Harjoitus ase ja kaliiperi

Aloittaja Suolakala, huhtikuu 15, 2024, 19:55

« edellinen - seuraava »

rum

Vaikea sanoa mikä vanhaa, tässä vuosikymmenien aikana tullu kaikenlaista paukuteltua, sisäkapinan aikasiasia 80v. vanhoja ja pelas ettei hylsyvaurioita tullu.

N.25v vanhoja Lapualaisia tuli kerran ammuttua ja savuja tuli silmille 08:sissa, laiton reklamaatiota niin uuvet tuli tilalle ja palautus kirjeessä oli huomioitu että teollisuus ilmasto ym. vaikuttaa ja nykyään huomioitu uudemmissa erissä.

Hylsyt halkes kannan edestä n.10mm. ja pvm. oli tiedossa heillä 82v. oli ladattu ja kehottivat olemaan käyttämättä jos on kanta m.762+51.


Suolakala

Pitää katsoa jos tähän huomenna saisi kuvankin. Isoisällä aikanaan oli kauppa jossa myytiin aseita, ammuksia yms. Noita panoksia on itsellä vielä tallessa lähinnä muistona. Ampua niitä ei voi. Sakoa, Lapuaa, Gyttorppia muistaakseni ainakin. Ovat olleet vuosia kuivassa ja lämpimässä säilössä. Kuitenkin löytyy hapettumaa hylsyissä ja luodeissa. 9,3 panoksissa oli hylsy haljennut tosi monessa.

Mutta itse aiheeseen. Luvat lähtivät nyt hakuun ja harjoitus aseeksi tulee 223. Otin kyllä 22 luvatkin varmuuden vuoksi. Rahaa taas palaa mutta kai sitä huonomminkin voi ne käyttää.

rum

En muista että olis säilykepurkkeihin pakattu intin patit, intissäkin 70:luvullakin puulaatikoissa oli rasiat ja niin ne oli sotaajallakin.

Ainut mitä hermeetisesti pakattuja olen nähnyt ovat nämä nykyiset patit, saatan olla väärässäkin.

HJu

#33
Sinkki- ja peltilaatikoita näkynyt paljon ja erityisesti venäläinen a-tarvike on aina peltibokseissa. Räkäpäitä näkyy ihan puulatikoissa mutta niiden nyt ei 25 vuoden varastointia tarvitse välttämättä kestää.

338 Lapuan kuulat on yleensä. 50 BMG vyökannuissa. Vyökannut ovat ilmatiiviitä joten ilmankosteus ei ihan helposti patruunoihin pääse.

Tietenkin vain armeijan huoltopäällikkö tietää lopullisen totuuden eikä sitä meille kerro :-)
Terveisin,


HJu

Räiskis

20v sitten kokeiltiin ampua 100v vanhoja, vapaussodan hulinoissa varastoituja Remingtonin lataamia patruunoita. Aseena samaan kapinaan osallistunut kolmen linjan kivääri, löytynyt aikoinaan purettavasta asemasta tai talosta, ei varmaa muistikuvaa. Ihan täydellisessä kunnossa kuitenkin.
Muutama patruuna ammuttiin, hylsyistä kaula halki ja viimeinen ammuttu halkesi puoleen väliin. Muuten kaikki sinänsä toimivat, nallit ei puhjenneet, luoti osui mihin tähtäsi.  Nuo kiväärit "turvallisia" ampua, ei taida räjähtää kuin dynamiitilla. Kaveri oli noita Tak85 lukkoja valkkaamassa ja kovuusmittas niitä, melko vetelää on noitten teräs, venyy muttei pauku. Kovinpia taisivat valita mistä sitten kiväärit tehtiin.
Avaamattomia pahvisia laatikoita missä nuo patruunat oli. Erittäin hyvin säilyneitä ulkoisesti, sopiva kosteus, ei hapettumia. Loput myytiin keräilijöille. Itsellä jäi nahkaiset patruunataskut, oli jääkäreiden mukana tulleet, näkyi hyvin valmistaja ja tiedot noissa taskuissa, nekin meni heti jollekin keräilijälle.

HJu

Lapinsodan jäljiltä on järvistä sukellettu saksalaisten sinne upottamia patruunoita jotka 50v järvessä makaamisen jälkeen ovat toimineet vielä aivan hyvin. Toki niistä, jotka eivät ole toimineet ei niitä legendoja ole kukaan viitsinyt kertoa :-)

Ilmeisesti ne toimivat patruunat ovat olleet hermeettisesti suljetuissa astioissa koska irtopatruunat syöpyy aika nopeasti pilalle.
Terveisin,


HJu

Räiskis

Noistakin kokemusta, sukeltamalla tiedän tutun hakeneen ja -80 luvulla sukelletuista varmaan 80% toimi. Purki niitä paljon, maitotonkallinen oli ruutia siitä hommasta. Kuivaa oli.

Räiskis

Silloin jäi tuosta hommasta kiinni, siihen aikaan ei mikään ihmeellinen ollut seuraus. Muistikuva että olis kipattu johonkin järveen uudestaan? Kai siitä pienet sakot sai, pienet sakot on aina paikallaan.