Kirjoittaja Aihe: Tarkeneminen talvella  (Luettu 2066 kertaa)

Jokke Espoosta

 • *
 • Viestejä: 114
Tarkeneminen talvella
« : Lokakuu 08, 2019, 11:56 »
Hieman yllättäen en oikein löytänyt mitään keskustelua tästä, vaikka luulisi tämän olevan Suomen oloissa melkoisen oleellinen osa toimintakyvyn säilyttämistä ja tätä on ainakin talvisodasta lähtien harjoiteltu. Itselle tämä haaste on noussut ilmi lähinnä peurakytiksillä, kun pitäisi pystyä odottelemaan saalista kylmällä tuntikausia ilman että kahisee ja liikkuu turhan paljoa. Lämmitetty koppi on käynyt mielessä, mutta tuntuu vähän nössöilyltä eikä tuollaiseen ole joka paikassa mahdollisuuttakaan. Kyllähän sitä nyt pitäisi pystyä muutama tunti selviämään liikkumatta taivasallakin, vai pitäisikö?

Lyhyesti sanottuna, mitäs porukka pistää päälle kun pitää pystyä olemaan talvisissa oloissa tuntikausia hiljaa ja paikallaan? Mitä lumipuvun alle? Miten eristät itsesi maasta tai muusta ympäristöstä?

Oma peurapassiasustus on ollut kutakuinkin
-Merinovillasukat
-Vaelluskengät tai huopakumisaappaat
-Pitkät kalsarit milloin mitäkin matskua
-Oikein kylmällä fleecehousut
-Fjällrävenin G1000-kankaiset päällyshousut
-Kerraston paita milloin mitäkin matskua
-Villapaita
-Fleeceliivi
-Untuvavuori
-Maastotakki
-Kommandopipo ja/tai turkislakki
-Ohuet hanskat joilla pystyy ampumaan
-Paksut kintaat jotka saa helposti ja nopeasti pois.

Kyllähän noissakin tulee jo nollakelillä parissa kolmessa tunnissa vähän kalsea olla. Olen ajatellut jotain vilttiä, makuupussia tai jotain sen tyyppistä vaatteiden päälle nykäistävää asiaa, jolloin jäisi tuo pukeutumisoperaatio pois ja olisi helppo vaihtaa paikallaanolovarustuksesta liikkumisvarustukseen.

Vai onko ratkaisusi ajaa auto ampumaradan viereen ja jättää tyhjäkäynnille, ampua sen aikaa kun tarkenee, ja sitten ajella kotiin saunaan :P
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

J.J

 • *
 • Viestejä: 183
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #1 : Lokakuu 08, 2019, 13:49 »
Sukeltajien väliasuhaalarit toimii hyvin lumipuvun alla. On itsellä ollut peurakytiksellä käytössä aina -15 asti lämmittämättömässä kopissa. Nuo kun on tarkoitettu kuivapuvun alle niin päällysvaatteiden pukeminen haalarin päälle käy helposti. Toimii varmasti loistavasti myös röllipuvun alla. Esim Ursuitin X-tex heavy niin kyllä tarkenee. Pakkassaappaisiin lisäeristykseksi toimii myös sukeltajien lämpösukat erinomaisesti.

esase

 • *
 • Viestejä: 26
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #2 : Lokakuu 08, 2019, 13:50 »
Terve
Itsellä huono ääreisverenkierto.
>>>
-Akkulämmitteiset sukat. Jos ihan paikallaan pitää olla niin 4h akun kesto. Jos vähänkin liikuntaa, niin 10h ok.
-Akkulämmitteiset golf/ratsastajan sotmikkaat + rukkaset. 4h välein akut vaihtoon ja vara-akut lämpimässä toppien alla.
-Sitten kun tuulee ja pakkasta oikeasti, niin sitten lämmitettävä paita/liivi kehiin. Akun kexto alle 2h.
-Lämmitettäviä housuja en ole vielä tarvinnut.

mika

 • *
 • Viestejä: 1.833
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #3 : Lokakuu 08, 2019, 14:43 »
näppärä kampe ollut myös ylijäämä makuupussi. Helppoa ja halpaa. Leka myi aikanaan jotain 3 vuodenajan pussia muistaakseni 40€ hintaan. Siitä puukolla käsille reiät ja homma hyvä. Vielä päälle fleecepussi, jottei kahise kovasti.
Ei tarvitse pukea michelin ukoksi vaatteita päälle haittaamaan kun haetaan ruhoa käsiteltäväksi.
CHAIRBORNE - USB Troop

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.761
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #4 : Lokakuu 08, 2019, 15:59 »
Mp käytössä testailtu kevyttoppatakkeja/housuja sekä vastaavia untuvaisia kuorivaatteiden alla. Ovat ohuita mutta lämpimiä eikä päästä tuulta läpi, ei myöskään kahise päälivaatteen alla. Ei noilla hikijumppaa aleta tekemään mutta voisi toimia pönötyksessä M05 alla, testaan talvella.

Sievi GT varsikenkien pohjallisten alle sujautan talveksi pari kerrosta paksua alumiinifoliota eristeeksi ja pelkät villasukat jalassa, joskus kahdet mutta yleensä pärjää yksillä.

Muut kamppeet mitä milloinkin, yleensä teknistä ja fleeceä tai villaa.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 08, 2019, 16:03 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 834
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #5 : Lokakuu 09, 2019, 13:19 »
Lähinnä tuon kyttäämisen näkökulmasta:

Kehossa on eri alueita, karkeasti pää, torso ja raajat. Pään alueen lämpövuodot kannattaa tilkitä mahdollisimman hyvin, ja lisälämmön tuominen on yleensä taloudellisinta torson alueelle jossa toppaukset ovat paksuimmat ja lämpövuoto pienintä. Päähän pumpataan aina verta, ja raajoista sitä aletaan ensimmäisenä karsia. Mutta eniten mukavuutta lisälämpö tuo siellä raajoissa.

Kylmissäkin oloissa pärjää ihan passiivisesti vaatetuksella kunhan ei tuule. Killeri on lähinnä jos käsiä täytyy käyttää johonkin esim. tähystämiseen jossa vaatetusta pitää karsia. Toki tuomalla ne lähelle torsoa saa jollain viiveellä takaisin lämpimä(hkö)ksi. Maltti on valttia kun ampumatilanne alkaa kehittyä, kovalla pakkasella toimintakyky katoaa yllättävän nopeasti (siis luokkaa minuutissa) kun alkaa vaikka ottaa asetta valmiiksi ja tähystellä kiikarin läpi.

Lyhyillä 2-8h pistoilla sivistyksen parista kytiskoppiin paristolämmitteisillä asusteilla yms. saa aika hyvin taklattua tuota käsienkäyttö-ongelmaa taikka kevennettyä varustusta. Vähän tilanteesta riippuen ensimmäinen 45-90min menee todella kevyesti kun kroppa ei ole vielä päässyt "virransäästötilaan". Eli asustus kannattaa yleensä mitoittaa siten että lämmittimet laitetaan päälle vasta 30-60min aloituksesta. Parempi että aloitetaan hiukan etupeltoon pienellä teholla, kuin vasta kylmän yllättäessä täysi teho.

Omia luottovarusteita on urheilualusasu, intin nallepuku, siihen kalvotonta maastopukua ja/tai kahisematonta modattua pilkkihaalaria. Tarvittaessa vielä jotain lisäpaitaa, ja monesti päällimmäisenä on yksinkertainen fleece-takki ihan äänen vähentämiseksi ja taskujen käytön vakioimiseksi. Päähän pipo tai 2, oikein kylmään paksu vuoritettu kommandopipo ja sen päälle iso pipo. Jalkaan kevyemmät huopakumpparit joihin tarvittaessa lämpöpohjalliset kaukosäätimellä. Extreme-olosuhteisiin Sorelit jotka eivät akkulämpöä kaipaa.

Käteen yleensä ohuet fleece-hanskat ja ulkona toimimiseen rukkaset. Paikallaollessa tykkään fleece-muhvista jossa 2 USB-kädenlämmitintä (käytössä yksi kerrallaan). Minulla on myös akkulämmitteinen "alaselkävyö" ja liivi mutten yleensä jaksa niitä käyttää koska pukeminen yms. on aika tuhnausta varsinkin jos haluaa säätää vaatekerrosten määrää (piuhojen vetäminen yms, sillä itse lämmittimethän kannattaa pukea heti alusasun päälle).

jli

 • *
 • Viestejä: 478
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #6 : Lokakuu 10, 2019, 09:19 »
Zippon katalyyttisellä bensalämmittimellä. Hiukan yli desilitrasta saa jo kilowattitunnin lämpöä, mikä pesee kaikki akut 6-0. Jonkin verran on ollut toimintaongelmia, eli laite on sammunut taskuun.

Ihanteellinen olisi esimerkiksi bioetanolilla ilman liekkiä hajuttomasti toimiva pieni lämmitin, josta sitten avaruuspuvuista / tietokoneen jäähdyttimistä tutuilla heatpipe lämmönjohtimilla vietäisiin lämpöä sinne mihin tarvitaan. Putket johtavat lämpöä äärettömän hyvin; selvästi paremmin kuin vaikkapa kiinteä kupari. Joustavia putkia on vain melko huonosti saatavilla.

Pistemäisenä lämmönlähteenä voisi käyttää yhtä hyvin vaikka pientä nuotiota, moottorikelkan pakosarjaa tai mitä tahansa. Kunhan vain lämmityskohdan saa kuumaksi, lämpö siirtyy heti tuosta kohdasta tehokkaasti koko äijään.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 834
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #7 : Lokakuu 11, 2019, 14:42 »
Ainakin yleisimmät kuluttajakaupan bioetanolit kannattaa unohtaa alkuunsa jos meinaa kylmässäkin saada jotain aikaan.

Ja jos siirrytään hieman arkisempiin polttoaineella toimiviin lisälämmittimiin, paloilma kannattaa ottaa ulkoa ja palokaasut johtaa ulos. Näin sisäilmaan ei kerry kosteutta, ja tuuletuksen tarve määräytyy vain hengittäjien määrän mukaan.

Jos polttoainekustannuksilla ei ole väliä, yksinkertaisimmillaan tämä syntyy trangian polttimesta (tai nestekaasupolttimesta, kynttilöistä tms), primäärisestä lämmönvaihtimesta (musta rauta ja yksinkertainen muoto esim. putki kelpaa), sekundäärisestä lämmönvaihtimesta (esim. 100mm kierresaumaputki, kunhan lämpötila on sen verran alhainen ettei ulkopinnan sinkki höyrysty sisätilaan) ja "pakoputkena" voi käyttää samaa ilmastointiputkea tai vaikka erilaisia taivuteltavia alumiiniputkia.

Polttoaineen hinnan ja lämmittimen kompaktiuden lisäksi kannattaa aina muistaa turvallisuus, esim. trangian polttimen täyttö on aika läträämistä. Lämmittimen sijainti pitäisi olla sellainen että hätätilassa kopista pääsee poistumaan, ja myös kaikki palokuorma esim. passipussit on huomioitava.

jli

 • *
 • Viestejä: 478
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #8 : Lokakuu 11, 2019, 16:00 »
Vanhemmiten alkoi kylmä sen verran ahdistamaan, että suunnittelin jo telttaan alkeellisen keskuslämmitysjärjestelmän: metallikierukka savupiipun ympärille ja letkulla kierto patjan alle. Lämpimän veden kierto alamäkeen hoituisi kahvinkeittimistä tutulla pulputus-systeemillä, eli laakerikuula-takaiskuventtiilillä.

Tuo järjestelmä mahtuisi vielä melkein taskuun. Jos varmemman haluaa, niin peltier-elementillä pyörittää sähköpumppua. Elementti itsessään saa kamiinasta sähköä aina, kun se on lämmin. Jos käyttäisi sähköä johtavaa lämmönsiirtonestettä, neste ehkä liikkuisi jopa ilman pumppua, eli ns faraday-pumpulla. Silloin ei tarvitsisi edes erillistä sähkömoottoria.

Suljetussa loopissa veden kierron vaatima energia on hyvin mitätön. Kotona 35W kiertovesipumppu siirtää vaivatta 20 kW lämpötehot tupaan. Kun nyt kierto olisi vain pari metriä ja tarvittava lämpöteho korkeintaan satoja watteja, pitäisi sen siirtyä hyvinkin olemattomilla pumppaustehoilla.

Vastaavan "verenkierron" voisi viritellä myös vaatteisiin. Vaikka kantapään alle minimaalinen lappopumppu/kumipussi, jota polkemalla lämpö leviäisi koko kehoon. Silloinkin vain yhtä kohtaa kuumentamalla lämpenisi koko äijä.

Klpro

 • *
 • Viestejä: 277
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #9 : Lokakuu 19, 2019, 07:17 »
Ja tärkein kaikista: Tottuminen olosuhteisiin. Eli ulkona olemista säällä kuin säällä mahdollsimman paljon ja mieluummin hiukan kevyesti, mutta asianmukaisesti varustautuneena. Muutama ensimmäinen alkutalven päivä kirpaisee jokaista, mutta kylmän sietokyky kasvaa nopeasti harjoituksen myötä. Samaten pelkästään kylmän suihkun käyttäminen ja esim. avantouinti estävät kylmän tuntemuksia, sekä pitävät pikku nuhat sun muut loitolla.
JJ-94

ragetti

 • *
 • Viestejä: 11
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #10 : Lokakuu 22, 2019, 08:57 »
Lekan lämpöviitta on tuonut itselle useita tunteja lisää toimintakykyä passituksiin. Alla merinokerrasto, nallepuku ja kevyesti vuorattu metsästyspuku. Kädet toipuvat aika hyvin tähystyksistä kun pääsevät taas viitan suojaan. Kaadolla voi viitan tiputtaa kätevästi pois.

Pisimmillään tällä on menty 5h -15 asteessa lämmittämättömässä kopissa. Ilman viittaa raajojen yläpinnat kohmeessa ja toimintakyky menetetty alle puolet tuosta ajasta.

Jokke Espoosta

 • *
 • Viestejä: 114
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #11 : Lokakuu 22, 2019, 21:47 »
Yksinkertainen on kaunista, joten sähkölämppärit yms vältän jos vaan mahdollista, ja mahdollistahan se on kun nykyvaatetuksellakin on useamman tunnin passituksia kuulaassa pakkasessakin kyennyt tekemään. Tuo Lekan viittahan alkoi jopa kiinnostaa, koska tuollaiselle olisi varmaan käyttöä muussakin, kuten riippumattoyöpymisissä. En ollut tuohon tuotteeseen ennen törmännytkään. Mikäs versio Ragetilla on ollut käytössä, tuota kun on kolmella eri eristysmallilla? Hinta on kyllä melkoinen ottaen huomioon että mitään high-techiä tuo ei ole.

Myös vanha halpismakuupussi voisi olla kokeilemisen arvoinen. Yksi paska ehdokas saattaisi ullakoltakin löytyä. Vettä ei toki kestä toisin kuin tuo viitta. Täytyy miettiä olisiko viitalle miten paljon oikeaa käyttöä...

Luulisi että tähän ongelmaan on jouduttu esim. sotaväessä perehtymään, mutta ehkä sielläkään ei mitään mullistavaa ole tähän vuosikymmentuhantiseen ongelmaan löydetty. TA-hommissa kun on huono X-hyppyjäkään tehdä...
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 22, 2019, 21:52 kirjoittanut Jokke Espoosta »
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

TippaKannu

 • *
 • Viestejä: 37
Vs: Tarkeneminen talvella
« Vastaus #12 : Lokakuu 30, 2019, 00:05 »
Pilkillä käydessä, reilun kokoinen pilkkihaalari ja siihen päälle normi toppatakki.
Kairatessa ym liikuttaessa takki helppo ottaa pois. Ja tarvittaessa vaikka avata haalarin vetskari, kääriä hihat, avata punttien vetskarit. Ja sama toiseen suuntaan kun alkaa lämpö laskemaan.
Haalarin huppu ihan ehdoton, varsinkin jos vähänkään tuulee.

Jalkaan kuomat. Kevyet, lämpimät ja todella pitävä pohja peilijäälläkin.

Käsineiksi sormikkaat ja tarvittaessa kunnon rukkaset.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 30, 2019, 00:24 kirjoittanut TippaKannu »