Kirjoittaja Aihe: Sako Quad .22lr  (Luettu 97316 kertaa)

Kumpumäen seppä

  • *
  • Viestejä: 254
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #135 : Joulukuu 05, 2020, 16:18 »
Ase on tehty itelle ja olen jonkinlainen kylätason koneistaja joka on siirtynyt kouluttamaan tulevia metallialan ammattilaisia.

Se unohtui mainita että kaikki metalliosat on pulverimaalattu IKH:n kamppeilla mattamustiksi paitsi lukkokehys. Aika näppärää kun muutamilla satasilla saa pulveripistoolin ja uunin, eikä tarvii aina viedä jonnekkin maalattavaksi.

Tarkoittiko tuo sitä, että tämä on ihan toimiva laite?
https://www.ikh.fi/fi/pulverimaaliruisku-sahko-paineilma-meg119

Mulla on kyllä vähän eri käsitys ollut tuon kylätasosta. Tai onhan niitä kyliä monenmoisia. Sen verran monta kertaa on noita Koheltajan tuotoksia tullut ihailtua.

Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.292
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #136 : Joulukuu 05, 2020, 17:19 »
Älkääs nyt innostuko, alan vielä koppavaksi kun noin kovasti kehutaan 8)

Se on just toi jauhepyssy ja samasta paikasta uuni sekä jauheet, noiden lisäksi pitää olla kompura. Jauhepistooli toimi ihan ok mutta sitä joutuu maalatessa hieman ravistelemaan ettei ala keräämään jauhetta putken sisään, en tiedä onko vika vai ominaisuus. Jauhetta ei kannata laittaa säiliön täydeltä vaan 2-4rkl purkin pohjalle, sillä pulveroi monet osat.

Noi jauheet ei ole sieltä kulutusta kestävämmistä päästä mutta on kestää mekaanista kulutusta paremmin kun 2K maalit. Lukon pinnoituksessa kokeilin ja lukon liike meni tahmeaksi eli siihen noi jauheet ei käy, pitäisi kokeilla jonkun muun valmistajan jauhetta. Kannattaa myös huomioida että jauhe kerrostuu helposti suhuttaessa eikä äkkiseltään edes tajua miten paksulti sitä on, tiukemmissa sovitteissa tulee äkkiä ongelmia ja kierteet on puhdistettava maalauksen jälkeen. Hetken sai harjoitella ettei pulveria laita liian paksulti, mutta pahasti saa tunaroida jos tuolla ei ensikertalainen saa kelvollista pintaa.

Pohjaksi mieluiten puhallus tai vähintään asetonilla puhdistus, joka kannattaa tehdä myös puhalluksen jälkeen. Pintaan ei saa jäädä vanhaa maalia koska silloin jauhe ei tartu maalattavaan pintaan. Asetonilla puhdistettuun fosfatoituun pintaan tarttuu hyvin kiinni. Jos pulveroinnissa jotain menee pieleen niin puhaltaa paineilmalla osan puhtaaksi ja uudet pulverit pintaan.  Uunituksessa olen viime aikoina pitänyt kappaletta suositeltua kauemmin uunissa, tuntuisi parantavan kulutuksenkestoa.

Tavallisissa maalarinteipeissä liimat sulaa uunittaessa ja teippi menee korpuksi, toimii hätätapauksessa mutta korpun irroitus ja liimojen liottelu ei ole kivaa hommaa. Kapton teippi kestää uunituksen eikä liimat sula kappaleeseen kiinni yhtä pahasti kun maalarinteipin kanssa, kapton teippi on kovahkoa eikä jurikaan myötäile muotoja samalla tavalla kun maalarinteippi.

« Viimeksi muokattu: Joulukuu 05, 2020, 17:24 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

PeeVee

  • *
  • Viestejä: 81
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #137 : Joulukuu 05, 2020, 17:27 »
Ase on tehty itelle ja olen jonkinlainen kylätason koneistaja.



Saattaa moni aseseppä-nimikkeen omaava ottaa hopeaa tietotaidoiltaan kyseiseltä kylätason koneistajalta.

Olen aivan samaa mieltä. Moni tekee mitä osaa...."Koheltaja"tekee mitä haluaa ja mitä tarvitaan! 😁

Woodsman

  • *
  • Viestejä: 289
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #138 : Joulukuu 05, 2020, 18:49 »
Pulverimaalaukseen on oma teippinsä mikä kestää kuumuutta. Silikonitulpat on hyviä reikien ja kierteiden suojaamiseen. Pulverimaaleja löytyy vaikka mihin lähtöön, eri struktuureilla, kiilloilla jne. Aikoinaan tuli perehdyttyä tuohonkin kun yhdellä työpaikalla oli pulverimaalaamo.

Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.292
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #139 : Joulukuu 05, 2020, 19:10 »
Puleverimaalauksesta kuulisin mielelläni lisää ettei tartteisi kaikkia opiskella kantapään kautta. Pitäiskö avata tälle oma keskustelu?
Kylätason ampuja

Woodsman

  • *
  • Viestejä: 289
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #140 : Joulukuu 05, 2020, 19:24 »
Puleverimaalauksesta kuulisin mielelläni lisää ettei tartteisi kaikkia opiskella kantapään kautta. Pitäiskö avata tälle oma keskustelu?
Tuohon aikaan olin jo myynti/tuotannonjohtohommissa niin ei tullut käytäntöä kokeiltua kuin kerran tai pari. Noita maaleja saat varmasti ostettua maalaamoista jos sattuu jossain tuttuja olemaan. Se tuli mieleen että maalaa polyesterillä, ei epoksilla. Polyesteri kestää ulkona paremmin.
Tuosta linkistä löytyy jotain aiheesta:
https://coatingtech.fi/

mohkofantti

  • *
  • Viestejä: 72
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #141 : Tammikuu 03, 2021, 14:59 »
Koheltaja...

Minkä verran paremmaksi tuli käynti. Tuolla "lenkkimakkara" iskurilla ?

Tuo ois kiinostava prokkis. Itelläkiin Quad Range jossa ei piipun lisäksi ole mitään mitä en olisi jotenkiin muokannut...
Muumoassa Trg laukasukoneisto Siihen etitty  sopivat jouset. lukon kampi. kaikkien osien sovitaminen tussilla / hiomalla ja Petaus luonollisesti... Ja " alarauta liipasimen ja lippaan ympärille... Pikku hiljaa alkaa olemaan perus asiat hanskassa Nyt viellä tuo itse käynti ois seuraavaksi... Ja Trg bipodin istuttamienen ehkäpä Tai toinen tukki vanerista jossa alumiinipilaripetaus trg:een bipodille...

Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.292
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #142 : Tammikuu 03, 2021, 15:33 »
Ei puolikuu iskupiikki yksistään mikään sateentekijä ole, lähinnä yksi pieni osatekijä kokonaisuudessa missä on tehty paljon muutakin käynnin eteen. On kuitenkin muistettava että nyt koko lukko sekä iskuri on erilainen kun vakiossa,  ei voi suoraan verrata vakiolukkoon tai tehdä johtopäätöksiä mikä on puolikuun osuus käynnissä. Muutaman kerran olen kokeillut pyöreää varapiikkiä mutta en niin paljoa että lähtisin sanomaan kummalla on parempi käynti, helpottaisi jos joskus olisi mahdollista ampua näitä testejä sisäradalla tai optimi olosuhteissa kasapukeilta.

Puolikuun kaaren muoto pitää olla juuri oikea, piikin pää täysin suora ettei isku osu toispuoleisesti hylsyyn. Puolikuun sijainti hylsyssä, liian ulkona tyssää liikaa hylsynreunaa, viissatkua liian keskellä niin alkaa tulla nallirikkoja. Eräskin piikki tuli tehtyä ja työkalu piikin tekoa varten ennen kun lopputulos oli hyväksyttävä. Myös iskuvoima pitää saada oikeaksi, iskurin jousia ja jousen esijännityksiä testattu useita ennen kun löytyi se jonka kanssa sai pienimmät kasat.

Puolikuupiikkiä varten pitää tehdä myös uusi iskuri, Quadin vakio iskuriin sitä ei saa tehtyä eikä iskupiikki voi olla erillinen osa kuten vakiopiikki on. Kokeiltu on, ei toimi.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 03, 2021, 15:38 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

HxM

  • *
  • Viestejä: 252
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #143 : Marraskuu 20, 2022, 15:45 »
Ilmeisesti Sako Quadissa on tarkkuuspotentiaalia vaihtopiippuisuudesta huolimatta? Mielessä on .17 HMR ja .22 LR hankinta, HMR lähinnä metsästykseen ja ehkä satunnaisesti ratahirvelle, LR taas yleiseen ammunnan harjoitteluun, kasahieromiseen yms.

Yksi vaihtoehto olisi hankkia Sako Quad Range kaliiperissa .17 HMR ja teettää .22 LR piippu hyvästä aihiosta, onko ns. hölmön hommaa? Siinä olisi hyvä ratamallin tukki suoraan ja kaksi kaliiperia samassa paketissa. Vaan olisiko jossain kiinteällä piipulla varustetussa konstruktiossa merkittävästi enemmän tarkkuuspotentiaalia?

Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.292
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #144 : Marraskuu 20, 2022, 19:21 »
Ottaisin suoraan Sakon piipun, jos ei käy riittävän hyvin niin pesittää sen uudestaan sepällä joka ymmärtää piekkareiden päälle. LW on samaa luokkaa kun Sakon piiput enkä näe järkeä alkaa sellaista teettämään jälkeenpäin.

Toki voi suoraan teettää Shilenin piipun joka töineen maksaa vähintään parin Sakon piipun verran.
Kylätason ampuja

HxM

  • *
  • Viestejä: 252
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #145 : Marraskuu 20, 2022, 19:47 »
Kiitos vinkistä. Ehkä tyhmä kysymys, mutta miten tuon vaihtopiippusysteemin uudelleen pesitys onnistuu? Eikö se pidä pätkäistä kokonaan pois ja kalvaa uusi pesä ja koneistaa kiinnitys uusiksi? Ehkä paksussa piipussa riittää paksuus tuohonkin.

Oikeastaan alkuperäisen kysymyksen voisi muotoilla myös niin, että kannattaako Shilenin piippua laittaa Quadiin vai olisiko sellainen järkevämpää laittaa esim. T1X aktioon? Eli onko Quadin vaihtopiippuisuudesta jotain selkeää haittaa?

Ja kaikkia varmaan kiinnostaisi tietää piekkareista ymmärtävien seppien nimiä. ;)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 20, 2022, 20:51 kirjoittanut HxM »

Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.292
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #146 : Marraskuu 21, 2022, 05:57 »
Quadin piipun pätkäisy, pesitys ja kiinnityspintojen koneistus onnistuu ainakin paksuun piippuun, varmaan onnistuu myös ohueen mutta voi olla että on hassun näköinen jos piippu menee tyvestä ohueksi.

T1x on siitä kiitollisempi vaihtoehto että siihen löytyy peräkontillinen optio osaa jos haluaa tuunata muutakin piippua. Piipun vaihto T1x:ssä on vähän työläämpi tehdä kun Quadin yhden ruuvin kiinnitys, aika samalainen operaatio kun CZ vaihtopiippuiset eli raudat irti tukista ennen kun saa piipun vaihdettua.

Tämä on itellä ollut pitkään harkinnassa ja menisi noiden molempien edelle: https://www.ase.fi/tuote/bergara-b14r-trainer-rifle-22lr-18%E2%80%B3/

Aika valmis paketti moneen touhuun jos tuon tyylinen tukki on ajatuksissa ja siihen teettää 17HMR:än. Jenkkien videoita kun on katsellut niin käyntiä kyllä löytyy kun patruuna on sopiva ja tuuleton keli, jenkit usein ampuu jollain paskapaukulla ja heinikko heiluu ja sitten syytetään asetta huonosta käynnistä.
Kylätason ampuja

HxM

  • *
  • Viestejä: 252
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #147 : Marraskuu 24, 2022, 11:28 »
Aktion vaikutuksesta tuntuu löytyvän kovin huonosti tietoa. Lähinnä kasapuolella puhutaan klo 6 sytytyksestä, puolikuun mallisesta iskurista, PAS vs. SAP jne. mutta ne on sitten noita jenkkien custom-aktioita.

Anschutzien osalta puhutaan, että 54 ja johdannaiset aktiot ovat parempia kuin 64, mutta ei siitäkään oikein mitään sen konkreettisempaa... Sako vs. Anschutz, CZ jne. keskustelu kääntyy ymmärrettävästi piippujen ja liipaisimien eroihin.

Kiinnostaisi vain tietää, että minkä verran aktio vaikuttaa piekkarin tarkkuuteen, jos piippu ja liipaisin ovat samanlaiset.

Vaikka olisinkin hakemassa lähtökohtaisesti piekkaria kevytmieliseen asentoammunnan harjoitteluun, eli tukki mallia Sako Quad Range, Anschutz 1427 Biathlon, Tikka Sporter jne., niin silti kiinnostaa hyvin paljon myös aseen tarkkuus penkistä. Jos vaikka johonkin leikkimieliseen kasakisaankin osallistuisi.

Jos hankin vaikka Quad Rangen tai Anschutz 1427:n (54 aktio), niin jos käynti ei miellytä sellaisenaan, voin aina myöhemmin laitattaa vaikkapa sen Shilenin piipun. Vaan miten paljon siinä kohtaa merkkaa aktio? Tuleeko sillä samalla Shilenin piipulla merkittäviä eroja aseen tarkkuuteen riippuen siitä, onko se ruuvattu Tikan, Sakon vai Anschutzin aktioon?

Jos aktiosta (piipun kiinnitystapa, iskurin rakenne jne.) johtuva tarkkuus/epätarkkuus on lähes merkityksetöntä, silloin toki aseen voi valita ihan muilla perusteilla. Hinta, virityspalikoiden saatavuus jne.

Keskustelua toki hankaloittaa se, että kasa-ammunnassa milli on jo paljon, ratahirvessä ei niinkään. Jalkapallossa milli ei tunnu missään, pankkitilillä tuntuu.

Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.292
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #148 : Marraskuu 24, 2022, 15:57 »
Aktioiden paremmuudesta voi kuken tehdä näkemyksensä mukaisen väitöskirjan eikä silti ole olemassa yhtä ainoaa vaihtoehtoa tai ratkaisua. Piippu sekä patruuna on ehkä eniten vaikuttava tekijä, sen jälkeen aletaan nipistää loppuja kymmenyksiä muilla komponenteilla. Puhtaaseen kasa-ammuntaan ei ole kovin montaa vaihtoehtoa, yleiskäyttöön ja satunnaiseen kasailuun on lähes loputon määrä lukkoaktioita.

Tämä ei varmaan antanut vastausta koska en halua alkaa nimeämään mitään yksittäistä aktioita ylivertaiseksi, sitten tulee joku vanhalla savagen tai mauserin vesijohtoputkesta tehdyllä letkuaktiolla missä on vakiolaukaisu sekä vähän läpätty orkkis piippu ja pieksee kaikki... Onko se sitten paras? On ja ei.

« Viimeksi muokattu: Marraskuu 24, 2022, 16:00 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

Woodsman

  • *
  • Viestejä: 289
Vs: Sako Quad .22lr
« Vastaus #149 : Marraskuu 24, 2022, 16:23 »
Koheltaja kirjoitti asiaa. Itsellä on 60-luvun Toz-17 jonka lukko on täysin banaani, viilalla ja nauhahiomakoneella ehkä viimeistelty, juuri sen näköinen kuin voisi kuvitella itänaapurissa maanantai aamuvuorossa vielä pikku viinahöyryissä syntyvän. Eli todllakin käsin sovitettu ;) Mutta se käynti, ihan perus SK:lla sellaista jälkeä taulussa, että en vaan ole löytänyt syytä päivittää asetta. Naapurilla on uuden karkea Ansu ja ei se ole siitä samanlaista käyntiä saanut ulosmitattuamkuin mun Tozilla syntyy. Eli summattuna: piekkarit on saatanan keksintöjä, tollanen halpa tussari haluaa käydä ilman mitään järjellistä syytä paremmin kuin uusi laatuase. Ei vaan tiedä etukäteen että onko ase hyvä vai ei.