Kirjoittaja Aihe: Yleistä höpinää tukeista, tukkityypeistä ja ampumaergonomiasta  (Luettu 8391 kertaa)

Jokke Espoosta

  • *
  • Viestejä: 240
Saisikohan tästä aiheesta viriteltyä keskustelua? Monessa asekohtaisessa ketjussa aihetta on sivuttu, mutta sinänsä perusperiaatteet ovat yleismaailmallisia, joten näistä olisi kiinnostavaa kuulla kokemuksia. Toki oikea vastaus on myös että "se on hyvä mikä sopii just sulle", mutta olisi kiinnostavaa jakaa kokemuksia siitä mikä toimii ja mikä ei ja mitä on oppinut eri kokeiluista. Mikä toimii tai ei toimi TA-hommissa, metsällä, pystystä ammuttaessa, radalla, pienirekyylisillä, isorekyylisillä...?

Itsellä on luotipyssyissä kokemusta muutamaa laukausta enemmän lähinnä armeijan rynnäkkäkivääristä, TOZin piekkarista ja Tikka M65 metsästystukista. Nyt ostin ns. kännissä ja läpällä M65 Sporter-tukin kun sattui tulemaan sopuhinnalla vastaan. Tämän testailu sai funtsimaan ammuntaergonomiaa enemmänkin. Osittain vähän turhaa hifistelyä sinänsä, mutta kiinnostavaa. Tavallaan myös kiinnostaisi joskus kokeilla ihan piruuttaan tehdä itsekin tukki, mutta ehkä tässä on pari kiireisempää ja tärkeämpääkin projektia sitä ennen listalla...

Perinteinen metsästysmallin tukki suht viistolla pistoolikahvalla on minusta hankala ampua makuultaan, enkä varmasti ole tämän mielipiteen kanssa yksin. Erityisesti tämä korostuu tuolla TOZilla, jossa pistoolikahva on niin pieni ja matala ettei siitä saa makuulta ampuessa oikein minkäänlaista otetta, eli käytännössä oikea käsi on pitkälti irti tukista tai lähinnä hipoo sitä. Seisaaltaan en ole kokenut niin hankalaksi. Tuo Sporter-tukki mahdollistaa paljon miellyttävämmän liipasinkäden otteen etenkin makuultaan, mutta mielestäni liipasimeen saa paremman tatsin myös seisaaltaan ammuttaessa kun liipasinta pysyyy vetämään enemmän taakse kuin takaviistoon. Tuolla tukilla oikean käden eli liipasinkäden peukalo ei mene kunnolla tukin ympäri vaan jää sinne lukon taakse aseen päälle, ja kämmenen kohdalla on melkoisen kookas "pahka", mikä tottumattomalle tuntuu vähän hassulta. Oikeastaan tuo Sporter-tukki tuntuu kuitenkin kaikista "normaaleista" asennoista ammuttaessa käteen sopivammalta kuin metsästysmallin versio, ainakin näin kotona hiplailtuna. Liekö tuon perinteisen metsästystukin suurin vahvuus sitten se että se on sulavalinjaisena ja pienenä ihan kätevä, kun taas sporterimallin tukki on parempi ampua melkein asennossa kuin asennossa? Eli tuollainen pystympikahvainen on parempi ampuessa, ja perusmallin tukki sitten mukavampi kaikessa muussa paitsi ampumisessa eli kätevämpi kuskailla mukana, roikottaa kädessä ja heilutella. Allekirjoittaneen ampuminen on aika sekalaista, eli sekä maaten, istuen tuelta, istuen polvelta, että seisaaltaan tulee ammuttua, joten jonkinlaista kompromissia ja yleiskäyttötukkiahan tässä mietitään. Onko TA-tukkien ja sporter-tukkien ergonomiassa jotain suuria eroja, vai onko ero lähinnä tactisessa värityksessä ja väärinkäytön kestossa kun toista käytetään ampumakatoksessa ja toista tykistökeskityksessä?

Monissa pystymmän kahvan tacticissa tuceissa peukalon saa heitettyä myös vasemmalle puolelle tukkia, mikä mahdollistanee tukevamman otteen aseesta. Toisaalta olen ymmärtänyt, että jos peukalonhanka on tiukasti kiinni aseessa tulee helpommin tehtyä liipaistessa joku lihasnytky jolloin peukalonhangan lihas tökkää pyssyä juuri pahimmalla hetkellä. Kuulostaa sinänsä ihan järkevältä selitykseltä. Ihan vakavasti otettavissa TA-kivääreissäkin näkee sekä ihan RK-henkistä pistoolikahvaa, varsin sporter-henkistä muotoiltua jossa peukalo jää aseen päälle, että varsin metsästys/varmint-henkistä viistoa kahvaa joka ei juuri erottuisi vanhan liiton hirvimiehenkään silmään. Onko joku näistä osoittautunut omaan käyttöösi parhaaksi, ja jos niin miksi?

Kaikenlaisia ajatuksia tuon Sporter-tukin modaamisesta on jo käynyt pään läpi, mutta ehkäpä tuon suunnitteluun on aikanaan käytetty enemmän asiantuntemusta kuin minulla tässä vaiheessa on, joten taidan ampua sillä nyt hetken aikaa tuollaisena ennen kuin alan raatelemaan. Vaikka aina jotain projektia pitääkin olla  :)

Lisäksi olen pohtinut että mikä virka on usein tactisissa tuceissa perän alla olevalla syvennyksellä, eli pistoolikahvan ja perälevyn välissä on sellainen kolo. Onko tuo muoti-ilmiö, takapussin paikka, kevennyskolo vai jotain muuta? Löytyy niin T3 Sporterista kuin TRG:stäkin.

...ja kaikkien näiden pohdintojen jälkeen moni ampuu kuitenkin hiton hyvin alkuperäistukkisella Mosin-Nagantilla, mutta elämä on ja miettiminen on ihan hauskaa sekin silloin kun ei ampumaradalle tai metsälle ehdi...
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

Templar

  • *
  • Viestejä: 151
Nyt kun on tottunut pistoolikahva-mallisiin tukkeihin, niin perinteinen kivääritukki viistolla kahvalla tuntuu ihan mahdottomalta saada hyvää otetta takakädelle. Siis yhtään missään asennossa. Mutta siis tottumuskysymyshän tuo on.

Itse vaihtelen takakäden otetta tilanteen mukaan. Kun pötkötellään perä pussin päällä ja yritetään saada täydellinen laukaisu kilsaan herkistetyllä lipasimella, niin sitten peukalo samalla puolella kuin muutkin sormet. Sitten kun paahdetaan AR:llä lipasta tyhjäksi viisi hylsyä yhtä aikaa ilmassa puolijuoksusta, niin sitten tiukka grippi kahvasta  8)

jthyttin

  • *
  • Viestejä: 1.204
Perinteisillä metsästysmallin tukeilla aseen on tarkoitus nousta helpommin ampuma-asentoon koska liipaisinkäsi noston ohella vetää asetta taaksepäin. Ajatusmalli lienee että tarkkuusvaade on sen verran maltillinen ettei sen osalta tarvitse hienostella. Myös aseen lataaminen on luontevampaa ja nopeampaa, lähinnä koska liipaisinkäden liike on minimoitu.

Kiväärien kehityskaaren kannalta vasta muutamana viime vuosikymmenenä on oikeasti edes pystytty johonkin kulmaminuutin tai parin käyntiin tehdaskuntoisella kalustolla. Eikä suurin osa metsästäjistä pääse vieläkään siihen, syystä tai toisesta.

Jousimies

  • Killan puheenjohtaja
  • *****
  • Viestejä: 576
Perinteinen metsästysmallin tukki suht viistolla pistoolikahvalla on minusta hankala ampua makuultaan
Onko "perinteinen metsästysmallin tukki" lähinnä sitä mitä on esim Sakon sivulla lähtökohtaisesti kaikki kiväärit? Se on totta että noissa on just sellainen viisto kahva.
https://www.sakosuomi.fi/kivaarit/metsastyskivaarit

Jos katsoo saman kiväärimallin erikoisempi versio, no ihan vaikka T3 joku tactical, niin kahva on jo jyrkemmässä kulmassa ja enemmän ns pistoolikahva. Nämä mallit on ainakin omaan käteen jo aivan miellyttäviä eikä sellaista käden hankaluutta ole tuntunut makuulla ammuttaessa.
Vanhoissa Tikka kivääreissä LSA55/M55 on tavallista jyrkempi kahva ja taitaa olla joissain M65 malleissakin, vaikka eivät vielä ole edes ratatukkeja.
Omaan käteen tuntuu olevan ok riittävän kahvainen tuntuma ja samalla ei niin paksu kahva. TRG kahva alkaa jo tuntua hieman muhkuralta.

jukka71

  • *
  • Viestejä: 86
Mielenkiintoista pohdintaa. Eipä noita mehtuutukeja paljoa ampumaurheilussa näy. Myös monet haulikolla kisaavat ampuu pistoolimallisella tukilla. Veikkaan, että mehtuutukki on myös rakenteeltaan (helppo + vahva) ja kustannuksiltaa valmistajille houkutteleva vaihtoehto. 

saku_s-t

  • *
  • Viestejä: 597
Onko jollain kokemusta mcmillan/manners tukin hankkimisesta Suomeen/suomesta? Mistä näitä saa ja mikä lipas systeemi näihin tulee sopii kun tikka t3x raudat kyseessä? Mahdollisesti tukin vaihto tulossa eteen jossain välissä, ja kiinnostaisi hankkia jokin laadukas lasi/hiilikuitu tukki tilalle.

Lähetetty minun CLT-L29 laitteesta Tapatalkilla


jthyttin

  • *
  • Viestejä: 1.204
PSE Composites? Oliko Hjorthilla vai kenellä Erämessuilla ihan osastollakin, muistan yllättyneeni kun tuo valmistaja on nettituttu. Toki Irlannista saa suoraankin ja vaikka pedattuna.

https://www.pse-composites.com/

Jos ei muovilippaalla halua mennä, CTR inlet on siitä turvallinen että jälkimarkkinoilta saa siihen myös AICS-yhteensopivia alarautoja.

saku_s-t

  • *
  • Viestejä: 597
Pitääpäs perehtyä tähän valmistajaan kun itselle melko uusi tuttavuus. Onko jollain kokemusta tämän valmistajan tukeista?

Lähetetty minun CLT-L29 laitteesta Tapatalkilla


Jousimies

  • Killan puheenjohtaja
  • *****
  • Viestejä: 576
Komposiitti on materiaalina tälläkin sivustolla yhdistetty lähinnä kypäriin joissain kirjoituksissa. (käytin hakua)

Muuten komposiitti-variantit ovat muilla harrastamisen aloilla korvanneet puumateriaalia jo yli kymmenen vuotta. Esim kitaranvalmistajat ja perinteiset terassilankkua vääntävät yritykset ovat valmistaneet tuotteitaan myös komposiitti-versioina, koska se on puuta tasalaatuisempaa.
Tukin materiaalina en ollenkaan väheksy. Kannattaa tutustua valmistusmenetelmään.

jthyttin

  • *
  • Viestejä: 1.204
Ei ne PSE:n tukit ole sen enempää tai vähempää "komposiittia" kuin McMillan tai Manners. Hartsia ja kuitua pinnassa, erilaista höhää ja mahdollisia jäykisteitä sisällä.

saku_s-t

  • *
  • Viestejä: 597
Vs: Yleistä höpinää tukeista, tukkityypeistä ja ampumaergonomiasta
« Vastaus #10 : Maaliskuu 13, 2019, 10:41 »
Käsittääkseni kaikki missä on useampi kuin yksi ainesosa niin on komposiittia. Näissä paremman luokan tukeissa luultavimmin on rakenneaineena lasi- tai hiilikuitu ja sidosaineena sitten esim joku hartsi.. Ei siis kannata säikkyä "komposiitti" sanaa vaan selvittää mitä se oikeasti on. PSE E-TAC 4 tukki näyttäisi valmistajan mukaan olevan hiilikuidusta käsin kyhäilty. https://www.pse-composites.com/blogs/news/pse-e-lite-review
Tuolta löytyykin riista lehden juttua valmistajasta

 Nuo PSE tukit kyllä herättivät sen verran mielenkiintoa, että mikäli totean Tac a1 tukin käteen sopimattomaksi niin saatan rahani tuohon suuntaan laittaa.

Lähetetty minun CLT-L29 laitteesta Tapatalkilla


Metsäläinen

  • *
  • Viestejä: 47
Vs: Yleistä höpinää tukeista, tukkityypeistä ja ampumaergonomiasta
« Vastaus #11 : Maaliskuu 13, 2019, 16:59 »
Hommasin 4 v. sitten Remarin 700  Cal.  300 Win Mag  E-Tac tukin suoraa Irlannista alarauta sovitettuna sekä 1 Kpl AICS lipas maksoi siihen aikaan 1080€.Tukki oli todella hyvin valmistettu ja raudat istuivat todella hyvin ei varmaa olisi tarvinnut suoritaa petausta mutta tehtiin kuitenkin . PAUTAC myy kanssa tukkia Suomessa näköjään. Suosittelen tukkia (mukavempi kuin nykyiset raastin raudat  tämä on mun mielipiteeni)

Ohimeni

  • *
  • Viestejä: 112
Vs: Yleistä höpinää tukeista, tukkityypeistä ja ampumaergonomiasta
« Vastaus #12 : Maaliskuu 23, 2019, 19:33 »
Perinteisillä metsästysmallin tukeilla aseen on tarkoitus nousta helpommin ampuma-asentoon koska liipaisinkäsi noston ohella vetää asetta taaksepäin. Ajatusmalli lienee että tarkkuusvaade on sen verran maltillinen ettei sen osalta tarvitse hienostella. Myös aseen lataaminen on luontevampaa ja nopeampaa, lähinnä koska liipaisinkäden liike on minimoitu.

Kiväärien kehityskaaren kannalta vasta muutamana viime vuosikymmenenä on oikeasti edes pystytty johonkin kulmaminuutin tai parin käyntiin tehdaskuntoisella kalustolla. Eikä suurin osa metsästäjistä pääse vieläkään siihen, syystä tai toisesta.

"Perinteinen metsästysmalli" on hyvä perinteisiin ammuntatapoihin. Avotähtäimet nopeat tilanteet metsäisessä maastossa amet max 0-300m. Käy kaikille jollain tavoin ("pystykorva" käy itselleni paremmin kuin nenä päähän). Kiikarin tuoma tähtäinkuvan nousu tekee metsästysmallista monesti huonon ergonomian.
Joskus näkee Boxin ulkopuolista ajattelua kuten parivuotta sitten esitelty yhdenkäden haulikko hmmm...

eero

  • *
  • Viestejä: 186
Vs: Yleistä höpinää tukeista, tukkityypeistä ja ampumaergonomiasta
« Vastaus #13 : Maaliskuu 29, 2019, 14:43 »
"Perinteinen metsästysmalli" on hyvä perinteisiin ammuntatapoihin. Avotähtäimet nopeat tilanteet metsäisessä maastossa amet max 0-300m.
Omien havaintojen mukaan perinteinen "metsästysmalli" ei ole hyvä oikein missään. Tyydyttävän arvosanan se saa suunnilleen kaikesta. Huonokaan se ei ole missään. Vähän kuin 308. Ei hyvä missään muttei huonokaan.

Tee-kolmosessa olen testannut puolisen tusinaa eri tukkia. Parasta kasaa makuulta oli helpoin ampua Boydsin 99 dollarin hintaisella peukaloreikätukilla ihan out-of-the-box huolimatta pitkästä liipaisimen etäisyydestä. Tuntui että juurikin sen takia laukaisu tuli juuri sopivaksi kasan ampumista ajatellen (ei ole säädettävää liipaisinta). Sittemmin on tullut hankittua tuo alumiiniruoto ja Victor companyn pinnat ja AI lippaat. Vielä en ole oppinut (...tottunut) ampumaan kaikki sormet peukaloa myöten tukin samalla puolella, mutta tuota on tarkoitus pian alkaa harjoitella, kun tukki sen kerran mahdollistaa.

Yleisaseena AR15 Ace Skeleton stockilla on pikkuhiljaa vakiintunut omaksi lempiaseeksi yleiskäyttöön. SRA, hirven- ja peuran ajometsästys, pienpetokytikset ja peurakytikset joissa ei tarvi ampua kauas jne - kaikki menee nykyään AR15:lla. Kyttikopin seinästä superloonista AR15+S&B-PMII yhdistelmä on aika vaikea saada läpi. Se on oikeastaan ainoa paikka, jossa tulee ikävä sitä perinteisestä "metsästysmallin kivääriä". Hirven ja peuran peltokytissä tulee usein otettua pulttilukkoinen isompi kivääri, koska matkat kasvavat usein arskalle liian pitkiksi.

Mitä tulee siihen kahvan ja perän välissä olevaan koloon, itse olen kehitellyt siihen omalle fysiikalle sopivan tavan ampua ja kyllähän tuo ainakin edellisessä TopCup-kisassa toimi. Työntämällä tukikädellä tukkia kevyesti asekäden olkapäätä vasten saan ainakin itse täysin vaivattomasti erittäin tukevan ampuma-asennon ja kämmen/sormet on siis perän alla. Voi kuulostaa kummalliselta, mutta itsellä toimii.

saku_s-t

  • *
  • Viestejä: 597
Vs: Yleistä höpinää tukeista, tukkityypeistä ja ampumaergonomiasta
« Vastaus #14 : Marraskuu 10, 2021, 22:35 »
Onko täällä porukalla miten noita pse composites E-TAC tukkeja ? Kiinnostaisi kokemukset tukeista [emoji848] tietty jos jollain sattuu olemaan Pirkanmaalla tai läheisyydessä moinen niin kiinnostaisi päästä käpistelemään mikäli mahdollista

Lähetetty minun AC2003 laitteesta Tapatalkilla