TARKKA-AMPUJAKILTA

Avoin Keskustelu => Aseet => Aiheen aloitti: Peetu - Joulukuu 27, 2020, 09:37

Otsikko: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Peetu - Joulukuu 27, 2020, 09:37
Hankinnassa (308) kivääri harjoitteluun ja metsästykseen. Tätä palstaa ja muutenkin nettiä tullut selailtua mutta ainakin muutama kysymys olisi.
-Mitä tulee ottaa huomioon piipun pituudessa, rihlannousussa yms. jos tulevaisuudessa joutuu käyttämään myös lyijyttömiä luoteja. Lähinnä 308 harkitsen koska en lataa itse ainakaan vielä. Lähinnä etsin tietoa ettei mene aivan pieleen hankinta. Eli pitäisi sopia myös lyijyttömille tehdaspaukuille.
-Riittääkö 20” piippu koska haluan käyttää vaimenninta ja kantaa asetta metsällä. Yleensä max ampumamatka 300m, harvoin pääsee harrastamaan pidemmältä.
-Ensimmäinen isompi kivääri kyseessä nykyisen 22LR ja .17HMR jälkeen.
-Suositeltava kiikari linnustuksen ja ammunnan harjoitteluun. FFP ja Mrad putki tarkoitus laittaa luetun perusteella. Ei tule hämärä käyttöön. Mietin Meopta 6 sarjaa kohtuuhintaisissa. Mitä muita kannattaa katsella. Käytetty huippuputki kiinnostaa toki mutta tuntuu olevan harvoin myynnissä.
-TA-kiltaa, FB:tä yms. selaamalla mieleen jäänyt Tikka 308 T3x CTR/Varmint 20” piippulla tai Bergara jossa pitäisi olla parempi tukki. Onko tuo Bergaran tukki ok lyhytsormiselle? Mitä muita kannattaa harkita. Käytetty kelpaa myös.
-Missä menee yleisesti painoraja mitä viitsitte kantaa metsällä. Varsinaista TA-kivääriä en nyt harkitse metsästyksen ja pitkänmatkan radan puutteen takia.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Ippe69 - Joulukuu 27, 2020, 11:54
Tuossa ketjussa on käsitelty lyijyttömiä luoteja ja rihlannousuja https://www.takilta.fi/keskustelu/index.php?topic=17782.0
Tiivistetysti, jyrkempi nousu parempi. Nykyään tikoissa 1/11" pitäisi olla kelvollinen kaikille tehdaspanoksille. Joissain aseissa on 1/10" joka varmaan olisi lyijyttömille varmempi. 1/12" nousua on ennen ollu kotimaisissa aseissa, uusissa harvinaisempi. Siihenkin käy kevyemmät kupariluodit, mutta ei ainakaan kaikki tehdaspanokset. Piipun pituudella ei ole niin olennaista merkitystä, ~50cm on toimiva kompromissi ks. kaliiperissa.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Peetu - Joulukuu 28, 2020, 18:44
Kiitoksia infosta. Tikan 1/11 ja esim. Bergaran 1/10 rihlanousun erolla ei taida olla iso eroa käytännössä.
En löytänyt PK-seudulta kauppiasta jolla pääsisi kokeilemaan Bergara B14 HMR tukin sopivuutta omille lyhyille sormille. Kaipaan vielä tietoa siitä. Muitakin vinkkejä otetaan mielellään vastaan.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Jokke Espoosta - Joulukuu 28, 2020, 19:53
308 on paljon hyviä puolia, mutta jos nyt sopivasti tulee vastaan .30-06 niin toimii kyllä myös. Tehdaspatruunaa ainakin metsästyskäyttöön on aivan riittävästi, ja yleensä on 10 tuuman nousu vakavoimaan pidempiäkin kuparikuulia. Lisäksi pidempi hylsy mahdollistaa inasen paremmin pitkien luotien käytön ilman että ruutitilavuus kärsii liikaa. Käytännössä erot on aika minimaalisia kuitenkin, ja kyllähän 308 patruunavalikoima on laajempi ja monipuolisempi nyt ja tulevaisuudessa.

Toisaalta nollakutoseenkin Ase ja erä tarjoaa 34 eri vaihtoehtoa ja Ruoto 21, joten ainakaan valmiiksi ladattujen metsästyspatruunoiden puutteesta ei nollakutosellakaan tarvitse kärsiä. Sen sijaan mitään tarkkuusluodilla ladattua on huononlaisesti tarjolla.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: MOj - Joulukuu 28, 2020, 19:58
Wtc projectiles .30 160gr tarkkuusluodit, mitkä edustavat varmasti yhtä tämän hetken tuotekehityksen kärkeä solidipuolella, eivät vakaudu kunnolla 11” nousulla. 10” on noille varmuudella parempi. Joten kyllä tuo nousu vaikuttaa. Solidipuolella vaikuttaa erona moni muukin asia, verrattuna perinteisiin pehmeisiin materiaaleihin.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: mattix - Joulukuu 28, 2020, 20:45
308 on perusvarma. Ainakin oman seuran kokemuksien mukaan hirvet kaatuvat kuparilla 5-250m matkoille vallan mainiosti ja tehdaspatia löytyy kaikki kaupat täynnä.
20" piippu on hyvä valinta, kun asetta pitää kantaa ja pitkän matkan ammuntaa ei harrasteta. Lyhyempi piippu tuo myös parempaa käsiteltävyyttä metsässä ja ei tee aseesta niin keulapainoista vaimentimen kanssa. Täällä on osaavampaa porukkaa sanomaan nousun merkityksestä. Edellä sitä onkin jo analysoitu.

Pohtimasi kiikarin perusteella mietit budjettiluokkaa? Silloin Vortex, Meopta, Sightron, Burris ja Falcon lienevät ok merkkejä. Pitänee laittaa reippaasti yli touhutonnin, että huippumerkkien (Kahles, Steiner, S&B jne) FFP/mrad vehkeitä alkaa saamaan. Itse harjoittelu + lintukäyttöön hakisin joko 3-15x/3-18x tai 5-25x/6-24x putkea. Itse olen pärjännyt mainiosti noin 15x kertoimella lintuhommissa. Kiikarin osalta kannattaa kiinnittää huomiota kokoon ja painoon. 44-50 mm etulinssi riittää vallan mainiosti.

Hyvä, että pohdit myös käytettyä asetta. TRG olisi muuten täydellinen valinta, mutta taitaa painaa sinulle liikaa. Tikan T3x:ään saat tukkia ja muuta palikkaa helposti, Bergara taas lienee valmis paketti. Kummankin paino pysynee järkevissä rajoissa vaikka miettisit tukin vaihtoa.

En jaksa omaa TRG:tä kantaa metsällä hirvikoirahommissa vaan roudaan mieluummin CTR:ää. Jollekin CTR paino voi olla liikaa, jos kävelymatkat ovat pitkiä. Itselläni ei CTR:n paino tunnu, kun on tuota massaa muutenkin. Sitten kun taas mennään radalle, tarttuu TRG aina ensiksi käteen  ;D

Ja sitten konkreettinen ehdotus: Hommaat käytetyn Tikan CTR:n, jossa orkkitukki säädettävällä poskipakalla + kumikahvoilla. Siihen päälle Vortexin 5-25x50 PST Gen II niin kasassa on suorituskyvyltään erinomainen kokonaisuus, joka ei budjettia kaada. Jos orkkistukki ei miellytä, niin jokin fiksu tarviketukki (esim. Bravo, Bifrost jne) sitten. Jos taas et halua alkaa säätämään tukkien kanssa, niin Bergaraa kouraan (on aika houkutteleva kokonaisuus). Sitä joudut vaan puolisen vuotta odottelemaan. Toki vaihtoehtona on myös UPR.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: jthyttin - Joulukuu 29, 2020, 10:09
CTR-profiilin piippu vaimentimineen ja 750-1000g kiikari alkaa olla sellainen paketti ettei moni sitä huvikseen kanniskele. Tikan aktio on kyllä kevyt. Lite-profiilin piippuja pidetään yleensä nirsompina.

Kiikaria hankkiessa kannattaa ajatella sen elinkaarta, esim. jos nyt ostat edullisemman ja nälkä kasvaa voit siirtää sen jommankumman pienoiskiväärin päälle. Näistä ehkä varteenotettavampi treeniväline on 22LR jolloin olisi hyvä että kiikarista löytyy parallaksisäätö ainakin 25m jos ei 10m saakka. Toki 50m on parempi kuin kiinteä 100m. Mitään överiraskasta/isoa ei myöskään kannata ostaa, huomioiden em. kantaminen ja mahdollinen asennus siromman aseen päälle.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: HJu - Joulukuu 29, 2020, 10:25
Ase joka osuu kuin ta-kivääri mutta ei paina kuin ta-kivääri ei halvalla saa. Ase jossa on suht hyvä ta-tähtäin ja joka ei paina kuin ta-kivääri ei saa edes rahalla.

Jonkin sortin kompromissi on siis tarpeen. Tähtäimeksi tynkäpiippuiselle 308 Winille riittää mielestäni 15-18x maksimisuurennos. Riippuu toki riistasta. Meopta6 3-18x FFP olisi kiva jos niitä saisi kaupasta mutta kun ei toistaiseksi ole Suomesta saanut.

Tikka T3x Liten ja CTRn välistä löytyy tavallisia Hunter malleja tavallisella piipulla tai fluutattuna. Tällöin CTR:n 10ptr lipasta ei saa vaan pitää tyytyä 2-5ptr lippaisiin. Toisaalta ei ohutpiippuisessa siitä 10ptr lippaasta hirveästi olisi iloakaan.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: HJu - Joulukuu 29, 2020, 10:32
Vaimentimeksi sitten joku titaanimalli jotta aseesta ei tule ärsyttävän etupainoinen.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Ippe69 - Joulukuu 29, 2020, 11:40
Itsehän kannan 5,5kg pakettia metsälläkin, koska haluan metsästää samalla aseella kuin harjoittelen. Kotoa löytyy 450 metrin rata, eikä siinä olla lähelläkään aseen asettamia rajoja. 50cm paksu fluutattu piippu on hyvä, joskaan ei edullisin kompromissi. Vaimentimesta saisi ~150g pois jos ostaisi keveimmän mallin, varmaan siihen olisin päätynyt jos sellainen olisi aikanaan ollu tarjolla. Kokonaispainoa enemmän minua häiritsi etupainoisuus ennen fluuttausta.
Ampuessa noille matkoille x16 suurennos riittää hyvin, mutta jos ristikon avulla yrittää etäisyyksiä arvioida suht. pienien kohteiden avulla niin isompaa kaipaa. Kiikarin kylkeen kun laittaa punapisteen, niin voi huoletta ottaa isommalla suurennoksella, tosin taas tulee hintaa lisää. Oma valinta nyt olisi Vortex PST II 5-25, mutta ei 3-15 ole huono vaihtoehto.
Tikkoja on varmaan liikkeiden hyllyissä käpisteltävänä. Kannattaa käydä tutustumassa ennen ostoa. Itselle ei esimerkiksi ctr sovi käteen. UPR näyttää paljon mieleisemmältä tai Bergara, mutta kumpaakaan en ole livenä nähnyt.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: SO - Joulukuu 29, 2020, 12:14
Mä uskon vakaasti että kun Proofin piisit alkaa asettumaan markkinoille niin se muuttaa paljon metsästyskivääreissä juuri painon ja tarkkuuden suhteen.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: jthyttin - Joulukuu 29, 2020, 12:15
Tikka T3x Liten ja CTRn välistä löytyy tavallisia Hunter malleja tavallisella piipulla tai fluutattuna.

Piippuprofiili on Litessä ja Hunterissa sama, Lite tarkoittaa vain muovitukkia. No on siinä tukin painossa 100g eroa valmistajan mukaan, Lite 2.8kg ja Hunter 2.9kg (siis 308 20" piipulla vaimenninkierteellä). Fluutatun piipun kanssa en leikkisi koska se maksaa rahaa, painonsäästö olematon (valmistaja ei edes vaivaudu sitä ilmoittamaan) ja ongelmia tiedossa jos esim. haluaisi lyhentää piippua tulevaisuudessa.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: HJu - Joulukuu 29, 2020, 12:24
Ok, tuota en tiennyt. Silloin CTR profiili jää Liten ja Varmintin väliin painossa. Jos CTR-profiili on liian raskas niin jäljelle jää vain Hunter/Lite-profiili.

Jossain määrin samaa keskustelua kuin "kevyt AR-10 TA-kivääri". Aina kun aseeseen pulttaa kunnon ta-tähtäimen jalkoineen (1-1,2kg), vaimentimen (0,4-0,6kg)ja bipodin (0,4-0,6kg) niin aseelle jää aika vähän painoa jos kombosta haluaa kevyen. Yleensä lopputulos on piipunpituudesta riipputtamatta noin 6kg tai enemmän. Jos se ei käy niin pitää alkaa tinkimään varusteista tai latomaan isoja kasoja rahaa tiskiin.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Ippe69 - Joulukuu 29, 2020, 13:01
Fluutatun piipun kanssa en leikkisi koska se maksaa rahaa, painonsäästö olematon (valmistaja ei edes vaivaudu sitä ilmoittamaan) ja ongelmia tiedossa jos esim. haluaisi lyhentää piippua tulevaisuudessa.
Jos puhutaan Tikan fluutatuista piipuista, niin olen ampunut 24" 308 T3:lla ja on todella kevyt ase muovitukilla. Ei vaan ole vastaavasta fluuttaamattomasta kokemusta, joten hankala verrata.
Omasta 50cm 308 LW:n piipusta lähti 230g Ensio Firearmsin tekemällä kierrefluuttauksella. Kokonaispainon kannalta pienehkö vaikutus, mutta tasapainon kannalta hyvin oleellinen. Osasyy toki ulkonäöllinen.
Pituus luonnollisesti pitää päättää etukäteen.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: JAKEE - Joulukuu 29, 2020, 15:00
Erään kotimaisen tunnetun asesepän mukaan 12'' nousu riittää hyvin kuparille ainakin 630mm piipulla.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: veeteetee - Joulukuu 29, 2020, 16:40
Mille riittää, mille ei, itse en edes harkitsisi 1/10" loivempaa, voi muuten tulla raskaalla (= pitkällä) kupariluodilla pakkasessa ylläri.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Ippe69 - Joulukuu 29, 2020, 17:19
Erään kotimaisen tunnetun asesepän mukaan 12'' nousu riittää hyvin kuparille ainakin 630mm piipulla.
Mutta se on väärässä, ainakin joidenkin luotien suhteen. Esimerkiksi naturalis ei vakaudu tuolla nousulla omassa 50cm piipussa eikä Tikka M55 sporterin piipussa jonka pituus on jotain hieman yli 600mm. Joillain luodeilla valmistajakin suosittelee jyrkempää rihlannousua.

Lisäys. Osaako joku kertoa mitä haittaa jyrkemmästä noususta on? Miksi kaikki ei ole esimerkiksi tuolla 1/10" nousulla?
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Peetu - Joulukuu 29, 2020, 18:27
Isot kiitokset kaikille vastanneille. Tästähän tuli loistava ketju uudelle hasrrastajalle. Jatkakaa.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: jli - Joulukuu 29, 2020, 18:54

Lisäys. Osaako joku kertoa mitä haittaa jyrkemmästä noususta on? Miksi kaikki ei ole esimerkiksi tuolla 1/10" nousulla?

Kiertopoikkema kasvaa, kiertorekyyli voimistuu, aerodynamic jump pahenee, vauhti hidastuu jne... Kaikki esitetyt syyt ovat kyllä enemmän tai vähemmän tekosyitä, joskin kyllä varmaan mitattavissa. Itse ottaisin kyllä 308:n 10" nousulla, jos olisi mahdollisuus valita. Vakautumishuolet häviävät ja pidemmillä matkoilla mahdollisesti vastus pienenee.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Mk-0 - Joulukuu 29, 2020, 19:01
Yleensä lopputulos on piipunpituudesta riipputtamatta noin 6kg tai enemmän. Jos se ei käy niin pitää alkaa tinkimään varusteista tai latomaan isoja kasoja rahaa tiskiin.

On kolmaskin vaihtoehto.
Alkaa kehittämään omaa lihasvoimaa, sekä kestävyyttä.
Joo, tiedän että siitä tulee hiki ja joskus pipi ja siitä syystä se vaihtoehto ei ole kaikkien mieleen.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: HJu - Joulukuu 29, 2020, 19:05
Ei se paino siitä vähene vaikka nostaisi 150kg penkistä. Toki elo helpottuu maastossa mutta paino on se mikä se on. Rekyylinhallinnan ja spottaamisen kannalta isompi paino toki helpottaa tuliasematoimintaa. Siksi 3kg painava 308 Win kivääri on melko ikävä ammuttava ja 6 kiloinen on mukavan mieto.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Mk-0 - Joulukuu 29, 2020, 19:51
Ei se paino siitä vähene vaikka nostaisi 150kg penkistä. Toki elo helpottuu maastossa mutta paino on se mikä se on. Rekyylinhallinnan ja spottaamisen kannalta isompi paino toki helpottaa tuliasematoimintaa. Siksi 3kg painava 308 Win kivääri on melko ikävä ammuttava ja 6 kiloinen on mukavan mieto.

Nyt oli kyse kantamisesta ja penkkituloksella ei ole mitään tekemistä sen asian kanssa.
Sensijaan pitkähköt syväkyykky, sekä mavesarjat yhdistettynä vaikka tunnin kävelylenkkiin lisäpainoilla auttaa raskaahkon aseen kantamisesta johtuvaan voivotteluun.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: JAKEE - Joulukuu 29, 2020, 20:15
Erään kotimaisen tunnetun asesepän mukaan 12'' nousu riittää hyvin kuparille ainakin 630mm piipulla.
Mutta se on väärässä, ainakin joidenkin luotien suhteen. Esimerkiksi naturalis ei vakaudu tuolla nousulla omassa 50cm piipussa eikä Tikka M55 sporterin piipussa jonka pituus on jotain hieman yli 600mm. Joillain luodeilla valmistajakin suosittelee jyrkempää rihlannousua.

Lisäys. Osaako joku kertoa mitä haittaa jyrkemmästä noususta on? Miksi kaikki ei ole esimerkiksi tuolla 1/10" nousulla?

Näyttäähän tuolla Vihtavuoren oppaassa olevan latausdataa 11g Naturalikselle ja 11,7g TTSX:lle. Eikai ne sinne laita luotia, joka ei vakautuisi.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: sk88 - Joulukuu 29, 2020, 20:27
Erään kotimaisen tunnetun asesepän mukaan 12'' nousu riittää hyvin kuparille ainakin 630mm piipulla.
Mutta se on väärässä, ainakin joidenkin luotien suhteen. Esimerkiksi naturalis ei vakaudu tuolla nousulla omassa 50cm piipussa eikä Tikka M55 sporterin piipussa jonka pituus on jotain hieman yli 600mm. Joillain luodeilla valmistajakin suosittelee jyrkempää rihlannousua.

Lisäys. Osaako joku kertoa mitä haittaa jyrkemmästä noususta on? Miksi kaikki ei ole esimerkiksi tuolla 1/10" nousulla?

Näyttäähän tuolla Vihtavuoren oppaassa olevan latausdataa 11g Naturalikselle ja 11,7g TTSX:lle. Eikai ne sinne laita luotia, joka ei vakautuisi.
Eipä lataustarvikemainoksen tekijä tiedä millasesta aseesta noita ammutaan.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: HJu - Joulukuu 29, 2020, 20:36
En minä ole voivotellut aseen painoa, 338 Lapuani taitaa painaa jotain 8kg mutta aseen 132cm pituus on enemmän riesa maastossa kuin paino. Otin vain kantaa siihen että täysin varusteltu mutta silti kevyt ta-kivääri maksaa mansikoita koska tarvitaan hiilikuitupinnoitettua piippua, -tukkia ja mahdollisesti titaanilukkoaktiota jotka kaikki alkaa maksamaan mansikoita.

Mutta siitä olen samaa mieltä että hyvä lihaskunto on eduksi kaikessa ammunnassa
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Mk-0 - Joulukuu 29, 2020, 21:12
En minä ole voivotellut aseen painoa, 338 Lapuani taitaa painaa jotain 8kg mutta aseen 132cm pituus on enemmän riesa maastossa kuin paino. Otin vain kantaa siihen että täysin varusteltu mutta silti kevyt ta-kivääri maksaa mansikoita koska tarvitaan hiilikuitupinnoitettua piippua, -tukkia ja mahdollisesti titaanilukkoaktiota jotka kaikki alkaa maksamaan mansikoita.

Mutta siitä olen samaa mieltä että hyvä lihaskunto on eduksi kaikessa ammunnassa

Oma painaa sen 7.5 kiloa ja perä taitettuna (~118cm) on vielä mukava kannettava vornin aserepussa, mutta pituuden suhteessa olet oikeassa, kun oma on perä auki ja vaimentimen kera sen 140cm pitkä, että pöpelikköön ei tuollaisella heinäseipäällä oikein ole mukava mennä.
Tuo aseen haluttu keveys yhdistettynä ta-kiväärin ominaisuuksiin nostaa aina sellaisen mopolla mahdottomuuksiin fiiliksen, ja varsinkin jos tavoitteena on metsästys ja pääprioriteetti on paketin vähäinen massa.
Itse katselin joskus sillä silmällä steyrin scouttia, millä takuuvarmasti olisi mahdollisuus harrastaa metsästystä, sekä ta-ammuntaa tietyin varauksin, koska mikään paksupiippuinen härveli se ei ole, niin tiedostamalla sen että ehkäpä hyväkäyntisen latauksen löydyttyä käynti säilyy hyvänä, tai erittäin hyvänä ensimmäisten 3 laukauksen aikana, jonka jälkeen piipun lämmettyä alkaa osumapisteeseen ilmenemään muutoksia.
Ja realiteetit huomioonottaen, eikö se olisi sellainen kaikenkattava kompromissi millä päästellä menemään, jos kriteerinä keveys, ensimmäisen riistalaukauksen tarkkuus ja sitten radalla pidemmän matkan harjoittelu, kunhan ymmärtää antaa aseen jäähtyä joka kolmannen laukauksen jälkeen?
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Ippe69 - Joulukuu 29, 2020, 21:18
Erään kotimaisen tunnetun asesepän mukaan 12'' nousu riittää hyvin kuparille ainakin 630mm piipulla.
Mutta se on väärässä, ainakin joidenkin luotien suhteen. Esimerkiksi naturalis ei vakaudu tuolla nousulla omassa 50cm piipussa eikä Tikka M55 sporterin piipussa jonka pituus on jotain hieman yli 600mm. Joillain luodeilla valmistajakin suosittelee jyrkempää rihlannousua.

Lisäys. Osaako joku kertoa mitä haittaa jyrkemmästä noususta on? Miksi kaikki ei ole esimerkiksi tuolla 1/10" nousulla?

Näyttäähän tuolla Vihtavuoren oppaassa olevan latausdataa 11g Naturalikselle ja 11,7g TTSX:lle. Eikai ne sinne laita luotia, joka ei vakautuisi.
Laittaahan Lapua sitä jopa tehtaalla ladattuun patruunaan ilman mainintaa vaadittavasta rihlannoususta. Mutta kun ei vakaudu niin ei vakaudu.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: MOj - Joulukuu 29, 2020, 22:03
Niinkuin aiemmin mainittu, solidi puolella vaikuttaa moni muukin asia, kuin nousu aseen käyntiin ja luodin vakautumiseen, johtuen luodin kovemmasta materiaalista. Mm.kaasuvuodot liittyen luodin mitoituksiin. Ei voi aseseppä yleisesti todeta, että .308 12” riittää kuparille. Tai jos toteaa, ei tiedä asiasta yhtään mitään. Näihin liittyy monta tekijää jo pelkästään liittyen luodin muotoiluun, painoon ym.

Aseen painon ja kantamisen suhteen olen sitä mieltä, että  kannattaa metsästeltäessä ennemmin ottaa homma ta-treenimielessä, koska todellisessa tilanteessa sitä ta-kivääriä kuitenkin sitten kannetaan, eikä itku auta kun ei ole Liteä tms. kannossa. Tämä vähän niinkuin tämän foorumin näkökulmasta.

Kannattaa kehitellä kantojärjestelmiä paremmaksi itselleen. Ja pitkää piippuahan saa aina lyhyemmäksi. Pitkä on hankala ei niinkään painava, mikä on pelkkä +asia sitten ammuttaessa.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: super varmint - Joulukuu 29, 2020, 22:17
"
308 on paljon hyviä puolia, mutta jos nyt sopivasti tulee vastaan .30-06 niin toimii kyllä myös. "

Joo, tuota 308 kaikki kauppaa, niin se oli mullekin kun alkuvuodesta kivääriä etsin. Olin kuitenkin jo lyönyt kaliiperin lukkoon, ja ostin 6,5x55 enkä kyllä vielä osaa tuota moittia... Tosin hirviä en metsästä, joten siihen en osaa ottaa kantaa muuta kuin sen verran että risuherkkä tuo kyllä on, joten puskapyssyjä varmaan on parempiakin.

Pienriistalle ja kauriille tuntuisi olevan mainio vehje, ja raskas varmintti äänenvaimentimella on rekyylin puolesta todella mukava ampua, ja mitä kupariin tulee niin ainakin nämä käy paremmin kuin ampuja...

https://www.sissos.fi/metsastys/s-b-6-5x55-se-7-8g-txrg-20-ras/p/8590690342198/

Mikä 308:ssa on parempaa kuin vaikkapa tässä ikivanhassa hurrimauserissa?

Edit. en näemmä osaa lainata

Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: sk88 - Joulukuu 29, 2020, 22:34
Niinkuin aiemmin mainittu, solidi puolella vaikuttaa moni muukin asia, kuin nousu aseen käyntiin ja luodin vakautumiseen, johtuen luodin kovemmasta materiaalista. Mm.kaasuvuodot liittyen luodin mitoituksiin. Ei voi aseseppä yleisesti todeta, että .308 12” riittää kuparille. Tai jos toteaa, ei tiedä asiasta yhtään mitään. Näihin liittyy monta tekijää jo pelkästään liittyen luodin muotoiluun, painoon ym.

Aseen painon ja kantamisen suhteen olen sitä mieltä, että  kannattaa metsästeltäessä ennemmin ottaa homma ta-treenimielessä, koska todellisessa tilanteessa sitä ta-kivääriä kuitenkin sitten kannetaan, eikä itku auta kun ei ole Liteä tms. kannossa. Tämä vähän niinkuin tämän foorumin näkökulmasta.

Kannattaa kehitellä kantojärjestelmiä paremmaksi itselleen. Ja pitkää piippuahan saa aina lyhyemmäksi. Pitkä on hankala ei niinkään painava, mikä on pelkkä +asia sitten ammuttaessa.
Lienee ihan relevantti pohdinta että onko tarkoituskaan treenata sotilastarkka-ammuntaa vai vain fiilistellä radalla. Mun mielestä kannattaa kuitenkin valita aseen ominaisuudet siihen tärkeimpään lajiin optimaalisiksi ja räpistellä sillä kunnes saa siihen kakkoslajiin hankittua toisen aseen. Yksi jokapaikan kivääri on sellanen harhakuva jolla saadaan aloittelija koukkuun ja sitten alkaa kyniminen, ennemmin tai myöhemmin.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: sk88 - Joulukuu 29, 2020, 23:12
"
308 on paljon hyviä puolia, mutta jos nyt sopivasti tulee vastaan .30-06 niin toimii kyllä myös. "

Joo, tuota 308 kaikki kauppaa, niin se oli mullekin kun alkuvuodesta kivääriä etsin. Olin kuitenkin jo lyönyt kaliiperin lukkoon, ja ostin 6,5x55 enkä kyllä vielä osaa tuota moittia... Tosin hirviä en metsästä, joten siihen en osaa ottaa kantaa muuta kuin sen verran että risuherkkä tuo kyllä on, joten puskapyssyjä varmaan on parempiakin.

Pienriistalle ja kauriille tuntuisi olevan mainio vehje, ja raskas varmintti äänenvaimentimella on rekyylin puolesta todella mukava ampua, ja mitä kupariin tulee niin ainakin nämä käy paremmin kuin ampuja...

https://www.sissos.fi/metsastys/s-b-6-5x55-se-7-8g-txrg-20-ras/p/8590690342198/

Mikä 308:ssa on parempaa kuin vaikkapa tässä ikivanhassa hurrimauserissa?

Edit. en näemmä osaa lainata
Ite alotin 6,5x55:lla eikä siinä silleen vikaa ole. Jos itte lataa niin 50cm piipusta lähtee 7,8g kupariluoti 900m/s ja sillä ampuu kaiken majavasta hirveen. Kuitenkin kun hirven metsästyksestä tuli se pääasiallinen homma ja oman koiran kanssa joutuu useammin pusikkoon seikkailemaan niin 9,3x62 löysi äkkiä tiensä siihen rinnalle. Sen jälkeen hurri-tikan korvasi blaserin vaihtopiippu jumalten kaliiperissa 6.5 Creed & Moor. Suosittelisin aloittajallekkin, mutta 308w kanssa tuhertaminen on kai tärkeä osa suomalaista metsästysperinnettä niin ei se minulta pois ole. Kuitenkin 6,5x55 kanssa pari kertaa jäi hirvi ampumatta kun edessä oli joku kuusennäre ja sen vaikutusta luodin kulkuun pohtiessa tilanne meni ohi. Myöskin 6,5mm kupariluotien toiminta hirvellä on vielä kenttätestausta vailla. Ensimmäiset tulokset on lupaavia, mutta haluaisin nähdä vielä miten TTSX selviää ison hirvisonnin olkaniveleen ammuttuna.

Ultimaattinen superkaliiperi kaikelle riistalle olisi oikeastaan 7x64 mutta siinä asevalikoima ja halpa treenipaukku koituu usein ongelmaksi.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: MOj - Joulukuu 29, 2020, 23:37
Yksi jokapaikan kivääri on sellanen harhakuva jolla saadaan aloittelija koukkuun ja sitten alkaa kyniminen, ennemmin tai myöhemmin.


Ehkä kaliiperin osalta on näin. Muutoin mulle Sako TRG on sellainen harhakuva. Mulla on aikain saatossa ollut monenlaista. Olen niistä luopunut ja nyt on vain pari TRG:tä (toki aika kaukana vakioista, ja molemmat mm. vaihtopiippuisia useampaan kaliiperiin), pois lukien pinska ja lyhyet aseet. Noilla teen kaiken, metsästys mukaan lukien ja väitän, että nuo on kannossa keskiverto metsästäjää useammin. Vaikka kaliiperi välillä vaihtuu, aseen ergonomia pysyy samana, mitä pidän tärkeänä asiana.

Edit: lisätty tekstiä.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: mattix - Joulukuu 30, 2020, 00:21
Yksi jokapaikan kivääri on sellanen harhakuva jolla saadaan aloittelija koukkuun ja sitten alkaa kyniminen, ennemmin tai myöhemmin.
Ehkä kaliiperin osalta on näin. Muutoin mulle Sako TRG on sellainen harhakuva. Mulla on aikain saatossa ollut monenlaista. Olen niistä luopunut ja nyt on vain pari TRG:tä (toki aika kaukana vakioista, ja molemmat mm. vaihtopiippuisia useampaan kaliiperiin), pois lukien pinska ja lyhyet aseet. Noilla teen kaiken, metsästys mukaan lukien ja väitän, että nuo on kannossa keskiverto metsästäjää useammin. Vaikka kaliiperi välillä vaihtuu, aseen ergonomia pysyy samana, mitä pidän tärkeänä asiana.
Edit: lisätty tekstiä.
Mites optiikka? Pelkkä jokapaikan kivääri ei tee vielä kokonaisuudesta jokapaikkaan soveltuvaa, varsinkaan riistahommissa. Toki jos pystyy helposti optiikkaa vaihtamaan, niin 20" piipulla oleva TRG on aika jees peli ja ainoana aseena minunkin valinta.

Hyvä pointti muuten, että sitä ta-asetta roudataan tositoimissa kuitenkin, joten miksei myös harrastuksissa. Reeniä, reeniä.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: MOj - Joulukuu 30, 2020, 00:34
Optiikka vaihtuu tarpeen mukaan.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: SO - Joulukuu 30, 2020, 12:53
Legit.
Itselläkin on ollut vanhaa Tikkaa 6,5x55 ja Remingtonin 700 (kaikilla pitäisi kerran olla ollut REM700) ja eri kalipereita. On ollut CTRää ja customeita, mutta nykyisin on metsälle se 308 jossa yksi ainoa patruuna (150gr TTSX) ja pahvihommiin 338LM vaihtopiipulla 308. Niin ja sitten tietysti 300WSM pitemmän matkan metsästykseen ja 12/70-7,62x53R haulirihlan käyttöön. Sitten kuitenkin vielä 556 ja 22lr.

Eli noita on ihan turha pohtia. Hankkii ne mitä itsestä tuntuu että tarvitsee. Se ei loppupelissä kuulu kenellekään.


Yksi jokapaikan kivääri on sellanen harhakuva jolla saadaan aloittelija koukkuun ja sitten alkaa kyniminen, ennemmin tai myöhemmin.


Ehkä kaliiperin osalta on näin. Muutoin mulle Sako TRG on sellainen harhakuva. Mulla on aikain saatossa ollut monenlaista. Olen niistä luopunut ja nyt on vain pari TRG:tä (toki aika kaukana vakioista, ja molemmat mm. vaihtopiippuisia useampaan kaliiperiin), pois lukien pinska ja lyhyet aseet. Noilla teen kaiken, metsästys mukaan lukien ja väitän, että nuo on kannossa keskiverto metsästäjää useammin. Vaikka kaliiperi välillä vaihtuu, aseen ergonomia pysyy samana, mitä pidän tärkeänä asiana.

Edit: lisätty tekstiä.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Peetu - Tammikuu 04, 2021, 19:11
 Kiitoksia vielä kaikille vastauksista. Lisää infoa otetaan mielellään vastaan.
Taitaa tulla ekaksi aseeksi joku tarkkuspainotteinen metsästyskivääri.
Katsotaan varsinaista TA-kivääriä sitten kun on kokemusta ja tietää mitä tahtoo.

Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Perkeleen_Luoma - Tammikuu 04, 2021, 19:51
Itse valitsisin metsäkivääriksi Tikka T3X deerhunterin, siihen jokin kevyehkö kiikari, vaimentimeksi AU radien ja hihnaksi jokin pikasäätöinen, esim. magpul ms1.
Kiikariin mielellään ainakin mil tai metriset säädöt, Zeiss taitaa V6-malleja 1cm@100m säädöllä tarjota.

11-tuuman nousu riittää 150gr painoluokan kupareille, eikä painavempaa millekään suomessa metsästettävälle tarvitsekaan.
Korkeampi lähtönopeus myös tuo varmuutta luodin aukeamiseen.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: mohkofantti - Tammikuu 24, 2021, 21:27
Onhan Tikan Sporsteri kanssa vaihto ehto...
Edukaampi kun Trg Jotakuinkiin sama ergonomia... Mutta kevyempi koska ei ole pilaripedattu ja tästä syystä myös epätarkempi ehkä eikä saa trg loistavaa jalkaa siihen kiini jos lähtee radalla käymään...
Mutta jos halua saman ergonomian kuin tikan sporsterissa niin esim trg 22 johon vaihtaa trg 21 etutukin. Tämän jälkeen ei ergonomiassa ole eroa muuta kun trg:ssä on hiven pystympi kahva aavistus... Eron huomaa valokuvassa. Mutta en esim. Huoma jos vuorottelen kahden välillä itselläni quad range jossa sama tukki kun sporsterissa...
Plus että trg:ssä on etuvedollinen laukasu koneisto ja kunnolla säädettävissa liipasin ergonomia joka on muuten hyvä verrattuna tuohon t3 perus koneistoon jossa ei ole etuvetoa lainkaan...
Mutta mitkä asiat on kellekiin tärkeitä ja mistä on valmis joustamaan ja toisaalta maksamaan...
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Peetu - Helmikuu 17, 2021, 22:23
Jatketaanpa ihmettelyä.
-Riista lehdessä kehuttiin 1200€ hintaluokassa Ruger American Hunter Magpull kivääriä. Siinä on 1/10 rihlannousu sopivasti lyijyttömille ja säädettävä tukki. Laukaisukoneisto tai ainakin sen jousi pitäisi kait vaihtaa ja painoa hieman liikaa. Ruger MKII pistoolista on hyvät kokemukset mutta miten tuo kivääri.
-Mikä vika on suoravetolukkoisissa kivääreissä tähän harrastukseen kun ei juurikaan ole juttua. Esimerkiksi Steel action kiinnostaisi säädettävällä muovitukilla mutta on turhan kallis uutena.
-Tikat kiinnostaa. Mutta löytyykö sellaista ”perus” mallia jossa on sekä säädettävä vetopituus että poskipakka. Kerran olen kokeillut UPR:n mutta ei tuntunut sopivan käteen ainakaan ilman säätöjä. Esim. Deerhunter olisi hyvä jos vetopituutta voisi säätää ja Wild Boarissa vetopituutta voi hieman säätää mutta ei poskipakkaa ja oranssit otepinnat pitää myös vaihtaa. On tää vaikeeta jos ei halua ostaa uutta tukkia. Ehkä T3X Super Varmint 20” piipulla 3,8kg tai sitten UPR.
-Bergaran saatavuus tuntuu heikolta jos ei löydy käytettynä.
-Onko kokemusta Mausereista M12 Black Impact, M 18 Feldjagd
-Myös Sauer 100 Pantera 20” piipulla ja säädettävä tukilla vaikutti mielenkiintoiselta.


Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Perkeleen_Luoma - Helmikuu 18, 2021, 03:09
Ei suoralukolla oikein saavuta mitään. Lynxit taas ei oikein ole kenttäkelpoisia. Muihin on rakentelu- ja varaosien saatavuus jarruna.
Blaser:n hinnalla saa jo käytetyn TRG 22 ja laadukkaan tähystimen päälle.

Miksi se mieluinen tukki tarvii olla aseeseen valmiina ruuvattuna? Kaksi pulttia ja max 15min, niin tukki on vaihdettu. T3 tukkeja pyörii markkinoilla niin paljon, ettei yleisimmistä malleista joudu uuden hintaa maksamaan ja jos ei ollutkaan mieluisa niin ei tappioita tarvitse juuri kärsiä.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: HJu - Helmikuu 18, 2021, 07:42
Suoravetolukkojen ongelmat ovat yleensä seuraavia:
- törkeän kallis verrattuna vastaavan kaliperin pulttilukkoihin
- lukon säännöllinen huoltopurku on joko vaikeaa tai peräti mahdotonta (esim Lynx)
- osassa konstruktioita lukon avaamiseen ei ole kunnon vipuvartta ts. turvonnutta hylsyä on vaikea saada pesästä koska lukossa ei ole kunnollista  vipuvartta/vipusuhdetta jolla se hylsy patruunapesästä kannetaan pihalle.

Itsellä oli monta vuotta Lynx94 Target kal 308WinT. Lukon purku olisi vaatinut vasaraa ja tuurnaa. Lisäksi ensiöveto patruunapesästä oli tosi heikko verrattuna pulttilukkoihin joissa on yleensä koneistettu lukonkampeen sellainen nousu joka väkisin vetää hylsyä pari milliä pesästä ulos kun lampea nostetaab.vMyin lopulta kiväärin ratahirviamoujalle johon se ase on alunperin tehtykin. Laadukas ja tarkka peli tuo oli mutta ei soveltunut ryynäämiseen.

Varmaan joku sotilaskäyttöön tehty sveitsiläinen K31 suoravetolukko voisi toimiakin mutta konstruktio alkaa olla muutoin vanhentunut.

Jos halvalla pitää päästä niin sovelias T3x ja siihen aftermarket tukki. Ei se TRG:ksi muutu mutta näin säästyneet 1500-2000e voi käyttää optiikkaan

Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: jthyttin - Helmikuu 18, 2021, 08:43
Jos haluat säätää vetopituutta pidemmäksi ja kertaluonteisena operaationa, voi perälevyn vaihtaa tai perälevyn ja tukin väliin tehdä paloja (ja vaihtaa ruuvit pidempiin).

Itse olen sitä mieltä että ase laitetaan kerran kuosiin tukin osalta, jolloin se on enemmän tai vähemmän kompromissi esim. erilaisten ampuma-asentojen (tai vaatetuksen) suhteen, mutta aina välittömästi valmiina eikä voi olla väärissä säädöissä. Eikä siitä törrötä erilaisia ulokkeita jotka tarttuvat ja mahdollisesti muuttavat säätöjä. Muilla on erilaisia mielipiteitä.
Otsikko: Vs: Myös lyijyttömille sopiva ase
Kirjoitti: Peetu - Heinäkuu 20, 2021, 22:20
Päädyin Tikka T3x UPR:n Delta Javelin kiikarilla. Pöydältä ammuttaessa vetopituus on ok mutta makuulta perään kaipaisi pituutta ainakin puolisen senttiä lisää. Oletteko tehneet itse välikappaleita tukin ja perälevyn väliin vai löytyykö kaupasta.