En kirjoita siksi,että olisin joku "besser wisseri" tässäkään asiassa.Kaukana siitä.
Mutta välillä on hyvä itseäänkin muistuttaa mikä on keskelle osumisessa tärkeää.
Latausta ja asetta voi hieroa kuukausikaupalla ja saada käynnin pienenemään hiukan ja USEIN hyväkäyntinen lataus auttaa myös HIUKAN pienempänä tuulenvientinä.
Kuitenkin tuulenvienti on 10-30 (ylikin) kertainen vrt. aseen&ujan&latauksen tekemään hajontaan.
http://oppejatarkka-ammunnasta.blogspot.com/2015/08/tuulen-arviointi.htmlMitäpä olen omassa pienessä maailmassani tehnyt oppiakseni tuulenvientiä?
*Käyttänyt usein 3-5 viiriä ampumamatkalla radalla.
*Minulle nuo kasa-ampujien käyttämät kevyet nauhat "liian" tarkkoja luettavia.Käyttänyt kuvan mukaisia "majavan häntiä".
*Olisi hyvä vakioida nuo tuuli indikaattorit. Tiedän että ainakin jotkut kasa-ampujat vaihtelevat häntiä kelin kovuuden mukaan,mutta mie menen sekaisin helposti.
*Jättänyt tyynellä aseen viemään sivusuunnassa keskelle ja sitten erilaisilla tuulilla ampunut.Yrittänyt verrata häntien näyttämää noihin "luonnon merkkien" näyttämään.
*Erityisesti viirien käyttöön oton jälkeen ongelmani oli se,että kun ehdin ampua ilman viirejä yli 20 vuotta ja kun yrittänyt tikistää tarkan tähdätyn laukauksen liikkeelle,unohtui viirit katsomatta..
JOS laukaisukoneiston herkkyys mahdollistaa,niin tein sitten niin,että laitoin dotin napottamaan tauluun keskelle.Ase tukevien kasatukien päällä ja pää ylhäällä katsonut pelkästään viirejä laukaistessa.
Siis en katso kiikarin läpi laukaistessa ollenkaan.
*Ja kun toistakymmentä vuotta ammuin täysin avoimella suolla hanhia,niin siellä oppi sen mikä merkitys on kun siellä tuulen vaikutus on olemassa koko luodin lentoajan.
Radalla/metsässä näin ei ole useimmiten.-->Liian pienet kotit avoimessa maastossa.
*Metsässä ollut käytössä "köyhän miehen Kestrel" eli VHS kasetin nauha ja joskus Sinclair nauha kilpaonki kärjen päässä.
Tosi kovalla kelillä tuokin sitten läpättää vaakatasossa ja ei enää kerro olisiko tuuli 8 m/s tai 12 m/s.
Kuitenkin normaalilla latvalintukelillä tuolla tsekkaa karkean tuulen suunnan esim. 45 asteen tarkkuudella ja tasaisen tuulen/puuskan voimakkuuden melko hyvin.
Tuossakin hyvä vakioida nauhan pituus ja sade kyllä hiukan kaikkia nauhoja helposti muuttaa raskaammaksi ja valehtelee tuulta pienemmäksi.
Kun lintutilanne tulee,niin siinä ei ole aikaa nauhoja heilutella,mutta ennen sitä tehty karkea tuulen tsekkailu paree kuin ei tsekkausta ollenkaan.
*Eli yrittänyt siirtää viireistä tullutta oppia sitten tilanteisiin (metsään) kun siellä ei niitä ole.
Harjootellahan ja yritetähän osua KESKELLE-:).
Timppa
Ps.Viirin takana näkyvä ISO ropeli ei ole hyvä tuuli indikaattori...