotanto AR-10:ssä ko. combo hylättiin, koska kivääreillä piti pystyä ampumaan kiväärikranuja.



Samasta syystä (kyky ampua kiväärikranaatteja) ei vielä nykyäänkään missään automaattikiväärissä ole yhtä hyvin myös sarjalla toimivaa suujarrua/liekinsammutinta. Miettiä sopii sitä faktaa, että AR-10 oli ja yhä edelleenkin kaliiperissa 7,62 NATO.



Eli ei mittään uutta auringon alla.



Carpe Diem,



MJ
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut MJ »

JpL

  • *
  • Viestejä: 1.204
Toksia
« Vastaus #4 : Lokakuu 08, 2004, 18:45 »
Luulisi tuon duralumiinin riittävän. Se ei ole käytännössä teräksen vertaista lujuudessa, mutta ainakin mm. Krieghoff käyttää sitä (kevyiden) drillinkiensä lukkoaihiometallina. En tosin tiedä, millaisia paineita ja voimia TASS:iin kohdistuu, mutta ei kai varmasti samankaltaisia kuin lukkoon. Joten pitäisi riittää. Keveys on tärkeä pointti. Toisekseen, Duralumiinin työstökustannukset kai ovat sen verran alhaisemmat, että niitä voi tarvittaessa ostaa vaikka kaksi. Hitaastihan nuo kuluvat.



T: J
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JpL »
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.294
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #5 : Lokakuu 08, 2004, 19:28 »
Itse olen ehdottomasti teräksen kannalla. Jos otetaan esimerkiksi 338LM, ruutia palaa joka laakilla hiukan päälle 6 grammaa suupaineen ollessa 800-900 baaria, tähän kun lisätään se että ruutikaasujen virtausnopeus on helvetillinen ja yleensä LM sukuisissa kaliibereissa lepattaa piipun suulla melkoisen kuuma rovio jokaisella laukauksella niin en usko alumiinin kestoon eroosion takia.



Kyllä kuoret saadaan kestämään riittävällä seinämäpaksuudella mutta sisäkalut alkaa pikkuhiljaa katoamaan sisätiloista... Kurkatkaa joskus Sakon alumiinisen kiväärivaimentimen sisäkaluja kun siitä on päästelty 5000 laukausta .308:lla läpi niin huomaatte mitä tarkoitan.



Teräs on tässä kova sana ja jos lompuukissa on tungosta niin titaani on vielä kovempi sana  :wink:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

MJ

  • *
  • Viestejä: 493
TASS
« Vastaus #6 : Lokakuu 08, 2004, 22:24 »
Moi,



Koheltaja on varmasti oikeassa, nykyinenkään duralumiini ei kestäne ainakaan .338LM päässä. Enpä tiedä kestääkö edes pienemmissäkään kaliipereissa kuten 6,5-.284 tai .308.



Jenkit vaihtoivat juuri sen keston takia AR-10:n duralumiinisen suujarru/liekinsammutin kombinaation titaaniseen.



En ole metallurgian asiantuntija, mutta eiköhän jenkkien testit ja harjoituksen jo aikoinaan osoittaneet lopputuloksen - titaani parasta, mutta liian kallista, joten teräs lienee ainoa vaihtoehto.



Alumiinin ja titaanin keveys olisi kyllä kivaa, mutta vaatisi sitä Koheltajan mainitsemaa tungosta lompakossa.



Carpe Diem,



MJ
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut MJ »

HJu

  • *
  • Viestejä: 7.950
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #7 : Lokakuu 09, 2004, 10:48 »
Titaanin ja kromimolyn lisäksi muita soveltuvia aineita ovat ruostumaton teräs, haponkestävä teräs ja inconel. Jälkimmäinen tosin on avaruusmetalleja ja maksaa enemmän kuin titaani joten sen voi jättää kustannussyistä pois.



Rosterit, joihin haponkestäväkin kuuluu, eivät loppujen lopuksi ole kalliita materiaaleja mutta hankalia työstää (erittäin sitkeitä ja vaativat erikoisteriä) ja vaativat TIG-hitsaamistaitoa. Eivät kyllä sitten juuri ruostu tai kärsi liekkieroosiosta. Metallurgian tietoni ei riitä neuvomaan soveliainta ruostumattomaton teräksen laatua (näitähän on kymmeniä ellei satoja) mutta kyllä noista joku hyvä löytyisi jos vaimenninseppä osaa/viitsii perehtyä aiheeseen. Amerikkalaiset käyttävät vaimentimissaan SS304:sta paljon mutta en tiedä mikä on vastaava eurolaatu.



Kustannukset kasvavat silti koska leikkuuterät pitää hankkia uudet ja TIG-hitsausvälineet pitää olla käytössä. MIGIlla ei tule hyvää jälkeä eikä puikolla.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

JpL

  • *
  • Viestejä: 1.204
Kiitos
« Vastaus #8 : Lokakuu 09, 2004, 19:19 »
Saanko ehdottaa jotain TASS-projektiinne? Kelasimme titaani-ideaa porukassa.

Mikäli titaani (kuin ihan varmasti onkin, kun kerran kaasut kuluttavat noinkin paljon) paras mahdollinen metalli ko. laitteeseen, voitaisiin setviä (ellette sitä ole jo tehnyt) mitä maksaisi hieman isomman titaanierän ostaminen - siis tangon tai useamman - riippuu sitten ihan TASS:n profiilista, josta minulla ei mitään hajua ole. Toivottavasti siä ei tarvitse hitsata. Se on lukemani mukaan työläs operaatio. Etsin netistä, ja titaanin hinta on noin kymmenkertainen teräkseen nähden. Järin pitkähän se ei ollut. Otaksun sen olevan sylinterimäinen, vai? Kun ottaa huomioon - tutkin asiaa uteliaisuuttani - että titaani on 40-45% terästä kevyempää, 60% alumiinia painavampaa, mutta kaksi kertaa vahvempaa, täysin magnetoimaton ja ruostumaton, sillä on matala lämmönjohtamiskyky, yms. Toisekseen se on luultavasti käytännössä ikuinen. Se on myös kohtalaisen helposti muokattavissa. Se voidaan tehdä tavallisilla teräkselle tarkoitetuilla työkaluilla. Titaania voidaan myös nitrata, jolloin sen ominaisuudet paranevat yhä. Mikäli seos valitaan oikein, sen käyttö-ominaisuudet ja kestävyys voivat olla moninkertaiset tavalliseen teräkseen tai johonkin muuhun metalliin nähden. Mikäli hintaa saataisiin tarpeeksi alas (tämä on sitten ihan teoriaa), ja tilaajia tarpeeksi, luulisi, että tuosta voisi tulla jotain, jos laite todella toimii. Jos joku mussuttaa hinnasta, voi sanoa, että näitä tarvitsee ostaa vain yhden... ;o) Esim. BR-tuotteen vaimenninhan maksaa muistaakseni jotain 170 euron kulmilla asennettuna. Mikäli ei tarvitse kahta, vaan yhden, tuossa voisi olla itua. Ps. Tuosta kiinnityksestä: Mikäli materiaali olisi titaani, sen olisi luultavasti oltava sitten kierre, koska titaani ei jousta älyttömästi.



Yst. T: J
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JpL »
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.294
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #9 : Lokakuu 10, 2004, 08:26 »
Oletko, Jommi, koskaan työstänyt mitään metallia muulla kuin viilalla ja poralla? Heitit kovan väitteen siitä että titaani olisi helppoa työstettävää, jos lähdetään työstettävyyttä luokittelemaan niin omassa kategoriassa titaani sijoitus on: alumiini, teräs, rosteri ja sitten vasta titaani. Työstössä käytettävät terät ovat kyllä saman näköisiä kuin teräksen työstössä eikä terien hinnoissa ole mitään mullistavaa eroa mutta kun otetaan huomioon se että työstönopeudet ovat titaania työstettäessä selkeästi hitaammat kuin teräksessä ja terien kesto lyhyempi niin sitä hintaa alkaa muodostumaan melkoisen kiitettävästi. Myös työstäkoneilta vaaditaan enemmän kuin teräksen työstössä.



Jos nyt karkeasti lähden veikkaamaan niin titaanista tehty TASS on helposti 4-6 kertaa kalliimpi kuin teräksinen versio ja jos siinä säästää ehkä 100-150 grammaa niin kovin on kalliita grammoja. Kalkkiviivoilla kun katsotaan niin teräksen kestävyys on riittävä tähän käyttöön ja jos ei ole niin ainahan sen saa vaikkapa mustanitrattua.



Punttisalilla saa halvemmalla lisää lihasmassaa 150 gramman kannatteluun ja raahaamiseen  :D
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

JpL

  • *
  • Viestejä: 1.204
Juu
« Vastaus #10 : Lokakuu 10, 2004, 10:04 »
Tässä ei nyt ollutkaan kyse mistään viiloista yms. tietenkään.



BTW: Täältä löytyy faktaa titaanista ja sen työstettävyydestä:



http://www.butler.cc.tut.fi/



sieltä "ei-rautametallit / titaani"





T: J
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JpL »
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.294
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #11 : Lokakuu 10, 2004, 10:18 »
Ainoa fakta mihin perustan mielipiteeni on oma kokemus, ei luettu tieto.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

HJu

  • *
  • Viestejä: 7.950
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #12 : Lokakuu 10, 2004, 11:08 »
TASS, kuten muutkin magnumvaimentimet on hitsaamalla kasattu. Titaanin hitsaus ei ole ihan "tosta vaan" operaatio. Nämä tehdään vähän suuremmalla pieteetillä umpikamasta koneistamalla ja hitsaamalla joten hintaa on enemmän kuin BR-tuotteen vermeillä. Jos sen 200-250Eruon hintatason 5-kertaistaa titaanin käytöllä niin sen kun, itseä ei painonsäästö niin paljon kiinnosta että maksaisin siitä 1000 Euroa.



Eihän noissa vermeissä materiaali maksa kuin murto-osan. Työ maksaa ja titaanin kohdalla työmäärä moninkertaistuu ja hinta samoin. Kannattaa muistaa että kun uusi materiaali otetaan kyättöön niin työaikaa palaa vielä normaaliakin enemmän.



Toisekseen edes titaani ei ole vaimenninkäytössä sekään ikuista. Pidempikäistä kuin musta teräs mutta ei ikuista. Ongelmana on että ruutikaasussa levat puolikiinteät aineet "hiekkapuhaltaa" rakenteita ja titaanikaan ei ole tunteeton tälle mekaaniselle kulutukselle vaikka lämpövaihteluita kestääkin erinomaisesti.



Kun huomioidaan että TASS v1.0 tai v1.1. ei kuitenkaan ole kehityksen lopullista huippua vaan uusia versiota tulee jatkossa niin ei mielestäni ole järkeä lähteä edes ehdottamaan että ensimmäisen tuotantosarjan kustannukset moninkertaistettaisiin vain sen takia että saadaa hieno materiaali käyttöön. Musta teräs kestää tuossa sen mitä tarvitsee ja paino jäänee puolen kilon paikkeille joten ei teräksen käytössä mitään isoja ongelmia ole.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

JpL

  • *
  • Viestejä: 1.204
Jep
« Vastaus #13 : Lokakuu 10, 2004, 12:19 »
Joo, sitten se ei käy. Jos se olisi ollut malliltaan sellainen, että sen olisi voinut sorvata, juttu olisi ollut helpompi. Uteliaisuudesta: Entäs teräksen pinnoittaminen?



J
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JpL »
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


HJu

  • *
  • Viestejä: 7.950
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #14 : Lokakuu 10, 2004, 21:30 »
Mustanitraus on mahdollista ja sitähän tuo Koheltaja jo mainitsi. Veikkaanpa että fosfatointi tulee jatkossakin olemaan yleisin pinnoite näissä vermeissä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu