Kirjoittaja Aihe: Ruudit  (Luettu 1088 kertaa)

KJJ

 • *
 • Viestejä: 206
Ruudit
« : Kesäkuu 08, 2020, 07:36 »
tänne vois kirjotella havainnoista ja kokemuksista eri ruudeista ja missä kaliperissa käyttänyt toiminut hyvin/huonosti esim. miten palaako puhtaasti? antaako hyvät nopeudet? palaako "kuumasti" polttaa piippua?

onko tullu kokeiltua reload swiss rs 80 ?

TicTac

 • *
 • Viestejä: 39
Vs: Ruudit
« Vastaus #1 : Kesäkuu 14, 2020, 09:21 »
 Nimenomaan 6,5 mm CRM:lle ja N555:selle on VV:n latausdataa niukasti mm. Scenuille, eikä QL tunne lainkaan trplavitosta.

Kun pääsen radalle yritän aloitusta 43gn latauksella 139 gn Lapuan Scenulle. Saas nähdä.

TicTac

 • *
 • Viestejä: 39
Vs: Ruudit
« Vastaus #2 : Kesäkuu 19, 2020, 20:57 »
Osoitteesta https;//grtools.de on ladattavissa mojova Gordons Reload Tool, joka tarjoaa näppärästi monia hyödyllisiä variaatioita.

Ohjelmaa päivitetään QL:ää tiuhempaan tahtiin ja toivottavasti siihen saadaan pian myös N555-ruuti ja enem,män mm. Scenuja.

saku_s-t

 • *
 • Viestejä: 164
Vs: Ruudit
« Vastaus #3 : Kesäkuu 30, 2020, 13:57 »
Lainaan tätä hiukan kun en viitsi toista saman nimistä keskustelua aloittaa.. Eli miten suuri käytännön merkitys ruuti tyypillä on tarkkuuteen jos vauhti saadaan samaksi? Siis kun verrataan melkein samanlaisia ruuteja esim Vihtavuoren N550 ja N540 toisiinsa. Sanotaan vaikka että molemmilla ruudeilla laitetaan 8g scenar kulkemaan 860ms samasta aseesta niin miten paljon eroa tarkkuudessa on? Jollain on varmasti tästä kokemusta. Onko jollain ollut niin että ei jollain ruudilla saa kunnon kasaa aikaiseksi mutta heti viereisellä laadulla ei huonoa kasaa enää tule millään?

Lähetetty minun CLT-L29 laitteesta Tapatalkilla


HJu

 • *
 • Viestejä: 6.072
Vs: Ruudit
« Vastaus #4 : Kesäkuu 30, 2020, 15:04 »
Ruudilla on merkitystä. Kasa-ammunnassa taitaa TOP10 sakki ampua kaikki samalla ruudilla.

Ratalajeissa, joissa ammutaan paljon kerralla vaikuttaa myös ruudin piippua likaavat ominaisuudet ja ylipäätään tarkkuusvaatimus.

Aseen värähtelyt eri ruudilla on eri jos lähtönopeus on sama, samoin kuin piippuaika vaihtelee.

Jos 1 Moan tarkkuus riittää niin ruutilaatu ei ole niin justiinsa mutta jos absolutively-positively parasta tarkkuutta aseesta haetaan niin kaikki komponentit pitää käydä läpi. Luoti, ruuti, nalli, piippu, ase, tähtäin, tähtäinjalat jne.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 01, 2020, 13:53 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

jartsu

 • *
 • Viestejä: 431
Vs: Ruudit
« Vastaus #5 : Heinäkuu 01, 2020, 07:35 »
"""Kasa-ammunnassa taitaa TOP10 sakki ampua kaikki samalla ruudilla."""  No, käytössä on kyl norman 200,201 ja  H322, N:133. Jenkeissä keksittiin 6mmPPC:lle joku ihan oma ruuti, tiedä sitten sen suosiosta.

Poikanen

 • *
 • Viestejä: 203
Vs: Ruudit
« Vastaus #6 : Heinäkuu 01, 2020, 08:14 »
Jatketaampa samalla linjalla tyhmien kysymyksien kanssa.

Sekoitetaanko ruuteja? Taisiis varmaan joku jossain joskus on kokeillu, mutta onko tämä enempi tapana.

Ja juu, en ole kokeilemassa 😊 Mietin vain ko tuntuu aika ilmeiseltä tavalta vaikuttaa ruutiin ja en ole missään törmänny.

Ukko

 • *
 • Viestejä: 124
Vs: Ruudit
« Vastaus #7 : Heinäkuu 01, 2020, 08:22 »
Ruudit ovat noin yleistäen aivan yhtä tarkkoja kaikki niin kauan kuin palotapahtuma pysyy samana paukkujen välillä. Mutta ongelman tässä tuo ruudin toiminta ja kemiallinen rakenne mikä aiheuttaa hajontaa palatapahtumassa joka näkyy sitten taulussa. Esim nuo VV korkeanergia ruudit on herkempiä pienille muutoksille kuin perinteiset N100 sarjan ruudit. Muutokset tekee esim lämpötila muutokset, luodin liikkeelle lähtökitka, luodin piippu kitka luodin ominaisuuksien muutos... Eli jokainen pienikin asia vaikuttaa osaltaan ja se kuinka rajusti tämä taulussa on siitä kiinni miten ruuti tuohon reagoi. Kuumempi lataus teknisesti voi olla stabiilimpi palamaan tasaisemmin (tai sitten ei..) Toki kaikki lähtee siitä että ruuti itsessään on homogeenista ainetta eikä sieltä tule hajontaa ja ruudin pinnoitus on onnistunut hyvin. Jos tuo ei ole kunnossa niin kaikki pohja hyvältä käynniltä viedään pois. Mutta noin yleistänen ruuti itsessään ei ole se ongelma vaan se miten nuo kaikki vaihtelut saadaan pois ja kääntäen toki ruutikin siihen vaikuttaa koska osa ruudeista reagoi herkemmin noihin muutoksiin. Joten helpoiten aseessa saa käymään ruudin jolla täyttösuhde saadaan hyväksi, paine käyrä nousee tasaisesti riittävän kovaksi jotta palaminen on mahdollisimman tasainen. Suupaine ei teknisesti vaikuta enää ruutiin mutta hetkellisesti se vaikuttaa luodin saamaan iskuun sen juuri tullessa ulos piipusta ja luonnollisesti sekin näkyy taulussa.

Mutta omien kokemuksien mukaan esim VV ruudeista N100 sarjan ruudit on helpompi saada käymään hyvin ja N500 sarjan ruudeilla saadaan kyllä myös huippu käyntiä mutta huomattavasti herkempää touhua niiden kanssa pelaaminen ja esim raju lämpötilan muuutos voi näky todella paljonkin taulussa. Hiukan samaa olen huomannut myös MRP:llä että huippu tarkkuutta kyllä saa mutta myös sen elämistä olosuhteiden mukana. Ja myös joka kaliieriin on joku ruuti millä toiminta on kaikkein helpoin saada tasaisimmaksi. Oma visio sille on että aika usein se löytyy ruudeilla millä ei saada kaikkin parhaimpia täyttö suhteita vaan himpun nopeammalla ruudilla ja siitä kun paineet nousee ylös niin lähes poikkeuksetta sillä löytyy helpoiten se paras käynti.

Ruutien sekoittamista voi toki tehdä mutta mielestäni siinä ei oikein ole järkevä kuin jossain aivan erityis tilanteissa. Itse en ole siitä koskaan saanut apua enkä sitä suosittele. Hommaan tulee vain muuttuja lisää joka vaiheuttaa vielä entuudestaan palotapahtuman stabilointia. Itse olen joskus noita seikoituksia kokeillut haulikoissa jotta äärimmäisen hidas ruuti saadaan syttymään varmemmin mutta käytännössä mitään järkevää en sillä saanut aikaiseksi. Mutta jossain tykki kokoluokan ruuti annoksissa sillä voipi olla merkitystä enemmän mutta ainakin itse olen +10 gramman ruuti annoksia ampunut ihan normaalisti.

jli

 • *
 • Viestejä: 516
Vs: Ruudit
« Vastaus #8 : Heinäkuu 01, 2020, 09:46 »
Manuaaleissa kovasti varoitellaan, ettei ruuteja saa koskaan sekoittaa. Ongelmia on todennäköisesti tullut, kun on sekoitettu keskenään hyvin erilaisia ruuteja, ts rakeisuus/koostumus/nopeus ovat poikenneet melko paljon toisistaan, ja yhdistelmä on sitten käyttäytynyt ennalta-arvaamattomasti.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.072
Vs: Ruudit
« Vastaus #9 : Heinäkuu 01, 2020, 13:58 »
Jos haluaa että ase ei tule silmille niin ruuteja ei sekoitella. Dick Casull aikoinaan noilla kikkaili kun kehitteli 454 Casull-pateuunaa. Parin atomeiksi menneen customrevolverin jälkeen lopetti hänkin moiset kokeilut.
Terveisin,


HJu