Kirjoittaja Aihe: .22 "TA-ase" ??  (Luettu 229574 kertaa)

JRu

 • *
 • Viestejä: 1.076
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #30 : Kesäkuu 11, 2008, 22:55 »
Optiikka on kalustossasi rajoittava tekijä mutta pienelle budjetille ei tietysti mahda mitään. Porukka on kyllä kohtuullisesti pärjännyt piekkari- TA- kisoissakin halvoilla mildot- putkilla joita saa 100-200€ hintaluokassa, kunhan säätöihin ei kosketa kohdistuksen jälkeen.Jos ammut nykyisellä kiväärilläsi Lapuan Master L:llä 50 metriin 15-20 mm 5 lks kasoja niin tarkkuuden puolesta ase on täysin käypä TA- harjoitteluun sellaisenaan. Kalustossa panostaisin tässä vaiheessa vain aseen optiikkaan ja sitten siirtyisin jo TA- toiminnan harjoitteluun. Kannattaa haistella josko pienoiskiväärillä käytäviä TA- kisoja järjestetään ja pyrkiä osallistumaan. Kisakulut on vähäisiä mutta saa arvokasta kokemusta rastimuotoisista TA- harjoitteista, paineen ( vaikkakin vain kilpailupaineen ) alla huolellisesta toimimisesta sekä siitä mikä on oikeasti tärkeää kun sen seuraavan luodin on osuttava tai on itse pelistä ulkona. Tälläistä kokemusta ei saa kun ammuskelee radalla omaan tahtiin omilla säännöillä.Ampumamatkoista: 200-300 metriä on omasta mielestä .22LR:lle ylipitkä väli ja vähän fiilistelyä. Onhan silloin tällöin tapahtuva fiilistely toki kivaa mutten paljon sitä painottaisi harjoittelussa. Tehokas harjoitteluetäisyys minusta kannattaa rajoittaa 200 metriin..308Win 10 g Scenar v0 865 m/s +15 *C 1000 hPa kohdistus 150 m => kohdistusolosuhteissa koro 900 m 9,5 mrad ja sivu 0,63 mrad per 1 m/s.

.22LR 2,59 g Master L v0 320 m/s +15 *C 1000 hPa kohdistus 50 m => kohdistusolosuhteissa koro 200 m 9,0 mrad ja sivu 0,62 mrad per 1 m/s.Itse kärsin piekkari-TA- aseen kanssa luotettavuusongelmista ja se tuhosi kyllä itseluottamuksen kisoissa koska ei tiennyt osuuko aseella tänään vai ei. Hyvänä päivänä lähdettiin kisasta palkinto kourassa ja huonona jumbosijalla. Ampuminen oli ahdistavaa kun ajatus oli koko ajan aseessa, mihinköhän korjata paikko kun kuulat lentelee minne sattuu. Korjatako ollenkaan, oliko tuo nyt joku satunnainen kärpänen, pitäisikö säätää kohdistusta pari naksua vai parempi antaa olla, jne.Ei kuitenkaan kannata takertua siihen kasojen hieromiseen vaan keskittyä siihen että reiät on aina suurinpiirtein siellä missä pitää, eikä tiukka nippu mutta metrin sivussa. Reagoivat maalit on piekkarikäytössä suht vaivattomia valmistaa ja kasojen hierominen jää kyllä heti kohdistusammuntoihin kun pääsee pommittamaan peltiä. Suosittelen silti sellaista reagoivaa maalia joka jollain tapaa indikoi ohilaukauksesta että mistä meni ohi. Jos et kerää dataa suorituksestasi, et voi kehittyä ja niin päin pois.Linkki
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

er

 • *
 • Viestejä: 1.535
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #31 : Kesäkuu 12, 2008, 07:54 »
Jos virittelyt ei kiinnosta, niin kannataa ostaa oheisen puljun ase. Löytyy joka makuun ja bujettiin ja tarkkuus on kohdallaan. Halvalla ei tunnetusti saa hyvää.http://jga.anschuetz-sport.com/index.php5?menu=97&sprache=1Päälle vaan milldotillinen tms tähtäin asiallisin jaloin. Oman piekkarin läpi Anshutz 1403AH on ammuttu nyt noin 15 000ls, tarkuus on alusta saakka ollut riittävä ilman mitään virityksiä. Kaikista asekaapin vermeistä tuo lähtee pois viimeisenä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Train hard--->Fight easy

LSa

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.030
 • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #32 : Kesäkuu 12, 2008, 09:09 »
Lainaus käyttäjältä: "JRu"
Itse kärsin piekkari-TA- aseen kanssa luotettavuusongelmista ja se tuhosi kyllä itseluottamuksen kisoissa koska ei tiennyt osuuko aseella tänään vai ei. Hyvänä päivänä lähdettiin kisasta palkinto kourassa ja huonona jumbosijalla. Ampuminen oli ahdistavaa kun ajatus oli koko ajan aseessa, mihinköhän korjata paikko kun kuulat lentelee minne sattuu. Korjatako ollenkaan, oliko tuo nyt joku satunnainen kärpänen, pitäisikö säätää kohdistusta pari naksua vai parempi antaa olla, jne.


Omalla kohdalla vika on löytynyt lähes aina aseen perän takaa. Välineistä johtuvat osumapisteen muuttumiset taas ovat helposti liian pihin peruskohdistamisen aiheuttamia. Siihenkin olen köyhänä kaverina sortunut turhan usein. Havainnollistavan kuvan lainasin omasta tekstistä http://http://www.toiminta-ampujat.fi -sivuilta. Kuvan esittämä ongelma korostuu, jos ampuja tekee perusvirheitä, ammutaan erittäin pieniä maaleja ja tähtäintä säädetään lähes jokaisen laukauksen mukaan.


Lainaus käyttäjältä: "LSa"
Ringin sisällä on 30 laukauksen "kasa". Se antaa aika hyvin näkökulmaa aseen, ampujan ja patruunan käynnille.

JOS ase kohdistetaan esim. vain kolmella laukauksella, niin voidaan päätyä vikasiirtoihin vaikka laukaukset olisivat lähteneet aivan täydellisesti. Kuvan kolme punaisella merkittyä iskemää ovat käynnin mukaisia!

Seuraavalla kerralla ne kolme kohdistuslaukausta ovat mahdollisesti jossain muualla suhteessa edellisellä kerralla tehtyihin säätöihin. Tällä tavalla kohdistusta joutuu tekemään joka kerralla. Kasa siirtyy lähes aina.Eli käytetään riittävästi laukauksia käynnin selvittämiseen ja huomioidaan käynnin laajuus tähtäimiä säädettäessä.HUOM.

Huomioi myös tähtäimien säätötarkkuus.

http://img402.imageshack.us/img402/8691/30lksvs3vm8.png" alt="" class="bbc_img" />
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Häyhä 2022

er

 • *
 • Viestejä: 1.535
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #33 : Kesäkuu 12, 2008, 10:18 »
Tottakai kohdistus pitää tehdä huolella, mutta mitä järkeä on paukuttaa 15-30ls yhteen kasaan kun ne ensimmäiset ovat ne jotka merkitsevät. Vallankin halvemmat aseet, joiden piipuissa on jännityksiä ja tukki huonosti pedattu jne "vaeltavat", vaikka ase olisi ruuvipenkissä kiinni.Ei piekkarin kohdistaminen sen kummallisempaa ole kuin korkeapaineaseenkaan, jos ase on kunnossa ja ampuja osaa ampua aseellaan. 1-3 laakia kiveen tms osumat tonttiin, jonka jälkeen 5ls tauluun. Jos tiedän että ase on lähes kohdallaan niin ensimmäinen laukaus(kylmän piipun laukaus) eri tauluun kuin muu sarja. Näin saadaan selville  kylmän piipun poikkeama, siitä mihin ase muutoin vie. Tauluilla käynti ja korjaukset + nollaus jos teknisesti onnistuu, 5ls tarkistusammunta--> ase on kohdallaan. Tosiasia on että epäergonomisella tukilla ammuttaessa osumapiste vaeltaa keskimäärin enemmän. Ampuja eri kykene toistamaan ampumasentoa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Train hard--->Fight easy

LSa

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.030
 • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #34 : Kesäkuu 12, 2008, 20:20 »
Lainaus käyttäjältä: "er"
...mutta mitä järkeä on paukuttaa 15-30ls yhteen kasaan kun ne ensimmäiset ovat ne jotka merkitsevät...


Mitä hyödytään, jos tähtäimen säätö nollataan edellisessä kuvassa olevien kolmen punaisen iskemän mukaan, eikä 30 laukauksen hajonnan keskipisteen mukaan? Voidaanko olla varmoja, että ensimmäiset  laukaukset menevät joka kerta tähän samaan kohtaan?Miten on er? Olet varmaan tallentanut treeniäsi. Meneekö sinulla ensimmäinen laukaus aina selkeästi samaan kohtaan suhteessa tähtäyspisteeseen? Puhutaanko yhden, kahden vai kolmen naksun erosta?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Häyhä 2022

er

 • *
 • Viestejä: 1.535
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #35 : Kesäkuu 12, 2008, 21:18 »
Riippuu aseesta. Poikkeamaa ei käytännössä ole kunhan olosuhdetekijät on kompensoitu oikein.- Pääaeseella poikkeama on niin pieni ettei tarvitse huomioida lyhyelle matkaa(0,05mrad vas). Poikkeamaa pidemmälle matkaa kuitenkin syntyy, mikäli aseen piippuun on kertynyt liiaalinen hiilirengas ylimenokartion kohdalle, jolloin paineet nousee ja sen myötä lähdöt ja koron tarve vähenee. Tuota hiiltä kertyy liiaksi, mikäli 100ls välein ei tehdä riittävää putsia.- Metsästyskiväärillä(TRG-S 30-06) poikkeama on selkeästi suurempi, johtuen ohuemmasta piipusta. Poikkeamaa on siten että ensimmäinen laaki iskee 0,15mrad alle.- M92 SAKON tähtäimiin en ole koskenut vuosiin. Aina nakuttaa kohdalleen.  - Piekkarilla poikeamaa(joka ei johdu tuulesta)tai lämpötilan muutoksesta tahi ilmanpaineesta(tai muista ilmiöstä maan ja Saturnuksen renkaan välissä) ei omassa aseessa esiinny.Mnkä vaan aseen  kohdistukseen vaikuttaa olosuhdetekijät, mutta korkeapaineaseilla ne eivät lyhyillä matkoilla kovin helposti tule esillee. Piekkari on niin olosuhdeherkkä että homma kyllä näkyy lyhyemmilläkin matkoilla.Jos ammunnan perustekniikassa on parantamisen varaa, niin varmaan noiden zero ongelmien kanssa joutuu painimaankin. Kannattaa ostaa kunnollisella ergonomialla oleva ase ja panostaa pitoharjoitteluun niin saman asennon toistettavuus helpottuu oleellisesti. Joka ilta 15 min kohti seinässä olevaa mustaa täppää tähdäten. Asento tulee ottaa huolella ja pitää se.  Radio tai tv voi olla taustalla niin ei ole niin tylsää. Ei maksa mitään ja on tehokasta treeniä. Alkuun voi tuntua siltä että 5min on maksimi mitä tuota edes jaksaa pitää. Tuolloin kannattaa purkaa asento ja ravistaa keho vapaaksi jännitteistä ja ottaa ampumasento uudelleen. Asentoja voi myös vaihdella. Itselle vakio oli aiemmin 5min seisten 5min polvi 5min makuu. Täytyy myöntää että tuo aikoinaan itseä sapetti, mutta nyt olen kiitollinen noista tuskasista pitoharjoitteista.Oma kalustoaatos on että parempi yksi tai muutama laadukas kampe joita ei tarvitse tuunata ja nysvätä(ala Armalite). Tällöin voi keskittyä pääasiaan. Kukaan ei tosissaan lähde kisaamaan rautankagella keihäskisoihin.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Train hard--->Fight easy

hasaki

 • *
 • Viestejä: 192
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #36 : Kesäkuu 13, 2008, 12:49 »
Lainaus käyttäjältä: "JRu"
Porukka on kyllä kohtuullisesti pärjännyt piekkari- TA- kisoissakin halvoilla mildot- putkilla joita saa 100-200€ hintaluokassa, kunhan säätöihin ei kosketa kohdistuksen jälkeen.


JPu:n Lapua sniperin menestyksen lisäksi myös  Masters of Camouflagen kokonaiskilpailu voitettiin satasen tascolla ja vuoden 1964 ansulla.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 3.036
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #37 : Kesäkuu 13, 2008, 14:19 »
Jaahans, pitää varmaan järjestää myös .22:lle "Kaljakunkku" kisa missä päästään katsomaan niitä todellisia käyntejä ja osuntoja mitkä ei 5lks sarjoilla selviä :wink:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Kylätason ampuja

Kjn.N

 • *
 • Viestejä: 5
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #38 : Kesäkuu 16, 2008, 16:40 »
Nonniiin nyt on ostettu uus kiikari Tozin päälle. Kaupassa ainut kriteeri oli mahollisimman halpa mildot kiikari ja mukaan tarttu Tascon putki. Nyt vaan kohistelemaan kuhan kiireiltä ehtii.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Nikke

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 3.036
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #39 : Kesäkuu 18, 2008, 08:34 »
Tutkitaan tilannetta kunhan saan ensin oman piekkarin valmiiksi ja käymään halutulla tavalla. Vielä käynti ei ole sitä luokkaa että sillä viittisi lähteä kisaamaan arvokkaan sikspäkin menetyksen uhalla. 50lks/50m, tuotevastuulaukaisu, ammuttu 2-5m/s sivutuulessa lipastuelta nopeaan tahtiin. Katsotaan mitä saadaan tehtyä käynnille kesän aikana :wink:Jos 22LR kaljakunkku joskus järkätään niin siellä ei ryynätä ja mukaan pääsee vaikka pinkit kalsarit jalassa ja kukkahattu päässä. Siellä ammutaan 50lks todellista käyntiä ja todellista osuntaa 10lks 30mm osumanilmaisimeen 50m matkalta, vaihtoehtona on 150m riippuen millä radalla homma järkätään. No bullshit vaan hauskanpitoa ja yksilölliset selitykset siitä miksi sitä voittoa ei tullutkaan ja pelit ei käykkään sitä 0,5MOA:n käyntiä :lol:http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img1101504.jpg" alt="" class="bbc_img" />
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Kylätason ampuja

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.981
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #40 : Kesäkuu 18, 2008, 11:10 »
Maksimi huntti niin ei olla ihan tuulen armoilla, mielummin 50m tai 75m. Vai raahataanko paikalle armoa tuntematon "10mm"...Niitä yhtäreikää ampuvia ei oo tosiaan vielä löytynyt montaa, paitsi mikalla tietysti.

Entä leoparditangat, kai nekin on sallittu?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

mika

 • *
 • Viestejä: 1.875
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #41 : Kesäkuu 18, 2008, 11:30 »
armoton "10mm" paikalle.

PsyOps alkaa olla jo lievää törkeempää... :lol:  :lol:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
CHAIRBORNE - USB Troop

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 3.036
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #42 : Kesäkuu 18, 2008, 11:59 »
Saa olla leoparditangat kunhan karvanopat ei heilu jalkojen välissä... 8)50m rata voisi järkkääntyä melko helposti, pitää selvittää seuralta miten sen saisi varattua jollekkin lauantaille. Kyseisellä radalla on vaan se ongelma että ampumisen aikana kukaan ei saa liikkua ampumakatoksessa, puulattia tolppien varassa tekee ampumisesta liian "askeltavan" jos joku tepastelee norsun askelilla :)Mä selvittelen lähiaikoina missä mennään, jos syksyllä saataisiin keppanat jakoon voittajalle :D
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Kylätason ampuja

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.981
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #43 : Kesäkuu 18, 2008, 12:30 »
Toinen on tietysti varata Lopen rata, mutta se on 100e ja aika kaukana. Kiltahan tosin tukee kisojen järjestämistä varmaankin. Siellä voisi sitten ampua 150m asti vaikka lentoratataulukkoa loppupäivän. Tai kehitetään jotain lisä-aktiviteettia, eli treenipäivä BBCn kisoja varten että Mansikkakuoppien-mestaruus saadaan killalle. Otetaan lähtönopeusmittari mukaan ja jotain mittatauluja niin voi tarkastella ristikon mittoja.Mutta kuninkuus kuitenkin ratkaistaan ja lestit jaetaan. Osallistumismaksu on puolmäyris, ja kolmosta tietysti.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 3.036
Re: .22 "TA-ase" ??
« Vastaus #44 : Kesäkuu 18, 2008, 13:01 »
Ei se Lopen rata niin mahdottoman kaukana ole ja porukan kesken kun jakaa vuokran niin tuskin siitä kukaan konkurssiin menee. Siinä pystyisi tosiaan hyödyntämään ballistiikkatestejä 150 matkalla, nippu osumanilmaisimia niin homma käy aika joutuisasti.Katsotaan ensin miten kotiseura suhtautuu radan vuokraamiseen, matkaa ei olisi Hesasta kuin 25km mutta matka vaatimaton 50m.Ny pitää vaan keretä tekemään AR22LR käyväksi että kehtaa tulla samalle tontille napsuttelemaan, tai sitten tullaan kannatusmielessä pitämään hauskaa hyvässä porukassa :D
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Kylätason ampuja