Kirjoittaja Aihe: Holosun 507C X2. Onko tämä vika? Punapiste heittää katsottaessa eri kulmista  (Luettu 644 kertaa)

oho osu

 • *
 • Viestejä: 3
Ostin Holosun 507C X2 punapistetähtäimen pistooliin. Nyt huomaan, ja jopa mittaan, että katsottaessa siten, että piste näkyy tähtäimen oikeassa tai vasemmassa reunassa, seilaa osumapiste
153,5 cm matkalla pöydältä maalipahville 2cm matkan. Ja korkeussuunnassa 1,3cm. Piirsin siis pahville viivat ja mittasin välit. Kuulostaa pahalta, mutta ei tarkoita sitä, että viidentoista metrin matkalla heittäisi sivusuunnassa 20cm, vaan mitä ilmeisemmin heittää samat 2 cm?

Aiemmin kokeilin C-more RTS-2:sta ja siinä en huomannut samaa.

Onko tuo vika? Sen huomaa lähimaaleihin katsomalla luonnollisestikin selvästi. Ei niinkään 25 metristä. Toisaalta kävin ampumassa 25 metrin matkalta pistoolilla, enkä saanut valtavan tiukkoja kasoja, vaikka ammuin pöydältä ja takkimytyn päältäkin.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.508
Kyseessä on parallaksi joka on ominaisuus, ei vika. Käytännössä kun ase on normaalissa ampuma-asennossa ja dotti keskellä ruutua niin osumat ovat siellä missä pitää (jos kohdistus on kunnossa). Harvemmin sitä tähtää niin että joka toisella laukauksella pää on oikeassa ja joka toisella laukauksella vasemmassa laidassa näkökenttää.

Jos et paljon ammu kummallisista asennoista vain 153cm etäisyydelle niin en välittäisi asiasta. 25m ei tiukkoja kasoja saa ellei patruuna ole erityisen tarkkaa laatua. Tähtäimestä riippumatta.

Edit: Oma Leupold Delta Point Pro tekee samaa 1,8m päästä sekä korkeus- että sivusuunnassa. 9m päästä sivusuunta ei heitä enää yhtään mutta korosuunnassa on vielä parin sentin heitto ääripäiden välillä. 25m en ole vielä tutkinut mutta en muista että parallaksia olisi häiritsevästi. Syynä parallaksiin on se että Led-valo heijastetaan kaarevan linssin kautta ampujan näkökenttään. Parallaksivapaus on säädetty nollaan matkalle x joka voi olla 25m tai vaikkapa 100m. Muilla matkoilla sitä sitten jonkin verran esiintyy. Ainoa tapa estää parallaksi olisi etsata tähtäyspiste linssiin mutta sitten kohdistaessa pitäisi siirtää koko linssiä joka tekisi tähtäimestä isomman, monimutkaisemman ja vikaherkemmän.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 07, 2021, 08:22 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

oho osu

 • *
 • Viestejä: 3
Tuo itseasiassa ilmenee ihan normikäytössä. Kun pistooli on kädet suorana pään edessä (tai vastaavalla etäisyydellä pöydällä), siirtämällä päätä vain 2-3 senttiä sivusuunnassa, alkaa tuo punapiste seilata. Tuota Holosunia ei voi sivusta edes katsoa, siihen on rakennettu seinät estämään vinostikatsominen.

Seilaamista tapahtuu jo ihan linssin keskialueella. Reunassa ero toki on kasvanut jo suurimmaksi.

Tekisi jopa mieli sanoa, ettei C-more RTS-2:een verrattuna puhuta edes samasta laitetyypistä? C-morea pystyi jopa katsomaan sivusta, ja silti piste, jos se näkyi, näkyi aina samassa paikassa.

Edit: Täytynee ottaa 'hiekkapussi' mukaan ja nostamalla pistooli ja asettelemalla asento ja tähtäinkuva kokonaan uusiksi katsoa millaisia kasoja tulee radalla.
Ja toisaalta tehdä samasta asennosta nostamatta toisia kasoja ja katsoa onko eroja.

« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 07, 2021, 16:33 kirjoittanut oho osu »

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.508
Tuntematta Holosunia ja laiteyksilöä niin vaikea sanoa onko se viallinen vai ovatko kaikki Holosunit tuollaisia
 Joka tapauksessa omassa Leupold DPP:ssä ilmenee parallaksia kahdessa metrissä selvästi ja pidemmällä matkalla ei juurikaan. Parallaksiin esiintyminen kuuluu mielestäni asiaan optisissa tähtäimissä kunhan sitä ei esiinny toimintaa haittaavia määriä.

Aihetta sivuten parallaksivapaiksi mainostetuissa Aimpointin T1/T2/H1/H2-tähtäimissäkin jonkin verran parallaksia esiintyy mutta se häviää yleensä muuhun taustakohinaan ja on vaikeaa esim ampumalla todentaa.
Terveisin,


HJu

Kosanderi

 • *
 • Viestejä: 453
Moi,

Olisin paljon enemmän huolissani, jos tähtäin(oli se sitten mikä tahansa) olisi parallaksivapaa noin 2 metrin päässä. Usein niissä tähtäimissä, missä ei ole parallaksisäätöä, on se tehtaalla yritetty asettaa jonnekin 100m hujakoille. Tällöin 100m matkalla riippumatta siitä, mistä kohtaa linssin läpi katsoo, piirtyy täplä aina samaan kohtaan. Kun tästä 100m tullaan lähemmäksi tulee parallaksivirhettä suhteessa enemmän ja enemmän, kunnes lopulta ollaan tähtäimen kohdalla ja virhe(osumapistettä ajatellen) on maksimissaan linssin halkaisijan verran. Jos taasen lähdetään tuosta 100m kauemmas, alkaa virhe kertaantua samassa suhteessa. 200m kohdalla virhe on jälleen maksimissaan linssin halkaisijan verran, 300m virhe on kaksi kertaa halkaisijan verran, 400m halkaisija x 3 jne. Käytännössä tilanne on se, että tuohon ei normaalikäytössä kannata kiinnittää huomiota. Lähelle - alle 10m matkoille - piippulinjan ja tähtäyslinjan eroon pitää kiinnittää paljon enemmän huomiota varsinkin kiväärin kanssa.

Sama pätee, jos parallaksi olisi asetettu 2m päähän. Tällöin tosin sama virhe olisi havaittavissa uudestaan jo 4m päässä ja 100m päässä virhe olisi melkein 50-kertainen. 20mm linssillä tämä tarkoittaisi, että riippuen siitä kummassa reunassa täplä olisi ampumisen aikana, olisivat osumat n. metrin päässä toisistaan.

Parallaksivapaus on hieno myyntitermi, joka ei tule ikinä punapisteillä toteutumaan kaikilla etäisyyksillä.

Tästä huolimatta kannattaa epäilykset kuitenkin karsia testaamalla tähtäin ampumalla kasat pitäen täplää tarkoituksella eri reunoilla, jos epäilystä on, että parallaksi on säädetty tehtaalla väärin tai se on jo uutena hajalla - ei olisi ensimmäinen kerta.

Edit. poistettu kirotusvihre...
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 09, 2021, 10:29 kirjoittanut Kosanderi »

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.508
C-More RTS-2 on ymmärtääkseni tarkoitettu pistoolikäyttöön jolloin sen parallaksivapaus voi olla (en tiedä onko) tehtaalla säädetty 25 tai 50 metriin/yardiin. Tällöin parallaksia alkaa +100m olla melko runsaasti mutta lähelle ei käytännössä yhtään tai vähän. Sehän ei haittaa jos aikoo ampua vain oletetulle käyttöetäisyydelle tai lähemmäksi. Lähimatkoilla osumapiste helposti eroaa tähtäyspisteestä senttitolkulla joka tapauksessa koska tähtäin ei ole piipun kanssa samalla linjalla.

Kannattaa kokeilla parallaksia niille matkoille joille aikoo tähtäintä käyttää.
Terveisin,


HJu

oho osu

 • *
 • Viestejä: 3
Kävin kokeilemassa uudestaan. Vein nilkkapainoja hiekkapusseiksi ja kohdistin niiden päältä. Matkana 25m normipistoolitauluun, jossa 20cm pyöreä musta sisältää seiskan.

(Aseena Glock 34 ja tuo Holosun 507C X2, tsekkiläinen Sellier&Bellot bulkkipatruuna, FMJ 8,0g=124)

Muutamalla kohdistuksella (3-4?) pääsin tilanteeseen, jossa paras kohdistuskasa oli sellaiset 5cm, jonka keskipiste oli tasan kympin keskellä. Muut sellaisia 7cm. Siitä jatkoin sitten hitaita kahden käden symmetrisen ampuma-asennon
sarjoja punapisteellä, punarenkaalla tai yhdistelmällä. Ja välillä taas tsekkasin 3ls kohdistuskasoja hiekkapussilta. Kyllä keskipiste aina maagisesti pysyi kympin ympärillä, vaikka suorilta käsiltä toki tärisi paljon isompia hajontakuvioita.

Pitäisi vähän muutakin nostella kuin hiirtä ja näppäimistöä - Sen verran vapisi ase kädessä. Kerran laitoin pelkän sen 1-2 MOAn pisteen päälle ja kahdella kädellä tärisi niin, että piste heilui jatkuvasti mustan reunasta reunaan. Hämmästys oli
suuri, kun kaikki 8 kutia, sillä kerralla, olikin mustalla, ja tasaisesti ympäri sitä.

Nopeat laukaukset, joka kaiketi pistoolilla on se 95% käyttötapaus, meni vielä aikas heikosti.

Eipä tuota voi vialliseksi väittää. En vielä muistanut tehdä kasoja esim. siten, että punapiste pidetään optiikan keskikohdan ja reunan puolessa välissä. Ensi kerralla sitten ja kerron vain jos tulee poikkeamia.

Pidän tähtäimen, mutta jatkossa ehkä välttelen merkkiä optiikan laadun takia. Mulla on tosin myös uskonnollinen vakaumus taustalla, en usko venäläisen tai kiinalaisen sotateollisuuden tukemiseen  :D
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 11, 2021, 00:10 kirjoittanut oho osu »