Kirjoittaja Aihe: Paras avotähtäin?  (Luettu 1790 kertaa)

oh7hhi

  • *
  • Viestejä: 47
Vs: Paras avotähtäin?
« Vastaus #15 : Kesäkuu 27, 2020, 14:15 »
Minulla on Sako L46:ssa diopteritähtäimet (takana Sakon metsästysdiopteri ja edessä tolppa ilman jyväsuojusta). Tuo ei mielestäni peitä liikaa ja takareiän koko on ihan passeli mehtuuhommiin (n. 2mm)
Tätä kivääriä tulee varmasti eniten kannettua mukana metsällä keveytensä ja "huolettomuutensa" takia.

Alle 200 metrin matkoille toimii latvalinnustushommissa hyvin, tosin 150-170 metriä on maksimi mihin edes yritän ampua lintua kun ei ole koiraa.
Maata vasten ammuttaessa kohde tahtoo hävitä kun kontrastia ei ole tarpeeksi ja eihän tuo mikään hämärätähtäinkään ole.
Uskaltaisin sanoa että noilla tähtäimillä osuu siihen minkä näkee paljain silmin.

Muistelen isäni kertoneen että joskus 50-60-luvulla jotkut metsästysseurat kielsivät diopteritähtäinten käytön koska ne olivat ylivoimaisia muihin avotähtäimiin nähden :D

jli

  • *
  • Viestejä: 776
Vs: Paras avotähtäin?
« Vastaus #16 : Kesäkuu 27, 2020, 15:36 »
Muutamia samantyyppisiä havaintoja 60-luvun alusta; N Talvenheimo "Metsästäjän ampuma-aseet". Kirjassa ei tarkemmin avattu mahdollisia muita syitä osumapisteen muutokseen, esim kangastus/väreily, ruudin ja ilman lämpötilan nousu keskipäivällä, nouseva ilmavirtaus jne.. Nykyään nuo varmaan saataisiin kaivettua tai on jo kaivettu, kun on pelit ja pensselit ja voi vaikka laserilla ampua eikä tarvitse mittauksessa luotiin luottaa.

TippaKannu

  • *
  • Viestejä: 41
Vs: Paras avotähtäin?
« Vastaus #17 : Heinäkuu 22, 2020, 19:50 »
Nuorena tuli paljon ammuttua ilmakiväärillä ja omaan silmään sopi BSA:n pyöreä hahlo/jyvä. Sillä erotuksella että säädin sen kuvan mukaan, missä jyvä juuri ja juuri tulee näkyviin U:n pohjalta.
Jotenkin helppo sihdata sivusuunta ja pystysuunnassa vain niin että just näkyy.