Apuja/vinkkiä aktion valinnan kanssa

Aloittaja Suolakala, maaliskuu 23, 2024, 21:22

« edellinen - seuraava »

Jokke Espoosta

Mä ehdottaisin tuohon käyttöön vaimennettua Creedmooria. Tehot riittää hyvin sorkille, ballistisesti on pidemmällä matkalla selvästi 308 parempi ja rekyylikin on hiukan pienempi. Tietysti 260 Rem, 6.5x55 tms ajaa ihan saman asian.
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

metsienmies

Lainaus käyttäjältä: Suolakala - maaliskuu 25, 2024, 10:03
Lainaus käyttäjältä: metsienmies - maaliskuu 25, 2024, 07:37
Lainaus käyttäjältä: Suolakala - maaliskuu 24, 2024, 21:53
Tikka olisi yksi vaihtoehto mutta edellisestä jäi vähän huono kuva. Mustaukset/sinistykset rupesivat kulumaan yhden syksyn metsästyksen jälkeen.

Ihan mielenkiinnosta mistä pinnoite alkoi kulumaan?
Lippaasta, lukosta, lukkorungosta ja ja siitä missä kampi koskettaa runkoa sen ollessa kiinni. Vaikea selittää ilman kuvaa mutta karkeasti muista paikoista kun piipusta.

Eli äkkiä sanoisin kaikista normaaleista paikoista mistä pinnoite kuin pinnoite kuluu hankauksen seurauksena, kunhan ne kehyksen kulumat on sieltä kehyksen sisältä. Kyllähän omassa trgssäkin sinistykset kulu kehyksen sisäpuolelta aika äkkiä joka paikasta mihin lukko hankaa, sekä kehyksen takareunasta missä lukon kampi ottaa kehyksen kiinni ja on vielä lukon numerokin painautunut siihen alumiiniseen backboneen.

MOj

Sellaista pinnoitetta ei olekaan, mikä ei kuluisi. Pidän lukonkehyksen osalta sinistystä/mustausta parhaimpana vaihtoehtona sen helpon uusittavuuden takia, eikä uusintakäsittelystä ole haittaa metallin rakenteelle, vaikka se kuluukin pinnoitteista helpoiten. Fosfatointi on kestävämpi, mutta uusintakäsittelyä ei kannata kovin montaa kertaa tehdä, sillä se syövyttää metallia. Cerakote ei sekään kehyksen sisällä kestä ja on vaikea ja kallis tehdä siististi (kehyksen sisälle). Diarc-pinnoite on kestävin, mutta Suomessa on vain yksi paja mikä tuota tekee, eikä he pinnoita yksityiselle aseen osia. Eikä sekään ikuinen ole.

Koheltaja

Lainaus käyttäjältä: Suolakala - maaliskuu 25, 2024, 10:03En mä kyllä tuota TRG 42 338LM pidä ikävänä ampua. Armeijassa 99% laukauksista ammuttiin makuulta ja tuohon kun lisää suujarrun ja hyvän bipodin niin sanoisin kyllä että ihan mukava ammuttava. Vielä jos halusi oli sirpaleliivi viemässä pois.

Suujarrulla tai vaimentimella siitä saa siedettävän mutta miellyttävästä se on todella kaukana. Joskus ammuttua 300/338LM:llä eri asennoista ja normi vaatetuksella kohtalaisen suuria vuosittaisia laukausmääriä, kokonaisuutena paineaallon sekä rekyylin osalta on se aika ikävä kaliberi ampua mutta hallittavissa. Paljon ampuvalla voi tulla piilevä rekyylikammo joka alkaa näkymään esimerkiksi olkapään mikroliikehdintänä laukaisun aikana ja se myös alkaa näkyä taulussa tai maalissa, tässäkin on yksilöeroja ja toisilla psyyke kestää paremmin repivän terävää rekyyliä suurilla laukausmäärillä. Siitä huolimatta se on yksi parhaita ja hienoimpia kalibereja pitkille matkoille mitä koskaan on tehty.
Kylätason ampuja

Suolakala

Juu ymmärrän normaalin kulumisen. Tuossa Tikassa se ei mielestäni ollut normaalia. Ase oli metsässä mukana n.10 päivänä joista vielä ison osan ajasta pussissa. Itsellä on kokemusta Sakosta, Baikalista, Rugerista, Berettasta ja muutamista muista. Missään näistä sinistys/mustaus ei yhtä helposti ole irronnut. Muuten tuo UPR oli oikein mukava. Varsinkin tukista pidin kovasti. Voisin kyllä ostaa toisenkin Tikan mutta se olisi todennäköisesti rosteri tai cerakote.

MOj

Lainaus käyttäjältä: Koheltaja - maaliskuu 25, 2024, 15:56
Lainaus käyttäjältä: Suolakala - maaliskuu 25, 2024, 10:03
En mä kyllä tuota TRG 42 338LM pidä ikävänä ampua.

Paljon ampuvalla voi tulla piilevä rekyylikammo joka alkaa näkymään esimerkiksi olkapään mikroliikehdintänä laukaisun aikana ja se myös alkaa näkyä taulussa tai maalissa

Yleinen ongelma ja tunnistan asian omaltakin kohdaltani. Asia on juurikin noin ja tuosta ongelmasta on hankalaa päästä pois, vaikka ampuisi pienoiskiväärillä.

Elu

.223 luodin paino ja osumaenergia riittää kauriille, mutta ei valkohäntäpeuralle.

Lain mukaan valkohäntäpeuraa, saksanhirveä, metsäpeuraa, kuusipeuraa ja japaninpeuraa saa ampua vain aseella, jonka patruunan:

a) luodin paino on vähintään 6 grammaa ja osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 2 000 joulea;

b) luodin paino on 8 grammaa tai enemmän ja osumaenergia a kohdassa tarkoitetulla tavalla mitattuna vähintään 1 700 joulea; tai

c) lyijyttömän luodin paino on 5,1 grammaa tai enemmän ja osumaenergia a kohdassa tarkoitetulla tavalla mitattuna vähintään 1 700 joulea.