Kirjoittaja Aihe: Piipun katkaisukohdasta  (Luettu 1770 kertaa)

AaH

 • *
 • Viestejä: 36
Piipun katkaisukohdasta
« : Maaliskuu 14, 2021, 23:13 »
Terve! Aina kuulee puhuttavan että piippu pitäisi katkaista tiukasta kohdasta lyhentäessä, mutta kuinka tiukasta?
Onko tarkkuudelle paras että piipun pää on mahdollisimman lähellä luodin halkaisijaa vai riittääkö että piipun pää on tiukin kohta koko piipusta?
Nyt on siis kyse keskisytytteisestä, mutta myös reunasytytteisen mahdolllisesti erilainen sielunelämä kiinnostaa.

Tällaisia nyt pohdin ennenkuin teen päätöksen katkaisuhoidosta.
Tulkkasin piipun ja ylimenon suulla on odotetusti pientä jumimista, jonka jälkeen aika tasaisesti tiukkenee kohti suuta ja n. 20-50mm suulta on tiukka suora, joka on hyvin lähellä tarkkuusluotien halkaisijaa tulkista mitattuna.
Pitää varmaan hiukan kolvata ylimenon alkua, mutta muuten vaikuttaa kyllä hyvältä.

Mistä nyt kannattaisi katkaista että tarkkuus säilyy?

Perkeleen_Luoma

 • *
 • Viestejä: 1.226
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #1 : Maaliskuu 14, 2021, 23:53 »
Tiukimmasta kohtaan saa parhaan lopputuloksen.
Jos heti ylimenon jälkeen on tiukkaa ja piipulla on ammuttu jo hyvä tovi, niin voi olla ihan palokarstaan jota kertyy yleisesti tuolle alueelle. Eikä siis lähde pois kuin vähän agressiivisemmilla metodeilla.
If you haven’t failed, you’re not trying hard enough.

AaH

 • *
 • Viestejä: 36
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #2 : Maaliskuu 15, 2021, 21:34 »
Ei kyllä luultavasti ole palokarstaa ylimenossa. On se sen
verran huolellisesti jynssätty. Itse uskon että siellä on purse pesän työstön jäljiltä.
Onko halpojen boroskooppien laadusta kellään kokemusta? Saisi varmuuden että onko tiukkeneva suu vain pinnanlaadun aiheuttamaa kitkaa. Näyttää ehkä vähän karkealta tuo poraus piipun suulla.

Millä karkeudella porukka on kolvaillut piippujaan paremmin käyviksi? Voiko ylimenon tärvellä kuinka helposti esim 240 grit piikarbiditahnalla hiukan kolvaten?

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.615
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #3 : Maaliskuu 15, 2021, 22:19 »
Ei kyllä luultavasti ole palokarstaa ylimenossa. On se sen
verran huolellisesti jynssätty.

Hiilirengas ei jynssäämällä lähde vaan vaatii timanttia. Jos siis hiilirengas on päässyt syntymään.

Lainaus
Itse uskon että siellä on purse pesän työstön jäljiltä.
Hyvin mahdollista sekin.

Lainaus
Onko halpojen boroskooppien laadusta kellään kokemusta? Saisi varmuuden että onko tiukkeneva suu vain pinnanlaadun aiheuttamaa kitkaa. Näyttää ehkä vähän karkealta tuo poraus piipun suulla.

Hae hakusanalla Teslong esim tältä palstalta. Satasella saa hyvän. Kympillä ei saa.

Millä karkeudella porukka on kolvaillut piippujaan paremmin käyviksi? Voiko ylimenon tärvellä kuinka helposti esim 240 grit piikarbiditahnalla hiukan kolvaten?

Timanttitahnalla kannattaa tehdä. Saa muutamalla kympillä esim ebaystä.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 16, 2021, 08:31 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

HVi

 • *
 • Viestejä: 38
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #4 : Maaliskuu 16, 2021, 05:55 »
Timanttitahnaa

Tuolta olen itse ostellut
https://www.je-nettiverstas.fi/puutyokalut/teroitus/hiontapastat-ja-paperit/timanttitahna-5g.html
Sivun alareunassa on grit vs um vertailu

AaH

 • *
 • Viestejä: 36
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #5 : Maaliskuu 16, 2021, 16:52 »
Hyviä vinkkejä. Kiitos niistä. Arvoitukseksi minulle jäi vain
kolvauksessa käytettävien hioma-aineiden järkevät karkeudet. Suurin-hienoin karkeus suunnilleen. Olisiko tähän mielipiteitä? Tästä kun on niin ristiriitaista tietoa olemassa. Jotkin lähteet sanovat että ei hienompaa kuin 220 grit ja toiset taas vetelevät JB bore brightilla tms lähes peilikirkasta.

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.955
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #6 : Maaliskuu 16, 2021, 18:51 »
Timanttitahnoissa käytetän yleensä 0,5-20 micronin karkeuksia. 20 on aika karkeaa ja sillä lähtee karsta muutamilla vedoilla, yleensä käytän hiilirenkaan poistossa 10 micronia, sen jälkeen 5 micron kiillotukseen ja lopuksi muutama pyyhkäisy 1.5-2.5 micronilla. Piekkarissa loppukiillotus 0.5micronilla.

Timanttipastan kanssa on käytettävä öljyä VFG tulpassa, mielummin vähän liikaa kun liian vähän. Puhdistuspuikon ohjurin käyttö on pakollista ettei puikko pääse missään vaiheessa osumaan tihloihin, myös puikko pitää olla ehdottoman suora. Ite käytän hiilikuituisia puikkoja.

Puhdistuksen teen niin että ekalla vedolla lähden liikkeelle noin 50mm nytkytyksillä joka keskittyy pesän päähän 10-20 micron tahnalla. Tällä karkealla tahnalla en juurikaan hio piippua edes puoleenväliin. Sen jälkeen vaihto 5 micronin tahnaan, aloitan samalla tavalla 50mm nytkytyksillä ja pidennän joka kerta liikettä niin että viimeinen veto ylettyy piipun suulle asti. Joissain piipuissa jätän tähän, joskus teen saman vielä 2.5 micronin tahnalla ja piekkarissa aina 0.5 asti koska piekkarissa piipun pinta pitää olla kiiltävä, keskisytytteisissä liian kiiltävä piippu voi alkaa kuparoimaan enemmän kun vähän karheampi.

220grit on ihan helkatin karkeeta piippuun, 600-1000 grit karbiditahna on turvallisempaa ja hioessa menee hienommaksi. Timantti ei muutu hiomisen aikana ollenkaan ja puree koko ajan samalla tavalla. https://jewelclark.com/sanding-grits-conversion-chart/

Ja sitten malttia VFG/timantin kanssa, liialla hinkkaamisella saa piipun pilattua väljäksi ja rihlat pyöreiksi jopa 5 micronin tahnalla. On testattu, tulkattu ja katsottu kameralla lopputuloksia.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 16, 2021, 18:53 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

AaH

 • *
 • Viestejä: 36
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #7 : Maaliskuu 18, 2021, 08:10 »
Kiitos näistä arvokkaista tiedon jyväsistä! Nämä karkeudet ilmeisesti koskevat toistuvaa puhdistusta ja piipun kunnon ylläpitoa. Arvatenkin tuo 220 grit on oikeaan materiaalin poistoon tarkoitettua tavaraa, jota ei huollossa rutiininomaisesti käytetä.

Itselläni on käytössä Deweyn puikko (.22 kokoa) ja aktion päätä suojaava putki joka menee patruunapesään sisään. Putkeen ajattelin
sorvata holkin joka tukee puhdistuspuikkoa ja pitää sen keskitettynä. Mitetityttää vaan tuon puikon paksuus, että onko liian venkula 30 cal kolvaukseen?
Osuileekohan liikaa rihloihin vastuksen ollessa kova?
Ostin tuon puikon kun sain siten kaikkiin aseisiini sopivan puikon ja on mielestäni toiminut peruspuhdistukseen ihan hyvin välillä .22-.30 cal. 

Toinen asia jota mietin on lyijytappi vs VFG. Jos haluaa oikeasti rihlapalkkien muodon pysyvän särmikkäänä niin eikö lyijytappi olisi parempi, joskin
työläämpi vaihtoehto, kun se varmemmin seuraa piipun muotoja?


Kumpumäen seppä

 • *
 • Viestejä: 74
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #8 : Huhtikuu 18, 2021, 14:09 »
Itsellä oli vähän ajatuksissa lyhentää vanhan Valmetin erän (22 LR) piippua suht reilusti. Päädyin tulkkaamaan piippua. Kun pesästä päin alkoi työntää luotia piippuun, alkuun tuntui jonkin verran tiukkuutta. Sitten vähän vajaan 10 cm päässä tiukkeni jonkin verran parin kolmen cm matkalla. Sitten luoti melkein putosi piipun nokkaan asti, jossa parin cm matkalla oli tiukin kohta. Ei taida olla järkevää alkaa pätkiä tuota piippua. Koitin työntää myös luotia takaisinpäin, ja myös tuolloin 10 cm ennen pesää oli se piipun tiukin kohta. Boreskoopilla katsoen tuossa ei näy mitään ihmeellistä. Voiko tuossa olla kyse muusta kuin aivan metsään menneestä valmistusprosessista. Onko mitenkään mahdollista, että piippu voisi kerätä lyijyä tuonne 10 cm päähän pesästä? Millähän tuon kaiken lyijyn saisi tehokkaimmin pois piipusta? Bore Tech Eliminatoria mulla olisi, mutta se ei taida lyijyä juuri poistaa. Teoriassa huolellisella puhdistuksella ja kolvaamalla tuon piipun voisi saada ihan hyväkäyntiseksikin ehkä. Parhaimmillaan tuolla on saanut jotain n. 15 mm kasaa 50 m. Tosin paljon helpommalla parempaan tulokseen ja mieleisempään piipun pituuteen taitaisi päästä vaihtamalla piipun. Onko kukaan muuten irroittanut piippua tuollaisesta Erästä? Siinä on yksi lukituspinni joka lukitsee kehyksen ja piipun toisiinsa. Kierrerei'istä näkee, ettei piippu ja kehys ole toisissaan kiinni kierteellä. Ilmeisesti se on kiinni tiukalla sovituksella ja pinnillä varmistettu.

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.955
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #9 : Huhtikuu 19, 2021, 07:01 »
Kokeile puhdistaa piippu VFG/timantilla ja keskity niihin tiukkoihin kohtiin lyhyillä edestakaisilla nytkytyksillä, jos ei auta niin sitten valamaan lyijytappia ja kolvaamaan piipusta tiukat kohdat pois. Jos  alkupään ahtaumia ei saa pois niin eipä kannata alkaa piippua lyhentämään.
Kylätason ampuja

jartsu

 • *
 • Viestejä: 461
Vs: Piipun katkaisukohdasta
« Vastaus #10 : Huhtikuu 20, 2021, 04:55 »
Timantti ei oikein lyijyssä pure, öljyy ja teräsvillaa tai messinki ja sillä vastakarvaan koittaa tuota pienaria putsata.