Kirjoittaja Aihe: Piekkarin panosten lajittelu ?  (Luettu 1499 kertaa)

Long Range

  • *
  • Viestejä: 209
Vs: Piekkarin panosten lajittelu ?
« Vastaus #15 : Tammikuu 10, 2021, 10:07 »
Itse mitannut tuota pituutta pääosin tuolla Nousiaisen Tapanin minulle tekemällä heittokellolla ja ennen sitä digitaalisella vetomitalla jossa vaste johon luodin olake osuu.

On myös pesitetty piipun tumppi,jossa joskus vetomitalla katsonut,mutta siinäkin tuo vaha asettaa haasteita tarkkuudelle.

Laitan kuitenkin pari kuvaa millä "isä" Calfee noita tutkaillut.Olet idea rikas kaveri ja noista voi "jatko ajatuksia" syntyä.

Laitan sinulle tulevalla viikolla paketin postiin,niin keskustellaan sitten ihan puhelimitse/sähköpostein lisää ja yritetään saada sitten lisää raportoitavaa aikaan.
Mitään salaisuuden verhoa tähän ei liity,mutta on hyvä,että julkaisuhetkellä oltaisiin saatu riittävästi dataa taakse.

Timppa


Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 2.872
Vs: Piekkarin panosten lajittelu ?
« Vastaus #16 : Tammikuu 10, 2021, 10:38 »
On myös pesitetty piipun tumppi,jossa joskus vetomitalla katsonut,mutta siinäkin tuo vaha asettaa haasteita tarkkuudelle.

Vahan vaikutus tuli huomattua mutta sillä sain ainoastaan satkun-parin heittoja pesityspituudessa. Äsken mittailin SK Long Rangen pituuksia jotka oli ensin olakkeesta lajiteltu 0.02 eriin. Pesityksessä saattoi erän sisällä olla jopa 0.18 eroja pituudessa joka tuntuu aika suurelta heitolta.

Katsotaan mitä saadaan kehitettyä ja ideoitua, pitää alkaa tekemään lisää mittaustyökaluja. Toivottavasti ensi kesänä saataisiin uusi piekkarirata käyttöön että pääsisi välillä testamaan muutakin kun 100-150m, jälkimmäisellä matkalla alkaa pienikin pyörteily sekoittamaan tuloksia.

Juuri kun luulin että piekkari prokkis alkaa olla valmis...;D

Kylätason ampuja

Long Range

  • *
  • Viestejä: 209
Vs: Piekkarin panosten lajittelu ?
« Vastaus #17 : Tammikuu 11, 2021, 06:17 »
Tuossa pesityksessä tulee "lisä eroa" jos/kun luodin paksuus heittää yhtään.Paksumpi jää tietty korkeammalle.

Jos on oikein herkälukkoinen ase ja herkät kädet joskus voi jopa tuntea voima eron patruunaa piippuun työnnettäessä.

Ja lyijyluodin kovuuskin voi vaihdella.Joiltakin "isoilta pojilta" kuullut,että jos he tuollaisen poikkeavan tuntemuksen lukkoa sulkiessa kisan aikana saavat,he ampuvat VARALTA sellaisen patruunan sighter tauluun,ei kisa tauluun.

Heh,heh, vieläkö tässä tarvitaan lukon sulkemisvoiman näyttökin piekkariin,kuten  luodin sisänmeno voiman näyttö hylsyyn laitettaessa-:).

Ps.Tuohon luodin halkaisijaan liittyen.Huomasin että omassa aseessani parhaiten käyneiden Lapuan valmistuserien luodit olivat ohuimmasta päästä.Kun aseeni piipussa on normaalikorkuiset rihlapalkit,niin ajattelin tuon johtuvan siitä että rihlapalkkien päällystäkin vahautuisi noilla ohuilla luodeilla ja/tai luodin pituus ei puristuessaan kasva niin paljon kuin paksummilla luodeilla.

Mutta sitten päätä saanut raapia RWS R-50.n kanssa.Niiden käyvissä loteissa luodit jopa 0,025 mm paksumpia ja käyvät ja kukkuvat.Ei ymmärrä pieni pää miksi RWS.n paksut luodit kelpaa,mutta ei Lapuan????

Vanhaan hyvään aikaan Lapua valmisti Suomessa esim.Master L ja Master M joissa luodin paksuus oli eri.Ei olisi huono asia nykyäänkään kun on tuo vahaantuminen ja sekin kuinka luoti pitenee eritavoin kun puristuu erilaisissa piipuissa.

Laitan kuvan lumeen ammutusta luodissa,josta näkyy hyvin että palkkien päällystänkin vaha voitelu ko piippu/patruuna yhdistelmällä toimii,kun palkki ei riko "vaha uria".

Ps2.Tuo tasapituisuus luodin olakkeesta kannan juureen on tärkeä asia,mutta patruunoissa voi olla senkin jälkeen piileviä flierin aiheuttajia eli tuokaan ei takaa kaikkea.Kuitenkin niin paljon tuon asian kanssa vehdannut,että 50 m:n päässä sisäradalla ammuttuna noilla tasapitkillä kasat muuttuvat pyöreämmiksi ja jopa karvan verran pienemmiksikin keskimäärin niilläkin erillä,joissa tuo pituuero on muutenkin pieni eli 0,05 mm or so.

Parasta olisi kuitenkin voittaa valmistuerä "Lotossa" sellainen erä jossa pituusheittoja ei ole tai ne ovat <0,02 mm.Näin kävi Korven Tomille Lapuan XAct lotin kanssa takavuosina ja tuloksena oli Australian MM- kisoista "repullinen" mitaleja Tomin &poika Aappon mukana.

Timppa 
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 11, 2021, 06:37 kirjoittanut Long Range »