Kirjoittaja Aihe: Muodon hämäävä vaikutus  (Luettu 2007 kertaa)

Long Range

  • *
  • Viestejä: 867
Muodon hämäävä vaikutus
« : Marraskuu 18, 2023, 06:17 »

Kun nyt taas ollut muutamina vuosina linnunmetsästys pidemmälle ja saanut hienoissa lumikelissäkin jahdata.

Tuosta muodon "hämäävästä vaikutuksesta".

Eräs jo edesmennyt saamamies kertoi minulle vakavissaan,että teeriä / metsoja näkyvillä lähestymisessä hämää jo sekin jos 2 henkilöä lähestyy kylki kyljessä yhdessä.
Ettei lintu mieltäisi isoa muotoa "viholliseksi".
Tästä kaverini kanssa sitten keskusteltiin ja juteltiin,ettei ainakaan autoa riista osaa pelätä kun on iso möhkäle.

Muutama kerta koitettiin tuollaista "kylkimyyry" lähestymistä ja saattaa siinä jotain perää  olla.Tosin meillä meinasi mennä nauruksi,kun tuumin kaverille,että toivottavasti kukaan ei näe....Saattavat alkaa meidän heteroutta epäilemään.

Kuitenkin lumikeleillä pitänyt hyvänä väljää lumi viittaa joka ei anna teräviä muotoja.Maahan asti ulottuvaan meinaa joskus kyllä kompastua,mutta sekin hyvä puoli,että viitan alle voi saada kiväärinkin peittoon ellei ase ole valkeaksi gamottu.

Linnuilla on myös UV näkö ja minulle kerrottu että jotkut pesuaineet aiheuttavat UV heijastuksen kasvua kankaissa.Nukkapintaisuus kankaissa vähentänee tuota heijastusta ja pesu pelkällä vedellä tai luonnon saippualla uskon hyväksi.

Onhan tuo Simokin suosinut melko väljää "muotia" lumi kelillä.

On se kuitenkin hyvä ettei linnuilla ole ilmeisesti "Thermaleita" näkökyvyssään.

Timppa


 

Ippe69

  • *
  • Viestejä: 676
Vs: Muodon hämäävä vaikutus
« Vastaus #1 : Joulukuu 01, 2023, 11:08 »
Varustelekalla on hyvä artikkeli aiheesta.
https://www.varusteleka.fi/fi/article/sotilasvarusteiden-nir-ominaisuudet-ja-huolto/57005

Homma ei ole ihan yksinkertainen. Vaatteen pitääkin heijastaa mutta vain senverran kuin ympäristökin, muuten vaate erottuisi mustana. Moni speksattu sotilasvaate on liukaspintainen, eli ainakaan suoraan se ei kerro sen heijastuksista.

Linnuista olen kuullut samaa että näkisi sellaista valoa mitä ihminen ei. Voi olla tottakin, mutta tavan tallaajan vaikea sitä aukottomasti selvittää kun joskus ne ei välitä ihmisistä vaikka kuinka näkyvillä olisi ja toisinaan karkaavat hyvin herkästi.

metsienmies

  • *
  • Viestejä: 1.060
Vs: Muodon hämäävä vaikutus
« Vastaus #2 : Joulukuu 01, 2023, 15:50 »
Linnuista olen kuullut samaa että näkisi sellaista valoa mitä ihminen ei. Voi olla tottakin, mutta tavan tallaajan vaikea sitä aukottomasti selvittää kun joskus ne ei välitä ihmisistä vaikka kuinka näkyvillä olisi ja toisinaan karkaavat hyvin herkästi.

Sanoisin että eläimet kyllä vaistoavat myös sen kun niitä oikeen saalistetaan. Kaikkein vähiten on itsellä linnut karkonnut jos ihan pokalla kävellyt hollille ja asetellut varusteet "olevinaan huomaamatta" kyseistä elukkaa. Taasen jos röymi metässä vähän varomattomasti turhan aukeasta paikasta sai olla varma että ei lintu kauaa sitä hommaa katellu. Samaa myös pappani aikoinaan kertoi kun metsoja hiihteli että kyllä mehto heti lähti jos sen nähtyä samantien pysähty ja vahtas. Parasta oli hiihdellä rauhassa metän suojaan sen ohi olevinaan huomaamatta mitään ja suojaan päästyä vasta kääntyä ympäri ja etsiä ampumapaikka.

Long Range

  • *
  • Viestejä: 867
Vs: Muodon hämäävä vaikutus
« Vastaus #3 : Joulukuu 02, 2023, 06:23 »

Tuohon eläinten UV näkökykyyn tuli tutustuttua aikas syvälle kilpakalastus aikanani ensin kalojen UV näkökykyyn ja siitä sitten myös lintujen UV näkökykyyn myöhemmin.

Otin aikoinaan yhteyttä professori Craig Hawryshyn nimiseen setään Kanadaan Vancouverin yliopistoon.Hän oli pyhittänyt elämänsä eläinten näkökyvyn tutkimiseen.Tästä nyt aikaa jo liki 30 vuotta.

Hän oli tehnyt tutkailuja UV näöstä lohikalojenkin osalta myös viehe teollisuudelle ja noista opeista ammensimme tietoja käyttämiimme vieheisiin ja raksihuppuihin.

Hänen nimellä löytyy paljon julkaisuja aiheesta,esim tuo:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20733294/

Siinä yhteydessä tuli ilmi myös lintujen UV näkökyky ja sain Hawsryshyniltä opastusta/ vinkkejä myös houkutus kuviin ja niiden  käyttöön.

Tuossa kuvattu perusasioita ihan suomeksi lintujen osalta:

https://ranneliike.net/blogit/havaintoja/lintujen+nakokyky/26735

Olen kuvittanut hanhia satoja päiviä uran aikana ja alkuun käytössä olleisiin muovipintaisiin kuviin hanhet reagoivat aurinkoisina päivinä jopa säpsähtäen. Pilvi päivinä ei niin paljon reagoineet negatiivisesti.

Spreijasin nuo muovikuvat Fool a Bird aineella ja ehkä siitä hiukan apua olikin.Sitten sain hankittua "nukkapintaiset" hanhenkuvat,kun kaave teollisuus reagoi tuohon lintujen UV näköön  ja ne olleet parempia kelillä kuin kelillä.

Metsästäjän vaatekuosi puolella riittäisi kehitettävää ja selitin joskus näkemyksiäni Sastan TJ.lle kun sattumoisin on vanha koulukaveri.En tiedä onko he paneutuneet asiaan yhtään.

Ongelma on kun meillä onnettomilla ei ole UV näkökykyä,niin olemme kuin strutsit jotka luulevat olevansa piilossa kun upottaa pään piiloon.

Eläin kokeilla asiat selviää,mutta yrityksen ja erehdyksen kautta ja aikaa kuluu.Viettänyt UV lamppujen alla paljon aikaa ja erityisesti viehe/raksihuppu puolella ne päivät eivät menneet hukkaan.

Timppa