Kirjoittaja Aihe: Mpk:n ammunnat jatkuu  (Luettu 2099 kertaa)

Tuomo

 • *
 • Viestejä: 124

Wetzlar

 • *
 • Viestejä: 7
Vs: Mpk:n ammunnat jatkuu
« Vastaus #1 : Elokuu 23, 2019, 10:15 »
Mielenkiintoista
Pistooli 6
- "20 patruunaa kussakin vaiheessa yhdestä lippaasta". Täytynee lähteä lipaskaupoille.
Kivääri Liikkuva maali
-" lippaassa 12 patruunaa". Pitäisköhän "Ervoittaa" lippaat.

No, eihän noita ole pakko ampua.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.508
Vs: Mpk:n ammunnat jatkuu
« Vastaus #2 : Elokuu 23, 2019, 14:34 »
Pistoolista tulee Erva vasta kun sen  lipaskapasiteetti ylittää 20ptr.
Terveisin,


HJu

hj7

 • *
 • Viestejä: 7
Vs: Mpk:n ammunnat jatkuu
« Vastaus #3 : Elokuu 23, 2019, 20:30 »
Moi,

pistooliasiat ovat ihan kiinnostavia sinänsä. Minua kuitenkin tarkka-ammunnan harrastajana kiinnostaa huomattavasti enemmän se, miten Valtioneuvoston asetuksessa on linjattu sotilaallisia valmiuksia palvelevien ammuntojen järjestämisestä. Eli siis käytännössä, miten ammunnat MPK:n kursseilla tullaan tämän asiakirjan mukaan järjestämään jatkossa. Asiakirjan johdannossa määritetään MPK:n ampumakoulutuksen sisältö:

"1 §
Ampumakoulutuksen sisältö
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain (556/2007) 20 a §:n 1 momentissa tarkoitetusta sotilaallisia valmiuksia palveleva ampumakoulutus järjestetään liitteessä säädetyllä tavalla..."

Lisäksi kiinnostava kohta löytyy Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain muuttamisesta 725/2019, 20 a §, 6: "Ampumakoulutuksessa saadaan käyttää koulutusohjelman edellyttämällä tavalla ampuma-aseita. Muun kuin koulutusohjelman mukaisten ammuntojen järjestäminen sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa on kiellettyä..."

Nyt julkaistussa Valtioneuvoston asetus Maanpuolustukoulutusyhdistyksen ampumakoulutuksesta on kaksi kohtaa, jotka käsittelevät pitkän matkan ammuntoja:

"MAANPUOLUSTUSKOULUTUSYHDISTYKSEN JULKISENA HALLINTOTEHTÄVÄNÄ ANTAMAN AMPUMAKOULUTUKSEN KOULUTUSOHJELMA
1. Kivääriammunta 1 AIHE TAVOITE AMPUMA-ETÄISYYS PATRUUNAT AMMUNNAN KULKU
Ammunta makuu-asennosta
Koulutettava osaa
-ampua makuuasennosta,
-kohdistaa aseensa,
-määrittää iskemäkeskeis-pisteen ja
-siirtää tähtäimiä.
100 - 1000 metriä
5 + 5 + 5 + 10 = 25
Harjoittelu:
- ampuma-asennon kertaaminen,
- aseen vakaana pidon, hengitysrytmin, tähtäämisen, liipaisun ja jälkipidon ker-taaminen sekä
- laukaisuharjoittelu 5 - 10 kertaa (tai 10 - 20 kertaa, mikäli harjoitus 2 ei edellä ammuntaa)
Ammunta:
- ammutaan neljässä vaiheessa, joista viimeinen on ammunnan testiosa,
- makuuasennosta,
- iskemäkeskeispisteen määrittäminen ja tähtäinten siirto jokaisen vaiheen jälkeen,
5
- taulun paikkaaminen 10 ensimmäisen laukauksen jälkeen ja
- tulos 10 viimeisestä laukauksesta

2. Kivääriammunta 2 AIHE TAVOITE AMPUMAETÄISYYS PATRUUNAT AMMUNNAN KULKU
Ammunta polviasennosta
Koulutettava osaa
-ampumaasennon,
-hengitysrytmin,
-aseen vakaanapidon ja
-tähtäämisen, liipaisun ja jälkipidon
100 – 1000 metriä
5 + 5 + 10 = 20
Harjoittelu:
- ampuma-asennon kertaaminen,
- hengitysrytmin, aseen vakaanapidon, tähtäämisen, liipaisun ja jälkipidon kertaaminen ja
- laukaisuharjoittelu 5 - 10 kertaa (tai 10 - 20 kertaa, ellei harjoitus 3 edellä ammuntaa).
Ammunta:
- ammutaan kolmessa vaiheessa, joista viimeinen vaihe on ammunnan testi-osa,
-polviasennosta ilman aikarajaa,
-
-kahden ensimmäisen vaiheen jälkeen taulun paikkaaminen ja
-tulos 10 viimeisestä laukauksesta..."

Eli tulkitsemalla näitä kahta asiakirjaa näyttää siltä, että tarkka-ammunta MPK:n kursseilla tulee olemaan pitkän matkan osuudelta 100-1000 m, sekä sallitut ampumalajit ovat makuu- ja polviasento. Näissä sallitut patruunamäärät ovat 5+5+5 (makuu/ kohdistus) + 10 (makuu/ testisarja) ja 5+5 (polviasento/ kohdistus) + 10 (polviasento/ testisarja). .

Jos tulkintani pitää paikkansa, romuttaa se käytännössä tarkka-ammunnan siinä muodossa, mitä sitä on harjoitettu aktiivisesti Suomessa viimeiset parikymmentä vuotta ja joka on myös yleisesti maailmalla tunnustettu ja hyväksi nähty tapa harjoittaa tarkka-ammuntaa. Toivottavasti olen väärässä, mutta pelkään olevani oikeassa.

Eli onko kommentoitavaa ? Aihe lienee kiinnostava... ;)

JHa

 • *
 • Viestejä: 568
Vs: Mpk:n ammunnat jatkuu
« Vastaus #4 : Elokuu 23, 2019, 21:23 »
TA ja SRA kilpailut eivät nähdäkseni jatkossa mahdu MPK ry:n kouluammuntojen alle. Nyt Häyhä pidettiin Resulin alla ja sen käytännön jatkaminen on ainoa tie säilyttää kisa nykymuodossaan. Tätä kannattaa Resulilta kysyä. Puheenjohtaja oli Häyhässä kilpailemassa eli formaatti on tuttu.

hj7

 • *
 • Viestejä: 7
Vs: Mpk:n ammunnat jatkuu
« Vastaus #5 : Elokuu 23, 2019, 21:46 »
Sitten pitäisi myös ratkaista ta-harjoittelun mahdollisuudet: pitäisikö nekin järjestää Resul:n alla siten, että Pv tukisikin Resulia MPK:n sijasta ? Ja paikkana Pv:n radat - siviiliradoillahan pääsee vain lyhyille ja keskipitkille matkoille.

Th1972

 • *
 • Viestejä: 87
Vs: Mpk:n ammunnat jatkuu
« Vastaus #6 : Marraskuu 17, 2020, 16:58 »
Onkos tähän aiheeseen tullut mitään uutta tietoa kuluneen vuoden aikana?
\"Everything is known by everyone. \'Everyone\' has yet to be born..\"

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.508
Vs: Mpk:n ammunnat jatkuu
« Vastaus #7 : Marraskuu 17, 2020, 17:25 »
Ei uutta.

MPK:n kurssina ei voi järjestää harjoituksia yli 1000m matkoille paitsi jos kyseessä on PV:n tilaama sotilaallinen koulutus PV:n aseilla jolloin MPK:n ammuntojen rajoitukset eivät haittaa. Koska emme saa PV:n tilaamiinkaan koulutuksiin kuin TAK-85 - tai ehkä SVD -kalustoa niin noissakaan koulutuksissa ei käytännössä ammuta yli 1000m matkoille ja oman kaluston käyttö on kielletty PV:n harjoituksissa..

Omaehtoinen ammunta yli 1000m matkoille PV:n alueilla pitää järjestää ilman MPK:ta. MPK voi halutessaan järjestää vaikka muonituskurssin joka muonittaa esim Häyhä SM-kisan mutta kisan toimitsijoita tai kilpailijoita ei voida kutsua MPK-kurssille jos halutaan ampua yli 1000m ja muutenkaan MPK ei taida voida jatkossa osallistua minkään kilpailun suoranaiseen toteutukseen. Jos PV haluaa niin se voi toki järjestää kohdennetun VEH:n johon kurssilaiset ja kilpailijat kutsutaan mutta silloin PV:n pitää rahoittaa ruokahuolto ja kulkemiset sekä valvoja. Tosin valvoja tarvitaan PV:n ammunta-alueilla joka tapauksessa.

Kyllä kisat saadaan järjestettyä jos myötämielistä asennetta löytyy tukevalta joukko-osastolta mutta TA-kurssit MPK:n alla joutuvat toimimaan rajoitusten alaisina. TA-kurssit kyllä pyörii jatkuvasti taas joten ongelma on ehkä enempi kosmeettinen sotilaallisen koulutuksen näkökulmasta.
Terveisin,


HJu

rem700

 • *
 • Viestejä: 129
Vs: Mpk:n ammunnat jatkuu
« Vastaus #8 : Marraskuu 17, 2020, 19:46 »
En pidä ylipääsemättömänä ongelmana ettei yli 1000m voida ampua... Kaikilla ampuma-alueillakaan ei ampumapaikoilla noin vain ammutakaan kilometriin tai yli ilman moton käymistä savotassa ;) Jos nyt opetellaan ampumaan kilometriin ja  alle tarkasti niin paljon on sekin... Saa olla tyytyväinen kun pääsee edes radalla 300m ja kerran pari vuodessa edes sinne 500-800m asti... ja tarkennuksena.. Sotva-ammunnoissa max-amet. on 1000m MUTTA vartu-koulutuksen alla järjestettävillä ta-kursseilla ei kyseistä rajoitusta ole vaan silloin mennään resulin ta-kilpailusääntöjä mukaillen... Voidaan järjestää MPK:n kautta kuten ennenkin. Varautumiskoulutuksen alla järkätään mm. Vaasan taktiset kivääri/pistoolikurssit...  PV ei tilaa enää koulutusta MPK:lta. MPK:n sotilaallisia valmiuksia lisäävässä koulutuksessa voidaan käyttää PV:n aseita mutta niillä EI saa ampua, edes paukkupatruunoita. Näin ollen se ja sama vaikka saataisiin TAK-2000... PV:n aseilla ammutaan jatkossa vain VEH-perusteisesti tai kilpailuissa.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 17, 2020, 19:55 kirjoittanut rem700 »