Kirjoittaja Aihe: Hornady A Max kokemuksia?  (Luettu 363 kertaa)

Long Range

 • *
 • Viestejä: 28
Hornady A Max kokemuksia?
« : Toukokuu 27, 2020, 05:35 »

Iski uusi metsästysharrastus.Villisikojen kyttäysjahti kopista.Mukana ollut 308 lyijykärjillä,mutta minulla on erinomaisesti käyvä 7mm-08 ja siihen käy pirun hyvin Hornady A Max 162 gr muovikärkinen luoti.

Ja hyvä ballistiikkakin ko luodilla.

www.hornady.com/bullets/a-max#!/

Onko palstalaisilla kokemuksia kuinka tuo muovikärkinen Hornady luoti käyttäytyy lihassa ja olisiko tuosta lapaosumien ammuntaan sialle?

Kaverini ampunut 9 viimeistä sikaa otsaan ja siihen soveltuu A Max varmasti,mutta minun kyttäyspaikalla ampumamatkat pidempiä ja lapaan koitettava.

Ohuesta pienemmästä siasta luoti sujahtaa helposti lavasta läpi avartumatta kunnolla ja ainakin karjun etsiminen pimeästä pusikosta yöllä on minulle liian jännittävää puuhaa.

Timppa

Long Range

 • *
 • Viestejä: 28
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #1 : Toukokuu 27, 2020, 05:49 »

Tuosta löytyikin jotakin 30 cal,mutta olisi kiva kuulla kotimaisia kokemuksia,jos sellaisia on:

www.ballisticstudies.com/Knowledgebase/Wound+Database/.30+cal+-+Hornady+A-Max.html

Timppa

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.698
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #2 : Toukokuu 27, 2020, 09:23 »
Eikö A-Max ole bondaamaton luoti?
Possulle tornista varsinkin lavoille olisi hyvä tarjota Barnesin TSXää tai jos vaippaluoteja niin Swiftin  A-Frame.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 27, 2020, 09:25 kirjoittanut SO »

jli

 • *
 • Viestejä: 477
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #3 : Toukokuu 27, 2020, 10:11 »
Jos merkissä pitää pysyä niin Hornadylta ehkä GMX, ELD-X tai interlock mieluummin? Ei ole kyllä mitään omakohtaista kokemusta, mutta näin väittää valmistaja, kun on amaxin taulukuulaksi luokitellut.
Barnesin vor-tx:llä menen toistaiseksi itse silloin kun lento-ominaisuuksia tarvitsee ja valmiita tehdaspatruunoita pitää löytyä lähikaupasta.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 834
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #4 : Toukokuu 27, 2020, 11:06 »
Oman rajallisen kokemuksen mukaan taulukäyttöön tarkoitetuilla keulasta täytetyillä luodeilla on laajenemisessa sattumanvarainen elementti esim. alkaako laajeneminen 5cm vai 15cm syvyydessä. Myöskään Nathanin (Ballistic Studies) tuunailut esim. Scenarin kärjen avartaminen ei taannut nopeaa luotettavaa avautumista.

Todennäköisesti mainitulla A-Maxilla kuolee kuitenkin nopeammin (ts. juoksee vähemmän) kuin jollain kovalla bondatulla tai alinopeudella ammutulla monoliittiluodilla. Laajenemisesta kannattaa kuitenkin omakohtaisesti varmistua ennen käyttöä, ihan metsästysasetuksen 16a§ 3. momenttikin huomioiden.

Peränkävijä

 • *
 • Viestejä: 273
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #5 : eilen kello 05:53 »
En tiedä onko nämä suomalaiset nöffit eri alalajia, tai kasvavatko täällä edes niin isoiksi, mutta Itse lukenut sen verran jenkkijuttua isojen karjujen "panssarista" lavoissa, etten koittaisi sellaista millään heikompirakenteisella luodilla. Nahan ja olkanivelen väliin levinneellä taululuodilla saattaa olla epäsuotuisa vaikutus elikon käyttäytymiseen saalistajaansa kohtaan.
Omaan käyttööni isommille nelijalkaisille luoti löytyy triosta GMX, e-tip, TTSX/LRX Noiden kesken erot lähinnä luodin muodossa ja nopeudesta jolla luotettava avautuminen alkaa, mutta kaikki pysyy kasassa aika laajalla nopeusalueella ja avautuu luotettavasti hiukan kauempaakin. Sakon uutuus pitää testata kunhan sitä saa omissa kalibereissa pelkkänä luotina.

Tuollaiselle elikolle voisin harkita myös noita uusia monometallirakenteita joissa luodista irtoaa sakarat hallitusti eri suuntiin ja kantaosa tulee läpi. Tarkoituksena mahdollisimman laaja tuho sisäelimissä ja silti 2 reikää.
<t></t>

Mk-0

 • *
 • Viestejä: 39
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #6 : eilen kello 07:05 »
178gr Eld-x luodilla A-maxia parempi bc ja on laajenemaan suunniteltu ja oman kokemuksen perusteella osuessaan varikseen 900m/s vauhdilla on jopa räjähtävä, joten kikkailemalla lähtönopeudella voi tuota laajenemista säätää mieleisekseen, jos ampumaetäisyydet tiedossa.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 834
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #7 : eilen kello 09:29 »
308 luodit ei paljon hymyilytä jos jahdissa on tarkoitus käydä sillä tarkalla 7mm-08:lla. Mutta varsinainen asia oli että ko. A-Max on ainakin tällä erää poistunut Hornadyn valikoimasta joten ongelma saattaa ratketa ihan itsestään jos luotia ei ole ostettu piipun eliniäksi...

Siirtyminen 162gr ELD-M / ELD-X -yhdistelmään tai jos laukausmäärät eivät ole suuria niin puhtaasti ELD-X voisi olla pienimmän vaivan tie.

MikaS

 • *
 • Viestejä: 618
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #8 : eilen kello 11:33 »
En nyt muista kumpi Eld malleist korvasi alunperin Amaxin mutta muistaakseni kärjen muovimateriaali vain vaihtui. Hypetystä vain myynnillä.

kema

 • *
 • Viestejä: 187
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #9 : eilen kello 11:38 »
Käsittääkseni A-maxin nokka suli jossain tapauksissa kovilla lähdöillä tai ainakin niin väitettiin ja tuli syy lanseerata jotain parempaa.

V ja Z-max sitten enemmän tuhoelukoille.

jli

 • *
 • Viestejä: 477
Vs: Hornady A Max kokemuksia?
« Vastaus #10 : eilen kello 11:59 »
Käsittääkseni A-maxin nokka suli jossain tapauksissa kovilla lähdöillä tai ainakin niin väitettiin ja tuli syy lanseerata jotain parempaa.

V ja Z-max sitten enemmän tuhoelukoille.

Kyllä tuo näyttää olevan ainakin Hornadyn virallinen näkemys.

https://www.hornady.com/heat-shield

Eli kärki lämpenee ja muotoutuu piloille jo alkumatkasta, mikä sitten pilaa koko reissun. Väittävät, ettei vaikuttaisi kaikissa tapauksissa, mutta tiedä häntä.

Lainaus
Tipped varmint bullets and conventional low to medium BC (sub .550 G1) bullets are not significantly affected. They simply do not hold a high velocity long enough for the aerodynamic heating to significantly affect their tip.