Kirjoittaja Aihe: Rikkooko vai ei.Siipeekö vai ei.  (Luettu 864 kertaa)

Long Range

  • *
  • Viestejä: 336
Rikkooko vai ei.Siipeekö vai ei.
« : Lokakuu 21, 2021, 06:40 »
Tämä enempi ääneen ajattelua pitkästä kokemuksistani latvalinnustuksessa.Käytössäni ollut vuosien saatossa 222,22-250,6PPC,6 Beggs,6mmJMS,6,5-284,7mm08,308,7,62x53R,7mmRemMag ja lisäksi joitakin satunnaisia muun kaliiperin laina aseilla ammuttuja "kaatoja".

Ollut ikuista taiteilua luotien / lähtönopeuksien välillä sietääkö joskus rikkoutuneita lintuja ja löytää ne puun juuresta vai sietääkö siivenneitä ja etsiikö niitä sitten tuntikaupalla/ lopulta noutavan koiran kanssa.

Ainahan keskustellaan,että se luoti rikkoo/ se luoti ei riko.Sitten niitä sanojia että ammu päähän kun on hyvä käyntinen kivääri.....Sitäkin tullut joskus tehtyä,mutta vaatii hiekkapussit tms. huipputuennan kytispaikalle ja lyhyen ampuma matkan.

Vaikka osoitellaan pelkästään luotia,niin lähtönopeus on eräs päätekijä tuohon rikkomiseen.Tai oikeastaan luodin nopeus maalissa.Myös rihlan nousu ja se kuinka hyvässä tuninkissa ase on eli kuinka paljon lie vipatusta latauksessa/luodissa vaikuttaa.
Satunnaisia rikkomisia syntyy tietty selin istuvasta ja jos on oksien sisässä ja luoti saa oksa osuman lähellä lintua.

Tuo on kanssa yxi juttu että siivenneitä tulee enempi sivuttain istuvista.Vaikka kuinka tietää hyvän osuma alueen olevan keskikohdasta kaulan tyveen päin,niin aina vaan laukaus tahtoo lähteä keskelle sivuttainkin istuvaan (erityisesti metso) ja sitten helposti sujahtaa täkkälihojen suolien puolelta ja siipeäminen usein seurauksena.
Kun ei oikein voi käyttää metsolle Savolaisen isännän esileikki lausetta emännälle: "Kiänny"

En halua aiheuttaa kuumaa keskustelua mikä on paras latvalinnustus kaliiperi / luoti,mutta nykyisin nuo nopeimmat olleet itsellä vähemmällä käytöllä ja 7mm08 Sierran 130 grainin HPBT luodilla ollut eniten mukana.
Sietää kivasti tuulta ja linnut puun juuressa hiukan huonommistakin osumista ja rikot erittäin harvinaisia.

Vaikka noiden hiukan hitaampien/järeämpien target luodit ovat yhtä pehmyt vaippaisia kuin esim. 6 mm luodit,niin 900 m/s ei riko likikään niin usein kuin 1050 m/s-1200 m/s.Lähelle nuo nopeat rikkoo lähes aina.


Kun 80-luvun alussa sain ekan 6PPC.n ja kaverini katseli kerran ampumaani teertä,jolta toinen täkkäliha pahasti rikki,niin hän tuumi:
"No ,parempi yxi täkkäliha kuin ei yhtään täkkälihaa".

Timppa


metsienmies

  • *
  • Viestejä: 464
Vs: Rikkooko vai ei.Siipeekö vai ei.
« Vastaus #1 : Lokakuu 21, 2021, 06:56 »
Itselläni ei tähän mennessä ole vielä yksikään lintu mennyt rikki. Tullut ammuttua 308 pääsääntöisesti 175 grainisella scenar-l. Pari tiputusta sierra mk 168 grain, ja yksi tiputus tarvas target 10 grammanen lähdöt 850ms luokkaa etäisyys 282m.

Tälle kaudelle on tarkotus vielä pari lintua käydä pudottamassa 10g scenar-l latingilla jossa lähdöt hipoo 900ms.

Omalla kohdalla olen parhaimmaksi todennut 175 grainisen. Nätti reikä tulee matkoilla 100-200m ja jos sattuu haavakoksi jäämään, on aina löytynyt joko puun juuren vierestä tai lähimmästä puskasta lentokyvyttömänä

MOj

  • *
  • Viestejä: 530
Vs: Rikkooko vai ei.Siipeekö vai ei.
« Vastaus #2 : Lokakuu 21, 2021, 10:05 »
Omien kokemukset ja käytetyt luodit latvalinnustuksessa rajoittuvat pääosin Scenareihin eri kaliiperien osalta, joita ovat olleet 6.5mm (123 ja 139gr), 308 (155 ja 175gr) ja on muutama lintu tullut ammuttua 338 Lapuallakin (250gr).

Lähtönopeudet noissa olleet välillä 820-940ms Lintuja on joskus mennyt rikki, mutta yleensä Scenar on toiminut hyvin ja jälki on pääosin nättiä. Yli 900ms on rikkonut selkeästi eniten, varsinkin lähelle ammuttaessa. Siivenneitä on tullut myös käytännössä kaikilla, paitsi 338lm, sillä on jäänyt kaikki, mutta otanta on vain muutama lintu . Haavakot kyllä harmittavat kaikkein eniten.

Viimeisin n. viikon takaa juuri sivuttain istuvaan ukkoteereen. Luoti 9g Scenar cal. 6.5PRC ja etäisyys n. 230m. Rauhallinen tilanne ja selkeä osuma ja siipeili maahan. Nuorta puustoa oleva hakkuuaukea, missä oksajätettä. 2,5 tuntia etsin, enkä löytänyt. Prkele että harmitti. Koiraa ei ole, eikä sitä siihen hätään mistään saanut. Teeri menee maassa joskus yllättävän kauas ja piiloutuu taitavasti. Se on nähty monet kerrat.

Parempi enemmän rikki, kuin haavakko, jos ei koiraa käytössä.

JSR

  • *
  • Viestejä: 223
Vs: Rikkooko vai ei.Siipeekö vai ei.
« Vastaus #3 : Marraskuu 18, 2021, 16:12 »
Samaa asiaa sairastanut. Lääke oli 10 vuotta 300wm ja 10g scenar, jolla ei omalla kohalla yksikään lintu siivennyt. Sillä tuli ammuttua vähän liian taakse lihoja säästääkseen mutta osumajälki oli sen verran "vakuuttavaa" ettei lintuja tarvinnut haeskella. Nyt uudelleen käytössä näppärämmän kokoinen 6,5-284, ja eka reissulta siipeäminen, joka johtui väärästä luodin sijoittelusta, vanhaa muistia kuula liian takana.

Nyt pitää opetella tuota  "hengen paikalle" ampumista, ja pitää ampumamatkat kohtuullisina, jotta siipeämisiä ei tule. Lyhemmillä alle 200m matkoilla tuulikompensaatiokin on aika vaatimatonta niillä keleillä kun linnut paremmin istuu, joten tarkastukset ballistiikkaohjelmasta  mutta pääsääntöisesti ei näillä tarkkuuskuulilla tuulta tarvi juuri kompensoida, että lintu tulee tonttiin. Huomasin omalla kohdalla kun kokeilin ampumaradalla ilman laskurin apua, että fiiliksellä tuulen korjaaminen (yhdellä tuulimerkillä tauluilta), meni ylikompensaation puolelle.

Alle 200m pilkku kohalleen ja puristus niin aika varmoilla vesillä ollaan.

kawatus

  • *
  • Viestejä: 38
Vs: Rikkooko vai ei.Siipeekö vai ei.
« Vastaus #4 : Marraskuu 19, 2021, 06:46 »
308 10.85 scenar tai norma match (sierra matcking 10.9gr) nämä ovat toimineet tehdas panoksista tämän kauden. Amet 150-290m linnut ehyitä mutta 1 meni kyllä hukkaan vaikka osuma piti olla varma 180m selvä holli mutta putoamista en nähnyt ja ilman koiraa ei vaan löytynyt. Tulin siihen tulokseen että oli päässyt siipeämään ja siksi ei löytynyt.
Eka syksy linnun pyyntiä kiväärillä ja nyt jo jäänyt haulikko pois matkasta. Kummelia siteeraten "Kiväärimies on aina kiväärimies"
Tässä kuva viimeisimmästä. Sierra 10.9 matchking katkaisi ensin jalan ja meni sitten täkän läpi sievästi.
https://photos.app.goo.gl/U7ecBiF5QZ2XgLqM6
https://photos.app.goo.gl/wgz7ctURcBEmyCPz6