Kirjoittaja Aihe: Neuvoja ekan puolarin hankintaan  (Luettu 2487 kertaa)

MMä

 • *
 • Viestejä: 704
 • Mielipiteeni eivät välttämättä edusta työantajaani
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #30 : Toukokuu 26, 2021, 11:49 »
Ja kyllähän käsittääkseni "vanhalla" luvalla saa edelleen käyttää ja ostaa vaikka rumpulippaan, riippumatta onko ase hankittu metsästyskäyttöön vai mihin.
Toki metsällä pitää huomioida tuo rajoitus..
Kyllä. Asetta saa käyttää kaikkiin sallittuihin käyttötarkoituksiin olipa lupa myönnetty metsästysperusteella tai urheiluammunta perusteella.

Urheiluluvalla hankitulla aseella saa metsästääkyn huomio metsätys lain rajoiteet ja metsöstysluvallisella saa ampua radalla -  luvan iästä riippuen max 10 ptr lipaalla tai rajottamattomalla lipaskoolla.
#tacticalmajorsclub
TA-killan ase-ja ampumakouluttaja

AaH

 • *
 • Viestejä: 36
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #31 : Toukokuu 26, 2021, 17:17 »
Tässä on Firearms United Finland FB sivujen päivitys taannoisesta tapauksesta (tammikuu 2019)
huolestuin ja aloin taas harkitsemaan:

"Esimakua asedirektiivistä - puoliautomaattinen ase ei sovellu metsästykseen.
Turun hallinto-oikeuden tuoreessa päätöksessä mainitaan, että asedirektiivin takia puoliautomaattiase on ERITTÄIN VAARALLINEN ja tarpeettoman tehokas metsästystarkoitukseen.
Pyydämme jakamaan tätä postausta, jotta tieto saavuttaa mahdollisimman monta metsästäjää.
Henkilö on hakenut lupaa itselataavalle ampuma-aseelle kaliiperissa .308 Win (TT3) metsästysperusteella. Kyseisellä aseella lupahakemuksen mukaan metsästetään pienriistaa, pääasiassa supikoiria, mutta myös metsäkauriita. Ase ei ole luvanhakijan ensimmäinen ampuma-ase, joten luvanhaltijaa voidaan pitää henkilönä, joka on soveltuva pitämään hallussaan ampuma-aseita.
Poliisilaitos on myöntänyt luvan TT3 kiväärin hankkimiseen kaliiperissa .308 Win. Hankkimislupaan ei asetettu lisärajoituksia. (Myöhemmin poliisilaitos on antanut lausunnon, jossa he myöntävät tehneensä virheen ja myöntäneen luvan ilman aseen hankkimista koskevia rajoitusehtoja ja poliisilaitoksen mukaan TT3 hankkimislupa metsästysperusteella oikeuttaa hankkimaan vain aseen, johon valmistaja ei ole koskaan valmistanut yli 10 patruunan lippaita)
Luvanhaltija on ostanut itselleen Heckler & Koch MR308 merkkisen kiväärin kyseisessä kaliiperissa. Poliisi takavarikoi aseen näytön yhteydessä ja jälkikäteen päättänyt että hakijalle ei myönnetäkään lupaa kyseiseen aseeseen, sillä poliisi epäilee että asetta saatettaisiin käyttää metsästystarkoitukseen. [Tämä ei ole vitsi. Firearms Unitedin käsiin kulkeutuneissa papereissa ihan oikeasti sanotaan, että metsästysperusteella myönnetyllä luvalla ostettu ase otetaan poliisin haltuun, koska poliisilla on syytä epäillä, että kyseistä asetta käytetään metsästystarkoitukseen! ]
Poliisi antoi luvanhakijalle 2 mahdollisuutta – joko hakea lupaa harrastusperusteella, jolloin lupa voitaisiin mahdollisesti myöntää, jolloin asetta voitaisiin käyttää myös metsästyksessä tai sitten ryhtyä toimenpiteisiin kaupan purkamiseksi ja aseen palauttamiseksi myyjälle tai sen vaihtamiseksi “hyväksyttävään versioon”.
Asiasta valitettiin hallinto-oikeuteen.
Poliisilaitos hankki (kyseenalaisten) toimiensa tueksi POHA:n lausunnon MR308:n soveltuvuudesta metsästyskäyttöön. POHA lausui, että MR308 pohjautuu 5.56 kaliiperin HK416 rynnäkkökivääristä kehitettyyn HK417 7.62 NATO-kaliiperiseen rynnäkkökivääriin, joka on aktiivisessa palveluskäytössä ja että lippaanvaihto on toteutettu “M16-tyylisesti” eli lippaan voi “pudottaa nappia painamalla aseesta pois ja lippaanvaihto pystytään siis suorittamaan nopeasti”. Lisäksi todettiin että “rynnäkkökiväärimalliset aseet ovat yleisestiottaen tarpeettoman tulivoimaisia metsästykseen”. Asehallintoyksikkö perustelee MR308:n soveltumattomuutta metsästykseen sillä, että ase on vaarallinen joutuessaan vääriin käsiin. Lisäksi asemalliin on suunniteltu ja valmistettu erityisen vaarallisia patruunoita. [Nyt kyllä takerrutaan ihan jokaiseen oljenkorteen!]
Lisäksi vedottiin asedirektiiviin, joka ei ole vielä Suomessa lainvoimainen ja väitetään että puoliautomaattiase on ERVA: “Vaikka asedirektiivissä ja Schengenin yleissopimuksessa yksiselitteisesti kielletäänkin sarjatuliaseet, myös isolla lipaskapasiteetilla varustetut isokaliiperiset tai muutoin tehokkaat itselataavat kertatuliaseet ovat ERITTÄIN VAARALLISIA ASEITA”.
Luvanhakija puolestaan toimitti Saksan Rikospoliisin lausunnon (MR308 soveltuvuus Saksan markkinoille), josta ilmenee että MR308 on täysin itsenäinen uusi tuote joka on tarkoitettu siviilimarkkinoille ja jonka osat eivät ole yhteensopivia HK416 tai HK417 sotilasaseiden kanssa. Samassa lausunnossa Saksan rikospoliisi toteaa oikein erityisesti, että ase sopii metsästyskäyttöön ja voidaan hankkia (Saksassa) metsästysperustein.
Hallinto-oikeuden päätös
Ase on .308 kaliiperia ja mahdollistaa erittäin tehokkaiden patruunoiden käytön ja H&K MR308:ssa useampipatruunaisen lippaan vaihto on erittäin nopeaa. Näin ollen hallinto-oikeus totetaa, että H&K MR308-ase on patruunan tehon lisäksi laukaisunopeudeltaan erittäin tulivoimainen. H&K MR308-asetta on siten pidettä ominaisuuksiensa perusteella tavallista vaarallisempana aseena, jolloin lupaharkinnan on aseen osalta oltava tiukempaa. Aseen ulkonäölle sellaisenaan ei voida hallituksen esityksen perusteella antaa painoarvoa. Saadun selvityksen mukaan ase soveltuu kaliiperinsa puolesta hyvin metsästykseen. Kun kuitenkin otetaan huomioon, että ase on ominaisuuksiltaan erittäin tehokas ja tulivoimainen, sen ei voida katsoa soveltuvan hyvin sille ilmoitettuun käyttötarkoitukseen eli supikoirien ja metsäkauriiden metsästykseen. Hallituksen esityksessä mainitut perusteet huomioon ottaen poliisilaitoksella on ollut harkintavaltansa nojalla perusteet katsoa, että ase ei sovellu hyvin metsästykseen.
Tätä kirjoitettaessa hyvin kallis ja laadukas, Firearms Unitedin mielestä erittäin hyvin (myös) metsästykseen soveltuva, ampuma-ase on edelleen poliisin hallussa.
#EUGunban"


Onko jotain tapahtunut tässä välillä, joka helpottaa hankkimista? Onko oikeita ennakkotapauksia olemassa joissa AR tyyppisen aseen hankkiminen metsästysperusteella on onnistunut tässä viime aikoina?

Woodsman

 • *
 • Viestejä: 133
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #32 : Toukokuu 26, 2021, 17:36 »
Itse olen asian hoitanut niin, että jo etukäteen kertonut millaisen puolarin metsästykseen aion ostaa, ihan kuvan kanssa. Ei ole tullut yllätyksiä eikä jälkikäteen vääntämisiä. Ja edelleen totuus on se, että kullakin viskaalilla ja poliisilaitoksella on oma linjansa noiden suhteen. Huhu kertoo että Turussa sovelletaan lakia aika omatoimisen tiukasti.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.576
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #33 : Toukokuu 26, 2021, 17:38 »
Aselaki ei ole löysentynyt piiruakaan jos sitä kysyit. Aselaki ei myöskään tulevaisuudessa tule löystymään yhtään joten jos tt3:t kiinnostaa niin kaikissa tapauksissa niihin saa nyt helpommin luvat kuin esim 3v päästä.

Jos haluat metsästysperusteella HK MR308 G28:n niin anot sille luvat koska muutoin et sellaista voi laillisesti saada. Jos olet epävarma tarvitsetko moista laahausankkuria niin sitten kannattaa ehkä kohdentaa hankinnat johonkin muuhun. Tarkkuus ja hinta ei ole aivan optimia noissa puolimoottori 308:saa

90e aselupa ei paina kokonaiskuvassa mitään jos/kun pohdit laadukkaan itselataavan kiväärin ja tähtäimen hankkimista. Jos lupaa ei tule niin säästit juuri +5000 euroa. Et oikeastaan voi hävitä, kävi miten tahansa [emoji3]

PS Tiedän kaksi tapausta joissa poliisi otti asenäytössä HK MR308:n talteen muka tarpeettoman tulivoimaisina. Kummatkin aseet luovutettiin lopulta takaisin omistajilleen koska Suomessa poliisi ei päätä vaan oikeuslaitos viime kädessä päättää mitä laki tarkoittaa. Mitään väärää eivät aseiden omistajat olleet tehneet joten ei heitä voinut mistään rangaistakaan.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 26, 2021, 17:41 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

Hepeteus

 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #34 : Toukokuu 26, 2021, 22:01 »
Itse juuri vuosi sitten ostin käytetyn Sauer 303 kaliiperissa 9,3x62. Ase miellyttää kovasti, mutta tässä kaliiperissa ollut kuulema enemmänkin ongelmia latauksen kanssa. Tämä tietysti selvisi jälkikäteen käytännön kautta… maahantuojalta kuultuna lippaan huulet joutuu erikseen aika useinkin tässä kaliiperissa  viilaamaan  jotta toimii ongelmitta. Maahantuoja hoiti tämän kyllä hyvin ilman ongelmia. Nyt pelittää hyvin. Muista kaliipereista en ole kuullut samaa, kaverilla sama ase 3006 ja siitä pelkkää hyvää palautetta.

Poikanen

 • *
 • Viestejä: 300
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #35 : Toukokuu 26, 2021, 23:51 »
90e aselupa ei paina kokonaiskuvassa mitään jos/kun pohdit laadukkaan itselataavan kiväärin ja tähtäimen hankkimista. Jos lupaa ei tule niin säästit juuri +5000 euroa. Et oikeastaan voi hävitä, kävi miten tahansa [emoji3]

Näin mieki sen ajattelin ja pari muuta yllättävää päätöstä myöhemmin oli kaapissa M10 😊

Lupia saa edelleen hakemalla ja perustelemalla tarpeeseen.

AaH

 • *
 • Viestejä: 36
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #36 : Toukokuu 27, 2021, 07:14 »
Kiitos neuvoista. En olettanut aselain muuttuuneen tai muuttuvan parempaan suuntaan. Tarkoitin lähinnä lain tulkintaa, joka saattaa esim höllentyä hallinto-oikeuden linjanvetojen jälkeen. Tuossa lupien "väärin" käyttämisen suurin huoli minulla on että saa "venkulan" maineen laitoksella ja asiointi tulevaisuudessa hankaloituu, jos yritetään ylittää hyvän maun rajaa (heidän mielestä). Näin ei tietenkään lain mukaan ole, mutta ihmisiä mielipiteineen ne poliisitkin ovat ja jonkinasteista mielivaltaisuutta kyllä esiintyy.
Taidan kallistua tuon Nord Armsin AR10:iin, kun lapun mukaan voin sellaisen ostaa, vaikka en ymmärrä millä tavalla se eroaa HK MR308 G28:sta lupahaun kannalta. Kyllä se on pakko yrittää nyt, kun ei näiden hankkiminen tule kyllä helpottumaan. Myyminen tulee luultavasti olemaan vaikeaa tulevaisuudessa, mutta mielumminhan sitä AR10:n kanssa elelee kuin rahatukon.   

AaH

 • *
 • Viestejä: 36
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #37 : Toukokuu 29, 2021, 09:05 »
Nord Armsilla on ilmeisesti jonkin verran toimituskatkoksia ainakin tänne Suomeen. Jään varmaan odottelemaan, kun tuntuu että tuo on hinta-laatusuhteeltaan paras, mitä olen löytänyt, mutta tällainenkin olisi tarjolla suht edullisesti:
https://savagearms.com/content?p=firearms&a=product_summary&s=22902

Onko kellään mielipiteitä Savagesta?

root

 • *
 • Viestejä: 26
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #38 : Toukokuu 29, 2021, 16:12 »
ASE-lehdessä kehuivat tuota Savagea kovasti, melkein ostin kun ei ensisijaisesti hakemaani MR308:a tuntunut saavan/löytyvän mistään (varsinkaan uutena). En tiedä onko MR308 saatavuus parantunut yhtään, viime puheilla/tiedoilla tehdas ei ota ainakaan tällä hetkellä vastaan tilauksia tuohon tms. Käytettynäkin suht harvakseltaan näkyy (Saksasta vähän paremmin).

AaH

 • *
 • Viestejä: 36
Vs: Neuvoja ekan puolarin hankintaan
« Vastaus #39 : Toukokuu 29, 2021, 22:59 »
Olen huomannut että aseita harvoin haukutaan näissä testeissä. En tosin ole lukenut kotimaisia testejä kovin montaa. Lähinnä näitä netistä löytyneitä englannin kielisiä, joissa aina kauheasti kehutaan. Tuo Savage ainakin olisi kevyt hyvällä laukaisulla, mutta perus AR palikat modaamiseen (johon yleensä ajaudun) eivät ilmeisesti ole yhteensopivia.

Mites tuo peruspiippumateriaali ilman kromauksia kestää näissä puolareissa? Vai ovatko aina käsiteltyjä nykyään?