Kirjoittaja Aihe: Riistanhoitoa  (Luettu 1045 kertaa)

mepayUlike

 • *
 • Viestejä: 23
Riistanhoitoa
« : Syyskuu 26, 2020, 23:09 »
Iltaa!
Kertokaapas te kokeneemmat, että meneekö se supikoira aina jonkun matkaa ennen kuin noutaja tulee kun haulikolla ampuu?
2 tapausta tälle syksylle. Ensimmäinen alle 5 metriä ja toinen vajaa 15, piti pahaa ääntäkin ja juoksi pakoon vaan ei kauas. Kyse siitä että pakko lähteä jäljittämään kun ei putoa paikalleen. Heikentää mahdollisuutta lisätapahtumiin. Vai Alanko kytätä kiväärillä? Kojusta peuranruokinnalle vain reilut 30 m ja haulikko on kyllä nopeampi posauttaa kuin kivääri. Kun ei ole aikaisempaa kokemusta näistä hommista niin ei ole uskaltanut vain luottaa että kyllä se jäi, vaikka tosiaankin jäi!

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.083
Vs: Riistanhoitoa
« Vastaus #1 : Syyskuu 27, 2020, 11:06 »
Tapahtumakuvaukset jää hiukan epäselviksi, mutta reilu 30m pöntölle on pitkä matka ja haulikko on hankala ampua varsinkin hämärässä. Asiaa ei helpota että syksyisellä supilla on tuuhea karva ja paksu rasvakerros. Ampumakulmasta riippuen ihan 22cal varmint-luodeillakin voi olla ongelmia.

Jos haulikkoa haluaa kuvatussa tilanteessa käyttää, lähtisin siitä että aseessa tulee olla tähtäin joka riittää haluttuihin valaistusolosuhteisiin. Käytännössä varmaan punapiste tai mieluummin kiikari. Jos välttämättä haluaa ampua esim. lampulla ja kiskolla, pitää sitä harjoitella.

Laadukas patruuna riittävällä upotuksella ja kuviolla, jonka varmistaa laadukas supistaja. Mieluummin nopeaa niklatulla haulilla ja bufferilla (bufferi pitää haulit pyöreämpänä joka parantaa kuviota ja nopeuden säilymistä, niklattu hauli läpäisee paremmin koska ei kerää pohjavillaa). Ampujan/aseen tuentaa ampumatilanteessa ei kannata väheksyä (haulikossa on monesti jäykkä laukaisu yms), ja kohdistus samasta ampuma-asennosta kuin kopissakin. Kun jäi epäselväksi oliko tuo 5m ampuma- vai pakomatka, kannattaa myös kokeilla mikä on hauliparven hajonta lyhyiltä etäisyyksiltä (luokkaa nyrkinkokoinen).

section6

 • *
 • Viestejä: 30
Vs: Riistanhoitoa
« Vastaus #2 : Syyskuu 27, 2020, 12:57 »
Joskus kipannu träppipanoksillakin sijoillensa. Sanoisin että vaatii saman kuin jäniskin.

mepayUlike

 • *
 • Viestejä: 23
Vs: Riistanhoitoa
« Vastaus #3 : Syyskuu 27, 2020, 13:21 »
Pakomatkat olivat 5metriä ja toisella se 15. Benelli sbe ja ekalle 63 grammaa 3,9 millin haulla, toinen joka meni 15 metriä 63 grammaa 3.3 millin haulia. Benelli oma fullchoke. Ampumamatka reilut 30 metriä.kuolleina löytyivät, tulee vaan vietyä hajuja paikalle kun menee etsimään.

Petroman00

 • *
 • Viestejä: 22
Vs: Riistanhoitoa
« Vastaus #4 : Syyskuu 27, 2020, 13:48 »
Eikös ne suppanat uskois sitä kivääriä, millä nähtävästi peurojakin tähtäilet?

VeeJii

 • *
 • Viestejä: 48
Vs: Riistanhoitoa
« Vastaus #5 : Syyskuu 27, 2020, 17:38 »
Lähtönopeudet luultavasti aivan kuraa noilla latauksilla.
Kokeile mieluummin vaikka nopeita 3,5mm latinkeja, esim B&P long range F2.
Tai jos perse kestää niin UnA tai Ammox paras.
.223 SP tekee jo sellaisen reiän, että ei juokse metriäkään. Jos haluat lopettaa kikkailun kokonaan..

Long Range

 • *
 • Viestejä: 256
Vs: Riistanhoitoa
« Vastaus #6 : Syyskuu 28, 2020, 06:57 »

VeeJiin kanssa liikuttavan yhtä mieltä.

Suomessakin innostuttiin patruunoissa suuriin haulimääriin ja samalla Vo nopeudet jopa pienenivät.VÄÄRÄ TIE!!!
Upotukset naurettavan pieniksi.

Hauleja vähemmäksi ja nopeutta lisää ON OIKEA TIE!!!

18,5 ominaispainon Tungstenilla olen ampunut jo 2000 luvun alusta saakka ja kaksi on mitä en enää vaihda...Tungsten haulit ja sukat...Tai tekeekö tuo 3...

Noitahan on jo pitkään ollut saatavilla Suomestakin. Esim:

www.ammox.fi/latauspaketit.html

Timppa


Ollari

 • *
 • Viestejä: 34
Vs: Riistanhoitoa
« Vastaus #7 : Syyskuu 30, 2020, 10:04 »
Remington Nitro Magnum, Remington Nitro Turkey, Winchester Long Beard XR. Joku noista 3.3-3.8mm haulilla, niin pitäs melko hyvin pelata 30 metrin matkaan. 
Ei se lyijyhaulipatruuna välttämättä piipunsuulla paljoa vauhtia tarvi. Tiukkakuvioinen säilyttää vauhtinsa paremmin, haulit menettää vauhtiaan muutenkin aivan järjettömän nopeasti.
Lisäksi kova lähtönopeus saa haulit ruttuun, jolloin yksittäiset haulitkin menettää sitten nopeuttaan pahemin, riippumatta kuinka tiivissä paketissa lentävät.  Eli se bufferi ja mieto lähtönopeus (sekä kova haulimateriaali) saa haulit säilymään pyöreinä, jolloin hitaampi piipun suulla voikin olla nopeampi 30 metrissä. 

Kokemusta supien ampumisesta haulikolla ei ole, mutta melkolailla testaamattakin uskaltaisin väittää, että isolla todennäköisyydellä nuo yllämainitut tuottaa 12/76nakin nopeamman exoduksen supille, kuin keskimääräinen 63g 3,9mm kaupasta saatavat patruunat. Toki noita jenkkibuffereitakin saa 89nä myös osaa, mutta en ole varma ovatko välttämättä parempia.

Tietenkään omakohtaisille kuviotesteille ei ole korvaajaa tässä, tieto voittaa arvauksen. Hop hop testaamaan.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 01, 2020, 08:29 kirjoittanut Ollari »