Avoin Keskustelu > Varusteet

Perusjuttuja varusteista

<< < (6/6)

MMä:
Jatkoin teemaa Taistelijan ensiapuvälineillä täällä: https://www.takilta.fi/keskustelu/index.php?topic=19989.msg110256.msg#110256

SMä:
Ketjussa mainittiin varustelistojen laatiminen. Paperilaput ja excelit toimivat hyvin, mutta itse olen tykästynyt Lighterpack-sivustoon (https://lighterpack.com/), jota etenkin kevytretkeilijät käyttävät.

Systeemiä on helppo käyttää. Ensin voi vaikka viedä järjestelmään kaikki tavaransa, ja samalla punnita ne. Sitten kamoista voi ryhtyä luomaan varustelistoja erilaisia tarpeita varten. Listan teon voi aloittaa myös suoraan, sillä kaikki tavarat siirtyvät automaattisesti tietokantaan. Tavarat voi kategorisoida haluamallaan tavalla. Listoja on helppo jakaa, tässä esimerkiksi oma peruslistani vaellukselle tunturi-Lapissa/Norjassa:

https://lighterpack.com/r/j5zk2h

Omista listoistaan voi tehdä kopioita, ja muokata niitä sitten eri tarpeisiin.

Tavaroiden painoa ja tarpeellisuutta miettimällä sain karsittua reilusti yli kymmenen kiloa pois selästä. Kannoin kolme vuosikymmentä Savotta 906:sta, joka painaa tyhjänä noin 3.4 kg ja täynnä yleensä noin 20 kg.  Nyt täysi reppu ilman kaasua ja ruokaa painaa alle 6 kg, kun keskityin miettimään asiaa. Ehkä nuorempana jaksoi kantaa paremmin, niin ei tullut asiaa niin ajateltua.

SO:
Mä jätän suosiolla noi lighterpack-puuhailut pois kun retkellessä ruoka painaa eniten ja se jätetään pois listoilta. Olen toki punninnut joskus mitä pakaasi painaa, mutta en lähtisi painonsäästön nimissä millään jätesäkillä kantamaan "naapuriinyöksi"-makuupussia maastoon sen takia että se on kevyt. On totta että jos ei repussa ole mitään, niin ei kannata kantaa isoa ja vahvaa reppuakaan. Hyvänä esimerkkinä vaikka ensiapuvälineet. Nykyään monilla on taskussa burana+laastari ja EA-kamojen sijaan on joku hätälähetin jolla voi saada avun johonkin jollain aikataululla. Kun kyseessä on TA-foorumi, jossa käytännössä tosielämän tapahtumat sijoittuu kertauksiin tai kisoihin, niin ei voida mennä keveys edellä. A-tarvike painaa minkä painaa, samoin muu varustus mistä käytännössä rakentuu suurin osa painosta. Näissä hommissa harvoin tekee mitään Opinelin kääntöveitsellä jolla retkeilijät siivuttavat homejuustoa autiotuvalla. Kaiken olisi hyvä perustua käyttövarmuuteen ja siihen että mikään ei petä. Mielummin painaa vaikka hiemaan enemmän. Kyseessä on kuitenkin tilanteet kun ollaan ilman ulkopuolista apua kaiken suhteen. Monesti noi repun muutaman kilot on helpompi ottaa itsestä pois kun pari viikkoa syö vähän kevyemmin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta