Avoin Keskustelu > Tarkka-ammunnasta yleisesti

Etäohjatut tarkka-ammunta kiväärit?

(1/3) > >>

Long Range:
Joskus tätä sivuuttinkin täällä.Tarkka-ampujalla on paljon muitakin tehtäviä kuin pelkkä ampuminen,mutta mikä lie kehitys tulevaisuudessa tarkka-ammunnan osalta?

Eipä olisi muutama vuosi sitten osannut ymmärtää millaiseksi "video peliksi" sota on mennyt Ukrainassakin esim. noiden dronejen käytössä...

Onko osa tulevaisuuden tarkka-ammuntaa etäohjatut aseet? Jos drone tiputtaa räjähteen niin ase menee,mutta "ampuja" saattaa säilyä...
Onhan noita jo monenmoisia virityksiä olemassakin.

www.evpudefence.com/p-gladius-remote-controlled-weapon-station

www.youtube.com/watch?v=oOx0P36JbRw

Kuva vielä jostakin Remote Control härpäkkeestä.

Timppa

Ps.Ihminen on melko kekseliäs eläin.Urbaaneja legendoja kerrotaan nyt jo haudassa olevista hirvien salametsästäjistä jotka suolatuille kiville asensivat kiväärin korpeen lankalaukaisimilla.
Jos nuo tarinat on totta,niin karua puuhaa,koska olisihan ollut mahdollista,että lankaan astelee ihminen.

No,sodassa ja rakkaudessa monet asiat sallittuja vai kuis sanotaan.

Laiskahemmo:
Nuo muistuttavat taitavat enemmän tykkitornia kuin perinteistä tarkka-ampujaa. Eivät ole liikkuvuudeltaan ja piiloutumisominaisuuksiltaan ihmisen veroisia vielä aikoihin. Humanoidirobotti ja integroitu ase?

Mitä tulee tarkka-ampuja vs. drone, niin se naamioituminen ja piiloutuminen tulee olemaan entistäkin suuremmassa roolissa, ei vain vastatarkka-ampujan tähystykseltä, vaan drooneilta myös. Vielä on rajoitteita millaisia sensoreita leijuvat dronet jaksavat kantaa, mutta nekin kevenevät ja siellä alkaa olla kohta käytössä koko valon ja lämmön spektri radiotaajuuksista ja niiden suuntimisesta puhumattakaan. Ainakin jonkin aikaa tulee nämä tiedustelevat/maalinosoittavat dronet ja varsinaiset ase-dronet pysymään erillisinä, ainakin kustannusten takia, vaikka paikallisesti tehokkainta tietysti olisi että sama laite sekä näkee, välittää tiedustelutietoa että hyökkää, ei tarvita kahta systeemiä ja operaattoria.

HJu:
Etäohjattavan tarkkuusasejärjestelmä pitää saada jotenkin asemiin ja sieltä pois. Lisäksi etäohjattava tarkkuuskiväärijärjestelmät maksavat moninkertaisesti sen mitä itsemurhadronet.

Tilanteet joissa kiväärinluoti kohteessa on jotenkin parempi kuin itsemurhadrone tai 155mm kenttäykin murkula ovat sotahommissa aika harvassa.

Siviilipuolella kenttätykki jää repertuaarista pois mutta se drone on sielläkin edelleen melko halpa ja monipuolinen laite. Viranomaiskäytössä se itsemurhadronekin jää pois. Tällöin etäohjattava tarkkuuskivääri saattaisi teoriassa olla hyvä.

Poliisitehtävissä poliisin henkilöstö on kuitenkin paikalla jolloin robotiikka ei anna oikein lisäarvoa.

Käsittääkseni etälaukaistavan tarkkuuskiväärin suurin etu tulee siitä että  jos sellaisen tuliasema paljastuu niin siellä ei ole ihmisiä joihin voisi vaikuttaa tai ottaa vangiksi.

Laiskahemmo:

--- Lainaus käyttäjältä: HJu - Tammikuu 31, 2024, 08:47 ---
Tilanteet joissa kiväärinluoti kohteessa on jotenkin parempi kuin itsemurhadrone tai 155mm kenttäykin murkula ovat sotahommissa aika harvassa.

--- Lainaus päättyy ---

Ennuste: Dronet voidaan havaita jo kaukaa kunhan niiden havaitsemiseen tarvittavat laitteet yleistyvät ja kehittyvät, samoin niiden ohjaamiseen käytettävien radioyhteyksien häirintä tulee kehittymään jatkossa. Sähkömoottorit ja potkurit aiheuttavat herätteitä jotka voidaan havaita jo merkittävän etäisyyden päästä, joten niihin voidaan alkaa vaikuttaa. Nyt ollaan aivan alkutaipaleella näiden droneihin liittyvien asioiden suhteen. Tällä hetkellä dronet ovat niskan päällä, mutta niillä on heikkouksia joita on vaikea poistaa ja joiden vuoksi niiden tämänhetkinen dominanssi taistelukentällä tulee pienenemään vastatoimien kehittyessä.

Siksi epäilen että se luotikin säilyy vielä repertuaarissa, siihen vaikuttaminen on vaikeampaa ja sen laukaisemisen havaitseminen ja ammunnan estäminen on edelleen yhtä vaikeaa. Toki dronet vaikuttavat siihen että laukaisijan elinikä laukaisun jälkeen on kyseenalainen jos toimet eivät ole oikeita. Siihenkin taas toki vaikuttaa että onko drone-vastatoimia käytettävissä vai ei.

Mielenkiintoista havaita että maasodan taistelukenttä tulee menemään siihen mitä ilmasodan taistelukenttä on ollut jo melko pitkään.

HJu:
Kai se spektrinhallinta tunkee joka paikkaan. Ja sitten kun high tech loppuu niin käytetään 1970-luvulla valmistettuja tyhmiä sirpalekranaatteja ja ihmisaaltohyökkäyksiä. Ei siis Suomen toimesta mutta mahdollisesti Suomea vastaan.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta