Paras käyntisin kaliiperi?

Aloittaja Long Range, joulukuu 18, 2023, 06:26

« edellinen - seuraava »

Long Range


Tuohon olisi helppo vastata että 100-300 metrin matkoilta se on 6 PPC.

500-1000 m matkoilta noussee useampi kaliiperi listoille.

Jos meillä olisi 100/300/ jopa 1000 m:n sisärata/ratoja niin siellähän nuo kaliiperien OIKEAT käynnit selviäisi järjestykseen.

En ole sen koomin nähnyt keskisytytteisten VAKAVAA sisärata vertailua kun aikoinaan Houston Warehousessa ampuivat sisällä paljon alle 1 mm:n hajontoja.Siellä 22 PPC antoi jopa pareeta kuin 6 PPC.
Tuostahan on aikaa jo rapia 40 vuotta:

www.angelfire.com/ma3/max357/houston.html


*Muutama hajatelma:

-Jos kasakisoissa ei olisikaan viirejä käytössä,niin olisiko 6 PPC enää niin dominoiva enää? Ainakaan 300 m:iin enpä usko.

Kun noista 308:sta ja 7 mm-08:sta yritin ulos mitata kaiken mahdollisen,niin se vaati kovasti töitä vrt 6 PPC.hen jota kutsunut "laiskan miehen kaliiperiksi".

*Yxi tärkeä asia noissa järeämmissä kaliipereissa on hylsyjen sisätilavuuden vaihtelu. Tuohon minut johdatteli aikoinaan se kun otin usein latausvehkeet radalle ja latasin samaa hylsyä ja ammuin samalla hylsyllä 5:n kasoja.
Hylsy pitenee ammuttaessa,mutta senkin kalibroin.
Ja kyllähän PTK myös tuohon minua ohjaili.

*PTK:sta muisto: Hieroin 308.iin patruunat viimeisen päälle ja menimme soramontulle koittamaan.Käärin Steyer Manlicher SSG kiväärin vilttiin ja "hautasin" sen hiekkaan.Ammuin 5 ls kasan jossa hajonta oli n.3 mm.
PTK tokaisi: "Välttää hirvikivääriksi".

*Kun noissa järeämmissä hieroo / tikistää kaiken mahdollisen niin tyynelläkin pääsee kyllä lähemmäs 6 PPC käyntiä 100 m:iin ja tuulella ILMAN VIIREJÄ ammuttaessa kasat ovatkin usein parempia kuin PPC:llä.

Kinastelu paras käyntisestä kaliiperista ei lopu ennen kuin "uusia" Houston Warehouse testejä tehtäisiin sisäradalla.

Timppa


SO

Mun mielestä 338LM on erittäin tarkka kaliiperi. Helppo se ei ole ampua. .30 reikäisistä väittäisin että 300WM on tarkin. Pelkkä sisärata ei riitä tarkasteluun. Olen Saksassa ampunut mm. 600m sisäradalla 10lksn vetoja ja ongelmia tulee iöman väreilystä sekä piipun väreilystä. Jos taas ammutaan prismasta pelkällä lukkopiipulla, tulokset ei vastaa tosielämää. Mielestäni tässä hommassa käytäntö ratkaisee, eli pitää pystyä käsistä ampumaan toistettavasti tuloksia että asia voidaan käytännössä todeta. Asiaan vaikuttaa myös kaliiperin herkkyys latauksille ja kuinka se sietää latauksen vaihtelua.

HMa

Milläs kiväärillä Suomessa on ammuttu ekan kerran 300m vapaakiväärissä täyvet 600 pistettä? Kaliberi oli 308.

En ymmärrä lajista tai kilpa-ammunnista mittään mutta hyvin on käyntiä ollu 308:sissaki.

HJu

308 Winin yksi etu on että piiput kestävät pitkään tarkkoina  ja kaliperi ei ole ampujalle liian vaativa rekyyliltään. Eli samalla aseella voi ampua vuosikausia hyvää osuntaa ennen kuin piipunvaihto tulee ajankohtaiseksi. Verrattuna esim ballistisista ominaisuuksiltaan parempaan 6.5 Creedmoreen piipun kesto tarkkana on 308 Winissä monikertainen (3-4x).

Tuulensiedon ja lentoradan osalta se on vaatimattomampi pitkille matkoille ja tuntemattomille etäisyyksille kuin vaikkapa 6.5 Cr mutta kestää ampumista moninkertaisesti, hylsyt ja luodit ovat edullisia jne.
Terveisin,


HJu

Long Range

Tuo Houston Warehouse on ollut kyllä optimaalinen vertailuun ja uskomattoman pienten kasojen ampumiseen.

https://precisionrifleblog.com/2013/10/18/secrets-of-the-houston-warehouse-lessons-in-extreme-rifle-accuracy/

Palokaasuille ollut tilaa sekoittua SUUREEN tilaan ja väreily ei ole ollut testaajien mukaan ongelma.

Ampuneet jopa < 1 mm:n 5 ls kasoja 100 jaardiin.

Pienten erojen vertailu ei onnistu ulkoradoilla.Tuolla löytäneet käynti eroja etu/taka hiekkapussien kovuudesta,vaikuttaako käyntiin onko ase kiinni etu stopparissa vai ei.Tuollaisten asioiden vaikutukset hukkuvat ulkona ammuttaessa tausta huojuntaan ja sitten tuumitaan etten ole huomannut eroa...

Jos ammutaan tunnelissa ja kovin pienen tilavuuden omaavassa sisätilassa,niin jo ilmaan jäävä ruutikaasu aiheuttaa kangastusta ja ongelmaa.
Tätä huomiota syntynyt Lappeenrannassakin kun saatu Suomen parhaat piekkari kasa-ampujat paikalle 50 m:n sisäradalle.

Kun kytkimme ilmastoinnin pois,niin ilmastoinnin tekemä luodin kuljettelu poistui,mutta tilalle tuli se,että ruutikaasun tekemä kangastelu pahenee.
Liitän kuvan Jyrki Muotion LPR:n sisäradalla ampumasta taulusta,jossa tulos on 250/24 X.Eli 24 ls 25:stä koskettaa n.1 mm:n napakymppiä eli X.ää.

Kun noita kaliipereita vertaillaan,niin kuten edellä mainitaan olisi eroteltava kaliiperin luontainen käynti jos tuuli poistetaan ja sitten elävän elämän käynti kun tuuli on mukana ja viirejä ei ole radalla.

Heh,heh, eipä ole sisärataa teerien ampumiseenkaan tarjolla-:).

Timppa






SO

Saksan sisäradalla mahtuu ampumaan tankillakin joten tilavuus ei ole ongelma. Kaikki rekyyliin ja rekyylinhallintaan liittyvät asiat ei mielestäni liity kaliiperiasiaan. Isommat kaliiperit pitää vain ampua eri tavalla kuin pienet.

Westammo

#6
Jos saan esittää välikysymyksen. Minkä kokoiseen pistemaaliin pystytte osumaan toistettavasti esim. 100 m matkalta ?
1/2 moan kokoiseen bipodilla makuulta ?  1 moan (29mm) kokoiseen maaliin toistettava osuminen,  pitäisi kiväärin käynti varmaan olla 1/2 moan luokkaa ?

Long Range

#7
SO kirjoitti: Saksan sisäradalla mahtuu ampumaan tankillakin joten tilavuus ei ole ongelma. Kaikki rekyyliin ja rekyylinhallintaan liittyvät asiat ei mielestäni liity kaliiperiasiaan. Isommat kaliiperit pitää vain ampua eri tavalla kuin pienet.

Jos noita kaliipereita haluttaisiin laittaa käyntijärjestykseen niin olisi ammuttava sisäradalla ja noista kasa-ammunnan vapaassa luokassa käytössä olevista laveteista.Niillä eliminoidaan myös väreilyn vaikutus pois.
Kuvassa Frank Tirrelin virittämän lavetin alakerta joka löysi tiensä Suomeen Laulumaalle.

Toinen kuva Frankin tuosta lavetista piekkarilla ammutuista 5 x 5 ls kasoista.
Mielenkiintoinen tuo Frankin "mikrometri tuneri"."Out of box viritys".

Tuon eri kaliiperien eri tavalla ampumisen käännän myös laukaisuvastus asiaan.Suurimmalla osalla tämän palstan ampujilla laukaisuvastukset lienee luokkaa 500-1000 grammaa.
Tuollaisella vastuksella ei pysty ampumaan siten että vain liipasin sormi koskettaa asetta kuten kasa-ampuja voi tehdä 20-40 gramman laukaisulla.

www.youtube.com/watch?v=Tr8wcTdkd78

Tiukalla otteella syntyy kyllä ihan pientäkin kasaa,mutta silloin ampujan on oltava "robotti" joka huolehtii että otteen tiukkuus ja rekyylin vastaanotto on täsmälleen sama laukauksesta toiseen.

Suomessakin 6 PPC:n käyntitaso ulkona ammuttaessa hyvissä olosuhteissa on 100 metriin 5 x 5 ls agg jo 0,2 MOA ja 300 metriinkin 0,20-0,25 MOA.Pienimmät 5 ls kasat about 0,13 MOA.
Tuosta voi laskea kuinka pieni tuulen luku ero enää "sallitaan" laukausten välillä 300 metriin vaikka aseen käynti merkittäisiin NOLLAKSI.

Timppa





Long Range


Westammo kirjoitti: Jos saan esittää välikysymyksen. Minkä kokoiseen pistemaaliin pystytte osumaan toistettavasti esim. 100 m matkalta ?
1/2 moan kokoiseen bipodilla makuulta ?  1 moan (29mm) kokoiseen maaliin toistettava osuminen,  pitäisi kiväärin käynti varmaan olla 1/2 moan luokkaa ?

Hyvä kysymys. Kasat on kasoja ja tietyn kokoiseen rinkiin "keskelle" osuminen sitten oma juttunsa.

Omistanut 3 asetta joilla ei latauksen hakemisen jälkeen ole yli 10 mm:n 5 ls kasoja syntynyt 100 metriin hyvissä olosuhteissa ja/tai viirien kanssa oikein tikistäessä jos hiukan keliä.

Mutta tuohan ei tarkoita,että osuisi aina 10 mm:n rinkiin keskelle kun tuulee.

Joskus onnistunut 6 PPC.llä poistamaan/upottamaan  5 paino nastaa 100 m:iin laudasta,mutta jos tuulee ja ainakaan ilman viirejä ei onnistu.

Tasoni on takavuosista kyllä laskenut.Ei jaksa enää tikistää lataamisessa / ampuessakaan ihan viimeistä.Teeret tippuu hiukan vähemmälläkin...

Tuo Jenkkien Tack Driver kisa formaatti saanut siellä suosiota. Siinä ammutaan 300 metriin 5 x 5 ls kasat ja sitten ammutaan pistetauluun 5 x 5 ls jolla mitataan keskelle osumista.

https://forum.accurateshooter.com/attachments/2020-tack-driver-showdown-pdf.1153130/


Sijoitus otetaan yhteen molemmista ja yhteen laskettu pienin sijoitus luku on voittaja.
Tämän vuoden voittaja Wayne Canpbell oli kasa osiossa 1. ja pistepuolella 10. ja voitti siis pienimmällä yhteisi sijoitus luvulla 11.

Tuloksia ja keskustelua:

https://forum.accurateshooter.com/threads/tack-driver-4-live-results.4108426/page-4

Paras kaliiperi keskustelu herää siellä ennen/jälkeen kisan.Tänä vuonna Canpbell ampui 6 PPC:llä.
Molemmat osiot on ammuttava samalla kaliiperilta.Jopa niin että aserikon sattuessa vaihto ase on oltava samaa kaliperia.

Hieno formaatti! Tänä vuonna jo 4. kerta kun tuon järjestivät.

Tuo formaatti voisi olla tarkka-ampujia ja kasa-ampujia "yhdistävä" kilpailu muoto+ Toiset tikistää kasoja ja toiset haluaa osua keskelle-:).

Timppa