Avoin Keskustelu > Aseet

Aseluvat ja tt3 lupahakemukset

<< < (2/5) > >>

HJu:
Koska ohje niin Poliisin ei ole pakko noudattaa jos ei halua.

MTä:

--- Lainaus käyttäjältä: HJu - Helmikuu 28, 2024, 16:30 ---Koska ohje niin Poliisin ei ole pakko noudattaa jos ei halua.

--- Lainaus päättyy ---

Ja koska se on ohje, niin sen tulkinta ei saa olla ristiriidassa lakien ja asetusten kanssa.

Luvanhaku vaan kestää, jos/kun sen kierrättää hallinto-oikeuden kautta.

Elu:

--- Lainaus käyttäjältä: Una - Helmikuu 27, 2024, 20:42 ---Aselupakäytäntöjen yhtenäistämisohje sanoo metsästysaseista:


--- Lainaus ---Kivääri

Metsästyskäyttöön soveltuvia kaliipereita on useita kymmeniä ja niiden kaliiperiväli sijoittuu välille 5.6 - 12.7 mm eli .222 Rem. - 500 NE.

Tavanomaisimmat kaliiperit linnustukseen ja pienriistan metsästämiseen ovat .222 Rem., .223 Rem, 6,5x55 SE ja .308 Win. Tavanomaisimmat kaliiperit esimerkiksi peuran metsästämiseen ovat .243 Win. ja .308 Win. Tavanomaisimmat kaliiperit esimerkiksi hirven tai karhun metsästämiseen ovat .308 Win, .30-06 Spring., .338 Win. Mag, 9,3x62, .45-70 ja .458 Win Mag.

Pitkän matkan tarkkuuskiväärit, esimerkiksi .338 Lapua Magnum ja 50 BMG eivät yleensä sovi metsästykseen. Nämä aseet ovat painavia liikutella ja ohilaukauksen vaara-alue on huomattavan laaja. Hallinto-oikeudet ovat olleet myös ratkaisuissaan tällä kannalla.

Kun aselupaa haetaan sellaiselle aseelle, jonka kaliiperi on tarkoitettu suurriistan metsästykseen, käytetään erityistä tapauskohtaista harkintaa. Tällöin esimerkiksi hakijan metsästyskokemuksella voi olla erityinen painoarvo.

Toimintatapa kertatuli, lippaallinen kertatuli ja itselataava kertatuli.

Hankittavan aseen tulee olla sellainen, jonka lipaskapasiteetti on enintään 10 patruunaa. Niin sanottuja reserviläiskiväärejä ei luviteta metsästyskäyttöön.

Esimerkkejä itselataavista metsästyskivääreistä, joita voidaan normaalisti kaupan olevien lippaan vetoisuuden ja muiden ominaisuuksiensa perusteella pitää metsästykseen sopivina:

Listattuna alla on kyseisten aseiden kantamallit, joilla on lukuisia alamalleja. Alamalleista suurin osa on myös soveltuvia metsästykseen, mutta joihinkin on mahdollista tehdä muutoksia, joilla aseen tulivoimaisuus nousee huomattavasti.

Lista ei ole täysin kattava ja sitä voidaan täydentää asemallien kehittyessä ja sen mukaan, kun uudet mallit yleistyvät.

Alun perin metsästyskäyttöön suunniteltuja aseita ovat esimerkiksi:

Benelli Argo ja Benelli Endurance
Browning BAR (2. MS jälkeen tehdyt metsästysmallit, ei sodanaikainen samanniminen pikakivääri)
Heckler&Koch 660/770/SL-7/SLB 2000
Remington 742/750/7400
Ruger Model 44
Sauer 303
Winchester SXR (eri malleja)
Valmet Petra
VEPR Hunter (huom! Perusmalli ja ”Super” 308Win. kaliiperissa, harkinnan mukaan.)
Saiga 308
Alun perin sotilaskäyttöön suunniteltuja aseita, jotka ovat joko kuitenkin vanhentuneita ja/tai suunniteltu käyttämään pienehköjä lippaita tai kiinteää lipasta:

Carl Gustav AG42
Garand M1
Izmash TIGR
SVD Dragunov
--- Lainaus päättyy ---

--- Lainaus päättyy ---

Tässä uuden lain aikana tullut hankittua metsästysperusteisesti Heckler&Koch slb2000 target .308 ja Vepr Super .308. H&K kanssa ei ollut mitään ongelmia, mutta asetarkastuksessa Vepr jäi ensimmäisellä kerralla poliisiasemalle. Ilmeisesti siksi kun on rynnäkkökiväärimäinen ja kaasumäntätoiminen. Taikasana tuntui silloin olevan että on valmistettu metsästysaseeksi. Toimitin tästä käännöksen valmistajan sivuilta ja niin sain hakea Veprin kotio, vaikka ensin meinasi että täytyy pohassa asia käsitellä.

Silloin sanoin asetarkastajalle että pohalla ja asetarkastajilla pitäisi olla samanlainen lista metsästysperusteella luvitettavista puolareista, jollainen on esim. Norjassa, niin kaikkien työ helpottuisi. Nyt näköjään tuonhenkinen lista on, silloin ei ollut kun itse nuo puolarit hankin. Tiedä vaikka olisi vinkistäni otettu vaarin että nyt tuollainen lista on. 🙄

Elu:

--- Lainaus käyttäjältä: Suolakala - Helmikuu 27, 2024, 19:31 ---Edellisestä puolariluvasta on todella pitkä aika ja siinäkin oli kaliiperina .22. Miten tuo nykypäivänä menee eli saako metsästys perusteella noihin lupia? Ajatuksena on värkkäillä itselle pääsääntöisesti peuran metsästykseen asetta. Vaihtoehdot ovat tällä hetkellä joko vanha Tikka, Sako tai muu vastaava ja siitä rakentaminen tai sitten esimerkiksi jokin puoli moottori esim (Uronen Precision Socom Carbine .458 Socom). Mutta kuten sanottu niin saako tuohon Urosen aseeseen lupia metsästysperusteella? Valmistajahan tuota kyllä markkinoi erityisesti metsästys käyttöön.

--- Lainaus päättyy ---

Oman kokemuksen mukaan puolari on esim. kaurisjahdissa huonompi siksi kun metsästyksessä on kielletty toimintatavaltaan sellaiset itselataavat aseet, joiden lippaaseen mahtuu enemmän kuin kolme patruunaa.

Kolme patruunaa toki riittää kunhan kauriita on vain yksi, se ei ole liian kaukana eikä se juokse/pompi. Muussa tapauksessa ainakin minulta olisi jäänyt ainakin tuplakaadot tekemättä kun metsästämme niitä pääsääntöisesti ajavilla koirilla, jolloin elukat on aina vauhdissa. Kytikseltä onkin sitten eriasia kun ammutaan tuelta paikallaan seisovaa elukkaan. Itselläni kaurisjahdissa käytössä Tikka UPR, eli lippaassa 10 patruunaa.

JKu:


Oman kokemuksen mukaan puolari on esim. kaurisjahdissa huonompi siksi kun metsästyksessä on kielletty toimintatavaltaan sellaiset itselataavat aseet, joiden lippaaseen mahtuu enemmän kuin kolme patruunaa.


Missä kohtaa laissa lukee että aseeseen ei saa sopia yli 3ptr vetävä lipas?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta