Aimo Lahti,Mänttäri ja Valmetin lukko/iskuri rakenne

Aloittaja Long Range, helmikuu 17, 2023, 05:41

« edellinen - seuraava »

Long Range

Ensiksi se,että on Aimo Lahti ollut kova kaiffari ase suunnittelussa.Joku Jenkki firma tarjonnut hänelle 3 mij.markan shekin ja 5 %:n provision suunnittelemistaan aseista jos siirtyy USA:han.
Hyvä,että Suomen valtio puuttui peliin ja Aimo jäi Suomeen.Hänen konstruktiot näytteli jonkunmoista osaa,että täällä puhutaan Suomea edelleen....

Käynyt taas tauon jälkeen räpsyttämässä rakkaalla Valmetilla 50 m:n sisäradalla ja miettinyt mitä Aimo Lahti ja Herra Mänttäri lie ajatelleet kun kehittelivät tuon Valmet Suomen Leijona vapaapienoiskiväärin lukkolaitteen?

Siinähän on2-osainen iskuri ja se tuo sen ettei tuo "iskupiikki" peräänny vaan jää koskettamaan patruunan kansaa.Ei ole epäkeskeinen massa liikahtamassa iskurin mukana kuten 1-osaisessa iskurissa.

Liikkuva iskuri on sylinteri,jossa kosketuspinta vain päistä.Keski osa ei kosketa ollenkaan ja noin saatu kitkapinta pieneksi ja voi ajatella,että noin saatu kitka tasaisemmaksi lyönnistä toiseen.Ja lienee tuo tasapainossakin paremmin kun iskupiikki ei ole nostamassa etupään painoa.

Jousi on tuon sylinterin sisällä (PAS rakenne) ja sitä esim Calfee väittänyt paremmaksi iskujen tasaisuudelle kuin iskuri rakennetta jossa jousi on iskurin ympärillä (SAP).

Kaikkea suunnittelussa ei voi laittaa Aimon ansioksi.Herra Mänttäri ollut myös pelissä mukana:

Kisamenestys
Toivo Mänttäri on suunnitellut osia Suomen Leijonaan sekä ampunut sillä kilpaa. Legendaarisen maineensa Mänttäri saavutti vuoden 1939 MM-kilpailuissa Sveitsissä ampumalla pienoiskiväärillä ME-tuloksen 400 pistettä: 40 laukausta ja kaikki kymppiin. Tätä täydellistä tulosta sivuttiin seuraavan kerran vasta 1952. Neljäkymmentä 50 metrin päässä olevaa luodinreikää olisi voinut peittää nykyisellä 10 eurosentin kolikolla! Toki taulua vaihdettiin laukausten välillä.

Lisäksi hymyillyt,että oliko herroilla vaikeuksia päättää onko klo 6 vai klo 12 lyövä rakenne parempi kun laittoivat iskurin lyömään klo 9:ään-:).

Joka tapauksessa noilla herroilla on ollut muutakin kuin sahajauhoja päässä kun puhutaan aseiden suunnittelussa.

Tiedän 2 tapausta,jossa piippu on siirretty Ansun nykyaikaisesta kehyksestä Valmetin kehykseen ja molemmissa tapauksissa käynti parani.No,piippukierre muuttuu,pesityskin varmaan tarttenut uusia,mutta noin on kuitenkin käynyt.

Timppa


Kumpumäen seppä

Onko tuo iskuri tuolla puolella, missä on tuo sulkuolka. Voisi selittää sen iskurin sijoitus asennon, jos on asennettu iskuri mahdollisimman lähelle sulkuolkaa, jolloin kääntää lukkoa vähemmän iskurin lyödessä. Hieman tuo yksi sulkuolakkeisuus ihmetyttää. Luulisi että kaksi tai kolme olisi parempi. Mutta tuolla ratkaisulla vältetään se että koneistusvirheestä tai kulumasta johtuen ei olat kannakaan yhtä paljon.

veeteetee

Vanhimmassa (?) Leijona-versiossa olakkeita on kaksi. "Pienoiskivääriammunnan maailmanmestari, DI, epäonnistunut tulitikkutehtailija ja Perustuslaillisen Kansanpuolueen Satakunnan piirin puheenjohtaja" (oma esittelynsä :D) Jussi Nordquist aikoinaan (noin 1980) rakensi sellaiseen McGowenin piipulla omaa asetta. Koneenpiirustuksen harjoitustyönä tein Jussille kehyksestä ja lukosta mittapiirrokset, jotka ovat JTT eli Jossain Tässä Talossa. Jussin mukaan juuri tuo symmetrinen sulku oli A ja O. Ai niin, arvosanaksi tuli 10-  ;)

Long Range


Minun "slangissa" tuo vanhempi (vanhin?) 2 sulkuinen versio kulkee nimellä VKT 35. Piekkaritiimin veli Ralf rakensi hiljattain piekkarin tuollaiseen VKT 35 lukkoon ja tuntuu käyvän ja kukkuvan.

Olisin kiinnostunut noista 2 sulkuisen piirustuksista jos ne on mitenkään löydettävissä / käyttöön saatavissa!!

Timppa


Jarmando

Silläkin uhalla, että minut kerettiläiseksi leimataan: Ei ollut Aimo Lahti maineensa veroinen suunnittelija.

Eräs alan vaikuttaja minulle on nämä seikat useampaan kertaan jankannut ja ulkomuistista vapaasti siteeraten:
Keksintö ja ideapuolella hänen aseissaan useimmiten oli se kantava ajatus, jonka vuoksi ase oli ylipäänsä olemassa, mutta mitään aseteknisiä ihmeitä ne eivät olleet. Aimolla kun ei ollut alan koulutusta, hän useasti joutui vetämään lonkalta huomattavasti tarvittavaa reilummat ainevahvuudet "varuiksi" ja tuloksena painava ase (esim. Lahti L35-pistooli). Lisäksi aikalaiskertomuksia lukien mies oli vähän jyrkkä ottamaan vastaan apua / neuvoja, niinpä metallin saloja opiskelleetkaan eivät hänelle avuksi kelvanneet.

Legenda ja kuitenkin maamme menestynein asesuunnittelija, kaikesta huolimatta.

Pahoittelut  ;)

Long Range

#6
Legendallakin ollut sitten ilmeisesti heikkoutensa.Monet kekseliäät henkilöt tarvitsevat runsaasti toteuttavia ihmisiä ympärilleen.
Tiimi ja kehitystyössä ei ole hyvä ominaisuus pikkupojan asenne : "Minä ite".

Ollut rapiat 40 vuotta sekä työn,että harrastusten vuoksi mukana erinäköisissä tuotekehitystiimeissä ja markkinoinut ideaa tiimeille  näin: Pitää tuottaa 100 ideaa,niitä punnitaan porukalla,ammutaan alas noista jopa yli 90 %,jäljelle jää 5-10 jotka ovat edes jatkotutkailun arvoisia ja lopulta noistakin vain muutama pääsee koe-erä tai nollasarja vaiheeseen,tuotteistukseen ja lopulta jopa kaupan hyllylle.
Aika moni ujostelee tuoda ideoitaan esille.Ideahan ei useinkaan ole valmis juttu,mutta siitä voi porukalla pähkäillen versoa vaikka mitä.
Joku on sanonut,että jos päätelmäsi perustuvat aina vähintäin 2:een vedenpitävään tutkimukseen olet auttamattomasti myöhässä.

Kun noiden piekkareiden käyntiäkin yritetty jo kohta 10 vuotta vakavammin pähkäillä,niin miettinyt usein minkä verran 22 LR:n käynti on parantunut esim. 60 vuoden aikana?

Tuon kohta 60 vuotta vanhan kuvan kasan ulkohalkaisijaa ei ole mainittu,mutta ehkä hajonta 1-1,2 X luodin halkaisija..Eli olisiko tuo ulkolaidasta mitattuna 11-12 mm?
Tuollaisia 10 ls kasoja päivästä toiseen 50 metriin ampuva ase & patruuna yhdistelmä on kilpailukykyinen nykypäivänäkin.Voittoihin ei välttämättä riitä mutta ei jää hännillekään.

Timppa

Ps.Täysin OT,mutta tuossa yxi kehittämäni tuote,joka läpäisi "seulan" ja löytyy kauppojen hyllyistä.Testailin raaka-aineen syysunnan muuttelua eri suuntiin liimauksessa ja tuli muoto pysyvä, kiva syy kuvio ja erilaisilla hiontakarheuksilla pinta/ visuaalinen ilme vahan alla silmää miellyttäväksi.
Palaute kentältä ollut hyvä ja sekös lämmittää mieltä.

www.bauhaus.fi/rustiikkipaneeli-sts-13-x-212-x-2010-mm-valkovahattu.html?sku=61154108&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&gclid=Cj0KCQiA6LyfBhC3ARIsAG4gkF-DmJdlLOWQM2vL_OQkiRBGeG7KeUBNHU7Qro6Exxwd47YUvAV4emEaAmaeEALw_wcB#