Kirjoittaja Aihe: Lumikengät?  (Luettu 7377 kertaa)

jli

  • *
  • Viestejä: 956
Lumikengät?
« : Joulukuu 16, 2016, 14:44 »
Onko kokemusta armeijan levy-mallisista lumikengistä, joissa on sama side kuin suksissa? Näkyi olevan 45 ecua sa-kaupassa, mutta tekeekö noilla yhtään mitään? Laitteita kokeilematta sanoisin, että ei tee kovin paljon, mutta onko joku oikeasti rypenyt noilla metsässä?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

JHa

  • *
  • Viestejä: 638
Re: Lumikengät?
« Vastaus #1 : Tammikuu 02, 2017, 17:28 »
Käyttökokemuksia on ja toimii lapiona parhaiten  8)
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

jli

  • *
  • Viestejä: 956
Re: Lumikengät?
« Vastaus #2 : Tammikuu 02, 2017, 23:08 »
Design näytti sen verran ainutlaatuiselta, että jäi ostamatta. Ehkä hyvä niin.



Laitoin tuollaiset ranskalaiset mallit, mutta kilometrejä ei ole vielä niin paljon, että niistä voisi paljon mitään sanoa. Käyttötarkoituksena on risukoissa ja jyrkissä mä'issä rypeminen siellä, missä 270 cm metsäsuksilla ei pääse.



https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/tsl-227-escape-camo-lumikengat#spst
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Tappi

  • *
  • Viestejä: 196
Re: Lumikengät?
« Vastaus #3 : Tammikuu 02, 2017, 23:46 »
50cm lunta, valoisaa 4 tuntia, kahlaamalla 7 km, lumikengillä 10km ja hiihtämällä 20km.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Raudassa on raha turvassa!

jli

  • *
  • Viestejä: 956
Re: Lumikengät?
« Vastaus #4 : Helmikuu 27, 2017, 12:46 »
No nyt alkaa olla kokemuksia; kävin ohjaamassa taimikkoon toistuvasti eksyvän hirven tällä kertaa vähän kauemmaksi, ettei jää taas lähimpään pusikkoon makoilemaan. Myös muutamia hiihtoreissun korvikkeita hankalammassa maastossa on noilla tullut tehtyä.



Yhteenvetona sanoisin, että toimivat laitteet. Niillä voi kävellä melkein kuin tavallisilla kengillä eikä tarvitse käyttää "p:t housussa kävelevä pingviini"-tyyliä. Jopa hölkkä onnistuu, kun ovat niin kevyet ja ne saa kunnolla kiinni. Jääpiikit ovat sellaiset, että jyrkilläkään joentörmillä ei ole tarvinnut liukastella. Melkein uskaltaisin jo suositella, jos tuollaista käyttötarvetta on. Kantavuudesta isompien miesten tai painavan repun kohdalla ei ole tietoa; tällainen vajaa 70kg kulkee noilla hangen päällä kuin metsäjänis.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Selecta

  • *
  • Viestejä: 22
Re: Lumikengät?
« Vastaus #5 : Maaliskuu 01, 2017, 21:33 »
Minulla on myös nuo ranskalaismerkkiset. Hyvät melko heti kun lumen määrä alkaa haittaamaan kävelyä. Erityisesti tiheikössä ja pienipiirteisessä maastossa ja vähällä lumella metsäsuksia paremmat = etelä-Suomessa. Jos maisemat ovat loivempia, lunta riittävästi ja tiheiköt voi kiertää niin sukset on paremmat.



Mutta millaisia eroja lumikenkien välillä on? Eräs tutkimusmetsuri kertoi rttä olivat testanneet useita eri malleja ja eroja oli ollut. Kertoi, että käyttötarkoitus ratkaisee ja yleispätevästi voittajaa ei voi nimetä. Itselläni ei ole kuin parista mallista kokemusta ja ihan halvinta en ostaisi. Huippumalleista ei kokemusta.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Jousimies

  • Killan puheenjohtaja
  • *****
  • Viestejä: 574
Lumikengät
« Vastaus #6 : Tammikuu 31, 2021, 23:33 »
Jos ei muuten niin ainakin reserviläisen kuntoilua varten.
Kunnon ylläpitohaan ei koskaan ole huono juttu ja lumikelillä lumikengät on se, millä hiki pieksetään pintaan.
Lumikengät on oiva tapa nauttia talvisesta luonnosta, reserviläinen liikkuu niillä melkein missä vaan ja ne ovat välttämättömät metsästysporukan ajomiehellä. Muutaman tunnin huhkimisella lämpö on pinnassa ja päivän kuntoilu on hoidettu ainakin verenkierron ja jaksamisen ylläpidossa. Millaiset lumikengät sitten kannattaa hankkia?

Lyhyesti sanottuna: Jos liikut muuten vaan metsässä tai ehkä ajomiehenä, hanki 25 tuuman kengät. Ne on ketterät ja aika hyvät yleiskäyttöön. 85 kiloinen ukko menee näillä sujuvasti metsässä. Pidemmät on enemmän hankalat kuin hyvät. Usko mua, älä ahnehdi. Jos liikut avohangella, aakeella laakeella, hanki 30 tuumaa tai hieman pidemmät omaa painoasi huomioiden. Jos kannat reppua selässä, laske sen paino mukaan siihen mikä kengille tulee. Valmistajilla on yleensä maininnat siitä millaiseen painoon tuotteensa ovat tehneet.

Merkit:  Johtavat merkit ovat ehkä Tubbs ja TSL joita on laajasti esillä. Yleisin malli on putkirunkoinen ja siitä löytyy myös kopiovalmistajia. Ennen kuin päätät ostaa nuo 150,-/200,- hintaiset kengät kannattaa tutustua kopiohinkin, jos haluat päästä halvalla. Edullisimmillaan taitaa olla nuo Puuilon myymät Haghus (Tuontirengas Oy) merkkiset kengät  50.-/70,- joissa on samat rakenteelliset ominaisuudet kuin kalliimmissakin kengissä. Itse pidän miniminä sitä että kengässä on jonkinlainen jäärauta sekä päkiän alla, että kantapään alla. Eroa varmasti on siinä miten lukot ja muu kestää, mutta toistaiseksi nuo Haghus kengät ovat tehneet sen mitä tarvii. Ajomieshommassa niitä enimmäkseen käytän.

Tubbsin kengät ostamalla ostaa luotettavuutta. Jos kyllästyt, jälleenmyyntiarvoakin vielä on. Muuten ne käyttäytyvät samalla tavalla maastossa kuin vastaava rakenne jollain toisella merkillä. TSL ja muutama muu merkki perustuvat muovi/komposiittirakenteeseen jossa on jääpiikit pohjassa. Itse miellän nuo hieman toisenlaiseen maastoon kuin mitä Suomessa valtaosin on. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta jääpiikit mielestäni on parhaimmillaan siellä missä on jäisempi kanto. Suomessa tuota hankilunta olen kohdannut enimmäkseen.

Niille, jotka eivät vielä ole kokeilleet lumikenkiä oman kuntonsa ylläpitoon sanoisin, että kokeile tunti jollain peltoaukealla ja tule kertomaan miltä tuntui. Reserviläinen saattaa samalla pohtia sotilaallisiakin etenemistapoja ja keksii hyötyjä näistä vehkeistä. Mutta kuten aloitin - ressun kunnon ylläpitoon nyt ainakin.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 31, 2021, 23:36 kirjoittanut Jousimies »

Jousimies

  • Killan puheenjohtaja
  • *****
  • Viestejä: 574
Vs: Lumikengät?
« Vastaus #7 : Maaliskuu 11, 2021, 11:01 »
Varustelekalle on saapunut erä USA/Canada "aitoja perinteisiä" lumikenkiä.
En ole kokeillut mutta joku voisi laittaa kokemuksestaan kommenttia.  Itseä karsastaa tuo leveys, kun omaan makuun on kapeammat.

https://www.varusteleka.fi/fi/product/us-magnesium-lumikengat-siteilla-ylijaama-uudenveroiset/12384

Täysin käyttämättömiä. Valmistettu magnesiumista; kevyttä, kestävää.  Helvetin laadukkaat lumikengät halvalla, näissä ei ole muovia tai muuta pilipalia tuomassa pahaa mieltä. Näillä vaelleltiin Alaskan lisäksi mm. Norjassa, kylmän sodan aikaisissa kaverivaltioiden kanssa pidetyissä yhteisharjoituksissa. Armeijatavarana nämä ovat tosi hyvin tehdyt ja vaikka jo vuosikymmeniä vanhoja, niin yhä täydellisen käyttökelpoisessa kunnossa.


kema

  • *
  • Viestejä: 238
Vs: Lumikengät?
« Vastaus #8 : Maaliskuu 11, 2021, 12:57 »
Noilla ei kivekset hikoa ja sisäinen masokisti saattaa herätä. Kuulemma näitä menee lähinnä varustehöpön kohdeasiakkaille kissojen kiipeilypuiksi Helsingin Kallioon.

Jousimies

  • Killan puheenjohtaja
  • *****
  • Viestejä: 574
Vs: Lumikengät?
« Vastaus #9 : Tammikuu 05, 2022, 01:04 »
No niin, aika hieman päivittää tarjontaa.
Etenen täällä edullisemmassa päässä näillä esityksillä.

XXL laittanut hyvän tarjouksen johtavalta merkiltä. En ole just näitä kokeillut, mutta jotenkin luotto merkkiin on hyvä muiden kokeiltujen mallien perusteella.
Tässäkin liikunnallisesti hyvä 24 tuuman kenkä. Kevyessä varustuksessa ja metsäisessä maastossa varsin toimivan pituiset.
https://www.xxl.fi/tubbs-flex-stp-24-lumikengat-musta/p/1150255_1_style    Jos kantaa painavaa rinkkaa selässä niin sitten kannattaa katsoa 30 tuumaisten suuntaan.


Tokmanni tuonut valikoimaansa taas "Vaeltaja"-brändillään muutaman mallin lumikenkää. Onhan niissä pohjissa ihan hyvät pitohampaat ja rakenteet vaikuttaa yleisesti olevan ok halpiskengälle. Kiinnitin mustassa mallissa huomiota jalan kärjen keinuvaan osaan. Siinä on akselissa muoviholkki minkä sisällä metallitappi ja tämän systeemin varassa keinuva jalan liike tapahtuu. Jotenkin se rakenne siinä vaikutti hepposelta ja en itse ostaisi tuota mallia.


Puuilo samoin edullisemmalla mallilla. Näissä on mielestäni yksinkertaisempi ja parempi jalan etuosan keinu. Itsellä on yhdet tuollaiset vanhempaa mallia ja hyvin ovat metsässä kestäneet.  https://www.puuilo.fi/lumikengat-8x25


Ostakaa lumikengät ja ottakaa talviliikunta vaikka tiedustelutreeninä.

kawatus

  • *
  • Viestejä: 82
Vs: Lumikengät?
« Vastaus #10 : Tammikuu 05, 2022, 07:30 »
Itellä ollut kahdet halpis putkirungot jotka molemmat katkesi yllättäen ja olivat kerralla käyttökelvottomat. Onneksi olin lähimaastossa ja pääsin pois kengät kainalossa mutta entäpä jos olisi ollut pohjoisessa metrin hangessa reppu selässä? Ostin tsl kengät ja en tohtisi enää lähteä halpiksilla erämaahan. Tubbsin kengätkään ei kalliille tunnu👍

Woodsman

  • *
  • Viestejä: 289
Vs: Lumikengät?
« Vastaus #11 : Tammikuu 05, 2022, 07:44 »
Aikani resusin noilla Tokmannin ihmeillä, sitten petti tuo nivel sen verran sivussa että sai hätäapukeinoin tapella 4km suht hyvässä hangessa pois. Ostin TSL 227 kengät tilalle, ei ole tarvinnut katua ja kestänyt viitisen vuotta. Tosin enemmän tulee metsäsuksilla kuljettua, lumikengät on enemmän kuntoilutavaraa :D

SO

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 3.140
Vs: Lumikengät?
« Vastaus #12 : Tammikuu 06, 2022, 15:06 »
Tuli tuossa joulukuussa käytyä hiihtelemässä kairassa. Viikolla tuli noin 60-70cm tuoretta lunta ja alkuviikon kelkkaurat hävisi. Sukset oli 240cm pitkät ja mukana varoiksi Tubbsin 30” lumikengät. Törmäsin tilanteeseen että lunta oli muniin asti (oma pituus 188cm) ja suksi kulki melkein pohjia myöten. Oli pakko vaihtaa lumikengät jalkaan että pääsi etenemään umpisessa. Lumikengän pystyi nostamaan pinnalle lyhyemmän kärjen johdosta, suksea ei. Vauhtia oli lumipyryssä rinkka selässä noin 250m tunnissa. Tekemättä olisi sukset jalassa jäänyt. Eli opetuksena se, että vaikka lumikengillä ei tee mitään, ne on joskus ihan kivat. Seuraavalla kerralla suoraan 36” Mountaineerit mukaan.

Zetori

  • *
  • Viestejä: 170
Vs: Lumikengät?
« Vastaus #13 : Tammikuu 24, 2022, 15:24 »
Liukulumikengät OAC kar 147. Kevyempi liuutella kuin lumikengillä ja ketterämmät kuin pitkät sukset. Käyttötunteja takana kaikilla noilla vaihtoehdoilla ja ihan kirkkaasti paras kompromissivaihtoehto liikkumiseen vaihtelevissa olosuhteissa.

Edit. Pitää kuitenkin muistaa että käyttökokemus 70kg on täysin eri kuin 110kg jantterilla.... Kaikissa vaihtoehdoissa. Se on vaan karu tosiasia että syvän lumen aikaan 110 kg menee pohjia myöten oli jalassa sitten mitkä menopelit. 3 metriset sukset siihen ehkä paras lääke mutta niillä ei paljon risukoissa juhlita.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 24, 2022, 15:29 kirjoittanut Zetori »

SMä

  • *
  • Viestejä: 163
Vs: Lumikengät?
« Vastaus #14 : Tammikuu 24, 2022, 16:16 »
Liukulumikengät OAC kar 147. Kevyempi liuutella kuin lumikengillä ja ketterämmät kuin pitkät sukset. Käyttötunteja takana kaikilla noilla vaihtoehdoilla ja ihan kirkkaasti paras kompromissivaihtoehto liikkumiseen vaihtelevissa olosuhteissa.

Ääni näille vehkeille! Ainoa keli, jossa ne ovat mielestäni huonot, on kova kantohanki, jonka päälle ei ole satanut uutta lunta. Suuntavakaus on tällöin onneton, ellei jopa olematon.