Kirjoittaja Aihe: Kiikareitten ominaisuudet vs hinta...  (Luettu 1590 kertaa)

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 403
Vs: Kiikareitten ominaisuudet vs hinta...
« Vastaus #15 : Tammikuu 19, 2021, 06:00 »
Kalliimmassa putkessa ei aina ominaisuuksia tule enempää (vrt esim pst 2 5-25 ja steiner m5xi 5-25) mutta kuten mainittukkin laatu on parempi ihan joka osa-alueella. Itsellä ollut xtr 2 3-15 ja 5-25, sightron s-tac, pst 2 5-25, pm2 3-20, m7xi 4-28 ja m5xi 5-25. Ja ihan syystäkin tällä hetkellä omistuksesta löytyy vain molemmat steinerit.

Mitä itse olen huomannut on, että tonnin putkissa tuntuu saavan joko hyvää mekaniikkaa tai hyvää kuvanlaatua mutta erittäin harvoin molempia. Itse pidän tonnia alimpana rajana, mitä kannattaa lähteä katsomaan.

Oma ääni menee ehdottomasti m5xi tai m7xi kannalle jos on yhtään ylimääräistä mitä sijottaa. Kummankaan näiden ostoa ei ole tarvinnut katua sekunttiakaan.

Mekaniikkaa voi toki testata laatikkotestillä ampumalla, mutta tällä tavalla ei täysin luotettavia vastauksia saa sillä aina ampuja tuo oman virhemarginaalinsa yhtälöön.

Vielä kun putken ostoa miettii kannattaa pitää mielessä porukan asiakaspalvelukokemukset. Jos jostakin valmistajasta ei hirveän helposti asiakaspalvelukokemuksia löydy, se todennäköisesti tarkoittaa sitä ettei kovin moni ole asiakaspalvelua tarvinnut josta voi vetää sellaisen päätelmän, että tähtäimet pelaavat eivätkä ramppaa tehtaalla huollossa/vaihdossa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 19, 2021, 06:04 kirjoittanut metsienmies »

Long Range

 • *
 • Viestejä: 256
Vs: Kiikareitten ominaisuudet vs hinta...
« Vastaus #16 : Tammikuu 19, 2021, 07:17 »
Mietin tuossa hetken omia kiikarivalintoja elämän varrelta.Merkkejä on/ollut omistuksessa (osaa jopa useampia) B.Nickel,Weaver,Leopold,Zeiss,Sightron,Meopta.Käytössä ollut myös Nightforce ja S&B.

Eli omistuksessa ollut vain keskihinta luokan kiikareita.

Sitten mietin onko joku riista metsässä tai hyvä kasa radalla jäänyt saamatta kiikarin ominaisuuksien loppumisen vuoksi?
No ei ole.Ja sellaistakaan ei ole eteen tullut,että joku noista olisi muuttanut osumapistettään rekyylista/pienemmistä kolhuista.
Järeimmät kaliiperit olleet kyllä vain 308,7,62x53 R ja 7 mm rem mag.

Eli ne ovat tehneet sen työn mihin niitä on tarvittu.

Jos on kapea ammunnan/metsästyksen sektori,niin yhdellä kiikarilla voi pärjätä.Mutta jos kovin laaja harrastuspohja,niin tahtoo vaatia useamman putken joiden yksittäinen ominaisuus  TIETTYYN asiaan/asioihin paremmat kuin "yleiskiikarin".

Radalla nykyisin useimmiten päällä 10-50x60 Sightron.(Sanon sitä KMM kiikariksi, Köyhän Miehen March).Ei tarvitse spotteriputkea nähdäkseen 6 mm luodin osumat pidemmältäkään matkalta.Siis järjellisiltä latvalinnustus matkoilta.Hämärä ammuntaan tuosta ei ole tietty.

Latvalinnustuksessa  käytän AINA Sightronin suurennosta 30,jotta saan riittävän nopeasti ristikkoon ja linnun koosta jo riittävän tarkkaan arvaa matkan.Jos suurennosta vaihtelisin metsällä niin en tietäisi.Ja tuuleen kottaaminenkin vakioituu.

Kaverini tuumi kerran hiukan inhottavasti.Sanoi,että noissa kalleimmissa/hienoimmissa ase ja kiikari yhdistelmissä taitaa olla joku vika...Minä utelemaan,että mikä? Sanoi hymyillen,että kun ne niin harvoin metsällä sanovat pam-:).

Hän on itse varsinainen intiaani metsästys ja ampumataidoiltaan.Ampunut paljon karhuja,hirviä,villisikoja ja on niitä harvoja,jotka kykenevät jäljittämään jopa sulan maan aikaan tarvittaessa.Eikä hänellä olisi taloudellista estettä hankkia kalliitakaan yhdistelmiä,mutta välineet ovat hänelle vaan työkaluja,jotka toimii ja sanovat mahdollisimman usein PAM.

Aikoinaan eräs kova hämärä kytis setä (ja Zeiss fani)  tuumi: "Nightforce mies lähtee pois passista vähintään 5 minuuttia aiemmin kuin Zeiss mies".Sellainen kiikari testi-:).

No, nyt Pulsar päälle ja ei tartte lähteä pois ollenkaan,jos eväät riittää...

Timppa
jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.083
Vs: Kiikareitten ominaisuudet vs hinta...
« Vastaus #17 : Tammikuu 19, 2021, 11:27 »
Kannattaa unohtaa myös harhakuva että rahalla saa "täydellisen". Tai saahan sillä varmaan, jos laittaa tuhansia (vai kymmeniätuhansia?) lisää ja teettää yksittäiskappaleen jostain jo laadukkaan valmistajan tuotteesta. Joitain asioita ei toki ratkaista tuollakaan tavoin.

Ettei homma kuulosta liian helpolta kannattaa muistaa jo pariin kertaan mainittu elinkaariajattelu. Eli mitä teen jos optiikka ei sittenkään täytä vaatimuksia? Koska vaihtaessa tyypillisesti häviää aina, helpointa olisi jos tuotteelle löytyy muuta käyttöä esim. toinen ase. Siinäkin kannattaa muistaa että esim. keskisytytteiseen tarkoitettu kiikari ei mitenkään välttämättä kelpaa piekkarin päälle (esim. parallaksisäädön puutteellisuus ja liiallinen koko/paino).

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 245
Vs: Kiikareitten ominaisuudet vs hinta...
« Vastaus #18 : Tammikuu 19, 2021, 17:10 »
Tätähän voisi lähestyä myös gallupin muodossa. Kuinka moni on valittanut, että

a) on ostanut liian hyvän putken
b) on ostanut liian huonon putken

Todennäköisemmän lopputuleman perusteella voi sitten päätellä, kumpi on suurempi riski, ja suunnitella hankinta sen mukaan.

On noita useamman tonninkin putkia käytettynä myynnissä, joten syystä tai toisesta ei ole miellyttänyt. Ja sellaisessa arvo tippuu kaupantekohetkellä yhden Falconin verran.
En väitä että niissä menisi rahat hukkaan, mutta pitäisi ainakin olla hyvin tietoinen mitä haluaa ennenkuin sellaista ostaa. Ellei sitten ole painetta tilillä...
Falconissa arvo tippuu 100-150 euroa uusi vs. pari vuotta vanha, tonnin vortexissa ehkä tuplat. Omalta kohdalta olen myös huomannut, että aika monta kiikaria saa olla ennenkuin on tarvetta alkaa niitä myymään, aina joku ase on sellaista vailla. Tällä systeemillä on hyvä päivittää kalustoa asteittain sitämukaa kun harrastus menee vakavammaksi.

MaR

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 150
Vs: Kiikareitten ominaisuudet vs hinta...
« Vastaus #19 : Tammikuu 19, 2021, 17:15 »
Konteksti on kiikaritähtäimessä mielestäni aika tärkeää. Tällä foorumilla painopiste on sotilastarkka-ammunnassa. Tässä kontekstissa tietyt ominaisuudet ovat tärkeämpiä kuin toiset. Samoin kuten metästyksessä että normaalissa kasa-ammunnassa molemmissa painotetaan omia ominaisuuksiaan.

Täältä tulikin jo monta hyvää yhteenvetoa sotilasammunnassa vaadittavista kiikaritähtäimistä ja kertauksena:
- FFP
- Mrad naksut & ristikko mrad jaollinen
- itselle sopiva ristikko, oli se sitten joulukuusi tai MSR2 tai mikä tahansa monista vaihtoehdoista

Muut ominaisuudet menee aika pitkälti maun mukaan. Myös joku voi pärjätä noista poikkeavalla kalustolla. Kuitenkin sotilastarkka-ammunnan kontekstissa mahdollisuus etäisyyden mittaukseen sekä tehokkaaseen korjauksen tekemiseen ovat mielestäni kriittisiä.

Hintatasosta: Vortexilta löytyy kokemusperäisesti todella hyviä putkia hintaansa nähden. Tähän mennessä olen uskaltanut näitä suositella uusille ampujille. Itseltä löytyi aikaisemmin PST gen 1 6-24. Nykyisin löytyy kaksin kappalein PST gen2 5-25 ja vortexin razor hd 1-6. Varsinkin PST sarjan osalta kehitys oli huikea ensimmäisestä toiseen generaatioon siirryttäessä. Kaikki omianisuudet paranivat putkessa. Gen 2 pst on vertailukelpoinen ominaisuuksiltaan aikaisemmin useiden tonnien putkien kanssa. Vähän se silti jää jälkeen. Kuitenkaan käytännössä eroa ei ole aivan hirveästi.

Päätin puolisen vuotta sitten ostaa itselleni valmistujaislahjaksi premium- tasoisen putken. Steinerin M7xi 4-28 MSR 2 ristikolla. Tämä meni pääasiallisen tarkkuuskiväärini päälle. Tämä on omiin vaatimuksiini parasta, mitä olen löytänyt. Kuitenkin käytän vielä samaan aikaan PST gen 2 putkea toisen kiväärini päällä. Mikäli emme mene ylipitkille matkoille, niin voin kuitenkin sanoa, että yksikään osunut laukaus ei olisi jäänyt ampumatta vaikka olisinkin käyttänyt vortexia. Oli se sitten tauluille tai jaster pelteihin / pieniin haastemaaleihin missä olosuhteessa tahansa. Kuitenkin Steinerissä on ominaisuuksia, joista nautin käytössä ja käytännössä. Sillä näkee paremmin ja laajemmin. Siinä on parempi ristikko tarkkan ampumiseen. Kiikarissa on enemmän naksuja käytettävissä sekä laaja suurennosalue. Olen todella tyytyväinen uuteen putkeen, mutta samalle en myös näe tarvetta päivittää toisen kiväärin gen 2 pst putkea parempaan.