Avoin Keskustelu > Ballistiikka ja jälleenlataus

7.62x39 piipun pituus

(1/2) > >>

Kone82:
Rynkyn tehdaskuulissa kun ilmoitetut vauhdit/osuma energiat ilmoitetaan aina jostain 420mm lyhyistä piipuista mitattuna. Itselläni on pulttilukkoisena kyseisen kaliberin ase, jossa 650mm lipputanko piippuna, johon mielin nyt vaimenninkierteitä. Niin kysymys kuuluu, että mikä on fiksu piipunpituus jos tuota pätkäisee samalla kun siihen kierteet teettää? Vai vaatiiko kyseinen kaliberi noin pitkän piipun, jos ajattelee metsästys edellä ja haluaa maksimaaliset vauhdit/osumaenergia ? Pitkä piippu ei itseäni sinänsä häiritse, tuo ei ole mikään mukana kanniskelu ase ja jos vaimennin tuohn vielä tuo se 10-15 cm lisää, sitten tuo. Mutta täällä on näissä asioissa paljon paljon itseäni fiksumpaa ja tietävämpää ihmistä, siksi kysyn.

veeteetee:
Sako 225A:lla ja tiukalla (ei, en kerro) N130 latauksella 420 mm piipusta sai mitatusti 706 m/s, mikä riittää hirvikelpoisuuteen. Jos piippu olisi 650 mm, niin QuickLoad-laskenta antaa 751 m/s.

Ippe69:
Jos haluaa maksimitehot niin kiväärikaliipereissa se vaatii todella pitkän piipun. Käytännössä lähtönopeus kasvaa niin kauan kun piippupaineen aiheuttama voima on isompi kuin luodin ja piipun välinen kitka.
Ks. kaliiperin patruunoita yleensä käytetään suhteellisen lyhytpiippuisissa aseissa eikä ruutitilavuus ole muutenkaan iso, eli melko lyhyeksi voi katkaista ilman että suupaine kasvaa mahdottomaksi tai aseesta tulee liekinheitin.
Teho kuitenkin tippuu lyhennyksessä käytännössä aina ja onkin jokaisen omalle kohdalle mietittävä mikä on sopiva kompromissi.
Tuolla kangella saa varmaan hirvilailliset tehot ihan normien puitteissa. Toisin kuin veeteeteen latauksessa, se on reippaasti ylipaineinen.

veeteetee:
"Toisin kuin veeteeteen latauksessa, se on reippaasti ylipaineinen" ::)

Latauksen perusresepti on vuodelta 2001, saatu Sakon patruunapuolta vetäneeltä Erkki Kaupilta ja maksimipaineeksi on MITATTU, ei siis etäarvattu ;D, 370 MPa eli ylipainetta on 370/355 eli 8%, patruunan ollessa CIP:n maksimipituudessa; onko tuo reilusti vai ei, on jokaisen arvioitava itse. Omat patruunani on sovitettu aseeseeni ts. ladattu pidemmiksi, mikä laskee painetta tuosta.

Ystäväni Olavi Pienimäki julkaisi Metsästäjä-lehdessä (numeroa en tiedä, kopiossani ei sitä näy) artikkelin "Rynnäkkökiväärin patruuna 7,62x39 hirviratakäyttöön". 420 mm piipusta 1,82 g N130:ä antoi 225A:lle hirvilaillisuuteen riittävän nopeuden 722 m/s ja MITATTU paine oli 335 MPa, alle CIP-maksimin siis.

Osaltani tämä on over & out.Ippe69:
Minä tosiaan etäarvailen gordon reload toolin ja vihtavuoren taulukon perusteella.
Ne kertoo ihan eri lukemia kuin Erkki Kauppi tai Olavi Pienimäki.
Ja huomiona vielä, että GRT ja vihtavuori näyttää aikalailla samoja nopeuksia latauksille. Voisi siis olettaa ettei grt ihan metsässä ole.
Kiinnostaisi tietää miten luotettavalla menetelmällä nuo paineet on mitattu?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta