FINN-SNIPER 2008

Aloittaja Homer, maaliskuu 11, 2008, 09:52

« edellinen - seuraava »

john

#15
Samanlainen SRA hyperpikarasti oli viimekin vuonna kisassa. Aivan erinomainen. Aluksi tuntui, että voi pa***ka, nyt on kiire. Todellisuus kuitenkin osoitti, että kiireellä ja hosumisella rasti olisi mennyt aivan pyllylleen. Rajallinen aika ja liike vaatii, että kisailija kykenee rauhoittumaan ja tekemään järkeviä ratkaisuja tietyssä ajassa. Tämä vaatii myös sen, että kisailijalla on ainakin osittain selkäytimessä tietty toimintakaava, miten hän etenee valmisteluissaan ennen laukausta. Tämä tarkoittaa osaamista. Se vaatii parilta hyvää yhteistyökykyä sekä keskittymistä tehtävään.



Hermonsa menettäminen näkyy somottamisena kyseisellä rastilla.

JL

#16
______________

edit

tulokset:

http://www.pohta.fi/fs2008.pdf">http://www.pohta.fi/fs2008.pdf



Stage kasista on puhuttu, ja tuloskaavakkeen perusteella saattaa näyttää siltä että sitä painotettiin rajusti.

Todellisuudessa hirmuinen tuuli kuitenkin pienensi muilta, pidempien matkojen ampumastageilta saatuja pisteitä vaikka maksimipisteet sieltä

olivat samat.

_____________



Jossain toisessa ketjussa bongasin kommenttia kisaan pääsemisen vaikeudesta.

Joillekin on syntynyt ymmärrettävistä syistä käsitys että homma pyörii pienessä sisäpiirissä eikä uusilla ole paikalle asiaa.



Homman tekee vaikeaksi tietysti pieni kilpailijamäärä: Jos sisään voidaan ottaa 16 paria, menee tästä käytännössä

4-5 paikkaa ulkomaille- koska kilpailu halutaan nimenomaan pitää kansainvälisenä.

Ajatus tässä on se että suomalaisille halutaan järjestää mahdollisuus mitata taitojaan ulkomaalaisia kilpailijoita vastaan.

Maakuntajoukoille menee 1 paikka. (ensi vuonna vähintään kaksi) Paikkoja jää siis jakoon 9.



Edellisvuotena menestyneet suomalaiset ovat näyttäneet tasonsa, ja palttiarallaa kolme parasta suomalaisparia yleensä

pääsevät mukaan enemmän tai vähemmän automaattisesti aiemmilla näytöillä.

Jää siis 6kpl paikkoja jäljelle- mikä on hirmuisen vähän harrastajamäärä huomioiden.





Ensi vuonna, pystymme näillä näkymin nostamaan parimäärän pariinkymmeneen- parhaimmassa tapauksessa vähän ylikin.

Kisakuvioon tulee aika radikaaleja muutoksia- kuitenkin niin että kilpailijoiden toiminta ei vähene. Paremminkin lisääntyy.  :twisted:





Summa Summarum

Pahoittelut niille jotka ovat jääneet "rannalle" vaikka olisivat näyttöpaikan ansainneetkin -mutta onneksi ensi vuosi näyttää valoisammalta.

Toivottavasti ei ole hernettä nenässä- ja jos on, toivotaan ettei se ole kovin syvällä.

Tervetuloa ilmoittautumaan ensi vuonna- kilpailijat ovat nimenomaan ne jotka hyvän kilpailun tekevät.



Me vaan keitellään toimitsijoiden kanssa kahvia ja nautiskellaan auringonpaisteesta.  :mrgreen:



Kiitokset kaikille kisaan osallistuneille kilpailijoille* ja toimitsijoille

Kisaorganisaation puolesta

Jarno Lankila




SO

#17
Joo, ihan OTna hieman ihmetytti tuo stage 8n pisteytys kun siitä oli jaossa kolmasosa koko kilpailun pisteistä ja kuitenkin kilpailussa oli kai 14 arvosteltavaa osiota. Voisi ulkopuolisena arvella että tällä oli yritetty "tasoittaa" pulttilukko vs. itselataava tilannetta jolloin itselataaville kivääreille olisi tarjottu mahdollisuutta hyvään sijoitukseen yhden stagen perusteella. (ja hehkuttaa itselataavia jälkeenpäin että niillä voitettiin)



Mutta huolimatta itselataavista kivääreistä ja ulkolaisista ammattilaisita, pulttilukkomiehet on ampunut samat pisteet 8 stagelta?

john

#18
Lainaus käyttäjältä: "JL"______________

edit











heehhhheh

mika

#19
:D  :D
CHAIRBORNE - USB Troop

JL

#20
Lainaus käyttäjältä: "SO"
Mutta huolimatta itselataavista kivääreistä ja ulkolaisista ammattilaisita, pulttilukkomiehet on ampunut samat pisteet 8 stagelta?


Juurikin näin, jopa pari joka ampui lippaattomilla (!) aseilla sai tuotettua rastilla hylsyjä sangen miehekkäästi- osumiakin hyvin.

Stage kasin suhteen puoliautomaatin eduista on paha sanoa- kumpikaan itselataavalla ampunut ei sortunut silmittömään somotukseen vaan päästeli murkulaa "pulttilukkotahdilla" -ja kumpikin ampuja teki tulosta keskimääräistä paremmalla kaatoteholla.

Tulosta tuli ilmeisesti juurikin tästä syystä -ei tästä huolimatta. Lippaiden vaihtotarve on puolarilla tietysti pienempi, ja tarvittaessa paikot voi ampua nopeammin.



Muilta ampumastageilta pisteitä oli jaossa 250 vs stage kasin 180.

Toisaalta, Stage 8 oli periaatteessa kolme erillistä pientä stagea, ammuttiin yhteensä yhdeksään maaliin. 3+3+3 jantteria.

Pitkällä stagella oli pisteitä jaossa 100, mutta erittäin kova sivutuuli rokotti raakasti pisteitä pois verrattuna kaikkiin edellisvuosiin. Kilpailijapari sai keskimäärin pisteitä vain 24/100 vaikka ampumamatkat eivät olleet erityisen pitkiä. Onneksi tuuli erittäin kovaa kumpanakin kisapäivänä ettei mennyt homma liian epäreiluksi.

Stage8 myös ammuttiin sovelletuista asennoista kovalla sykkeellä, joten sanoisin sen olleen ampumateknisesti jopa haastavamman

vaikka maalit olivatkin hiukka lähempänä.





Nähdäkseni yksiselitteistä hyötyä puolimoottorista saattoi saada vain stagella 2 jossa oli ihan aikuisten oikeasti kiire.

Mutta silläkin rastilla tähystäjä/ampuja yhteispeli oli se joka mielestäni ratkaisi huomattavasti enemmän -ja sitä siinä nimenomaan oli tarkoitus mitata. Vai mitä ovat osallistuneet asiasta mieltä?  Pisteitä oli jaossa 60/pari, kolme paria sai 50 pistettä- kukaan ei täysiä.

Yksi näistä 50 pist. pareista ampui lippaattomilla aseilla...  :shock:

Annetun 40s ajan puitteissa jotkut ehtivät ampua vain yhden laukauksen -toisaalta nopein yksilösuoritus kolmeen laukaukseen oli 15s - ja tuloksena kaksi osumaa maalipisteeseen.  

Ampuja tosin sanoi yrittäneensä tähdätä kaikki kolme samaan kohtaan- ei tiennyt miksi yksi meni ohi.

Haamusuorituksesta on kuitenkin kiittäminen suurimmaksi osaksi erinomaista tähystäjätoimintaa (ampujaa missään nimessä väheksymättä)- väitän suorituksen nähneenä että pulttilukolla sama suoritus samoilta miehiltä ei varmasti olisi kestänyt hyvin montaa sekuntia kauempaa.

jthyttin

#21
Aiheen vierestä tuli mieleen, että tuossa on hiukan SRA-puolen dataa tunnetulle etäisyydelle ampumisesta.



http://www.lipas.net/sra/sm06_tulokset/STAGE12.TXT">http://www.lipas.net/sra/sm06_tulokset/STAGE12.TXT



Rastilla lähtö oli siis makuulta, muistaakseni perä maassa. 450m tasalla oli 6 janteria laajalla sektorilla (olisko ehkä 50m laidasta laitaan, mutta kuitenkin niin että oikeasti joutui liikuttamaan asetta ja/tai ampujaa).



Mikäli muisti ja mielikuvat oikein palvelee, 1., 3., 5., 6. ja 8. ampuivat samalla aseella (HK SLB 2000 308Win). Voi olla että muistan/oletan väärin. 4. ja 7. ampuivat samalla aseella (AR-10T 308Win). Itse ammuin ylimääräisen laukauksen viimeiseen janteriin, kun ei kisatilanteessa kärsimättömällä hermo kestänyt odottaa janterin kaatumista (havaitsin laukaistessa että janter kaatui ekasta laakista). Siitä tuli ehkä 1.0-1.5 sekuntia extraa.



Rastilla oli laina-aseena Tikka T3 (Tactical?) ja paras pulttilukkoampuja (tai sitten paras laina-aseella ampuja, ei voi muistaa) sai tunnustuspalkinnon. Muistaakseni aika oli n. 25s. Eli ei pulttilukollakaan jääty odottelemaan janterin kaatumista vaan ammuttiin tähtäinkuvalla...

MVe

#22
Noista suoritusajoista haen hieman vertailua maastoammunnan puolelta.

PM kisoissa tänä vuonna polvi rasti, aikaa 50s, kolme maalitasaa 1. n. 100m (maalin koko 6cm), 2. n. 200m (maalin koko 13x40cm), 3. n.200m (maalin koko 20cm).

Rastilla 10ls käytännössä kahdesta lippaasta, koska virallinen kisa-ase Sauer STR 200 on 5 patr lippaalla varustettu. Välissä tietysti lisäksi diopterin säädöt.



Makuu rasti. 4 maalitasaa 100-400m, pienin maali 6cm, suurin 50x33cm,aikaa 60s kahdesta lippaasta, etäisyyssäädöt tasojen välillä.

Makuu rasti. 2 maalitasaa n. 200m, 5ls, aikaa 20s, maalien koko n.30cm(vinoneliö ja kolmio)

Vapaa rasti, jossa ampuma-asennon joutui vaihtamaan makuuasennosta polviasentoon. 5 maalitasaa 150 - 600m, aika 70s, 10ls kahdesta lippaasta.

Maalien koot n.20cm - 100x50cm yksi maaleista nouseva joka oli esillä 15s.



Kaiken kaikkiaan TA-kisojen maalitilanteet ovat olleet aina kohtuu helposti myös pulttilukkoaseella ammuttavissa.

Kuten tämän vuoden tuloksista näkee myös TAK 85 on varsin nopea osaavissa käsissä. (rastin 8 neljänneksi parhaat pisteet)

jthyttin

#23
Tuo maastoammuntahan on aika mieletöntä paahtoa! Koitin etsiskellä sääntöjä/tuloksia tms. mutta vastaan tuli kaikenlaista RK-ammuntaa, jousiammuntaan jne. Onko tuolla jotain tekemistä kenttäammunnan kanssa, ase viittaisi sinnepäin? Feldskytte tms.



Linkkiä sääntöihin tai tuloksiin? Ja onko nuo maalit kokonaisuudessaan noin pieniä, vai onko osuma-alue pieni mutta tähtäyksen helpottamiseksi itse maali isompi? Tai jotain kontrastipaperia takana tms.?

MVe

#24
Hakusanaksi "fältskytte" tai "field shooting" ja Google tuo ainakin ruotsalaisia sivuja esiin. Tuloksia, maalikuvauksia, videopätkiä jne.

Norjassa ja Ruotsissa erittäin suosittua Tanskassa jonkin verran ja Suomessa harrastajakunta aika pieni sopivien ampumapaikkojen vuoksi.

Ruotsissa ja Norjassa ei tarvita edes ampuma-aluetta vaan kisa voidaan järjestää yksityisten mailla. Ilmoitus paikkakunnan lehteen missä kisa pidetään ja ihmiset ymmärtävät pysyä pois alueelta. Osanottajamäärät satoja.

Aika pitkä matka siihen, että Suomessa voidaan kisoja järjestää samalla tavalla.

Nopeatempoista ammuntaa, jossa rata-ammunnan oppeja toteutetaan mastossa etäisyyksille 10 - 600m.

Maalien koot ja muodot vaihtelevat paljon. PM kisassa pienin maali polviasennosta oli paikkalappu n.15mm ja etäisyys 10m jyrkähköön alarinteeseen.

Toisinaan taulujen takana on pahvi, toisinaan taulut ovat pelkästään lautakehikossa kiinni.

SO

#25
Naapureilla on hieman erilainen meiniki ratojen suhteen. Mun mielestä keväällä finlandiatalon seminaarissa joku puhui että pelkästään Tukholman ympäristössä on yli sata ampumarataa.



edit: tarkennetaan hieman, lukumäärä löytyy Aarrekiven pitämästä esityksestä em. seminaarista