Kirjoittaja Aihe: Kertokaa mitä tiedätte Leica Calonoxista  (Luettu 3526 kertaa)

jthyttin

  • *
  • Viestejä: 1.205
Vs: Kertokaa mitä tiedätte Leica Calonoxista
« Vastaus #15 : Lokakuu 20, 2021, 16:12 »
Kaukosäätimen hyöty on kovin rajallinen, koska pääasiallinen säätötarve on fokuksen muuttaminen tai miksi tuota nyt sanoo; siis "nopean linssin" aikaansaama lyhyt syvyysterävyysalue jonka takia linssiä täytyy säätää etäisyyden mukaan jos haluaa kuvan pysyvän terävänä. Korostuu lyhyillä etäisyyksillä.

Clip-on -laitteissa katsotaan päiväkiikarilla laitteen näyttöä joka on tyypillisesti selvästi suuremmalla resoluutiolla oleva kuin kenno/mikrobolometri. Eli kuva on jo softalla paranneltu, ja tapauksesta riippuen tämä on joko hyvä tai huono (onko softan suunnittelijan ja tuotteen käyttäjän tahtotila yhteneväinen, jos kuvasta koittaa saada liian nätin hukataan informaatiota). Esim. Pulsar FXG50 kenno on 640x480 ja näyttö 1746x1000, yhtä sensorin pikseliä kohti on jo käytössä n. 2x2 näytön pikseliä.

On aivan yksi ja sama rajataanko kuva-alaa erillisen tähtäimen digizoomilla vai clip-onin tapauksessa päiväkiikarin optisella zoomilla. Päiväkiikarin kanssa pienin järkevä suurennos on se jolla clip-onin kuva täyttää kuva-alan (joko neliskulmaisena tai pyöreänä, miten itse tykkää). Kun optista zoomia ruuvataan vaikkapa sen verran että kuva-ala puolittuu, on näkyvissä vain kennon keskiosan pikseleitä. Myös digizoomeja on tarjolla portaattomana eli kuva-alan leveyden voi optimoida käyttötarpeen mukaan.

MOj

  • *
  • Viestejä: 1.041
Vs: Kertokaa mitä tiedätte Leica Calonoxista
« Vastaus #16 : Lokakuu 20, 2021, 20:38 »

Ylipäätään lämpö- ja digitaalitähtäimien/tähystimien vertailu paperispekseillä on aika vaarallista koska niiden muissa komponenteissa (tärkeimpänä näyttö ja ns. eyepiece), ergonomiassa, yleisessä kokoonpanossa jne. on niin paljon eroja.

Clip-on eli front add-on -tyyppiset ratkaisut, joista puheena kai oli Leica Calonox Sight. Mainittujen kiinnitykseen liittyvien ongelmien lisäksi ne kuitenkin ovat ergonomisesti aika kauheita (puolen kilon möykky painopisteen kannalta huonossa paikassa, ja sitä pitäisi vielä yltää operoimaan) eivätkä ne tarjoa ainakaan mitään etua erilliseen tähtäimeen verrattuna, pikemmin päinvastoin.

Tämä on juuri näin.


Toinen asia johon aloittelija helposti haksahtaa, on kuvitella saavansa isommalla pikselimäärällä (esim. 640x480 vs. 320x340) paremman tarkkuuden; mutta pikselimäärä vaikuttaa vain näkökentän laajuuteen. Erottelukyvyn määrittää pikselin koko ja linssin polttoväli, ja kontrastin tuo mainittu kokonaisherkkyys. Toki softalla on osuutensa ja sitten kun kuvaa lähdetään tulkitsemaan ihmissilmällä on myös näyttölaitteella väliä (ts. laitteen näyttö ja eyepiece, tai ulkoinen näyttö).

+1. Näissä todellakin mennään helposti vipuun. Asia on juuri kuten yllä on kuvattu.

Tuo ei nyt ihan noin yksinkertainen ole ainakaan oman käytännön kokemuksen perusteella kun noita erilaisia laitteita on käpistellyt. Resoluutio vaikuttaa näkökentän laajuuteen, mutta niin myös linssin koko.
Tähtäimen ja clip-on laitteen vertaaminen on vähän kuin omenan ja päärynän vertailu. Molemmat hedelmiä mutta maistuu ja näyttää erilaiselta.


Sehän tässä pointtina oli, että asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Hyvin usein näitä markkinoivat tahot myyvät laitteita pelkästään suuremmalla pikselimäärällä parempina. Asia on hieman monisäikeisempi, niinkuin yllä oli hyvin kuvattu.

« Viimeksi muokattu: Lokakuu 20, 2021, 20:45 kirjoittanut MOj »

jthyttin

  • *
  • Viestejä: 1.205
Vs: Kertokaa mitä tiedätte Leica Calonoxista
« Vastaus #17 : Lokakuu 21, 2021, 09:54 »
Tässä nopea esimerkki millaista vertailua/päättelyä paperispekseillä VOI tehdä:

Swaron tM35:lle annetaan spekseiksi:

- saatavuus kevät 2022
- hinta 4800+ euroa
- 320x256 sensori
- 2560×2048 näyttö

Yhtä sensorin pikseliä siis esitetään 8x8 näytön pikselillä joka on varmaan ennätys (eikä sieltä suotavasta päästä). Kuvasta voi saada hyvinkin nätin, mutta ei siinä kyllä paljon informaatiota ole. Näkökenttä on n. 10m @100m eli päiväkiikarissa pienin järkevä suurennos on 3x luokkaa (kuten Swaro suositteleekin). Kennon pikseli vastaa n. 3x3cm aluetta 100 metrissä, joka on sama kuin paljaalle silmälle yleensä annettu 1MOA erottelutarkkuus.

En voi välttyä päätelmältä, että pitää olla todellinen Swarovski-uskovainen harkitakseen ko. laitetta.

TJR

  • *
  • Viestejä: 44
Vs: Kertokaa mitä tiedätte Leica Calonoxista
« Vastaus #18 : Lokakuu 31, 2021, 20:01 »
En tiedä takuista, enkä kaivanut Zeissin linkkiä tähän. Se löytyy Facebookista helposti. Mainostavat että heidän putkissaan saa käyttää add on tuotteita. Paljon luvattu kun se siirtyy kuluttaja kaupassa takuun piiriin samalla hetkellä. Aloitin ketjun, ostin Calonoxin ja mietin takuuasioita jos sellainen tarve tulee.

TJR

  • *
  • Viestejä: 44
Vs: Kertokaa mitä tiedätte Leica Calonoxista
« Vastaus #19 : Lokakuu 31, 2021, 20:12 »
En tiedä takuista, enkä kaivanut Zeissin linkkiä tähän. Se löytyy Facebookista helposti. Mainostavat että heidän putkissaan saa käyttää add on tuotteita. Paljon luvattu kun se siirtyy kuluttaja kaupassa takuun piiriin samalla hetkellä. Aloitin ketjun, ostin Calonoxin ja mietin takuuasioita jos sellainen tarve tulee