Kirjoittaja Aihe: Myös lyijyttömille sopiva ase  (Luettu 4913 kertaa)

Peetu

 • *
 • Viestejä: 12
Myös lyijyttömille sopiva ase
« : Joulukuu 27, 2020, 09:37 »
Hankinnassa (308) kivääri harjoitteluun ja metsästykseen. Tätä palstaa ja muutenkin nettiä tullut selailtua mutta ainakin muutama kysymys olisi.
-Mitä tulee ottaa huomioon piipun pituudessa, rihlannousussa yms. jos tulevaisuudessa joutuu käyttämään myös lyijyttömiä luoteja. Lähinnä 308 harkitsen koska en lataa itse ainakaan vielä. Lähinnä etsin tietoa ettei mene aivan pieleen hankinta. Eli pitäisi sopia myös lyijyttömille tehdaspaukuille.
-Riittääkö 20” piippu koska haluan käyttää vaimenninta ja kantaa asetta metsällä. Yleensä max ampumamatka 300m, harvoin pääsee harrastamaan pidemmältä.
-Ensimmäinen isompi kivääri kyseessä nykyisen 22LR ja .17HMR jälkeen.
-Suositeltava kiikari linnustuksen ja ammunnan harjoitteluun. FFP ja Mrad putki tarkoitus laittaa luetun perusteella. Ei tule hämärä käyttöön. Mietin Meopta 6 sarjaa kohtuuhintaisissa. Mitä muita kannattaa katsella. Käytetty huippuputki kiinnostaa toki mutta tuntuu olevan harvoin myynnissä.
-TA-kiltaa, FB:tä yms. selaamalla mieleen jäänyt Tikka 308 T3x CTR/Varmint 20” piippulla tai Bergara jossa pitäisi olla parempi tukki. Onko tuo Bergaran tukki ok lyhytsormiselle? Mitä muita kannattaa harkita. Käytetty kelpaa myös.
-Missä menee yleisesti painoraja mitä viitsitte kantaa metsällä. Varsinaista TA-kivääriä en nyt harkitse metsästyksen ja pitkänmatkan radan puutteen takia.

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 298
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #1 : Joulukuu 27, 2020, 11:54 »
Tuossa ketjussa on käsitelty lyijyttömiä luoteja ja rihlannousuja https://www.takilta.fi/keskustelu/index.php?topic=17782.0
Tiivistetysti, jyrkempi nousu parempi. Nykyään tikoissa 1/11" pitäisi olla kelvollinen kaikille tehdaspanoksille. Joissain aseissa on 1/10" joka varmaan olisi lyijyttömille varmempi. 1/12" nousua on ennen ollu kotimaisissa aseissa, uusissa harvinaisempi. Siihenkin käy kevyemmät kupariluodit, mutta ei ainakaan kaikki tehdaspanokset. Piipun pituudella ei ole niin olennaista merkitystä, ~50cm on toimiva kompromissi ks. kaliiperissa.

Peetu

 • *
 • Viestejä: 12
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #2 : Joulukuu 28, 2020, 18:44 »
Kiitoksia infosta. Tikan 1/11 ja esim. Bergaran 1/10 rihlanousun erolla ei taida olla iso eroa käytännössä.
En löytänyt PK-seudulta kauppiasta jolla pääsisi kokeilemaan Bergara B14 HMR tukin sopivuutta omille lyhyille sormille. Kaipaan vielä tietoa siitä. Muitakin vinkkejä otetaan mielellään vastaan.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 28, 2020, 18:47 kirjoittanut Peetu »

Jokke Espoosta

 • *
 • Viestejä: 154
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #3 : Joulukuu 28, 2020, 19:53 »
308 on paljon hyviä puolia, mutta jos nyt sopivasti tulee vastaan .30-06 niin toimii kyllä myös. Tehdaspatruunaa ainakin metsästyskäyttöön on aivan riittävästi, ja yleensä on 10 tuuman nousu vakavoimaan pidempiäkin kuparikuulia. Lisäksi pidempi hylsy mahdollistaa inasen paremmin pitkien luotien käytön ilman että ruutitilavuus kärsii liikaa. Käytännössä erot on aika minimaalisia kuitenkin, ja kyllähän 308 patruunavalikoima on laajempi ja monipuolisempi nyt ja tulevaisuudessa.

Toisaalta nollakutoseenkin Ase ja erä tarjoaa 34 eri vaihtoehtoa ja Ruoto 21, joten ainakaan valmiiksi ladattujen metsästyspatruunoiden puutteesta ei nollakutosellakaan tarvitse kärsiä. Sen sijaan mitään tarkkuusluodilla ladattua on huononlaisesti tarjolla.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 28, 2020, 19:58 kirjoittanut Jokke Espoosta »
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

MOj

 • *
 • Viestejä: 520
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #4 : Joulukuu 28, 2020, 19:58 »
Wtc projectiles .30 160gr tarkkuusluodit, mitkä edustavat varmasti yhtä tämän hetken tuotekehityksen kärkeä solidipuolella, eivät vakaudu kunnolla 11” nousulla. 10” on noille varmuudella parempi. Joten kyllä tuo nousu vaikuttaa. Solidipuolella vaikuttaa erona moni muukin asia, verrattuna perinteisiin pehmeisiin materiaaleihin.

mattix

 • *
 • Viestejä: 103
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #5 : Joulukuu 28, 2020, 20:45 »
308 on perusvarma. Ainakin oman seuran kokemuksien mukaan hirvet kaatuvat kuparilla 5-250m matkoille vallan mainiosti ja tehdaspatia löytyy kaikki kaupat täynnä.
20" piippu on hyvä valinta, kun asetta pitää kantaa ja pitkän matkan ammuntaa ei harrasteta. Lyhyempi piippu tuo myös parempaa käsiteltävyyttä metsässä ja ei tee aseesta niin keulapainoista vaimentimen kanssa. Täällä on osaavampaa porukkaa sanomaan nousun merkityksestä. Edellä sitä onkin jo analysoitu.

Pohtimasi kiikarin perusteella mietit budjettiluokkaa? Silloin Vortex, Meopta, Sightron, Burris ja Falcon lienevät ok merkkejä. Pitänee laittaa reippaasti yli touhutonnin, että huippumerkkien (Kahles, Steiner, S&B jne) FFP/mrad vehkeitä alkaa saamaan. Itse harjoittelu + lintukäyttöön hakisin joko 3-15x/3-18x tai 5-25x/6-24x putkea. Itse olen pärjännyt mainiosti noin 15x kertoimella lintuhommissa. Kiikarin osalta kannattaa kiinnittää huomiota kokoon ja painoon. 44-50 mm etulinssi riittää vallan mainiosti.

Hyvä, että pohdit myös käytettyä asetta. TRG olisi muuten täydellinen valinta, mutta taitaa painaa sinulle liikaa. Tikan T3x:ään saat tukkia ja muuta palikkaa helposti, Bergara taas lienee valmis paketti. Kummankin paino pysynee järkevissä rajoissa vaikka miettisit tukin vaihtoa.

En jaksa omaa TRG:tä kantaa metsällä hirvikoirahommissa vaan roudaan mieluummin CTR:ää. Jollekin CTR paino voi olla liikaa, jos kävelymatkat ovat pitkiä. Itselläni ei CTR:n paino tunnu, kun on tuota massaa muutenkin. Sitten kun taas mennään radalle, tarttuu TRG aina ensiksi käteen  ;D

Ja sitten konkreettinen ehdotus: Hommaat käytetyn Tikan CTR:n, jossa orkkitukki säädettävällä poskipakalla + kumikahvoilla. Siihen päälle Vortexin 5-25x50 PST Gen II niin kasassa on suorituskyvyltään erinomainen kokonaisuus, joka ei budjettia kaada. Jos orkkistukki ei miellytä, niin jokin fiksu tarviketukki (esim. Bravo, Bifrost jne) sitten. Jos taas et halua alkaa säätämään tukkien kanssa, niin Bergaraa kouraan (on aika houkutteleva kokonaisuus). Sitä joudut vaan puolisen vuotta odottelemaan. Toki vaihtoehtona on myös UPR.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.087
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #6 : Joulukuu 29, 2020, 10:09 »
CTR-profiilin piippu vaimentimineen ja 750-1000g kiikari alkaa olla sellainen paketti ettei moni sitä huvikseen kanniskele. Tikan aktio on kyllä kevyt. Lite-profiilin piippuja pidetään yleensä nirsompina.

Kiikaria hankkiessa kannattaa ajatella sen elinkaarta, esim. jos nyt ostat edullisemman ja nälkä kasvaa voit siirtää sen jommankumman pienoiskiväärin päälle. Näistä ehkä varteenotettavampi treeniväline on 22LR jolloin olisi hyvä että kiikarista löytyy parallaksisäätö ainakin 25m jos ei 10m saakka. Toki 50m on parempi kuin kiinteä 100m. Mitään överiraskasta/isoa ei myöskään kannata ostaa, huomioiden em. kantaminen ja mahdollinen asennus siromman aseen päälle.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.615
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #7 : Joulukuu 29, 2020, 10:25 »
Ase joka osuu kuin ta-kivääri mutta ei paina kuin ta-kivääri ei halvalla saa. Ase jossa on suht hyvä ta-tähtäin ja joka ei paina kuin ta-kivääri ei saa edes rahalla.

Jonkin sortin kompromissi on siis tarpeen. Tähtäimeksi tynkäpiippuiselle 308 Winille riittää mielestäni 15-18x maksimisuurennos. Riippuu toki riistasta. Meopta6 3-18x FFP olisi kiva jos niitä saisi kaupasta mutta kun ei toistaiseksi ole Suomesta saanut.

Tikka T3x Liten ja CTRn välistä löytyy tavallisia Hunter malleja tavallisella piipulla tai fluutattuna. Tällöin CTR:n 10ptr lipasta ei saa vaan pitää tyytyä 2-5ptr lippaisiin. Toisaalta ei ohutpiippuisessa siitä 10ptr lippaasta hirveästi olisi iloakaan.
Terveisin,


HJu

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.615
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #8 : Joulukuu 29, 2020, 10:32 »
Vaimentimeksi sitten joku titaanimalli jotta aseesta ei tule ärsyttävän etupainoinen.
Terveisin,


HJu

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 298
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #9 : Joulukuu 29, 2020, 11:40 »
Itsehän kannan 5,5kg pakettia metsälläkin, koska haluan metsästää samalla aseella kuin harjoittelen. Kotoa löytyy 450 metrin rata, eikä siinä olla lähelläkään aseen asettamia rajoja. 50cm paksu fluutattu piippu on hyvä, joskaan ei edullisin kompromissi. Vaimentimesta saisi ~150g pois jos ostaisi keveimmän mallin, varmaan siihen olisin päätynyt jos sellainen olisi aikanaan ollu tarjolla. Kokonaispainoa enemmän minua häiritsi etupainoisuus ennen fluuttausta.
Ampuessa noille matkoille x16 suurennos riittää hyvin, mutta jos ristikon avulla yrittää etäisyyksiä arvioida suht. pienien kohteiden avulla niin isompaa kaipaa. Kiikarin kylkeen kun laittaa punapisteen, niin voi huoletta ottaa isommalla suurennoksella, tosin taas tulee hintaa lisää. Oma valinta nyt olisi Vortex PST II 5-25, mutta ei 3-15 ole huono vaihtoehto.
Tikkoja on varmaan liikkeiden hyllyissä käpisteltävänä. Kannattaa käydä tutustumassa ennen ostoa. Itselle ei esimerkiksi ctr sovi käteen. UPR näyttää paljon mieleisemmältä tai Bergara, mutta kumpaakaan en ole livenä nähnyt.

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.965
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #10 : Joulukuu 29, 2020, 12:14 »
Mä uskon vakaasti että kun Proofin piisit alkaa asettumaan markkinoille niin se muuttaa paljon metsästyskivääreissä juuri painon ja tarkkuuden suhteen.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.087
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #11 : Joulukuu 29, 2020, 12:15 »
Tikka T3x Liten ja CTRn välistä löytyy tavallisia Hunter malleja tavallisella piipulla tai fluutattuna.

Piippuprofiili on Litessä ja Hunterissa sama, Lite tarkoittaa vain muovitukkia. No on siinä tukin painossa 100g eroa valmistajan mukaan, Lite 2.8kg ja Hunter 2.9kg (siis 308 20" piipulla vaimenninkierteellä). Fluutatun piipun kanssa en leikkisi koska se maksaa rahaa, painonsäästö olematon (valmistaja ei edes vaivaudu sitä ilmoittamaan) ja ongelmia tiedossa jos esim. haluaisi lyhentää piippua tulevaisuudessa.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.615
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #12 : Joulukuu 29, 2020, 12:24 »
Ok, tuota en tiennyt. Silloin CTR profiili jää Liten ja Varmintin väliin painossa. Jos CTR-profiili on liian raskas niin jäljelle jää vain Hunter/Lite-profiili.

Jossain määrin samaa keskustelua kuin "kevyt AR-10 TA-kivääri". Aina kun aseeseen pulttaa kunnon ta-tähtäimen jalkoineen (1-1,2kg), vaimentimen (0,4-0,6kg)ja bipodin (0,4-0,6kg) niin aseelle jää aika vähän painoa jos kombosta haluaa kevyen. Yleensä lopputulos on piipunpituudesta riipputtamatta noin 6kg tai enemmän. Jos se ei käy niin pitää alkaa tinkimään varusteista tai latomaan isoja kasoja rahaa tiskiin.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 29, 2020, 12:39 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 298
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #13 : Joulukuu 29, 2020, 13:01 »
Fluutatun piipun kanssa en leikkisi koska se maksaa rahaa, painonsäästö olematon (valmistaja ei edes vaivaudu sitä ilmoittamaan) ja ongelmia tiedossa jos esim. haluaisi lyhentää piippua tulevaisuudessa.
Jos puhutaan Tikan fluutatuista piipuista, niin olen ampunut 24" 308 T3:lla ja on todella kevyt ase muovitukilla. Ei vaan ole vastaavasta fluuttaamattomasta kokemusta, joten hankala verrata.
Omasta 50cm 308 LW:n piipusta lähti 230g Ensio Firearmsin tekemällä kierrefluuttauksella. Kokonaispainon kannalta pienehkö vaikutus, mutta tasapainon kannalta hyvin oleellinen. Osasyy toki ulkonäöllinen.
Pituus luonnollisesti pitää päättää etukäteen.

JAKEE

 • *
 • Viestejä: 16
Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
« Vastaus #14 : Joulukuu 29, 2020, 15:00 »
Erään kotimaisen tunnetun asesepän mukaan 12'' nousu riittää hyvin kuparille ainakin 630mm piipulla.