Kirjoittaja Aihe: BDC 3 ristkikko  (Luettu 786 kertaa)

jokikettu

 • *
 • Viestejä: 9
BDC 3 ristkikko
« : Elokuu 29, 2021, 12:35 »
Hei

Voisko joku ystävällisesti kertoa vähän tuosta meoptan bdc 3 ristikosta miten tuossa nuo viivat menee?

Yritin guuggeloida tietoa enkä löytänyt mitään.

Eli tyhmälle miten tuota ristikkoa pitää lukea onko siinä ne viivat millä väleillä toisistaan?

Ei ole ikinä tämmöistä ristikkoa ollut mutta nyt mietinnässä 308 päälle tuo optika 6 3-18/56 kiikariksi radalle ja linnustukseen pääasiassa.

HVi

 • *
 • Viestejä: 38

espo

 • *
 • Viestejä: 444
Vs: BDC 3 ristkikko
« Vastaus #2 : Syyskuu 19, 2021, 20:30 »
Mielestäni ainoa linnustuksen sopiva ristikko tuohon putkeen on Mrad1 jossa keskipiste 0,8 cm/100m FFP mallissa. jos ammut 300m niin tuo on jo 2,4 cm piste, jolla pystyy vielä tekemään korjauksia tähtäyspisteeseen linnun siluetin sisällä olosuhteiden mukaan. Se älytön hervosenkenkäympyrä pilaa koko ristikon, mutta jos sen kanssa voi elää, niin tuo linnustukseen eikä mikään muu.  ps. 1-6:sessa tuo BDC 3 pelaa ihan hyvin hirvelle, saa jonkun koropisteen ristikolta jos päättää ampua pidemmälle.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 19, 2021, 20:32 kirjoittanut espo »

veeteetee

 • *
 • Viestejä: 258
Vs: BDC 3 ristkikko
« Vastaus #3 : Syyskuu 19, 2021, 23:09 »
Saatan olla vähemmistössä, mutta ainoa vaihtoehto, jota edes harkitsisin on 1. polttotason milliradiaanipohjainen ristikko (mieleinen versio lukuisista MilDoteista), jossa ei todellakaan ole mitään BDC-kirkkoveneitä tai -joulukuusia ;D

Miksi?:
*ristikko vs. maali pysyy samana suurennoksesta viis => matkan mittaaminen onnistuu, kunhan harjoittelee
*jakoväli on tunnettu ja tasainen vs. BDC, jossa jako noudattaa jotakin yhtä määrättyä BC&v0-kombinaatiota
*aseelle kulloisellekin patruunalle voi laskea (ja sittemmin ampumalla todentaa), mitä mrad-arvoa (=täppää) kullakin ampumaetäisyydellä tulisi käyttää
*tähtäimessä on ns. kasvupotentiaalia eli ampujan ymmärryksen kasvaessa tähtäinristikosta on saatavissa irti enemmän kuin apukoulutason (ai niin, sellaisiahan ei enää ole) BDC-ristikoista

TA-porukalle ylläoleva voi kuulostaan naurettavalta yksinkertaistukselta ja niin se on tarkoitettukin, sillä liian usein metsästäjille myydään hienolta näyttävä monimutkainen ristikko, jonka käyttöä ei osata, ainakaan metsästystilanteessa.

Ja jos sitten ostaa BDC-kiikaritähtäimen, niin lopullinen mikä on mikin ratkeaa vain ampumalla.

Yleisemmällä tasolla tuo Meoptan luettelo näyttää, mihin päädytään, kun järjen käyttö koetetaan korvata tekniikalla :o

Long Range

 • *
 • Viestejä: 311
Vs: BDC 3 ristkikko
« Vastaus #4 : Syyskuu 20, 2021, 06:54 »

Kun viittasit metsästykseen ja 308:iin.Yritän kirjoittamisessani erotella "elävän käytännön elämän" ja nykyisin pintaan pyrkivän "tietokone elämän".Kuitenkin jos uusista keksinnöistä on hyötyä,niin käyttöön vaan heti.....

Itselläni on nyt rapia 45 vuotta latvalinnustusta takana erilaisilla kaliipereilla/ kiikareilla.

Yhdistän tuon NOPEAN koron ottamisen (ristikon valinnan) erilaisten kaliiperien lentorataan (vaikka nyt framilla 308).

Aseiden JÄRJELLINEN käynti (varma hyvä osuma, huippukäyntisissäkin) esim. teereen alkaa loppua n.350 m:n kohdalla.Kun huomioi metsässä käytettävän tuennan,aseen käynnin,pienenkin tuulen vireen jne.

"Kaaripyssyt" esim. 308 vaatii tarkemman koron saannin/arvioinnin kun luodin alenema kasvaa jyrkästi jo 300 m.n kohdalla,jos kohdistus vaikka 150:een metriin.

*Jos käytän esim. 6 JMS ja lataan tappiin yli 1200 m/s niin alenema tuolla "käynnin takarajalla" on niin paljon pienempi että kottaamiseen ei tartte edes kiikarissa mitään vaakaviivoja,ballistiikkaohjelmia tai kororummun vääntelyä.
Ihan teeren koosta arvioitava/tehtävä kottaus yli riittää tarkkuudeksi.

*Kuten tuossa aiemmin viitattiin (KISS).Keep It Simply Stupid.Kun teeri istuu jo kaula pitkällä ja sanoo kukkrr...niin on lyhyt aika enää lähettää luoti matkaan tai latva on tyhjä.

*Eilen ammuin 2 teertä "kaaripyssy" 7mm-08.lla Meoptan BDC 2 ristikon läpi n.150/250 m ja en käyttänyt kaaripysylläkään vaakaviivoja/koro rumpua vaan kottasin yli.

-->Yksinkertainen versio tähtäimeen ja oman ase/patruuna yhdistelmän ballistiikan harjoittelua radalla eri matkoilla ja hyvä tulee.(Kun vaan ei ole kiikarissa tolppa alhaalla,jonka taakse teeri peittyy yli kotatessa-:).

Timppa


Ippe69

 • *
 • Viestejä: 294
Vs: BDC 3 ristkikko
« Vastaus #5 : Syyskuu 20, 2021, 12:31 »
Vahvasti Veeteeteen linjoilla!
BDC ristikot toimii hirvelle jos patruuna on suunnilleen sopiva että saa koroviivat 100 metrin välein.
Linnuille 100m välein olevat koroviivat ovat turhan harvasss eikä ne koskaan satu juuri kohdalleen. Ja kun viivat ei täsmää millekään tasaluvuille, niin yhtä helppoa opetella eri matkojen korot milliradiaaneissa.