Avoin Keskustelu > Aseet

Piipun tulkkaaminen ja katkaiskohtien määrittely

(1/4) > >>

Long Range:
Suurin osa tietty jättää nämä asiat aseseppänsä tehtäväksi/haltuun ja hyvä niin,mutta "nice to know" ja tieto lisää tuskaa.

Kuten aiemmin kerroin,olemme saaneet Piekkaritiimille paljon arvokasta tietoutta yhdeltä maailman parhaiden käyvien kasapiekkareiden rakentajalta Bill Calfeelta.

HUIPPUpiipun tärkeimmät ominaisudet ovat absoluuttisen tasainen rihlan nousu perästä suulle.Ettei rihlan nousu vaihtele matkan varrella.Ja Gain Twist piipussa absoluuttisen tasainen kiristyminen piipun suuta kohti.
Ja palkkien&urien absoluuttisen tasainen leveys/korkeus koko piipun matkalla.
Jos tuollaisen piipun "arvonnassa" saa,niin kannattaa viedä Lottokin sillä viikolla vetämään......
Ja jos tuollaisen saa vielä "luonnon suorana",niin sitten jo EuroJack Potkin vetämään.

Pelkään pahoin,että kaikki asesepät eivät edes tulkkaa lyijyllä piippuja,kun päättävät mihin piipun suu/pesä tehdään?
Ja jos vielä asiakas sanoo sepälle että haluan 660 mm pitkän piipun,niin siinäpä sitä sitten ollaan...

Niillä ketkä tulkkaa piipun perinnehän on ollut,että etsitään ahtaampaa kohtaa suupuolelta ja siitä poikki.

Puhun tässä pääosin piekkarin piipusta ja lyijyluodista,mutta jokainen voi johdatella tästä asioita myös keskisytytteisiin ja vaippaluoteja ampuviin aseisiin.

Jos halutaan saada piekkariin huippukäynti ja samalla aikaan mahdollisimman pieni tuulen vienti,niin luoti olisi saatava matkalle absoluuttisen pyöreänä ja rihlauriltaan absoluuttisen homogeenisena.
(Vähemmän epätasapainoa,vipatusta ja siten pienempää tuulenvientiä).
Ja ennen piipun suuta ei tietty saisi olla ahtaampaa kohtaa kuin mitä piipun suu on.

Calfee opettanut meille tutkailua:(Itse olen käyttänyt 5/6 mm sorvattua koivukeppiä palautuksissa,etten vain vahingoita piippua,erityisesti rosteri on pehmyttä ja teräksisellä puhdistuspuikolla on vaara pilata piippu) 

*Piippu puhdistetaan ja työnnetään ensin yksi luoti just ylimenon läpi rihloille ja palautetaan

*Sitten luoteja työnnetään rihloille niin monta eri syvyyksille kun vaan hermot/aika riittää.Palautetaan ja merkataan miltä syvyydeltä palautettu.

*Viimeinen työnnetään piipun suulle asti ja palautetaan.

*Ja joka tulkkiluodin välissä puhdistulappu läpi piipusta ennen seuraavaa.

*Noista saa tarkalla mikrometrillä / ristiinmittaamalla jo hiukan dataa piipusta.

*Sitten hänen jippo,joka oli minulle uusi:

*Hän laittaa tulkattuihin luoteihin merkkausväriä,luodit päistä laakeroituihin kärkiin ja pieni tela luodin päälle ja vetää ohutta paperinauhaa läpi.Paperiin kuvioituu rihlapalkkien urat ja  päällykset.
Tuosta paperista saa sitten loopilla katsellen / mitaten saa taas lisää dataa piipusta.

*Aikaa tuo vie ja siitä on oltava valmis tekijälle maksamaan.

Ps.Kun olin aikoinaan osakkaana asesepän liikkeessä ja koeammuin kymmenittäin aseita "ennen/jälkeen" kun asiakas kertoi,ettei käynti ollut enää entisenlainen.Keskisytytteisiä pääosa silloin.
Oli tietty joskus petauksissakin vikaa,mutta pääsyyt olivat piipun suun "aukeaminen" ja kuparin kertyminen ylimenon etupuolelle.-->Luoti oli väljä piipun suulle saapuessaan.
Moniin käynti palatui kun kuparin poisti timanttitahnalla,mutta moniin tartti katkaista väljä osa pois piipun suulta ja tehdä uusi suuviiste.

Ja asesepiltä toivoisin asennetta,että hyvää pyrin tekemään,mutta priimaa meinaa pukata.Mutta siitä on oltava myös valmis asiakkaan maksamaan.

Timppa

MOj:
Tuo asennepuoli on nykyään ISO ongelma, mihin törmää joka puolella. Ennen oli toisin. Tuntuu että tietynlainen ammattiylpeys on kadonnut nykymaailmasta tyystiin. Vaikka kuinka teet selväksi, että hyvä pitää tulla, ja annat vielä tarkat ohjeet, niin 80% varmasti v_tuiksi menee. 20% on sitten se porukka, joilla joku roti hommissa vielä on. Ymmärrän kyllä, kun pyritään kaupallisesti kannattavaan toimintaan, ei kohtuuttomasti aikaa voi yhden asiakkaan juttuihin käyttää, ja johonkin ne rajat on vedettävä, mutta silti. Tämän takia ainut tie, millä tästä mielipahasta ja rahantuhlauksesta pääsee eroon, on tekemällä asiat itse. Saa semmoisen kun osaa ja opettelemalla oppii. Kun kysymyksessä on harrastus mistä nauttii, niin siihen voi käyttää niin paljon aikaa kun homman tekeminen kunnolla vaatii. Tosiasia kun on, että ketään ei oikeasti kiinosta sinun kamppeesi niin paljon kuin sinua itse, se vaan on niin.

Sorry off topic. Arvostan topicin aloittajan tapaa tehdä asiota.

Long Range:
Olipa kiva lukea MOj:n kirjoitus ja huomata,etten ole huoleni kanssa yksin.Aseseppämme alkavat kovaa vauhtia ukkoutua ja muutama osaaja jo eläköitynytkin.
Kisälli toimintaa ei nykyisin juuri ole,jossa osaaminen siirtyisi "Mestarilta" "Oppipojalle".
En osaa mitään sanoa suomalaisesta aseseppä koulutuksesta/ sen tasosta,mutta parille nuoremmalle sepälle olen sanonut,että yrittäkää päästä Ahvenanmaalle Jan Stenroosin oppiin kisälliksi.
Tai pitäisi saada Jan opettajaksi "Aseseppä kouluun".Liekö Ikaalinen ainoa?
Jan koulutti "OTO":na esim. Fabian Wallinin ja kun perfektionisti saa riittävät tiedot,niin hyvä/huippu tulee.
Molemmilla kasa-ammunta taustaa ja tietävät mitä täydellisyyteen pyrkiminen vaatii.
(Lue: Ammattiylpeys).

www.studentum.fi/koulutukset/sasky-koulutuskuntayhtyma/ikaalisten-kasi-ja-taideteollisuusoppilaitos-ikata/asesepantyo-artesaani-taideteollisuusalan-perustutkinto-105386

Kukaan ei saa tehtyä paskasta kultaa.Jos asiakas hankkii komponentit,niin siinä vaiheessa HÄN jo osin päättää mitä on odotettavissa.
Kun valitsee piipuksi esim.Bartleinin,Kriegerin,Bruxin,niin voi odottaa hyvää käyntiä korkealla %:lla.

Minulla ollut ilo olla "hang around" tyyppinä Suomen kärki kasa-ampujien seurassa (vaikken kisoja käy)  ja jos minulla menee sormi suuhun,niin harvoin on käynyt niin,etteikö esim. Laulumaa olisi osannut ohjata eksynyttä.

Pääosin puuhaillut issekseen ja en ole mikään "besser wisseri".Toisaalta eipähän ole kangistunut kaavoihin,kun ei ole kukaan ollut sanomassa,että "Tämä on ainoa oikea tapa".

Kun nettikeskusteluissa parhaimmillaan ollaan oppimassa/opettamassa,niin yxi jippo,josta SAATTAA olla muillekin iloa.

Takavuosina sain käsiini erinomaisesti käyvän Steyer Manlicher SSG 308:n.Päätin katsoa mihin se oikeasti pystyy.
Kun 308:n hylsyissä on muutaman %:n tilavuusheittoja,niin PTK neuvoi valikoimaan ammuttuja hylsyjä laittamalla vettä täyteen ja punnitsemaan.
Tuo lienee ihan ok silloin kun hylsyt on supistettu nalleja poistamatta.Kuitenkin jos karvoja halkaistaan,niin nallimassa on voinut poistua eri tavoin.
Sitten syttyi lamppu ja tuli Arkhimedes mieleen.
Hankin tarkan ohuen mittalasin ja katsoin siitä paljonko hylsy syrjäyttää vettä ja valkkasin samanlaiset upottamalla.
Hylsyn mukana poistuu aina hiukan vettä,joten lähtötaso tarkistettava joka välissä.
Hylsyt upotin supistuksen jälkeen ja vanha nalli poistettuna.

Menimme PTK:n kanssa soramontulle,käärin SSG:n osin vilttiin,hautasin sen osin hiekkaan ja ammuin noin valkatuilla hylsyilla 3 mm:n kasan 5 ls 100 m. PTK katsoi kasaa ja tuumi:"Välttää hirvikivääriksi".
Luotina oli Sierra 168 gr HPBT.

Timppa

jartsu:
Tulkkaaminen ja oikeesta kohdasta katkaisu on AO kun hyvän haluu. Tosin vaatii hyvää näppi tuntumaa ja tulkin hinkaamista sopivan väljäksi ja sen jälkee jotain moottori öljyy levittää piippuun jossa se tiivistää hieman, jolloin saat tulkille hyvän tuntuman ja siten saat halutun tuloksen, piippuun ei kannata jättää sitä kiristyvää krymppiä, vaan sen kohdalta poikki. Tätä sovellettiin sitten kun se hoksattiin. Jossain kasapiipuissa oli ulkopuolelle vedetty sahalla kolo mistä poikki ja kun tulkkas niin se tosiaan oli siinä.

jthyttin:
MOj kanssa erittäin samaa mieltä, ja kun tähän vielä yhdistetään kotimainen raivoverotus ollaan nopeasti tilanteessa jossa edes pienellä osaamisella ja mielenkiinnolla itsetekeminen alkaa olla jopa taloudellisesti järkevää. Ei se toki kunnolliselle ammattilaiselle pärjää, jos sellaisen puskaradion kautta löytää niin kannattaa pistää korvantaakse vaikkei juuri sillä hetkellä kyseisenlaiselle osaamiselle olisi tarvetta.

Asepuolella hyvä esimerkki hälläväliä-asenteesta on vaimenninkierteen teko, raudat pistetään kiinni pakkaan, kärkipylkkä piipunsuuhun ja sorvi laulamaan. Nohevimmat eivät edes siisti piipunsuuta jälkikäteen, ja jos se siistitään niin tämäkin tehdään pakassa ilman mitään kellotuksia. "Ei se vaikuta" jne. on tälläkin palstalla kuultu moneen kertaan...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta