Kirjoittaja Aihe: Optiikan puhdistus  (Luettu 880 kertaa)

section6

  • *
  • Viestejä: 30
Optiikan puhdistus
« : Syyskuu 20, 2020, 21:37 »
Mikä on tämän päivän paras tapa putsata linssit kotona ja kuinka ne kuuluu putsata kentällä?

sk88

  • *
  • Viestejä: 93
Vs: Optiikan puhdistus
« Vastaus #1 : Syyskuu 21, 2020, 09:16 »
Kotioloissa irtoroskien ja pölyn puhallus (pumpulla, ei purkista), pyyhkiminen pensselillä, sen jälkeen 50% isopropanoli-liuoksella ja pehmeällä ja puhtaalla liinalla varovainen pyyhintä, sen jälkeen puhtaalla mikrokuituliinalla kuivaus. Tärkeintä on että kamat on puhtaat ja pyritään mahdollisimman tehokkaasti poistamaan pöly ja muu aines linssiltä eikä hierota sitä pitkin pintaa.

Vihoviimenen myrkky on kun kaivetaan taskusta se käytettyä nenäliinaa muistuttava silmälasiriepu johon kertynyt rasva ja pöly toimii kuin hiomatahna. Nykyään optiikka on monikerrospinnoitettua, pinnoitteet ovat muovia ja ne voi tuhota hankaamalla tai väärillä kemikaaleilla.

Kentällä välttelen optiikan putsausta viimeiseen asti. Pieni roska linssillä haittaa vähemmän menoa kuin suttuiseksi hangattu pinta. Jos kiikarin työntää oikein kunnolla sontaan niin vettä pullosta päälle tai huljutus järvessä. Linssejä ei yleensä tarvitse kuivata tai jos tarvitsee eikä sitä puhdasta liinaa ole niin voi kastella paperinenäliinan, puristaa vedet pois ja kevyesti painelemalla poimia vedet pois, paperilla ei kannata hangata linssin pintaa.

Putsausliinat kannattaa käytön jälkeen laittaa pesupussiin ja pyykkikoneeseen. Tai sitten vaan pesee käytön jälkeen käsin ja kuivauksen jälkeen minigrippiin käyttöä odottamaan. Kamerakaupoista saa myös valmiiksi kostutettuja puhdistusliinoja ja kertakäyttöistä linssipaperia jos ei jaksa säätää. Minimaaliseenkin kittiin kannattaa sisällyttää pensseli jolla ropsitaan pöly ja hiekka pois linssin pinnalta ennen pyyhkimistä.

HVi

  • *
  • Viestejä: 35
Vs: Optiikan puhdistus
« Vastaus #2 : Lokakuu 09, 2020, 16:15 »
Vettä vaan. Kiikarihan on vesitiivis. Hanan alle ja Fairyä sekaan. Lopuksi valelee tislatulla vedellä ja antaa kuivua itsekseen. Ei jää mitään jälkiä. Noin ainakin S&B pysyy puhtaana

HVi

  • *
  • Viestejä: 35
Vs: Optiikan puhdistus
« Vastaus #3 : Lokakuu 09, 2020, 16:27 »
Tuossapa vielä optiikan asiantuntijan tarinaa.
http://www.teknofokus.fi/Foto/puhdistus.htm
Ja esim. Fujinon kiikarin okulaarisuojuksessa näkyy lukevan että huuhtele vedellä jos kiikari on saanut merivettä...