Kirjoittaja Aihe: Kehitelmä aiheesta TA-tst-liivi  (Luettu 41724 kertaa)

JRu

  • *
  • Viestejä: 1.075
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #15 : Joulukuu 18, 2006, 18:56 »
Omaan makuun vähän turhan iso ja ero päiväreppuun taitaa jäädä aika pieneksi? Kivääriä sentään tässä mallissa kuljetetaan oikein päin eli Eberlestockin "bag the bag the drag bag drag" ei paljon naurata kun piippu on mutkalla. Tosin, rankkaisin Kifarun ratkaisumallin ( http://www.kifaru.net/MGgunber.htm ) todennäköisesti vielä paremmaksi.



Joka tapauksessa -- vähän kevyempi versio tuosta ja vapautettavissa persauksen takaa käsien ulottuville niin aletaan olla tontilla. Oma ratkaisu mm. VaaSl TA3 kurssilla & tarkka- ampujan kokeessa oli alunperin retkeilykäyttöön tarkoitettu arviolta 2-3 L pitkulainen irtopussi joka oli ihan kahdella pikalukolla kiinni vyössä ja siitä suhteellisen pienin liikkein irroitettavissa / kiinnitettävissä. Ratkaisu pelasi erityisen hyvin lähestymisosiossa, pidin sitä etukäteen kokeen hankalimpana osuutena mutta suoritettiinkin se tst- parin kanssa täysin pistein porukan nopeimpana parina.



Suoran tähystyksen alla liikkeen vähyyttä arvostaa ja siksi pitäisikin keksiä joku viritys millä saisi ne ehdottomasti tärkeimmät kamppeet, erityisesti katselukiikarit tuohon vasemman hartian tienoille jonkunlaiseen irtotaskuun tai henkselimalliseen kantolaitteeseen. Kaikki muu paitsi ase ja optiset apuvälineet on luksusta johon turvaudutaan vain mikäli tilanne sen sallii. Tietysti on huomioitava että sellaisessa tilanteessa, missä ei ole mahdollisuutta edes käydä taskuilla huomaamatta, tuliaseman perusedellytykset eivät täyty joten TA on todennäköisesti järjestänyt itsensä liriin ihan oma-alotteisesti...
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JRu »

LSa

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 2.158
  • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #16 : Joulukuu 18, 2006, 19:36 »
Ok.



Moni on varmasti samaa mieltä, että tarkka-ampujan pitää pystyä liikkumaan matalana. Myös ryömien.



Ja ampuminen on aika tukeva hoitaa makuuasennosta.





Vaan kuinka tärkeää on, että ryömiessä tai makuulla ollessa mitään ei jää vartalon ja maan väliin? Ryömiminen on kuitenkin vain marginaalinen tarkka-ampujan etenemistapa ja suomalaisessa maastossa niitä makuutuliasemiakaan ei aina saa. Monet makuuasentoa tukevat varusteiden kantotavat eivät taas suosi kyyryssä etenemistä eivätkä istuma-asentoa.





Itsellä on ollut jo pidemmän aikaa pohdinnassa tarkka-ampujan varustus. Mitä kaikkea se tarkka-ampuja oikeasti tarvitsee ja missä vaiheessa? Mihin riittää kuljetusoptio ja mikä varuste taas on aina lähes välttämätön.





Oma ajatukseni on, että nykyisten toimintamallien mukaisia varustekokonaisuuksia pitää saada painoltaan reilusti alemmas. Moni ”tärkeä” juttu siis pitää jättää rinkkaan/pois/leiriin. Liian raskaalla varustuksella tehokas maastonkäyttö on tuskaa ja tämä heikentää selviytymismahdollisuuksia. Vaan pitää ne tarvittavat vermeet mukaan saada.





[size=150]Mitä varusteita tarkka-ampuja tarvitsee?[/size]
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut LSa »

JRu

  • *
  • Viestejä: 1.075
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #17 : Joulukuu 18, 2006, 20:10 »
Lainaus
Vaan kuinka tärkeää on, että ryömiessä tai makuulla ollessa mitään ei jää vartalon ja maan väliin?


Viime Häyhän maastonkäyttörastilla mulla oli nasselaukku perinteisesti olalla ja siitä sopii arvata mihin asentoon se siitä ryömiessä pyörähtää. Omien karvaiden kokemusten perusteella sanoisin siis, että aika tärkeää. ;)


Lainaus
Ryömiminen on kuitenkin vain marginaalinen tarkka-ampujan etenemistapa ja suomalaisessa maastossa niitä makuutuliasemiakaan ei aina saa.


Ehkä kuitenkin etenemistapa jota käyttäessä sallitaan kaikkein vähiten virheitä ja siksi mm. ryömittäessä käytettävän kantolaitteen merkitys juuri korostuukin? Ja itse olen sitä mieltä että rähmälleenhän pääsee aina ja jos maali ei näy niin sitten pitää siirtyä, TA:n toimintamalleista makuuammunta on se kliseisin mutta syystäkin. Makuulle pitää pyrkiä aina kun mahdollista, tämä siis jos tuliasemassa ei satu olemaan benchrestiä saatavilla... Kuten aiemmissakin keskusteluissa on todettu, TA:n tulee hallita kaikki ampuma-asennot mutta kyllä TA:n toiminnan suunnittelun täytyy lähteä siitä lähtökohdasta että tuliasemassa otetaan tukevin mahdollinen ampuma-asento jotta tehtävä tulee varmuudella suoritettua, se nyt vaan sattuu 90%:sti olemaan se makuuasento.


Lainaus
Mitä varusteita tarkka-ampuja tarvitsee?


Häyhän pakollisten kamppeiden lista on hyvin mietitty lähtökohta ja saman sääntökirjan vapaavalintaisten kamppeiden lista täydentää sitä vielä mukavasti. Ainakaan en ole ko. varusteissa mitään ylimääräistä kokenut kaipaavani joten ne varusteet joita siitä mahdollisesti puuttuu taitaa olla viikonloppua pitkäaikaisempaan ja elokuun helteitä huonompaan keliin liittyviä varusteita. No, LEM & GPS on tietysti nykypäivää vaikka perinne-TA:t olisivat mitä mieltä hyvänsä, mutta niiden tilantarve on kyllä niin vähäinen ettei se vaikuta kantolaiteasiaan nähdäkseni millään tavalla.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JRu »

LSa

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 2.158
  • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #18 : Joulukuu 18, 2006, 22:22 »
Lainaus käyttäjältä: "JRu"
...Viime Häyhän maastonkäyttörastilla mulla oli nasselaukku perinteisesti olalla ja siitä sopii arvata mihin asentoon se siitä ryömiessä pyörähtää. Omien karvaiden kokemusten perusteella sanoisin siis, että aika tärkeää.




:wink:



Miten paljon sama tavaramäärä olisi haitannut menoa, jos sen tarpeellisimmat ja nopeasti esille tarvittavat kamat olisi sijoitettu harkiten eri puolille esim. liivien tai muutaman taskun avulla? Tarpeettomammat sitten voikin pakata muualle.




Lainaus
...ryömittäessä käytettävän kantolaitteen merkitys juuri korostuukin?


Samaa mieltä. mm. liikkuvuus, takertelemattomuus ja taskujen kiinni pysyminen eteen ja taaksepäin liikkuessa ovat kehittelemisen arvoisia juttuja.





Eikö ryömintä ole se liikkumistapa jota tarkka-ampujan pitäisi välttää? Se on hidasta ja maan pinnasta on huono havainnoida.



Tuliasemaan taas kannattaa usein ryömiä, mutta se ryömintämatka sinne pitäisi olla aika lyhyt jo irtautumistakin ajatellen.



Ryömiminen on tärkeää, mutta korostetaanko nykyisissä ajatusmalleissa sen tärkeyttä liikaa?






Lainaus
...tuliasemassa otetaan tukevin mahdollinen ampuma-asento jotta tehtävä tulee varmuudella suoritettua, se nyt vaan sattuu 90%:sti olemaan se makuuasento.




Varustuksen tulee kuitenkin tukea myös sen 10 % suorittamista. Eli kompromisseja joudutaan tekemään.












Lainaus
No,  on tietysti nykypäivää vaikka perinne-TA:t olisivat mitä mieltä hyvänsä, mutta niiden (LEM & GPS) tilantarve on kyllä niin vähäinen ettei se vaikuta kantolaiteasiaan nähdäkseni millään tavalla.


Olisiko päinvastoin? Laser-etäisyysmittari ja etenkin GPS ovat tarvikkeita joita nykysodankäynnissä käytetään niin paljon, että muut varusteet aletaan jo sijoitella niiden mukaan. :D






Lainaus
Häyhän pakollisten kamppeiden lista on hyvin mietitty lähtökohta ja saman sääntökirjan vapaavalintaisten kamppeiden lista täydentää sitä vielä mukavasti.




Vastaako Häyhä-kisan varustelista tositilanteen tarpeita?





Pakolliset varusteet, sotilassarja (määrä per pari)



    * TA-Kivääri, kaliiperi vähintään 6.5 mm maksimi 8.6 mm (2)

    * Puhdistusvälineet (kyettävä poistamaan hylsy) (1)

    * TST-vyö tai reppu tai asepussi tai muu varusteiden kuljetustapa (2)

    * Patruunat, 50 kpl/osallistuja (ei kuljeteta mukana rastien ulkopuolella) (100)

    * Tarkka-ampujan naamioasu (2)

    * Juomareppu 2-3 l tai vähintään 2x0,95 l juoma-astiat (2)

    * Vesi vähintään 0,95 l (voidaan mitata) (2)

    * Kuulosuojaimet (2)

    * Kompassi tai käsisuuntakehä (1)

    * Muistiinpanovälineet (2)

    * Tuliasemakortti (2)

    * Tulentekovälineet (2)

    * Taskulamppu (2)

    * Puukko/veitsi (2)

    * EA-pakkaus (2)

    * Kartta (järjestäjä jakaa)









Suositeltavat varusteet, sotilassarja



    * Pistooli ja varalipas (sivuase pakollinen jos TA-kivääri on asepussissa)

    * Katselukiikari

    * Laskin

    * Lentoratataulukko tai muu vastaava

    * Hiekkapussi

    * TA-tasomittari-paikantamislevy

    * Tuulimittari

    * Sadeviitta tai muu vastaava

    * Ruokaa







Varusteista:

Pakollinen kilpailuvarustus on lähdöstä maaliin kilpailijan mukana.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut LSa »

JRu

  • *
  • Viestejä: 1.075
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #19 : Joulukuu 18, 2006, 23:03 »
Lainaus
Miten paljon sama tavaramäärä olisi haitannut menoa, jos sen tarpeellisimmat ja nopeasti esille tarvittavat kamat olisi sijoitettu harkiten eri puolille esim. liivien tai muutaman taskun avulla? Tarpeettomammat sitten voikin pakata muualle.


Sitäpä onkin vaikea sanoa ennenkuin joku kokeilee. ;) Itse en aio ottaa riskiä ja sijoittaa liiveihin, osittain siitä syystä että tämänhetkinen röllitykseni on suoraan maastopukuun leivottu eikä tue päälle tulevia liiviratkaisuja (alla olevat puolestaan on ~hyödyttömiä jos taskuille ei pääse) ja osittain siksi että metsästys/ TA- toiminnassa sellaisissa tilanteissa missä huoltoon pääsee useamman kerran vuorokaudessa, kantolaitteeksi riitää minulle buttpack/vast. , Camelbak ja maasto- tai eräpuvun taskut.



Olisikin joskus mielenkiintoista osallistua taktiseen yhden rastin TA- skabaan missä aikaa olisi vuorokausi ja 1kpl janttereita kääntyisi esiin tulialueella määräajaksi jossain vaiheessa kyseistä vuorokautta.Tulisi testattua osaamista muussakin kuin pikatuliasematoiminnassa. On vaan järjestäjän painajainen joten ei ihme ettei moisiin ole ollut mahdollisuutta.


Lainaus
Ryömiminen on tärkeää, mutta korostetaanko nykyisissä ajatusmalleissa sen tärkeyttä liikaa?


Ei minusta. Perustelu: Silloin kun ryömitään, hengenmenokin on kaikkein todennäköisintä koska muuten ei olisi tarve ryömiä.


Lainaus
Varustuksen tulee kuitenkin tukea myös sen 10 % suorittamista. Eli kompromisseja joudutaan tekemään.


Jos kampetta kiinnittää kengänpohjiin niin se haittaa pystympiä asentoja mutta muuten en näe ongelmaa vaikka vermeet olisikin optimoitu lähinnä makuuasentoa silmälläpitäen. ;) Tosissaan, pystymmissä asennoissa liikkuvuuskin on parempi joten mihin pääsee käsiksi makuulta pitäisi mielestäni päästä käsiksi myös istuen / pystystä. En tosin pistä päätäni tästä pantiksi koska en ole kaikkia mahdollisia vermeidensijoitustapoja näin kattavasti testannut. Tuntuma on kyllä aika vahva.



Lemmistä ja gepsistä sen verran että kun kumpikaan ei vastaa Mobira Senatoria ulkomitoiltaan niin ongelma on about luokkaa tupakkiaskin sijoitus vasempaan tai oikeaan housuntaskuun. Ei mielestäni vieläkään vaikuta kantolaitevalintaan. No joo, todelliset milspekkimallit kuten Leica Vector vie tilaa mutta mielessä oli lähinnä todellisuus eli se että TA:lla on jakokaluston puutteesta johtuen käytössä omilla rahoilla ostettu siviilivermes. Tällä hetkellä siis Newcon, Leica, Optilogic tms. joilla viimeistään muutaman vuoden sisään mittaa jo aikuisten oikeasti luotettavasti sinne kilometriin ja ylikin. Ja kun muistaa mikä on se jakokampe TA- kiväärien suhteen niin enempää ei tarvitakaan, ellei eletä siinä käsityksessä että oma TA- pyssy lähtee mukaan rintamalle ja tväl- jakopaikalle tilataan oma-alotteista tamppia varten tuliannokset .338LM patruunaa. Voi toki olla, en osaa sanoa.


Lainaus
Vastaako Häyhä-kisan varustelista tositilanteen tarpeita?


Määrittele tositilanne ja sen tarpeet. ;)
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JRu »

HJu

  • *
  • Viestejä: 7.959
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #20 : Joulukuu 18, 2006, 23:10 »
Lainaus
Eikö ryömintä ole se liikkumistapa jota tarkka-ampujan pitäisi välttää? Se on hidasta ja maan pinnasta on huono havainnoida.


Voipi olla mutta tosipaikassa rinta rottingilla ei edes rk-miehet hirveästi etene vaan isänmaan kamara tulee tutuksi. Tuliasemassa ta on kuitenkin makuulla usein ainakin metsässsä. Ei voida lähteä siitä että tuliasematyöskentelyn ajaksi otetaan tst-liivi tms. kantolaite kokonaan irti. Voi sitä vähän availla mutta releet pitää olla niin että paikalta voidaan irtautua lähes äänettä 30 sekunnissa jos niikseen tulee.


Lainaus
Tuliasemaan taas kannattaa usein ryömiä, mutta se ryömintämatka sinne pitäisi olla aika lyhyt jo irtautumistakin ajatellen.


Totta ja näin toimitaan jos voidaan valita. Ryteikössä usein on se ongelma että sellaiseen paikkaan josta jotain näkee mitään pitää mennä aika matalana ettei liike näy muualle josta siihen tähystyspaikkaan tietenkin myös näkee. Ei ryömiminen tietenkään voi olla pääetenemismuoto koska se on niin hidas ja rasittava muoto. Kamppeiden pitää se kuitenkin mahdollistaa. Ääriesimerkkinä voisi todeta että nopeita iskuja tekevillä sotilailla joku 12 lippaan chest rig voi olla hyvinkin hyödyllinen, ta:lla se vain estää järkevän ta-toiminan tuomatta juuri mitään etuja.


Lainaus
Ryömiminen on tärkeää, mutta korostetaanko nykyisissä ajatusmalleissa sen tärkeyttä liikaa?


Miten sen nyt ottaa. PST-ohjuspartio ei montaa metriä releidensä kanssa voi ryömiä. TA-pari/partio sen sijaan voi ylittää tähystetyn uran ryömimällä esim. ojanpohjaa tms. Mielestäni TA:n ei kannata hankkia tai käyttää sellaista varustetta joka estää tai haittaa toimintaa.


Lainaus
Varustuksen tulee kuitenkin tukea myös sen 10 % suorittamista. Eli kompromisseja joudutaan tekemään.


Totta. Kompromissiksi en kutsuisi kuitenkaan varustusta joka 90% ajasta häiritsee toimintaa ja ehkä 5-10% ajasta tukee sitä.


Lainaus
Olisiko päinvastoin? Laser-etäisyysmittari ja etenkin GPS ovat tarvikkeita joita nykysodankäynnissä käytetään niin paljon, että muut varusteet aletaan jo sijoitella niiden mukaan. :D


Suomen tapauksessa GPS:ään tai Glonasiin ei kriisiaikana voida luottaa. Galileohon ehkä joskus voi. Laserien koko pienenee koko ajan ja toivon mukaan päästään taskukiikari kokoluokkaan Suomessakin lähivuosina. Ei ne pienen matka-TV:n kokoiset Simradit oikeasti sovellu TA-käyttöön kuin välttävästi.



Vastaako Häyhä-kisan varustelista tositilanteen tarpeita?



Ei vastaa, puuttuu minimi 1 rk + 120 patruunaa/partio, sekä savut (min 2 kpl), käsikranaatit (min 2 kpl), sivuaseet kummallekin + 2 varalipasta ja ylipäätään suurin osa kaikesta siitä paukahtavasta millä sodassa toimitaan.



Ruokaa ja vettä pitäisi olla mukana vielä enemmän mutta se riippuu aivan tehtävän kestosta. Ylipäätään tehtävän mukaisesti varusteita pitäisi voida vähän säätää (ottaa mukaan tai jättää kätköön) ja nykyään TA:t kulkevat pidemmät siirtymiset ajoneuvoilla kuten muutkin.



Talvikisassa pitäisi olla varmaan majoitusvarusteet kahdelle (makuupussit 2 kpl, telttapatjoja 3 kpl, laavuvaate), sukset, sauvat, varasauvat, ahkio yms. pientä mukana ja partion minimivahvuus 3 henkeä. Käytännössä ajoneuvolla siirtymiseen talvella partio tarvitsee vähintään UAZin kuskin kera eikä siihenkään ahkio edes mahdu.



Kaksi päiväreppua plus jonkinmoinen henkseli&varustevyö+takalaukku systeemi toimii välttävästi tai kohtuullisesti ta-hommissa. Optimaalinen se ei ole mutta parempaakaan ei ole oikein keksitty. Jos ta toimii isomman joukon mukana niin se voi jättää naamioasun pois ja jotkut muut voivat huolehtia omasuojasta eli rk:n voi ehkä jättää pois.



Itse näkisin että helpointa painon minimoinnissa ja muussa olisi miettiä tarvitseeko TA samanlaista järeää kenttälapiota/puukkoa/telttapatjaa/Trangiaa/kirvestä(sahaa/pistoolia/tms. kuin rynnäkköjääkäri ja pitääkö niitä olla 1 vai kaksi mukana. Käytännössä kaikki varusteet pitäisi käydä läpi vanhan kaukopartiologiikan mukaisesti: Jos kerron varusteen painon kahdellakymmenellä niin kannattaisiko se edelleen sen painoisena ottaa mukaan. Tällä logiikalla kaiken maailman turha sälä jää pois aika pian ja jäljelle jää välttämätön, jos sitäkään.



Varusteiden painoa voi minimoida mm. valitsemalla rk:ksi peltirunkoisen DDR-mallin, lippaiksi muovilippaat jne. Ladattu AKM muovilippaalla esimerkiksi painaa jotakuinkin saman kuin tyhjä Rk62.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

LSa

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 2.158
  • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #21 : Joulukuu 19, 2006, 00:12 »
Lisää ajatuksia. Pistäkää kilpailijat kokemustanne peliin.









Ei tuo ryömimisen kritisointi pelkkää provoa ollut. :D



Intissä tiedusteltiin usein vihollisen leirien rakenteita ja asemia jne. tilanne päällä.



Harvoin tuli vastaan tilanteita joissa ryömimisen hyödyt olisivat olleet olleet suuremmat kuin haitat. Makuuasentoa kyllä käytettiin usein ja yllättäenkin, mutta varusteiden hyvä ergonomia nopeaan (ja hyvin hitaaseen) kyyryssä liikkumiseen oli tärkeämpää. Lisäksi varustus tuli olla sellainen, että paikoilleen pysähtyessä veren tuli kiertää hyvin, koska liikkumattomuus saattoi kestää tuntikausia.





Tarkka-ampujalla liike ei tarvitse olla ihan samanlaista, kuin tiedustelijalla, mutta monia yhtäläisyyksiä löytyy. Onneton omasuoja. Pitkät paikoillaanoloajat. Nopeat irtautumiset. Suuret riskit. Pyrkimys toimia huomiota herättämättä (jäljet, äänet, hajut, valot...).



Kannattaa muuten tilata Talousvarikolta Tiedusteluopas. Hyvää luettavaa.







Sodankäynti on vaan nykyään sen verran liikkuvampaa, että kohta pitää tarkka-ampujallekin ryhtyä kouluttamaan ryömimisen sijaan esim. moottoripyörän tms. käyttöä.



No. Pitäähän se ryömiminenkin hallita. 8)







Edelleenkin. Mitä varusteita tarkka-ampuja tarvitsee? Mikä on käsityksenne esim. "tuliasemakansiosta"?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut LSa »

SO

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 3.140
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #22 : Joulukuu 19, 2006, 10:29 »
TA-varusteet on aina mielenkiintoinen keskustelunaihe ja kovin suhteellinen käsite. Tavarat riippuu paljon siitä mihin mennään. Mennäänkö päiväksi syndaleniin, viikonlopuksi kisoihin, mihin kisoihin jne? Hyvät perusvarusteet jotka kerran neuvottiin on varalipas, irtopatruunat 20-40 kpl, aseenpuhdistuvälineet (varaosat ja työkalut), ensiside, vesipullo, puukko, pistooli, tuliasemakansio, kiikarit. Jos on kevyellä varustuksella liikkeellä niin olen itse luopunut camelbagista ja sijoittanut liivien selkätaskuun sadeviitan. Juoman saa tarvittaessa pullosta eikä sitä tarvitse kokoaikaa litkiä, tunnin pari pärjää ilmankin. Se mihin tavarat sijoitetaan riippuu taas siitä mihin mennään ja mitä tekemään. Vuorokauden pärjää liiveillä ja vyöllä. Pitemmäksi aikaa kun tarvitaan majoitustarvikkeita, keitintä, ruokaa tms. niin tarvitsee repun. Osan varusteista voi jakaa parin kanssa, toiselle kiikarit, toiselle tuulimittari. Toiselle spottausputki ja jalusta, toiselle lapio jne.



Vähän pehmeätä paperia on tullut aina johonkin taskuun laitettua kun aina ei ole lehti puussa…Muita epäoleellisia mutta tärkeitä tarvikkeita: kompassi, tulitikut, taskulamppu. Ja tietysti tähystysoptiikka jalustoineen, miten kulkee mukana, missä ja miten pitää saada käyttöön.



Paras kuljetustapa on varmaan jokaiselle oma henkilökohtainen valinta. Yksi vaihtoehto voi olla liivit joissa on taskut etupuolella vyötärölinjan yläpuolella. Kun on makuulla ampuma-asennossa niin taskuista saa kaiken tarvittavan eikä taskut sanottavasti haittaa ryömintää kunhan ne on järkevästi pakattu. Selkäpuolella kaikki tavara korottaa profiilia ja on vaikeasti saatavilla. Lisäksi repun kantamisesta tulee hankalaa. Naamiointihan tekee tähän vielä oman mukavan lisän. Joku kaupan hurja härkärölli kätkee kaiken, myös varusteet.



Vähilläkin varusteilla tulee toimeen. Tämänhetkiset pohjat on 90-luvun lopulta sissitaitokisasta joka alkoi huhtikuun loppupuolella la-aamuna ja loppui su-päivällä. Oltiin liikkeellä jossain bundeswerin tetsareissa joissa oli kaksi pakin kokoista taskua selkäpuolella. Lisäksi oli jenkkien juomapullo vyössä alice-klipseillä joista toinen klipsi putosi 2 tunnin kuluttua lähdöstä ja toinen vähän myöhemmin. Yöpymisvarusteina oli pala naamioverkkoa ja pitkähihainen paita. Ruokana oli patukoita, energiajuomaa ja etukäteen keitettyä pastaa ja tonnikalaa.  :wink:

 

Toi JRun kuvaama rasti on täysin mahdollinen järjestää ja niin oli tarkoituskin mutta syndalenin vuoroja ei ole ollut tarjolla jotta ne kisat olisi saatu aikaiseksi. Helppo rasti järjestäjälle ja varmaan tarjoaisi erilaisia näkökulmia asioihin.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut SO »

LSa

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 2.158
  • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #23 : Joulukuu 19, 2006, 23:08 »
Lainaus käyttäjältä: "SO"
Tavarat riippuu paljon siitä mihin mennään. Mennäänkö päiväksi syndaleniin, viikonlopuksi kisoihin...




Sotakokemuksia lukiessa nousee aina silloin tällöin esiin ajatus siitä, että kannattaa treenata samat vermeet niskassa mitkä päällä meinaa taistella. Samaahan ne Häyhän varustelistat ajavat takaa.





Vanha koulukunta ajatteli, että vaatteiden taskuissa olevalla tavaralla selviydytään, liivien sisällöllä taistellaan ja repun/rinkan sisällöllä elellään.



Poikkeaako nykyisen tarkka-ampujan ajattelutapa edellisestä? :?:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut LSa »

LSa

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 2.158
  • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #24 : Joulukuu 19, 2006, 23:24 »
Lainaus käyttäjältä: "JRu"
...niin ongelma on about luokkaa tupakkiaskin sijoitus vasempaan tai oikeaan housuntaskuun. Ei mielestäni vieläkään vaikuta kantolaitevalintaan.




Tähän oli kuitenkin pakko kommentoida.



Ensinnäkin siellä housuntaskuissa on jo jotain tarpeellista. Minne ne siirretään? Ok. Mihin siirretään tavarat siirrettävien tavaroiden tieltä? jne.



Tärkeiden varusteiden sijoittelu on oikeasti iso tekijä suorituskykyä pohdittaessa.





Esim. m05 varustusta suunnitteleva ryhmä ei ollut edes selvittänyt mitä sotilas kuljettaa mukanaan! :cry:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut LSa »

john

  • *
  • Viestejä: 1.417
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #25 : Joulukuu 20, 2006, 06:50 »
Lainaus käyttäjältä: "LSa"
Lainaus käyttäjältä: "JRu"
...niin ongelma on about luokkaa tupakkiaskin sijoitus vasempaan tai oikeaan housuntaskuun. Ei mielestäni vieläkään vaikuta kantolaitevalintaan.




Tähän oli kuitenkin pakko kommentoida.



Ensinnäkin siellä housuntaskuissa on jo jotain tarpeellista. Minne ne siirretään? Ok. Mihin siirretään tavarat siirrettävien tavaroiden tieltä? jne.



Tärkeiden varusteiden sijoittelu on oikeasti iso tekijä suorituskykyä pohdittaessa.





Esim. m05 varustusta suunnitteleva ryhmä ei ollut edes selvittänyt mitä sotilas kuljettaa mukanaan! :cry:


Mitä olen ymmärtänyt niin hyvin lyhyillä keikoilla käy pelkkä asepussi, liivi ja asukokonaisuus. Jokainen pieninkin tasku ja paikka on harkittu mitä sillä kannetaan (ollaanko jo liiankin pikkutarkkoja?). Käsittääkseni M05 asu ei pidä vettä. Mitä jos tulee jäätävä sade ja sitten pitä jädä märkänä asemiin?



Kun mennään pidemmälle paras tapa kantaa vermeet on unohtaa edellinen ja ottaa suhteellisen iso ja yksinkertainen 90+ rinkka.



Onko tässä eräs iso jako tehtävien ja sitä kautta kantamisen määrittelyn suhteen?



ps. kuka aloitaisi jonkin vuokaavion, excelin karkean kuvan kera, jotta päästään tekstiä visuaalisemmin yhdessä miettimään sisältöä Suomalaisen  sotilaan näkökulmasta? Lajejakin on monta.



Muistan kuinka Cryen asusteet herättivät mielenkiintoa uusilla ratkaisuilla mutta samalla tyrmättiin Suomeen sopimattomaksi. Varmaan näin, mutta varmasti suunnitelu perustuu tiimin yhteiseen ja kunnolliseen käsitykseen mitä piti tehdä ja mikä on tavoite. Tässä tapauksessa todennäköisesti taistelutoiminta ajouneuvoin avustettuna ja suhteellisen lämpimissä olosuhteissa.



Miten sniper liikkuu asemaan eri vuodenaikoina? Kaikki rojut niskassa voi tulla hiki ja sen jälkeen kylmä. Kukaan ei ole miettinyt esim. sitä mitä alkuperäiskansoilla olisi annettavaa mm. kylmässä selviytymiseen ja pukeutumiseeen (porontalja ja se karva on onttoa - lämpötähystys??).



Miten tekninen vastustaja pyrkii sitten eliminoimaan Suomalaiset sniperit? IR ja erityisesti lämpötähystys kiikarein, satelliitein jne. Nämä on nyt unohtuneet suunnittelun tavoitteista. En ole kokeillut, mutta veikkaampa, että metalliset liittimet liiveissä ja repussa hohtavat kuin joulukuuset metsässä tähystimillä.

Panssariajoneuvojen stealth ominaisuuksiin on kiinnitetty paljon huomiota. Pitäisikö sniperila olla hlökohtainen lämpösuojattu pieni ajoneuvo?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Anonymous »

john

  • *
  • Viestejä: 1.417
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #26 : Joulukuu 20, 2006, 07:42 »
Lainaus käyttäjältä: "JRu"
Omaan makuun vähän turhan iso ja ero päiväreppuun taitaa jäädä aika pieneksi? Kivääriä sentään tässä mallissa kuljetetaan oikein päin eli Eberlestockin "bag the bag the drag bag drag" ei paljon naurata kun piippu on mutkalla. Tosin, rankkaisin Kifarun ratkaisumallin ( http://www.kifaru.net/MGgunber.htm ) todennäköisesti vielä paremmaksi.



Joka tapauksessa -- vähän kevyempi versio tuosta ja vapautettavissa persauksen takaa käsien ulottuville niin aletaan olla tontilla. Oma ratkaisu mm. VaaSl TA3 kurssilla & tarkka- ampujan kokeessa oli alunperin retkeilykäyttöön tarkoitettu arviolta 2-3 L pitkulainen irtopussi joka oli ihan kahdella pikalukolla kiinni vyössä ja siitä suhteellisen pienin liikkein irroitettavissa / kiinnitettävissä. Ratkaisu pelasi erityisen hyvin lähestymisosiossa, pidin sitä etukäteen kokeen hankalimpana osuutena mutta suoritettiinkin se tst- parin kanssa täysin pistein porukan nopeimpana parina.



Suoran tähystyksen alla liikkeen vähyyttä arvostaa ja siksi pitäisikin keksiä joku viritys millä saisi ne ehdottomasti tärkeimmät kamppeet, erityisesti katselukiikarit tuohon vasemman hartian tienoille jonkunlaiseen irtotaskuun tai henkselimalliseen kantolaitteeseen. Kaikki muu paitsi ase ja optiset apuvälineet on luksusta johon turvaudutaan vain mikäli tilanne sen sallii. Tietysti on huomioitava että sellaisessa tilanteessa, missä ei ole mahdollisuutta edes käydä taskuilla huomaamatta, tuliaseman perusedellytykset eivät täyty joten TA on todennäköisesti järjestänyt itsensä liriin ihan oma-alotteisesti...


Tuon Kifarun viritelmä ei ole oikastaan mikään innovaatio.

Combat Gunbearer on ok taistelutilanteessa jos ase pitää saada hyvin nopeasti käsiin. Eberlestock on sekin todella nopea...



Ongelmia:



Combat GunBearer

- ase kiinni nauhoilla (velcro tms.)

- kuorma toispuoleinen

- ase ei suojattu



Auxiliary Holster

- toispuoleinen

- reppu pitää riisua jos aseen haluaa käyttöön

- kompressioremmit pitää aukaista

- optiikka suojaton



Sekavan näköisiä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Anonymous »

tt

  • *
  • Viestejä: 234
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #27 : Joulukuu 20, 2006, 11:08 »
.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 13, 2010, 14:01 kirjoittanut tt »

SpA

  • *
  • Viestejä: 191
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #28 : Joulukuu 20, 2006, 11:23 »
Itse olen kokeillut ties millaisia varusteita ja niiden kanssa tetsaamista johtuen airsoft-harrastuksestani. Kaikista seuraavista kategorioista on tullut testattua ainakin kolmea tuotetta:



- Valjaat. Tavaraa kulkee mukana paljon ja hyvät valjaat myös jakavat painon mielyttävästi. Modulaarisemmissa järjestelmissä isommat kaverit pystyvät jättämään koko vatsan alueen taskuitta ja silti kantamaan huomattavaa tavaramäärää. Valjaat ovat myös hyvin edullisia, joskin ALICE-klipsit ym järjestelmät alkavat olla vanhaa tekniikkaa. Mahdollisen buttpackin käyttöä kannattaa punnita tarkkaan. "Perslaukku" kun nostaa takamuksen profiilia ja korostaa muotoa, joka ghilliellä pyritään rikkomaan.



- Taisteluliivi. Kenties yllättävän käyttökelpoinen laite. Itse ainakin yhdistän taisteluliivit mallia Eagle SWAT-miehiin, mutta voi moisilla TA-käytössäkin pärjätä. Useimmissa liiveissä on selässä kiinnityspaikkoja isoille taskuille, joten myös röllitystä saa selkään kiinni. Useimmissa liiveissä kulkee myös camelbak mukavasti. Taskut tosin harvemmin ovat TA-käyttöä silmällä pitäen tehtyjä, vaikka niiden profiili onkin usein kiitettävän matala. Modulaarinen järjestelmä antaa näissäkin vapauden pistää oikeita taskuja oikeaan paikkaan. Myös TA:lle räätälöityjä järjestelmiä on kehitetty.



Linkki1

Linkki2



- Rintarinkka/chestrig. Huippuvaruste jannuille jotka joutuvat istumaan pitkiä aikoja (ajoneuvoissa jne), mutta ainakaan itse en tykkää maata kaikkien varusteideni päällä. Positiivinen puoli on, että selän yli tulevat hihnat häiritsevät naamiointia vain vähän.





Oma valintani pitkiin skenaario-peleihin on laittaa housujen vyöhön (tukevaa mallia) kiinni pistooli- ja veitsikotelo. Reisikotelot ovat yllättävän mukavia, kunhan ovat tarpeeksi ylhäällä ja hyvin kiinni, etteivät pääse vispaamaan. Läpällisiä reisikoteloita tekevät mm. High Speed Gear Inc. ja BlackHawk Industries. Tämä ns. 1st line kokoonpano pidetään ylhäällä vyöhön kiinnittyvillä henkseleillä. Jälleen joudun kehumaan em. valmistajien tekeleitä. Vyölle voi kaivata vielä multitoolia, ylimääräisiä pistoolilippaita tai jopa dumppitaskua (hyvin yleiskäyttöinen). Vesi on kulkenut näppärästi ghillien alla vesirakossa.



1st line ei kumminkaan kaikkeen riitä. Ghilleen voi helposti lisäta taskuja, joissa kantaa kiväärin ammuksia, karttaa, kompassia, EA-pakkausta, purtavaa jne. Ja tietty ghillieen voi puhkoa läpiviennit alla olevien vaatteiden taskuihin.



Päiväreppuun menee kivasti kaikki muu kuin selviytymiseen tai tuliasemassa kykkimiseen tarvittava roina. Kompressiopussit pitävät varusteet tiiviisti pakattuina, kuivina ja selkeässä järjestyksessä.



Tämä kokoonpano siis airsoftissa koeteltu, joten tositoimissa toimivuudesta en voi puhua mitään.



Yhdyn LSa:n huomautukseen ryömimisestä. Suomalaisessa pöheikössä huomaa usein, ettei ryömiminen ole huomaamattomin tai kätevin tapa edetä. Etenkin jos kantaa ghillietä, tuppaa metsä tarttumaan varusteisiin kiinni. Tosin reittivalinnoillaan voi vaikuttaa siihen, haluaako ryömiä hakkuuaukean yli vai kiertää tiuhan vesakon lävitse.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 20, 2006, 11:27 kirjoittanut SpA »

SpA

  • *
  • Viestejä: 191
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #29 : Joulukuu 20, 2006, 11:25 »
Tupla.  :evil:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut SpA »