Kirjoittaja Aihe: Hyökkäävä karhu maalilaite?  (Luettu 390 kertaa)

jli

  • *
  • Viestejä: 560
Hyökkäävä karhu maalilaite?
« : Heinäkuu 12, 2020, 14:53 »
Tuollaista pitäisi harjoitella, ettei mene nurmipainiksi tiukan paikan tullen.

Riistakeskuksella on harjoittelua varten taulu, jossa karhun korkeus on n 100 cm ja leveys 60 cm. Välittömästi tappava alue on merkitty ympyrällä jonka halkaisija on n 7 cm ja siihen pitäisi ainakin yhden laukauksen osua.

Taulua voi toki käyttää kiinteänä ja yrittää heittää ympyrään nopeita laukauksia, mutta kohti tulevana maalina se on tietysti paljon todenmukaisempi.

Onko hyviä ideoita miten tuon "hyökkäyksen" voisi toteuttaa niin, että mieluiten:

a) laitetta voi käyttää yksin
b) laite ei tarvitse sähköä
c) laite on oleellisesti siirreltävä eli ei tarvita radalle kiinteitä rakenteita
d) ei tarvita kalliita osia tai materiaaleja. Kallis on tässä tapauksessa satanen, kympit ovat halpoja.

Olen miettinyt vaihtoehtoa, jossa taulu kulkisi koiran juoksunarua pitkin kahden peräkkäisen rullan varassa. Kaksi rullaa mahdollisesti tarvitaan siksi, ettei taulu kallistele liikaa vedosta (ja taulun molempiin ylänurkkiin vetonarun kiinnitys, ettei taulu yritä pyörähtää pystyakselin ympäri). Naru olisi lievästi alamäkeen ampujasta katsottuna, jolloin taulu pysyisi lähtöpisteessä itsestään ennen ampumista.

Taulu juoksisi kohti toisen kuvan tyyppisellä vetorullalla, jollaista joskus käytin kevyemmissä maaleissa. Vehje kiinnitetään esim 2 m korkeudelle puunrunkoon, samalle korkeudelle kuin juoksunarun pää. Siniseen "käynnistysnaruun" ripustetaan pieni hiekkasäkki, vesiämpäri tai mikä tahansa puntti. Kun painon pudottaa, ison pyörän ympärille kiedottu vetosiima alkaa tuoda maalia kohti ampujaa. Painon suuruutta ja rullien kokoa muuttelemalla saadaan haluttu vetonopeus ja -matka. Painon pudotuskorkeus on sellainen, että kun paino on maassa, taulu on perillä.

Toinen mahdollisuus voisi olla maalin vetäminen kuminauhalla; maali viritettäisiin juoksunarun toiseen päähän kuin ritsan ammus, joka laukaistaisiin siimalla tms ampumapaikalta. Kuminauhan pitäisi varmaan olla pidempi kuin liikuteltava matka, jotta veto olisi oleellisesti tasainen koko ajan.

Karhu voisi periaatteessa juosta myös maata pitkin jonkun simppelin kärryn päällä, jos alusta olisi tasainen. Mitään kovin kallista vaunua tai kiskosysteemiä ei viitsisi tehdä, kun joku kuitenkin ampuu sen hajalle.

Olisiko kenelläkään tähän aiheeseen liittyen hyviä ideoita?

Mehto. . . Prk

  • *
  • Viestejä: 5
Vs: Hyökkäävä karhu maalilaite?
« Vastaus #1 : Heinäkuu 22, 2020, 18:25 »
Metsästäjä lehdessä oli kauramoottorilla tehty maalilaite (4/2010)

https://www.lehtiluukku.fi/lehti/metsastaja/_read/4-2010/37160.html?p=34

Mutta tuohon voisi viritellä paremmat päivät nähneen norto-oven avaus jousen. Hidashan se olisi virittää, käsin veivaten

Akulla ja pienellä moottorilla vois olla kätevämpi, jos ei muuten sähköä olisi saatavilla

jli

  • *
  • Viestejä: 560
Vs: Hyökkäävä karhu maalilaite?
« Vastaus #2 : Heinäkuu 22, 2020, 19:54 »
Sähköllä se kyllä liikkuisi helposti, mutta tulee pari lisämuuttujaa matkaan. Ainakin akkuporakoneella pyöri, samoin lennokinmoottorilla. Akkukäyttöinen siimaleikkuri toimisi varmaan suoraan kelauslaitteena, kun ottaisi siimakelan päältä kuoret pois ja kerisi vetolankaa tilalle. Näihin pitää viritellä jalkapoljin kaveriksi, jos laitetta haluaa yksin käyttää. Gravitaatio- tai kuminauhavetoisissa riittää pelkkä alkutönäisy.

Mustekala-kumiköysi kiskoi alustavassa testissä hyvin; ehkä jopa liian nopeasti tuohon tarkoitukseen. Pitäisi olla vähän ohuempaa kumiköyttä ja mieluummin sellaista, jossa ei ole kudosta pinnassa. Tavallinen mustekalaköysi ei kestä kuin ehkä 100-200% venymää, kun taas esim lennokki/ritsakumi tai ohut kirurginen letku kestää 500-600%. Kiinastahan sitä saisi niin halvalla ettei harmita, vaikka joutuu välillä solmimaan poikki ammuttuja naruja.

Maaliin, karhukuvion viereen voisi laukaisimeksi viritellä savikiekon, johon pingotetaan kuminauhan pito teipillä tai solmimalla. Kun kiekkoon ampuu ensimmäisen "ohilaukauksen", kuminauha vapautuu ja karhu lähtee juoksemaan kohti. Voisi ehkä toimia mutta en tiedä ehtiikö testaamaan ennen metsästyskauden aloitusta.