Kisavarusteet (yleisesti)

Aloittaja SO, tammikuu 01, 2005, 17:48

« edellinen - seuraava »

SO

Talvella kun on aikaa hioa varusteita kuntoon niin tuli pari kysymystä mieleen...

Miten kisoissa yleensä toimitaan varusteiden kanssa? Toisissa pärjää repulla/liiveillä, H-kisa (ei hiihtokisa) vaatii isomman repun tai dragbagin, ilmeisesti. Onko mitään rastikäskyjä/ohjeita/oletuksia että saavuttaessa esim. ampumarastille, osa tavaroista voidaan jättää takamaastoon ja viedä vain tarvittava varustus mukana? Vai raahataanko kaikki aina mukana perille asti vai saako vapaasti päättää?



Toinen asia koskien naamioitumista.

Onko tapana hikoilla koko päivä resut päällä, vai käytetäänkö niitä oman harkinnan mukaisesti? Siirtymillä muuten päällä vaikka feikkilevikset tai maastohousut. (riippuen tehtäväkuvauksista) Kannattako vesi (kameli) sijoittaa reppuun vai suoraan killien selkään? Periaatteessahan reppu ei ole selässä silloin kun tarvii täyden naamioinnin ja täydellä naamioinnilla tarvii neste nauttia vähemmillä liikkeillä. Miten käytännössä? Raahako miehet reppua kuin dragbagia vai kuljetetaanko sitä yleensä killien alla?

Tapoja on varmaan yhtä monta kuin miehiäkin...



Tämä lähinnä koskien tavaroiden sijoittelua vehkeisiin ja paikkoja että mitä kulkee minkäkin varusteen kanssa ja milloin niitä tarvitaan. Ehkä taskuun paperit ja kynä, puukko ja leatherman vyölle, pari lipasta/ammuksia, kartta ja kompassi ja tikut. Ei ylimääräistä roinaa. Muut tarvikkeet reppuun/bagiin.?? Reppuhan tule joka tapauksessa täyteen vaikka ottaisi vain ne "tarvittavat" mukaan.

 :roll:



eihän se ole tyhmä joka kysyy...

HJu

#1
: Toisissa pärjää repulla/liiveillä, H-kisa (ei hiihtokisa) vaatii isomman repun tai dragbagin, ilmeisesti. Onko mitään rastikäskyjä/ohjeita/oletuksia että saavuttaessa esim. ampumarastille, osa tavaroista voidaan jättää takamaastoon ja viedä vain tarvittava varustus mukana? Vai raahataanko kaikki aina mukana perille asti vai saako vapaasti päättää?



Kisasta riippuen majoitusvarustus raahataan mukana tai se voidaan jättää "kätköön". Varsinaiset kisareleet on mukana koko kisan ajan ja niiden "unohtelusta" voi seurata miinuspisteitä ja/tai diskaus. Näin siis tähän astisissa SM-kisoissa. Jatkossa tuo voi muuttua mutta enpä usko siihen.



Rastikohtaisesti rastikuvauksessa voidaan kertoa tilannekuvaus joka ei edellytä esim. drag bagin ja täyden naamioinnin käyttöä rastilla. Joka rastille kuitenkin tullaan aina kaikki ta-kamat mukana koska rastikuvauksia ei ole kerrottu etukäteen.



: Onko tapana hikoilla koko päivä resut päällä,



On.



: vai käytetäänkö niitä oman harkinnan mukaisesti?



Ei. Naamioinnin suhteen kilpailun johto kertoo miten menetellään. Tähän saakka naamiointi on ollut koko kisan alusta loppuun käytössä. Rastikohtaisesti on varustusta saanut keventää. Jos omaehtoisesti keventää varustusta niin miinuspisteitä voipi tulla. Naamiointia kun voidaan arvostella pitkin kisaa.



: Siirtymillä muuten päällä vaikka feikkilevikset tai maastohousut. (riippuen tehtäväkuvauksista)



Katso yllä. Tosiasia on se että kukaan kilpailija ei parin rastin jälkeen edes harkitse vaihtavansa asusteita jatkuvasti koska energian voi käyttää hyödyllisempäänkin kuten esim. lepäämiseen rastien välillä. Raskas rölli ja sen lisäksi vielä siviiliasusteita vie aivan liikaa tilaa ja painaa. Käytännössä porukoiden vaihtovaatteet ovat rajoittuneet lähinnä varasukkiin ja alushousuihin ja vilukissoilla ehkä vielä johonkin pitkähihaiseen paitaan.



: Kannattako vesi (kameli) sijoittaa reppuun vai suoraan killien selkään?



Oma näkemys on että kameli on selässä koska reppu voi olla jossain muuallakin (esim. 50m takavasemmalle rastikuvauksen johdosta) jolloin vesihuolto vaikeutuu oleellisesti.



: Periaatteessahan reppu ei ole selässä silloin kun tarvii täyden naamioinnin



Kriittinen vastaväite: Kuka sanoo että reppua voi kantaa ilman täyttä naamiointia ? Kyllä oletus on että kaikki kamat on jotenkin naamioitava. Tästä toki seuraa että järkevä repun koko on lähempänä 30 litraa kuin 80 litraa.



: ja täydellä naamioinnilla tarvii neste nauttia vähemmillä liikkeillä. Miten käytännössä? Raahako miehet reppua kuin dragbagia vai kuljetetaanko sitä yleensä killien alla?



Pikkureput on usein olleet röllin päällä omalla suojanaamioinnilla varustettuna. Reppua en olee nähnyt kenenkään 10 m pidempiä matkoja perässään raahanneen. Drag bageja on raahailtu mutta niistä tuntuu vähän maku menneen koska ryteikössä ne on kyllä aika riesa. Kumpaakin (reppu ja drag-bag) saa käyttää ja kummassakin on puolensa.



Ghillien alla olevasta repusta ei saa tuliasemassa itse mitään ulos ilman paljastavaa liikettä joten sinne röllin alle niitä harvemmin porukat on laittaneet. Tuliasemassa kun on kiire ja paljastavasta liikkeestä ropisee miinuspisteitä.



: Tämä lähinnä koskien tavaroiden sijoittelua vehkeisiin ja paikkoja että mitä kulkee minkäkin varusteen kanssa ja milloin niitä tarvitaan. Ehkä taskuun paperit ja kynä, puukko ja leatherman vyölle, pari lipasta/ammuksia, kartta ja kompassi ja tikut. Ei ylimääräistä roinaa.



Toi on ihan hyvä perussetti. Ehkä vielä jotain energiapatukoita ja hyttyskarkotetta taskuun jos haluaa vähän luksusta metsään :-)



: Muut tarvikkeet reppuun/bagiin.?? Reppuhan tule joka tapauksessa täyteen vaikka ottaisi vain ne "tarvittavat" mukaan.



Reppuun vaan loput. Kannattaa taistelijaparin kanssa sopia kuka mitäkin relettä kantaa. Esim. trangioita tai kenttälapioita ei kannata kahtaa kantaa mukana ainakaan kesäkisoissa. Sama homma kiikarien ja kaukoputkien kanssa.



Ja sitten vielä rasteilla tarvittavat kamat (lähinnä optiikka) aina samaan paikkaan repussa jotta ne löytyy sieltä myös kiireessä.



Neuvo: Kerää kisareleet kasaan, punnitse ne. Ota kasasta ase, patruunat ja optiikkaa eroon. Loppureleistä voit koittaa karsia puolet pois painon säästämiseksi. Travel light freeze at night :-)
Terveisin,


HJu

JHa

#2
Olen testaillut Häyhässä 4 vuotta erilaisia varustekokoonpanoja. On valitettava tosiasia, että varustepaketti joka pitäisi tositilanteessa ottaa aseen lisäksi mukaan tuliasemaan painaa vähintään 10-15 kg vähän patruunamäärästä, kranuista ja savuista riippuen. Kisoissa näkee porukan hyvin kevyessä varustuksessa ja lähtökohtana on vain pakolliset varusteet mukana ja mieluiten nekin höyhenen kevyitä. Tottakai kisan kannalta on mukava kun varusteet lähes leijailee mukana, mutta tuudittautuuko tällä väärään harjoittelumalliin. Viimekisassa sain karvaasti kokea, että sitä varustetta mitä eniten tarvitsee ei kannata mukavuussyistä jättää rastin lähtöpaikalle vaikka olettaakin sen käytön olevan vaikeaa ja jopa vaarallista. Tästäkin taas opineena olen lähtenyt itse siitä kun parasta-aikaa rakentelen uusinta varustepakettia, että vain todella oleellinen on mukana, mutta se on hyvin lähellä sitä mitä kantaisin tositilanteessakin mukanani (poislukien räjähtävä tai savuava materiaali). Varusteiden valintakriteerinä ei siis ole minulla koskaan ollut Häyhän pakollisten varusteiden lista, mutta jatkossa vielä vähemmän. Tämä todennäköisesti aiheuttaa ylimääräistä väsymystä, mutta elämä ei aina ole helppoa ja kevyttä. Kotisohvalla pääsee kuitenkin paljon helpommalla.



Voisi kysyä Häyhän kanssakilpailijoiltani kuinka moni kantoi viimevuoden kisassa kokoajan mukanaan aseen puhistusvälineitä ja EA-välineitä? Jättäisitkö ne pois tositilanteessa? Kehoittaisin kaikkia miettimään kun pakkaa kisakassiaan, että nyt en lähde pelkästään kilpailemaan vaan kehittämään omaa osaamistani TA Häyhän hengessä ja sitä mitä tositilanteessakin voisin tarvita niin otan sen mukaan vaikka se ei pakollinen olekkaan. Uskon, että Häyhäkin kisana tulee keventämään pakollisten varusteiden määrää tulevaisuudessa ja antamaan kisailijoille enemmän vapautta varusteiden valintaan. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan johda urheilija TA syntyyn vaan kisaajat säilyttäisivät Häyhän alkuperäisen tarkoituksen mielessään oikeiden TA koulutustarkastuksena ja Ta-toiminnan kehittämisenä Suomessa.  Jos et pysty tetsaamaan täydessä TA-varustuksessa kannattaa ottaa mielummin kuntoilu treenilistalle uudenvuoden lupauksissa kuin alkaa miettimään minkä tärkeän varusteen voisin jättää pois tai hankkia ultra-kevyenä. Sotilaan taisteluvarustus painaa valitettavasti 30-40 kg ja tämän lisäksi Ta erikoisvarustus sen lisänä useamman lisäkilon joten röllin alta tulee löytyä muutakin kuin kasa kalliilla hankittua elintasorengasta.

SO

#3
Ihan arvokkaita neuvoja ja kommentteja, kiitos avusta.

Kyllä jos itse ihan rehellinen olen niin ne tavarat jolla on tarkoitus pärjätä toimintakuntoisena 2 vrk säästä riippumatta ei mahdu mun koulureppuun (ehkä oli koulussa liian vähän kirjoja). Tietenkin jokainen metsässä liikkuva tietää ja arvostaa tiettyjä perustarvikkeita. Tähän sitten kun lisää nuo edellämainitut tavarat joita oletettu "kova"tilanne edellyttää niin pakaasi kasvaa.



Toisaalta kisoissa on aina niitä jotka hiihtää latusuksilla kun toisilla on eräsukset ja niitä jotka juoksee trikoissa+pikkurepuissa kun toisilla on maastoasu ja 906. Sitä on niin erilaisia tavoitteita ihmisillä. Mutta pääasiahan on se että itsellä on mukavaa ja tuntuu että niillä varusteilla tulee toimeen mitä on mukana. Kokemus opettaa. Eihän sitä intissä ollessakaan sillaa ollut kaikilla taskussa vaikka jokainen tiesi että ase pitää puhdista ennen ampumista, paskapaperista puhumattakaan...

 :wink:

HJu

#4
Jotta ei jäisi epäselväksi niin korostan nyt kuitenkin sitä että tarkoitin sitä että yhden päivän tehtävään ei kannata ottaa viikon kamoja mukaan. Eli turha luksus pois, ei kuitenkaan karsita välttämättömiä.



Kesällä 3 kg painava untuvapussi on turhan iso, lämmin ja painava, samoin kovin monia vaihtovaatekertoja ei kannata ottaa mukaan mutta yhdet on hyvä olla. Makuupussia ei välttämättä edes tarvitse mutta onhan se kiva, etenkin jos se ei paina aivan älyttömästi.
Terveisin,


HJu

JHa

#5
Itse sain armeijassa tutustua sissin ja tiedustelijan kovaan elämään jolloin kukaan ei sanonut pyyhi pyllysi ja tässä on paperi jne... Jos kärsiin kerran niin seuraavalla kerralla on toivottavasti viisaampi. Toimintakyky ja sen säilyttäminen minimivarusteilla saisi olla nykysotilaankin koulutuksessa mukana. Jos katsoo mitä viimesotien karpaasien repusta löytyy niin kyllä vähälläkin pärjää kunhan ne mitä kantaa on oleellisimmat. Valitettavasti kärsimystäkään ei näillä varusteilla ainakaan talvella voi välttää. Avotulen käyttökielto nykysodankäynnissä kyllä väkisinkin kasvattaa kantamusta.



Eksyin vähän asiasta, mutta kannattaa miettiä ensin varustelista 2 vrk toimintaa ajatellen ja miettiä missä käytän varusteita. Myöskin toiminnan tempo ja vuodenaika määrää varusteiden määrän. Kun tämä on selvä niin onko varustuksen oltava naamioituna röllin alla vai päällä. Miten saan sen käsiini makuulta vai onko se edes tarpeellista. Mitä voin jättää reppuun jos sellainen on ja mitä tulisi olla päällä tuliasemassa ja jos en pääse vuokauteen repulle pärjäänko sillä mikä on päälläni. Kun tällä tavalla hakee varusteille optimipaikat ja käyttötavan alkaa hahmottumaan myöskin miten ne tulisi kantaa. Vaihtoehtoisia kantojärjestelmiä on käytännössä neljä. 1. Reppu ja maastopuvun taskut 2. Reppu ja tetsarit, 3. tetsarit butt pack:lla ja 4.drag bag.



Jokainen tekee itse valintansa, mutta vaihtoehto 1 on vähiten taistelukestävä ratkaisu. Munat samassa korissa ja kori liian iso taisteluun.

MJ

#6
Moi,



Kuten TA-parini JHa tuossa jo aiemmin totesi, että neljän vuoden aikana on keritty jos jotakin varustusta testaamaan kisoissa, tähän päälle kun vielä lisää ensimmäisen kisan suunnittelun ja toteutuksen, muutamat TA-kisat ulkomailla, lukuisat pienimuotoiset TA-kisat eri harjoitusten yhteydessä, usean vuoden kokemus TA-toiminnan koulutuksesta + harjoituksien vetämisestä voinee todeta, että jotain hajua tai tuntumaa on lienee kertynyt noin 10 vuoden aikana...mutta taas toisaalta voi myös retorisesti todeta, että tietääkö sitä vieläkään oikeastaan mitään? Toivottavasti edes jotain...



Jokatapauksessa olemme aina "raahanneet" mukana varusteita siitä lähtökohdasta, että mitä tositilanteessa tarvitsisimme, emme kilpailu- tai harjoituslähtökohdasta. Välillä tavaraa on ollut kannossa enemmän kuin tarpeksi mm. allekirjoittaneella 2003 Häyhässä reilusti yli 40 kiloa drag bagissä kannettavana plus päälle ghillie-puku, maastopuku, pistooli vöineen, koteloineen, lippaineen jne... eli tavaraa oli enemmän kuin tarpeeksi eli liikaa - mutta kaikki kulki mukana myös vesistöylityksessä. Välillä taas on tuntunut siltä, että jotain oleellista olisi uupunut releistä. No, ainakin on tullut kirjaimellisesti opittua kantapään kautta.



Viime vuoden 2004 Häyhässä kokeilimme taas jotain hieman uutta ja olemme sekä hyviä, että huonoja kokemuksia rikkaampia. Nyt vasta vihdoin ja viimein alkaa pikkuhiljaa muodostua "oikeaoppinen" TA-tiimin varustus (näin ainakin toivomme, mutta vasta käytäntö sen todellisuudessa näyttää), toki aina löytyy parantamista ja hienosäätöä varusteiden osalta. Häyhä 2004-kisassa olimme onnistuneet pudottamaan varusteiden painon noin 30 kiloon eli 10 kg vähemmän kuin edellisvuonna. Painonpudotuksesta huolimatta varusteemme olisivat sallineet tiukassa tilanteessa TA-tiimin hieman vajaan viikon, ehkä jopa viikonkin operatiivisen toiminnan. Varusteenne kattoi kaiken vaaditun plus paljon muutakin - juuri kuten JHa totesi - TA-taisteluvarustus; mutta myös ehkä jotain liikaakin.



Häyhä-kisan kaltaisessa (simuloitu TA-tiimin missio) 1-2 vrk:n TA-parin operatiivisessa toiminnassa pärjää kyllä kevyemmälläkin varustuksella. Uskoisin, että koko varustuksen painon voi saada pudotettua noin +20-25 kg:oon, mutta ei juurikaan sen alle, jos mukana aikoo kuljettaa todellakin TA-tiimin TST-varustuksen plus muonan.



Tapoja ja tyylejä on monenlaisia, eikä ole vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa toteuttaa TA-tiimin varustusta, mutta varustusta voi optimoida tehokasta operatiivista tilannetta ajatellen. Moderneja sotia käyneet maat, kuten esim. USA, Iso-Britannia, Israel ja Venäjä ovat joutuneet kantapään kautta opettelemaan varusteiden optimoinnin myös TA-tiimien osalta ja kehittäneet niitä varten modulaarisia varustevaihtoehtoja. Meillä lienee siinä paljon opittavaa.



Jokainen TA-tiimi itse lopulta ratkaisee oman varustuksensa ja sen optimoinnin, sillä sitten tositilanteessa pärjää tai ei - toivottavasti emme kuitenkaan koskaan joudu testaamaan varusteitamme tositilanteessa.



Carpe Diem,



MJ

SisuSusi

#7
Olisi kiva kuulla tarkempia kommentteja käyttämistänne varusteista. Ne kun helposti määräävät tositilanteessa käytettävän taktiikkapuolen käytännön toteutusmahdollisuudet.



Eli mitä mukana ja mihin tarkoitukseen? Minkä valmistajan mikäkin malli? Mikä olisi vieläkin parempi vaihtoehto jne. Ja ennen kaikkea, mikä on mielestänne se tehtävä ja toimintamalli, johon varusteillanne pyritte vastaamaan?



Tullut tässä viimeaikoina lueskeltua Tactical tracking operations -kirjaa ja mietittyä Rhodesian tantereilla kehitettyjä toiminta- ja varusteoppeja. Mahdollisimman kevyt, mutta realistisen tehokas setti on varmasti suomalaisessa ilmastossa erilainen. Omat ja vastustajankin toimintatavat poikkeavat kirjassa esitellyistä huomattavasti, mutta yhtymäkohtia varmasti löytyy.



Vasara ei tee kenestäkään puuseppää, mutta puuseppä pystyy työskentelemään tehokkaammin, jos hänelle on sellainen.

SO

#8
Ja ennekuin tilanne riistäytyy niin:

Ei noihin "mikä on oikea" tai "paras" varuste kysymyksiin ole olemassa vastauksia. Siitä tulee loputon ei mihinkään johtava kilpavarustelukeskustelu joita on ennenkin ollut.

Alkuperäinen kysymykseni koski lähinnä toiminta-tapaa kisoissa ja siihen vastaus oli että kaikki on yleensä mukana ja ne mitkä jättää pitemmälle, niitä luultavasti tarvitsee.

 :wink:

SisuSusi

#9
Lainaus käyttäjältä: "SisuSusi"Olisi kiva kuulla tarkempia kommentteja käyttämistänne varusteista. Ne kun helposti määräävät tositilanteessa käytettävän taktiikkapuolen käytännön toteutusmahdollisuudet.


Ennen kuljetusvälineiden, niiden sijoittelun ja toimintamenetelmien pohtimista on lähes pakollista tarkastaa mitä tavaraa sitä ylipäätään tarvitaan. Eli tyvestä puuhun.



Ennen tätä tulisi tietenkin muodostaa kokonaiskuva vastapuolesta, sen toiminnasta, omista tavoitteista jne.



Aikaisemmissa kommenteissa tuli esiin, että joillakin kilpailijoilla on mukana "tilanteenmukaisempi" varustus, mitä säännöt edellyttävät. Kai tällainen omaehtoinen toimintakyvyn alentaminen kilpailutilanteessa muidenkin mielenkiintoa herättää?

HJu

#10
: Aikaisemmissa kommenteissa tuli esiin, että joillakin kilpailijoilla on mukana "tilanteenmukaisempi" varustus, mitä säännöt edellyttävät. Kai tällainen omaehtoinen toimintakyvyn alentaminen kilpailutilanteessa muidenkin mielenkiintoa herättää?



Mielestäni kyseessä on ollut lähinnä toimintakyvyn parantaminen. Esimerkiksi pistooli sivuaseena on järkevää joka jampalle SA-tehtävästä riippumatta ja TA:lle erityisesti. Kisasäännöt edellyttävät sitä vain jos ase on drag bagissa mutta monilla pareilla ne ovat silti mukana vaikka ta-kivääri kulkeekin kädessä. Pistoolia ei ole haluttu määrätä pakolliseksi koska PV:llä ei ole niitä TA:lle jakaa ja kisaa varten pelkästään sellaisen vaatiminen olisi hieman kohtuutonta. Jos joku kantaa pistoolia mukana vaikka ei tarvitsisi niin mielestäni se on vain hyvä asia.



Jos taas puhdistusvälineitä ei ole mukana ja ase jumiutuu kolmanneksi viimeisellä rastilla niin kisasijoituksille voi sanoa hyvästi.



Osaa kisaa vain palkinnoista, osa kisaa itseään vastaan ja osa käyttää kisat treeninä. Kilpailunäkökulmasta sääntöjen määräämä minimivarustus on se kisalaillinen minimi. Siitä saa mennä yli jos haluaa mutta ei ole pakko.



Yksi mahdollinen etenemissuunta varustemielessä olisi määritellä pakollinen minimivarustus ja tietyistä lisävarusteista voisi saada lisäpisteitä mutta tässä on vaarana loputon varustekierre. Jos esim. kiikareista saisi lisäpisteitä niin pitääkö antaa samat pisteet 7X21 Hong-Kong kiikareille (paino 100 grammaa)  ja 7X50 Steinereille (paino 1000 grammaa) ? -> Lisäpisteet voivat mennä hankaliksi jos kovin paljon "kikka-facotria" aletaan sääntöihin rakentelemaan.
Terveisin,


HJu

SisuSusi

#11
Samaa mieltä. Tarkoitin nimenomaan sitä, että on mielenkiintoista, kun miehet tekevät homman tositilannetta silmälläpitäen. Eivätkä yritä hieroa varustustaan pelkästään kisassa pärjätäkseen.



Itseäni ei kiinnosta kisassa pärjääminen, vaan tarkka-ampujan menetelmien kehittäminen tositilannetta varten. :)

PL

#12
Itse olen päätynyt kuljettamaan tst-liivissä varalippaan,irtopatruunat 40 kpl, pistoolin, tuliasemakansion, kiikarit, veitsen, puhdistusvälineet sekä 2 l vettä.

Repussa lisää a-tarvikkeita, sapuskaa, sadeviitta, lisävettä, yöpymisvarusteet jne.

Repun koko määräytyy kisan pituuden mukaan. Repussa kulkee myös naamiopuku.

Tst-liivi on itserakennettu koska ihan sopivaa ei löydy kaupasta kohtuuhintaan( jos ollenkaan).