Kirjoittaja Aihe: Scenar metsästysluotina?  (Luettu 31328 kertaa)

HJu

  • *
  • Viestejä: 6.107
Vs: Scenar metsästysluotina?
« Vastaus #45 : Huhtikuu 18, 2019, 21:33 »
Lintu ei varmaan huomaa eroa mutta varsinainen metsästysluoti Scenar ei kyllä ole.
Terveisin,


HJu

Grs

  • *
  • Viestejä: 47
Vs: Scenar metsästysluotina?
« Vastaus #46 : Toukokuu 14, 2019, 12:22 »
Ei sitä ehkä siihen ole lähtökohtaisesti tarkoitettu, mutta silti se toimii metsästysluotina erittäin hyvin. Itsellä oli aikaisemmin käytössä ruotsin mauserissa Norman jaktmatch ja monesti sai lintuja etsiä. Hyvistä osumista siipesivät järkiään aina sen 20-200m. Monesti ehtivät pahimmoilleen tipahtaa johonkin koloon, josta sai etsiä aivan tosissaan ja monta olisi jäänyt ilman koiraa löytämättä. Nyt olen ampunut 8g scenarilla sellaiset 8 vuotta ja en voi moittia. Jos täkkään ampuu, niin selkäpuolella saattaa olla ruma jälki, mutta eipä siellä syötävääkään ole. Selästä en ammu lintua koskaan, vaan joko kaulaan tai jätän ampumatta, koska liian monesti tullut rumaa jälkeä fmj luodeillakin. Edestä ammuttuna luodin reikä on kuitenkin kuin sukkapuikolla pistetty ja yli 90% linnuista on pyörinyt oksia pitkin puun juurelle. Eli huomattavasti vähemmällä etsimisellä on selvinnyt, eikä ole vielä lihahävikkiä tullut. Edestä ammun jopa mielelläni täkän yläreunasta läpi, koska lihahävikki on pienempi kuin monesti haulikolla ammuttuna, osuma-ala on isompi eli onnistumisen todennäköisyys on käytännössä varma ja tuo selkäpuolen rujompi ulostuloreikä takaa nopean kuoleman ja helpon saaliin löytymisen.

L-scenareja kokeilin, enkä huomannut niiden toiminnassa eroa linnustuksessa. Palasin kuitenkin vanhaan 8g paremman käynnin takia. Syystä tai toisesta tuo oma tykkää tuosta perus 8g.

Kalevi 6,5c

  • *
  • Viestejä: 1
Vs: Scenar metsästysluotina?
« Vastaus #47 : Joulukuu 19, 2019, 12:27 »
Muutamia lintuja ampunut 308 kokovaipalla ja scenaarilla.. välillä särkyy... Scenaarilla ehkä löytyy /tippu paremmin. Ampumamatkat ollu 18-110m koiran haukusta. Välillä havujen läpi, ei oksien läpi. Katoin ruotsalaisen videon missä ukot ampu mehtoja talvella. matkat karkeesti 80-300m scenaaria ( mielikuva 7-8g) käyttivät... jäi mielikuva että kokemusta oli kymmenistä tai  sadoista, vuosia lajia harrastaneina. Samoin kaveri ampuu scenaarilla piti parempana kuin kokovaippaa kokemusta  >100. Nyt hakittuna Sauerin Panthera tai sinne päin 6,5 creedmoore (aika näytää oliko järkiostos) ... mietinnässä kuula luultavasti scenar L 8,8g. Kasat ei kummosia 100m n.20mm, nyky käytöön riittävä.