VRS/PRS höpinää

Aloittaja saku_s-t, helmikuu 12, 2021, 15:00

« edellinen - seuraava »

metsienmies

Oma ase painaa n 8kg, mutta viime ruotsin kisoissa porukalla oli aseella painoa ihan 13.5kg asti. Omasta mielestä oikealla painopisteella on kaikkein suurin merkitys, ei niinkään aseen kokonaispainolla. Ihan hyvä on piekkarillakin ampua, kun painopiste on oikea vaikka aseen kokonaispaino on n 6kg.

Omastakin mielestä pitäisi olla aina rasti tai kaksi, jossa tukea ei juurikaan pääse käyttämään. Hieman itseä rapakon takana huvittaa se trendi, että laitetaan kaikki mahdolliset ulkoiset ja sisäiset painot vaan painon ilosta, eikä pelkästään aseen tasapainotukseen.

Jarmando

Kun sanot että "painopiste on oikea", niin missä se tasapainopiste silloin sinusta on?

Rapakon takaiset laittavat sen edellämainitun 2-3" etutukille ja siinä minä näen jotain hyvää. Esim. että voi vaikka tarvittaessa kaivaa jotain taskusta, eikä tarvitse hurjana varoa aseen putoamista. Mutta onko se sama tasapaino hyvä ampua, pitääkin sitten itse kokeilla. Juuri kuitenkin luin lehtiartikkelin jossa kasa-ampujat selittivät tekevänsä etupainoisia kivääreistään, että pito olisi vakaampi...

Kaverilla on 32mm piippuaihio,pituudessa 32" ja sepälle antoi ohjeen ettei asentaessa pienennä turhia. Luulisin painon jo piisaavan, ilman kaikkien lisäpunttienkin laittamista...  :)

Täytyykin vaakia kalustoa ja tsekata missä oma painopiste menee...

metsienmies

Se on juurikin barricade stopin/lipaskuilun edessä n 5-10cm riippuen vähän mitä tukipussia käyttää. Käytännössä painopiste pitäisi olla aikalailla keskellä tukipussia. Helpoin tapa se selvittää on heittää pussi kaiteen tms päälle ja ase siihen. Aseen pitäisi pysyä paikallaan itsekseen eikä tippua, vaikka aavistuksen painaa piippua tai poskipakkaa alas. Sillon setuppi "kestää" ampujan antaman pienen paineen perään ilman, että kivääri haluaa tipahtaa ampujan syliin.

Mdtn videon loppupuolella asia havainnoitu aika hyvin

https://youtu.be/hnzg5TLN-Mo

Jarmando

No niin...
Lippaaton ase 5,9kg ja painopiste jossain barrikade-stopin kohdalla.
Lisäilin kaikki Arca-lisävarusteet keulalle.
Lippaaton ase, lisäpainoilla 7,5kg ja painopiste siirtyi sen 5cm stopin etupuolelle.
Eli 1,6kg lisää painoa etutukkiin... Vai?

Josta tuleekin mieleeni jatkokysymys: Tämä puntitushan tehdään/punnitaan ilman bipodia?
Tuli vaan mieleen, koska toinen käyttämistäni lisäpainoista oli juurikin bipodi ja jos painotuksen tarkoitus on pussituelta ampuilu, niin..? Vai onko bipodit oletuksena kiinni aina?

metsienmies

Bipodin vaikutus pitää ottaa huomioon ja se on miten tykkää. Jotkut tasapainottaa niin, että bipodi on aina kiinni, itse taas haluan että ase on tasapainossa ilman bipodia kun on sellaisia rasteja, joissa bipodia ei käytä ja olisi vain tiellä.

Ainakaan omassa setupissa atlas cal bipodin kanssa en ole huomannut, että kaatuisi ainakaan liikaa etupainoiseksi.

Jarmando

Perinteisen flagin hukkaamiseen kyllästyneenä investoin "kestoflagin" ja tykkään.
https://www.it-mainospalvelu.fi/kauppa/

Vielä kun jostain löytyisi Aics-lippaalle kova kydex-tasku järkihintaisena jostain?

saku_s-t

Tuon fläginä hyväksyminen on pitkästi kisajärjestäjästä kiinni sillä tuohan ei suoranaisesti kerro pesän tilanteesta yhtään mitään.

metsienmies

Kyllä ainakin ameriikan puolella tupataan enemmän käyttämään noita turvalippaita perinteisten flagien sijasta. Kuitenkin estää lukon liikkeen eikä lipasta saa paikalleenkaan muuten kuin lukko auki.

Kumpumäen seppä

Itse suht vähän lajia tuntevana olen ihmetellyt tuota 6 mm kaliberien innostusta tuossa lajissa. Jotain 6 GT:tä kehutaan kovasti. Kuitenkin painavimmat luodit on ilmeisesti 115 gn. Ei oman ymmärryksen mukaan mikään ihanteellinen vaihtoehto pitkälle ampumiseen, kun ei ole edes viirejä käytössä. Rekyyli tietysti helposti hallittava. 6,5 mm jo luoteja löytyy melko paljon painavampanakin.

metsienmies

Lähinnä 6 milliset nousseet pintaan olemattoman rekyylin puolesta, kun aseet painavat sen 10-15 kiloa ja suujarru, ei huonossakaan asennossa rekyylinhallinta tule merkittäväksi tekijäksi niin osuman kuin tärkeimpänä oman laukauksen seuraamisen kannalta. Ja saahan 6 millisiin ihan hyvät vauhdit.

HJu

6,5 millisten piiput kestää tarkkoina pidempään kuin nopeimpien 6mm kaliperien mutta rekyyliäkin on sitten enemmän.
Terveisin,


HJu

saku_s-t

juuri niin kuin metsienmies mainitsi niin omien hutien bongaaminen on se syy miksi 6mm on se mihin totisimmat PRS kisaajat ovat menneet. Kyllähän niillä saadaan halutessaan enemmän vaihtia (esim. 6mm vs 6,5mm creedmoor) mutta ei sekään tunnu ainakaan naapurissa olevan se juttu. Esimerkiksi viimevuoden kevään vaasan kisassa toiseksi tullut kaveri ampui 6br ja lähtöjä 715ms. Maks 600m kisassa ja esim 300m radalla treeneissä ihan turha kuluttaa ruutia ja piippua tappi latauksilla kun ei sillä saa kuin pienen edun tuulessa. Koron vähenemisellä kun ei ole minkään sortin merkitystä koska joutuu kuitenkin ruuvaamaan tornista ja koro on aina tiedossa

saku_s-t

#27
Tuossa on tullut jokunen kysely suomen kisoissa käytetyistä PRS säännöistä. Mitään virallisia sääntöjähän ei ole mutta tässä alla muutaman kisoja järjestäneen ja kisoja kulkeneen henkilön myssyttämä pohja vapaaseen käyttöön. Jokainen kisa järjestäjä tietysti tekee omat ratkaisunsa siitä millaiset kisat ja säännöt haluaa kisaajille antaa mutta tässä jotain apuja niin ei tarvitse ihan tyhjiltä lähteä. Näillä on ammuttu ainakin yhdet vaasan ja parit harjavallan kisat


1.      Varusteet


Sallitut kivääri-patruuna-yhdistelmät ja mahdollinen sallittu luodin maksimienergia piipunsuulla on ilmoitettu kilpailukutsussa. Toimitsijoilla on oikeus mitata luodin lähtönopeus koeammunnalla ja selvittää luodin paino, jos epäillään liian voimakasta latausta. Liian voimakasta latausta käyttävä tai koeammunnasta kieltäytyvä kilpailija suljetaan ulos kisasta.
 
Luotina saa olla vain tavallinen lyijysydäminen luoti, FMJ tai OTM. Ei rauta- tai kovametallisydämisiä tai valojuovaluoteja.
 
Rastilla sallitut varusteet ilmoitetaan erikseen jokaisen rastikuvauksen yhteydessä. Jos bipodin käyttö ei ole rastilla sallittua, se voi silti olla aseessa kiinni. Pussien ja selkäreppujen kokoa ei ole rajattu.

Ellei rastikuvauksessa toisin mainita, ampumasuorituksen alkaessa rastilla käytettävät varusteet on oltava ampujan hallussa rastin aloituspaikalla, eikä niitä saa asetella valmiiksi ennen rastin alkua.

Rastilla käytettävissä lippaissa saa olla maksimissaan rastilla ilmoitetun kokonaislaukausmäärän verran patruunoita. Lisäpatruunoita (häiriötilanteita varten) saa olla esimerkiksi aseessa olevassa pidikkeessä ja taskuissa. Jokaisesta ylimääräisestä laukauksesta miinustetaan yksi piste rastin tuloksista.

Kilpailijat voivat käyttää keskenään samaa asetta ja muita varusteita.


2.      Uusinnat ja rastin poistaminen kisasta


Rastin uusinnan myöntämisestä päättää kilpailun johtaja.

Kilpailun johtaja voi poistaa rastin kisasta kesken kisan. Syynä voi olla esimerkiksi maalilaitevaurio tai aikataululliset syyt.


3.       Turvallisuus


Latauksenestopuikko tulee olla aseen patruunapesässä kilpailualueella. Puikon poistaa ampumapaikalla rastituomari ja hän laittaa sen suorituksen jälkeen takaisin paikalleen.

Rastipaikalla toimitsijat näyttävät paikan mihin vuoroaan odottavien ampujien aseet laitetaan ja mihin aseiden piippujen tulee osoittaa. Tällä paikalla ei saa käsitellä patruunoita eikä lippaita, joissa on patruunoja. Lippaita voi täyttää vuoroaan odottaville ampujille osoitetulla odotuspaikalla.

Aseeseen kiinnitetään lipas vasta rastituomarin komennosta. Aseen saa ladata( puoliautomaattisen aseen varmistuksen poistaa)kilpailusuorituksen aikana, kun piippu osoittaa maaleja kohti.
Jollain rastilla tuomari voi käskeä lataamisen ennen rastin alkua, mutta tästä ilmoitetaan erikseen rastikuvauksessa.

Siirtyminen ampuma-asennosta tai ampumapaikasta toiseen tapahtuu lukko avattuna. Itselataava ase on tällöin varmistettuna. Siirtymisen tai asennonvaihdon aikana sormi ei saa olla liipaisimella ja piipun on osoitettava käsittelysektorin sisälle.

Rastien sivusuuntaiset käsittelysektorit ilmoitetaan ampujille rastituomarin briefingissä, pystysuunnassakäsittelysektori on 180 astetta jos muuta ei määrätä.

Kun rastin aika loppuu tai ampuja on käyttänyt kaikki rastilla käytössä olleet patruunat, tuomari komentaa lippaan irrottamisen ja aseen tyhjentämisen. Tuomari tarkastaa aseen, laittaa latauksenestopuikon patruunapesään ja antaa ampujalle luvan poistua suorituspaikalta aseen piippu turvalliseen suuntaan osoittaen.

Mikäli kilpailija ampuu vahingonlaukauksen, on toiminnallaan vaarallinen ympäristölleen tai rikkoo turvallisuussääntöjä useammin kuin 2 kertaa, hänen kilpailunsa keskeytetään.


4.      Ratakomennot ja rastin kulku

Siirry aloituspaikalle (Piippu käsittelysektoriin osoittaen, rastituomari ottaa aloituspaikalla latauksenestopuikon pois aseesta.)

Onko rastin kulusta kysyttävää? (Kilpailija esittää kysymykset rastin kulusta jos jokin on epäselvää)

Lipas kiinnitä (Lisäkomentona Lataa, jos rasti edellyttää ase ladattuna aloittamista.)

Onko ampuja valmis? (Ampuja vastaa kyllä tai ei, jos ei niin rastituomari toistaa kysymyksen hetken kuluttua)

Huomio (Suoritus alkaa Huomio-komennon jälkeen joko timerin äänimerkillä tai tuomarin Tulta-komennolla)

Ampumasuoritus loppuu timerin äänimerkkiin tai tuomarin Aika-komentoon.

Lipas irti, patruunat pois (Rastituomari laittaa tarkastuksen jälkeen latauksenestopuikon aseeseen)

Rastituomarin apuna toimii tähystäjä, joka ilmoittaa osumat ja laskee pisteet. Tähystäjä ilmoittaa kuuluvalla äänellä Osuma tai Hit kun luoti osuu oikeaan maaliin. Ohilaukauksista tai väärästä taulusta tähystäjä ei ilmoita mitään.

Kilpailijan tehdessä rikkomuksen voidaan siitä varoittaa komentamalla esimerkiksi Sormi, Sektori, Lukko auki tai Varmista. Mikäli kehotus ei tehoa, niin kyseinen rasti keskeytetään ampujan osalta.
 
Tuomarin havaitessa vaarantavan virheen, komennetaan SEIS, jolloin ampujan on pysähdyttävä, avattava lukko/varmistettava ase ja pidettävä piippu maalialueelle suunnattuna.


5.      Toiminta rastilla


Rastia ei saa "himmailla", mutta maaleja voi ennen rastin alkua tähystää joko omalla tai toimitsijoiden optiikalla niiden paikkojen varmistamiseksi.

Jos maalilaite rikkoontuu kesken rastin, ammutaan automaattisesti varamaalia. Jos rikkoontuneella maalilaitteella ei ole varamaalia, rastin suoritus keskeytetään ja kilpailija voi halutessaan uusia rastin. Jos kilpailija ei halua uusia rastia, hänen ennen maalin rikkoutumista saamansa osumat kirjataan hänen tuloksekseen

Kun squadin ensimmäinen ampuja aloittaa, odotusvuorossa olevat ampujat eivät saa enää tähystää maaleja muuten kuin paljaalla silmällä.

Odottavat ampujat eivät saa avustaa ampujaa rastisuorituksen aikana millään tavalla.


6.      Tulosjärjestys


Kilpailun voittaa eniten osumapisteitä saanut ampuja.

Kokonaiskilpailussa tasapisteille tulleiden ampujien keskinäisen järjestyksen ratkaisee erikseen nimetyn tiebreaker -rastin pistemäärä. Jos vielä tiebreaker -rastin pistemääräkin on sama, rastin nopeammalla ajalla suorittanut ampuja on lopputuloksissa hitaamman edellä.


7.      Yleistä


Jos kilpailussa tulee esiin tilanne, johon nämä säännöt eivät ota suoraan kantaa, on kilpailunjohtajalla täysi päätösvalta tilanteen ratkaisemisessa.

J.J

Onko näissä/tai ulkomaisissa karkeloissa säännöissä velvoitettu ampumaan kaikki staget samalla aseella pl. aserikon tapauksessa (vrt. SRA)?

metsienmies

#29
Yritin tuossa hieman asiaa tonkia mutten ns virallista linjausta asiasta löytänyt, ennemmin käytännön puolesta tullit säännöksi että kisa ammutaan läpi samalla kalustolla. Jos ampuu kaverin kanssa samalla, se pitää ilmoittaa ennakkoon jotta ryhmät saadaan jaettua oikein.

Kuitenkin kun miettii kuinka paljon kaikkea muuta roinaa pidetään mukana on käytännössä kahden kiväärin kuskaaminen siinä samalla mahdottomuus eikä autoille yleensä pääse käymään kuin ruoka-aikaan. Eikä useammasta aseesta sinäänsä saa hyötyäkään irti, koska kuitenkin aina ilmoitetaan max cal sekä teho, ja usein stageilla on sekä pitempää että lyhyempää matkaa joten idea että ampuisi esim 223 alle 300m staget ja yli 300m staget jollain 6-7.62 millisellä ei sinällään toimi.

Lisäyksenä vielä mm jenkkien ja canadan ihan prs sarjassa pitää aina ennakkoon ilmoittaa missä divisioonassa aikoo kisan ampua. Kauden aikana saa ampua eri divisioonissa, mutta yks kisa aina tietyssä.