TARKKA-AMPUJAKILTA

Avoin Keskustelu => Eränkäynti => Aiheen aloitti: MPe - Kesäkuu 18, 2012, 14:49

Otsikko: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: MPe - Kesäkuu 18, 2012, 14:49
Nyt kahtena kautena käytetty Noslerin Ballistic Tippiä jolla painoa 168 Grainia ja lähtönopeus 810-820 m/s. Oletus oli että tekisi pahaa jälkeä peuran kyljessä ja pakomatkat olisivat lyhyitä vaan näin ei ole käynyt. Jälki keuhko  ontelossa on ollut hyvinkin maltillista ja ulostuloreikä on melko pieni kun verrataan esim. Sako Super Hammehead ja Lapua Mega. Tarkuus on BT:llä loistava samaa luokka kuin vastaava Scenar ja lentorata myös aivan sama 500 metriin saakka. Voiko olla luotierä jotenkin liian kova eli ei aukea niin kuin pitää. Joka tapauksessa luotto on mennyt BT:n joten luoti vaihtuu. Samoilla specseillä hyvä tappava luoti ja kokemuksia jos vain löytyy. Niin ja itestäkin tämä juttu tuntuu uskomattomalta mut näin se on.
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: mysteryman - Kesäkuu 18, 2012, 20:26
Eipä tuo mikään ihme ole. Noslerin sivuilla ilmoitetaan selvästi että tämä luoti kuuluu hallitun laajenemisen kategoriaan. Ja erityisesti noilla mainitsemillasi hitailla osumanopeuksilla ei ole missään nimessä voimakkaasti sirpaloituva.Jos haluat halkaisijaltaan suuren mutta lyhyen haavakanavan, joka johtaa ideaalisessa ampumakulmassa lyhyisiin jälkiin valitse jokin sirpaloituvampi luoti. Luotia valitessa kannattaa myös muistaa että suuri osa lyijystä joka osumassa sirpaloituu irti luodista päätyy suuhusi :)..
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: SO - Kesäkuu 18, 2012, 23:16
Ei ollut mainintaa mille matkalle luodin pitäisi 308sista toimia mutta jos BT ei aukea niin Sierran 150gr tai 168gr Gameking voisi kannattaa kokeilla. 308ssa on sen verran maltilliset nopeudet 300m jälkeen ettei mitään ihmeellisiä sieniä voi kaikilta luodeilta odottaa.
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: MSa - Kesäkuu 19, 2012, 00:10
Hornady Interbond 9,7g. Lähdöt mulla luokkaa 850-860m/s. Avautuu nopeasti ja nätisti, pysyy hyvin nipussa kovissakin osumissa ja useamman kerran todistettavasti toiminut yli 300m matkoilla moitteetta. Tarkkuutta huimasti useammastakin .30 väljyisestä testattuna. Viimeisten  luokkaa 10 sorkkaeläimen yhteenlasketut pakomatkat alle 30m, mutta suurin syy tähän lienee se, että tapanani on ampua taakse ja ylös rangan alta 5-10cm ja "kytkeä neliveto pois päältä" kättelyssä.Tätä luotia tuli otettua hyllyyn pahojen päivien varalle useampi laatikko. Voin suositella.
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: MPe - Kesäkuu 19, 2012, 01:41
Niin taisin jostain kotimaisesta opuksesta katsella että olisi tarkka ja nopeasti avautuva luoti. Niin  ja matkat olisi max. 300 m. Ehkäpä vauhtia lisää tai toinen luoti.  Juu ja ei perheelle ole lyijyä tarkoitus syöttää mut peuroja ammutaan ihan tosissaan eli jahdissa ollaan paljon. Olisiko luodin painon pudotus paikallaan siihen 150 grainiin? Kiitokset joka tapauksessa vinkeistä. Ite olin miettinyt Swift Scirocco2, Gameking ja nyt myös tuo Hornady. Lentorata vaan olisi niin nätti kun napsut olisi samat mettä paukulla kuin reeni ja lintupaukulla ja noita 167 scenuja jäljellä aika kasa heh heh.
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: mika - Kesäkuu 19, 2012, 09:09
Mulla on ollut käytössä Swiftin Scirocco II 150gr sekä sitten raskaampi 11g (?) Sakon tehdaslataus samalle luodille. Kaikki mihin ötökät mihin on osuma tullut niin ei niitä ole tarvinnut 10m pidempää hakea.

150gr luodille on lähtöjä ollut 860-870m/s luokkaa 308 kaliberissa. Ainoa luoti minkä olen saanut talteen oli peurapukista jota tööttäsin suoraan edestä n300m kaulaan. Luoti rikkoi rangan sekä 4 kpl kylkiluita. Muotoutui siistiksi sieneksi ja paino oli n. 140gr luokkaa. Eli se muovi kärki siitä puuttui.

Muut mallikappaleet puuttuu. Tosin en oli yhtään hirveä ampunut vielä olkaniveleen joten en tiedä miten se käyttäytyy ns kovassa osumassa. Hirvet mitä ko luodilla on ammuttu on ammuttu pää / niska osumilla. MSan terminologiaa lainatakseni niin jakovaihteisto on kytkeytynyt pois päältä het miten ja ajotietokone lopettanut rekisteröinnin.
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: torant - Kesäkuu 20, 2012, 21:02
Itse olen ajatellut josko lataisi itse tulevat peuraluodit, kun kerran tuli tuo latailu aloitettua. Tuota nosslerin BT:tä ajattelin 150grainisena ajattelin, kun olen siitä hyviä kokemuksia lukenut. Osaisiko joku neuvoa sopivaa latausta tuolle luodille jos ruutina on vv135? On itsellä vielä nuo lataukset vähän hakusessa, kun kerran tuli vasta aloiteltua tuo latailut. Ratapanoksia on tullut jo useampi sata latailtua, mutta olisi mukava saada hyvä resepti peuraluodillekkin.
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: MPe - Syyskuu 18, 2012, 17:44
Vielä aiheesta sen verran notta. Puhelin tossa yhden kokeneen peuran kaatajan kanssa joka kehui 150 grainista B-Tippiä hyväksi peura luodiksi. Noh nyt kävi niin että sitä ladattiin itelle kokeeksi ja käynti on hyvä ja  vauhtia 24 tuumasesta piipusta 850 m/sek. Onko riittävästi? Pitäisikö kulkea kovempaa?
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: ursuslaine - Huhtikuu 08, 2013, 14:31
Itsellä viime talvelta peurakytiksestä 3 peuran otanta, ja yksi supi. Kuulana Noslerin AccuBond 150gr. vauhteja n.870 m/s,(ei mitattu) eka lehmä oli rankapaukku, loput 2 peuraa perus keuhko-osumaa. Molemmat heti tonttiin, mutta jälki oli todella brutaalia,kuin kuokkavieras olis käynyt, ja jättänyt ovet auki. Lisäksi vasalta paine lyönyt mahat rikki! Supikoira  oli lähes katki, rangan riekaleet piti palasia toisissaan. Ensi syksyn lataus on varmasti laiskempi, lähinnä sukkapuikolla tökättyä reikää!
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: MSa - Huhtikuu 08, 2013, 21:39
Lainaus käyttäjältä: "ursuslaine"
Itsellä viime talvelta peurakytiksestä 3 peuran otanta, ja yksi supi. Kuulana Noslerin AccuBond 150gr. vauhteja n.870 m/s,(ei mitattu) eka lehmä oli rankapaukku, loput 2 peuraa perus keuhko-osumaa. Molemmat heti tonttiin, mutta jälki oli todella brutaalia,kuin kuokkavieras olis käynyt, ja jättänyt ovet auki. Lisäksi vasalta paine lyönyt mahat rikki! Supikoira  oli lähes katki, rangan riekaleet piti palasia toisissaan. Ensi syksyn lataus on varmasti laiskempi, lähinnä sukkapuikolla tökättyä reikää!


Vo 870m/s kuula ammuttuna lähelle ja lavalla on varmasti brutaalia. Jos haluu lavoille ampua niin kannattaa ladata osumanopeus hitaahkoksi luokkaa 700m/s ja varmistaa että luoti toimii ko nopeuksilla moitteetta. Itse en jaksa latailla montaa paukkua, täysteholla 850-870m/s mennään, jotta on puhtia sitten pidemmillekin matkoille. Kytistornilähelle 50m jos joskus on pakko ampua, niin toki pitää hiukka kattoa mihin sen reiän tekee...
Otsikko: Re: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: ursuslaine - Huhtikuu 09, 2013, 16:21
Itse olen jo vuosia suosinut keuhko-osumaa, en siis tarkoittanut lapa-osumaa, vaan lapojen taakse sijoitettua  keuhko-osumaa, tai edestä/ etuviistosta suunnattua kainalolaukasta rikkoen hermoratoja ja suuria verisuonia. Omaa näkemystäni perustan sillä, kuolema 100%, kaksi reikää, verta enemmän varsinkin sulan maan aikana helpottaa hakemista lapojen jäädessä ehjäksi. Pää ja kaularanka osuman tavoittelu hämärässä sisältää äkkiä lisähommaa useammallekin miehelle, verijälkien ollessa vähäisiä.  Tietysti kevyillä luodeilla ammuttaessa paine lyö nestettä kudoksiin rajusti, varsinkin reilusti yli 800m/s lähdöillä, mutta jossain määrin yllätys itselle, koska ainoastaan kylkiluu ainoa läpäistävä luu. Omat kyttyykopit sijoittuu lähes kaikki metsämaastoon. Yli 50m. rupee oleen jo noissa paikoissa  LRH:ia. Joskus -90 luvun alussa Pohjois-Karjalasssa alkuillan saaliina kytikseltä karhu, kahdella(AMET 177m.) ranka osumalla. Nylkyvajalla joku  kysy ko. matkaa? Sanoin matkan, johon vastaus kuului.  "Taitaa 7mm rem. Mag. olla aran miehen ase, kun täytyy noin kaukaa... :D
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Jokke Espoosta - Tammikuu 08, 2019, 13:52
Mainitaas muinaisen ketjun jatkoksi, että hain itse ensisijaisesti peuraluotia joka kävisi myös hirvelle ja kauriille (tosin nollakutoseen). Päädyin lukemaan paljon kokemuksia ja testaamaan Naturalis LR:n, AccuBondin ja TTSX:n. Järkeilin että umpikuparinen on parempi, meillä kun syö yksi vauvakin noita vainajia, mutta jos ei niistä löydy käyntiä niin sitten laadukas lyijysydäminen.

11g Naturalista en saanut käymään oikein mitenkään; kasa oli muutenkin heikko ja tuli pari käsittämätöntä kärpästä, jotka karkasivat luokkaa 15 cm kasasta sivuun sadalta metriltä. Tekisi mieli syyttää ampujaa, mutta en ole millään muulla patruunalla tuollaisia hyvältä tuelta nähnyt, joten epäilen että kyllä se vika vaan oli luodissa tai latauksessa. Yhden peurapukin ammuin Natulla, ja hyvin kuoli. Luoti meni hiukan takaviistosta keuhkoista ja sydämestä läpi, katkaisi ulostulopuolen jalan ison luun ja jäi nahkaan nätisti muovautuneena. Olisi tuon yhden kokemuksen perusteella maaliballistisesti oikein hyvä luoti jos vaan käynti löytyisi.

180 grainin Accubondin lataustestit olivat ihan lupaavaa; sekä taulukon ylä- että alapäästä löytyi ihan kelvollista käyntiä tyyliin 5 lks vähän yli MOA:n kasassa puolen grainin ruutimääräerolla per lataus. Tästä saisi ihan kurantin latauksen varmasti. Maaliballistiikasta ei ole kokemusta, mutta hyvin hyvää mainetta tämä nauttii joten todennäköisesti minun muutama riistalaukaukseni ei varmasti antaisi mitään uutta tietoa.

168 grainin TTSX antoi ihan naurettavan hyvää käyntiä, on umpikuparinen ja nauttii ilmeisesti nettilueskelujen perusteella ison veden takana hyvää mainetta. Toki aina löytyy joku jolla on huonoja kokemuksia, mutta yleisesti vaikuttivat olevan tyytyväisiä. Latasin noin 1,3mm irti rihloista, ja lataustestissä tuli 6 lks kasa latauksilla 54 gr - 56,5 gr noin 20 mm kasa. Päädyin lataamaan tätä nyt setin 55,5 grainin latauksella N160:tä, jolla karkeasti laskettuna todnäk saadaan lähtöjä jotain karvan yli 800 m/s. Pitäisi aueta noin 550 m/s vauhteihin asti, eli periaatteessa uskaltaisi ampua vielä noin 500 metriin asti joka nyt on minun kohdallani aika scifiä jos haetaan varmaa ja eettistä tappoa. Kohdistuksessa oli ampumani 3 lks noin 10mm kasassa, eli käynti on ohutpiippuisesta metsästysaseesta vähintään riittävää. Yhden peuranvasan ammuin tällä lähietäisyydeltä, ja en voi moittia toimivuutta; siistit reiät molemmin puolin, ei älytöntä vertymää, ja kuoli ihan kuoliaaksi asti.

Sinänsä kiinnostaisi kokeilla vielä 150gr ja miksei 130gr TTSX:tkin; saisi lisää lähtöjä, laakeamman lentoradan, vähemmän tuuliherkkyyttä ja muuta mukavaa. Toisaalta taas lähietäisyydeltä voi tehdä sitten rumempaa jälkeä, ja oikeasti lähinnä haaveissani minä mitään monen sadan metrin laukauksia ammun. 130-grainisesta ei enää hirvimetsälle ole, joten sitten joutuisi nikkaroimaan yhden lisälatauksen mikä lisää rahan- ja ajanmenoa, joten enköhän mä nyt pitäydy tuossa 168-grainisessa ja jos jostain satun saamaan muutaman 150-grainisen niin sen voisi vielä kokeilla. Siinäkin olisi yleislataukseen aineksia, kun saa hirvilailliseksi.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Petroman00 - Tammikuu 15, 2019, 12:00
Tämän kauden peurakombinaatio todettu hyväksi: 130gr barnes ttsx kolominollakasista lähetettynä. Vauhdit arviolta 980m/s. Ei mitattu.
Muutama peura nurin, osumat lavan taa rankaan. Ei mainittavaa lihanhukkaa. Matkat 35-100m.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: SO - Helmikuu 21, 2019, 20:18
Kuluneet vuodet olen käyttänyt 150gr (9,7g) Superhampparia sikaan ja peuraan ja käännyttänyt monia 11,7g miehiä käyttämään samaa paukkua. Halpa ja toimii, ei tarvii itse latailla. 2019 syksyllä alkaa kupariluotikausi ja lyijy siirtyy historiaan. 308iin on hyvä lataus 150gr TTSXlle ja 510mm piipiulle joka korvaa 150gr SHHn ja 223:een on vastaavasti 55gr TTSX. 223lle ei kannata jahtikäyttöön edes harkita mitään muuta kun nopeudet ovat suhteellisen suuria.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Peränkävijä - Helmikuu 22, 2019, 10:12
Yhden laatikollisen rhinon 150gr softpointtia tuhosin testeihin, mutta myös pariin hirveen. Jos vielä lyijyllisiä käyttäisin niin tuo olisi oma valinta. Sopiva paino lähes kaikkeen riistaan, hyvä tarkkuus ja suht edullinen hinta. Siirryin barnesiin koska lyijytön ja pääosa kohteista hirviä.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: mika - Helmikuu 22, 2019, 11:44
308iin on hyvä lataus 150gr TTSXlle ja 510mm piipiulle joka korvaa 150gr SHHn ja 223:een on vastaavasti 55gr TTSX. 223lle ei kannata jahtikäyttöön edes harkita mitään muuta kun nopeudet ovat suhteellisen suuria.
Minkä verran tulee kyytiä 308:iin? TTSX tarvii ilmeisesti vauhtia kuitenkin toimiakseen kunnolla kuten kaikki solidit?
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: jthyttin - Helmikuu 22, 2019, 12:02
Solidit ei toimiakseen vauhtia tarvitse eikä TTSX ole solidi.

150gr E-Tip lähtee 870-880m/s 20" Tikka T3 piipusta.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: mika - Helmikuu 22, 2019, 12:24
mä olen kyllä siinä uskossa että TTSX on koko kupariluoti (solid). Saatan silti olla väärässäkin. Jos näin on kysymys vauhdeista lienee turha. Oman kokemuksen perusteella kupariluodeista kyselin tuota nopeutta koska muut kokeilemani koko kupariluodit (siis solidit) vaativat kuitenkin enemmän vauhteja osumasta auetakseen.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: jthyttin - Helmikuu 22, 2019, 13:14
Solidi on suurriistan metsästykseen tarkoitettu vahvarakenteinen luoti jolla ei ole tarkoituskaan laajeta, pelkästään läpäistä ja mahdollisimman paljon. Perinteisesti paksulla teräsvaipalla ja sittemmin myös homogeenisia/monometallisia. Nopeus ja osumapiste sama kuin laajenevallakin, eli puhutaan perinteisesti jostain 2200fps / 670m/s suuruusluokasta.

Nykyisin useammalla valmistajalla on hybridiluoteja, terminä esim. kavitoiva solidi. Eli pyritään laajempaan haavakanavaan ja parempaan terminaalivaikutukseen läpäisyn kärsimättä.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: mika - Helmikuu 22, 2019, 13:35
aina sitä oppii uutta. Terminologia on tärkeää ottaa haltuun. Eli TTSX ei ole solid vaan koko kupariluoti.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: TikkaM595 - Helmikuu 22, 2019, 19:31
Hornadyn superformance 168gr on toiminut hyvin peuralle omien kokemusten perusteella 308. Nykyään kyllä ammun peurat 45/70. Ei tarvitse pitkältä hakea ;D
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: mattix - Helmikuu 22, 2019, 23:22
Onko kellään kokemusta Fiocchin 150gr soft pointista? Niin peuralle kuin hirvelle? XXL:stä tuli näitä tammikuun alussa tankattua, kun 0,59€/kpl myivät. Tuohon hintaan noita ampuu ihan radallakin.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Ollari - Maaliskuu 14, 2019, 07:58
Yhden laatikollisen rhinon 150gr softpointtia tuhosin testeihin, mutta myös pariin hirveen. Jos vielä lyijyllisiä käyttäisin niin tuo olisi oma valinta. Sopiva paino lähes kaikkeen riistaan, hyvä tarkkuus ja suht edullinen hinta. Siirryin barnesiin koska lyijytön ja pääosa kohteista hirviä.

Hieman asian sivusta, mutta XXL:stä hankituista Fiocchin 150gr FMJ:stä on aavistus omaa kokemusta sekä luettuna muitten kokemuksia. Aika tappiin ladattu. Joillakin painemerkkiä heti, mullakin alkaa painemerkkejä ilmetä sitten kun on jonkun verran jo ampunut ja ase lämmennyt.

Puolivaippalataukseenhan tämä ei välttämättä päde, mutta kannattaa olla tarkkana, kovin loogista olisi että sama lataus olisi näiden samanpainoisten luotien takana. Radallahan tuo on potentiaalinen asejumi kun ammutaan ensin ase kuumaksi ja sitten tuleekin joku tilanne missä asetta ei laukaistakaan pian lataamisen jälkeen ja patruuna saa kuumassa pesässä oleutua ja kuumeta ennen kuin se ammutaan.

Sinänsä pitäisin parempana ratapatruunana tuota soft pointia, koska sillä nyt voi tosiaan olla myös jahtikäyttöä jos/kun tarkkuusvaatimus ei ole sille välttämättä niin kova. FMJn käynti ei edes mulle riitä muuten kuin vähemmän vakavaan vapaalta kädeltä ammuntaan.  Peuraanhan sillä silti osuis ihan riittävästi. Myyjä (tietenkin..) väitti kaverillansa niitten käyvän 2€:n kolikkoon. En nyt valehtelijaksi ihan uskalla väittää mutta matkaa ainakin tekis mieli epäillä, että liekö ollut 30m tms. Omasta pyssystä hirvitaulun kymppi satasesta ois realistisempi tavoite.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: mattix - Maaliskuu 14, 2019, 08:22
Hieman asian sivusta, mutta XXL:stä hankituista Fiocchin 150gr FMJ:stä on aavistus omaa kokemusta sekä luettuna muitten kokemuksia. Aika tappiin ladattu. Joillakin painemerkkiä heti, mullakin alkaa painemerkkejä ilmetä sitten kun on jonkun verran jo ampunut ja ase lämmennyt.
...
FMJn käynti ei edes mulle riitä muuten kuin vähemmän vakavaan vapaalta kädeltä ammuntaan.  Peuraanhan sillä silti osuis ihan riittävästi. Myyjä (tietenkin..) väitti kaverillansa niitten käyvän 2€:n kolikkoon. En nyt valehtelijaksi ihan uskalla väittää mutta matkaa ainakin tekis mieli epäillä, että liekö ollut 30m tms. Omasta pyssystä hirvitaulun kymppi satasesta ois realistisempi tavoite.

Itse en ole ehtinyt kovin paljon ampumaan, mutta T3x CTR:llä Fiocchin FMJ ampuu noin 0.8-0.9 MOA kasaa 5 laukauksella sataan metriin. Useampi sarja ammuttuna. Isompi määrä laukauksia (8-10 kpl) tahtoo levittää kasan 1.2-1.3 MOA:n kokoiseksi, mutta syynä lienee huono ampuja. Pitänee yksi päivä tehdä niin FMJ:llä kuin Soft Pointilla 5x5 lauk. huolellinen testi TRG:llä.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: jthyttin - Maaliskuu 14, 2019, 08:42
Jos Rhinon softpointia (tai mikälie oikea nimi) käytetään ns. kaikelle riistalle hirveen saakka ei siitä pidä vetää johtopäätöstä että Fiocchin tai kenenkään muunkaan geneerinen 150gr puolivaippa sopisi samaan.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Peränkävijä - Maaliskuu 14, 2019, 12:10
No ei todellakaan. Noilla rhinon luodeilla vaan on noinkin edulliseksi luodiksi todella nätti ja tasainen avautuminen, eivätkä ne kummemmin hajoa edes hiekkaan ammuttuna.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Petroman00 - Maaliskuu 14, 2019, 19:21
Aiemmin kehumani 130ttsx näyttäis olevan muihinkin eläimiin toimiva. Toissapvänä kettu amet 340m. No, toimiva ja toimiva.. Melko iso ulostuloreikä. Ei tarvinnut nylkeä. Mutta ei kitunutkaan.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: psk123 - Maaliskuu 14, 2019, 19:40
Ei 6,5mm Rhino kestäny märkiin papereihin ammuttuna.
(https://i.postimg.cc/d3mLMwdY/luotitesti990ms-003.jpg)
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Peränkävijä - Maaliskuu 15, 2019, 11:43
Paljonko oli kuuspuokissa lähtöjä ja miltä etäisyydeltä? Itse en ladannut noita omia kun johonkin  850 tienoille. Hiukan eri juttu varsinkin lyijysydänluodin ampua 1000 m/s kolmesta metristä paperiin kuin 850 lähdöllä 120m päässä olevaan penkkaan. On näitä kyllä ennenkin nähty varsinkin halvemmissa, että jopa saman kaliiberin eri painokset luodit kestää eri lailla. Itse en juuri enää syötävää riistaa lyijyllä ammu niin uudemmista vaihtoehdoista tai muista kalibereista en mene sanomaan. Oma ajatus on, että jos hiukankaan järkeä käyttää luodin painoissa, malleissa ja lähdöissä niin barnesin kanssa ei voi pahasti mennä pieleen.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: psk123 - Maaliskuu 15, 2019, 17:15
Karvan vajaa tonni oli vauhtia ja läheltä  ammuttiin, nuo kuvassa olevat luodit on ammuttu samalla nopeudella. Ammuttiin sit vielä hitaammillakin nopeuksilla testi olikohan 880ms sillon kesti Rhinokin. Eipä silti kai nuilla peura ois kuollu hengenpaikoille osuessaan.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: jthyttin - Maaliskuu 15, 2019, 20:27
Jos tuosta kuvasta pystyy jotain päättelemään niin eihän siinä ole käynyt mitään jonka perusteella pitäisi sanoa että Rhino ei ole kestänyt. Eri asia toki jos valmistaja väittää jotain esim. jäämäpainosta.

Kuvan mukaista käytöstä on joillekin luodeille yritetty saada aikaan ihan suunnittelupöydältä lähtien, esim. Winchester Failsafe.

Vertailun vuoksi, toisessa threadissa mainitussa lasin läpi ampumista käsittelevässä tutkimuksessa 308 Scenar (kai ne GB-koodilla olevat on kaikki Scenareita?) katsottiin hajonneeksi kun sirpaleista ei löytynyt yhtään jota voisi sanoa muita suuremmaksi ja yhteensäkin sirpaleita saatiin kasattua 1.8 grammaa. En jaksa kikkailla paperia nyt käsille mutta kai ne jotain 10.7 grammasta ylöspäin oli piipusta lähtiessään...
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: jartsu - Maaliskuu 16, 2019, 10:32
Mikäs kuula oikeessa laidassa oli.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: psk123 - Maaliskuu 16, 2019, 15:21
Ei pitäis sotkee .30 topikkia 6.5mmsellä, mutta kerran kiinnostaa. Luodit 140gr

(https://i.postimg.cc/PrPFnBmG/luotitesti810ms-009.jpg)

Osuma nopeus 990ms
 Luoti_________Jäämäpaino______Upotus____Halkaisia max/min____Reikä 5cm:n syvyydessä
 Rhino_________3.95g/43.8%____32.7cm____8.82/8.27mm_________25.7mm
 TBBC_________7.55g/83.5%____33.7cm____16.98/14.68mm_______35.7mm
 A-frame______7.83/86.8%______38.2cm____14.03/13.18mm_______16.3mm
 Partition______6.39g/70.4%_____46.2cm____14.8/10.62mm_______32mm
 Hornady SST__4.06g/44.6%______28.0cm____15.7/11.9mm________19.7mm

 Osuma nopeus 810ms

 Luoti_________Jäämäpaino______Upotus____Halkaisia max/min____Reikä 5cm:n syvyydessä
 Rhino_________8,91g/98,9%____28cm____17.72/15.22mm_________25mm
 TBBC_________8.53g/94.4%____33.5cm____16.35/14.77mm_______25.3mm
 A-frame______8.59/95.1%______41.0cm____13.88/12.62mm_______16.2mm
 Partition______6.29g/69.3%_____39.5cm____13.37/10.63mm_______31mm
 Hornady SST__5.97g/65.7%_____29.5cm____15.83/13.31mm________25.0mm
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Peränkävijä - Maaliskuu 16, 2019, 21:51
Hajoamisella metsästyksen yhteydessä tarkoitan ettei luodista irtoa kappaleita jotka kineettisen energiansa ansiosta kykenevät tunkeutumaan haavakanavan vertyneen osan ulkopuolelle ja jotka sen vuoksi on vaikea löytää ja poistaa ruuaksi menevästä lihasta.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: jli - Huhtikuu 15, 2019, 17:52
Mitähän eroa näissä on muuta kuin lähtönopeus?

Barnes Vor-TX 308 Win 10.9 g, 168 gr Tipped TSX
Lähtönopeus 822 m/s

Sako Powerhead II 308 Win 10,9 g Barnes Tipped TSX
Lähtönopeus 780 m/s


Pitäisi löytää joku hyvälentoinen ja hirvilaillinen tehdaspaukku. Ei millään jaksaisi alkaa itse säätämään oikeasti hyvälentoisten luotien kanssa, jos patruunoita vain saisi hyllystä valmiina. Eikö esimerkiksi Hornadya tuo kukaan maahan? Joitain hajakokoja joskus satunnaisesti löytyy mutta ei viitsisi ottaa riskiä, että hakee säädöt jollekin patruunalle ja sitten sitä ei yht'äkkiä kaupasta saakaan.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Perkeleen_Luoma - Huhtikuu 15, 2019, 17:59
Luoti on sama, kaikki muu onkin sitten varmaan eriä. Ainakin Barnesin lataamana on tarkin tehdaslataus, jota olen T3 CTR:ssäni testannut.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: jli - Huhtikuu 15, 2019, 18:11
Ainakin Barnesin lataamana on tarkin tehdaslataus, jota olen T3 CTR:ssäni testannut.
Samansuuntaisia havaintoja, tosin aika pienellä koe-erällä. Tuo on varmaan se "state of art" mitä Suomessa marketin hyllystä löytyy metsästyspatruunoissa (jos siis vain lento-ominaisuudet ja tarkkuuden huomioi). Se ahdistaa kun tietää, että ameriikassa on vähän parempia.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: MarSa - Toukokuu 05, 2019, 20:10
Yksi ääni lisää Barnesille

.30 150gr TTSX lähtö 890m/s


Sako 75:ssa häviää tarkkuudessaä 150gr Accubondille mutta ei niin paljoa, että sillä olisi merkitystä käyttämilläni etäisyyksillä.

Marko
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: jli - Toukokuu 26, 2019, 12:01
Barnesin 308 tehdaspaukuille mittailin parilla kutilla keskiarvon 822 m/s, eli kulkee juuri sen minkä lupaavat. (Barnes Vor-TX 308 Win 10.9 g, 168 gr Tipped TSX)

Vielä pitäisi saman luodin sakolaisella testata, pääseekö edes lähelle.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: J.J - Helmikuu 05, 2020, 18:05
Olisi hakusessa suorituskykyisin keskipitkän matkan (200-400m) metsästysluoti. Koska täysmetalliluodeilla .308 nopeuksissa avautuminen tuskin lienee enää optimaalista yläpäässä, tiiviin jenkkifoorumien selailun jälkeen olen rajannut pidemmälle matkalle luotivalinnan siihen käyttöön suunnitellulle luodeille, joko:

Hornady ELD-X 178gr
Nosler Accubond long range 168gr

Vaatimuksia siis molemmilla hyvä B.C ja luotettava avautuminen suunniteltu hitaisiin nopeuksiin. Tuo ELD-X vissiin kokemuksia lukiessa säilyy paremmin ehjänä myös alle 200m etäisyyksillä, vaikkei ole bondattu kuten Accubond LR. Se olisi hyvä bonus koska voi tulla paikkoja lähietäisyyksillekin. Lapaosumista hieman oli foorumeilla ristiriitaisia kokemuksia, suurimmalla osalla oli läpäisy ollut riittävää, ja vain muutama poikkeus että luoti sirpaloitunut täysin ja elukka joko kaatunut pitkällä pakomatkalla tai jatkanut menoaan. Keuhko-osumilla molemmista kuuli pelkkää plussaa.

Mutta latausdataa jos löytyisi niin tietäisi mistä lähteä liikkeelle. ELD-X ainakin tulisi kai ladata niin pitkäksi kuin rihlakosketus antaa myöten ogiven muotoilusta johtuen. 1/11" Tikka olisi luodin lähettiläänä.

Norman uuden bondstriken jätin pois kun ei ole siitä vielä käyttökokemuksia juuri riistaelukoissa ja B.C luku kuulostaa liiotellulta. Noiden em. luotien B.C on ainakin luotettavasti dopplerilla mitattu joka on kyllä vaatimuksena riittävän tarkalle laskennalle .308 roikulle. Saa toki muitakin luoteja ehdottaa mittelöön.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Ilkor - Helmikuu 05, 2020, 22:05
Sakon lataama poverheadit ei ainakaan omassa 595:sessa käyny kunnolla, vaikka ite ladatut barnesit käy n.15mm/100m.
Lataus pituudetkin heitteli aika paljon noissa sakon lataamissa, ja käynti oli 3-5cm mikä kyllä tietenkin riittää yleensä peuralle/hirvelle, mutta ei ite ainakaan viiti niin huono käyntisiä paukkuja käyttää edes hirvelle.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: CJK - Huhtikuu 19, 2020, 16:08
Ensi syksyä varten menee varmaan Barnes TTSX testiin 308:siin, kun tuntuu olevan hyvän kuulan maineessa mutta pitäisikö laittaa mahdollisimman raskas vai kevyempi ja enemmän vauhtia- kumpaa pitäisi painottaa...peuralle ja hirvelle siis sama paukku. 
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: Ärmätti - Huhtikuu 19, 2020, 17:50
Umpikupariluodeissa aina nopeus edellä - eli keveempi. 150gr TTSX tekee kaiken tarvittavan isosta pieneen elukkaan. Itse siirryn ensikaudella 308win 130gr TTSX kuulaan.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: jli - Toukokuu 17, 2020, 12:25
Sakolta on tulossa ilmeisen pian tämä myyntiin. Lento-ominaisuudet eivät edelleenkään vakuuta (selvästi huonompi kuin TTSX), mutta lupaus luodin avautumisesta pienissäkin nopeuksissa toki kiinnostaa.

https://www.sako.fi/cartridges/powerhead-blade

Hornady ELD-X ja original Barnes tuntuvat tehdaslatauksina olevan niin satunnaisesti saatavilla, ettei taida uskaltaa vieläkään lähteä tekemään taulukoita ja mittauksia. Sitten kun ominaisuudet selvitetty ja muutama paketti kulunut, niin kaupassa ei taaskaan ole kuin jotain hammerheadia tai naturalista.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: metsienmies - Toukokuu 17, 2020, 16:34
Sakolta on tulossa ilmeisen pian tämä myyntiin. Lento-ominaisuudet eivät edelleenkään vakuuta (selvästi huonompi kuin TTSX), mutta lupaus luodin avautumisesta pienissäkin nopeuksissa toki kiinnostaa.

https://www.sako.fi/cartridges/powerhead-blade

Hornady ELD-X ja original Barnes tuntuvat tehdaslatauksina olevan niin satunnaisesti saatavilla, ettei taida uskaltaa vieläkään lähteä tekemään taulukoita ja mittauksia. Sitten kun ominaisuudet selvitetty ja muutama paketti kulunut, niin kaupassa ei taaskaan ole kuin jotain hammerheadia tai naturalista.

Onhan tuo hyvä että tulee täysin kotimaista, mutta hintalappu 70€ tehdaslatauksista, itse pidättäydyn sakon lataamaan powerhead 2 paukkuun.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: KJJ - Heinäkuu 19, 2020, 23:19
onko tullu testattua sierran tippet gamekin luoteja? missään kaliperissa? itseä kiinnostas (sierran lyijykäret ollu tarkkoja luoteja.)
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: SO - Heinäkuu 20, 2020, 00:19
On kyllä tullut ammuttua .30 Bondaamattomia ja kohtuullisen ohut vaippa eli vaatii maltillisen osumanopeuden, toisin sanoen hyvä LRH-luoti. Jäämäpainot 75-90% sopivalla nopeudella. Vähän pehmämpi kuin Nosler BT.
Otsikko: Vs: Hyvä peuraluoti 308:lle
Kirjoitti: KJJ - Heinäkuu 20, 2020, 10:16
sierra 140gr spbt ollu tosi tarkka 6,5kissa tuota tippettiä ei näyttäny olevan 140senä vielä raskaampiki kävis paremmin mulle (jospa tekevät vielä ennen ku lyijykieltö tulee) tuota nosleria ovat tainneet parantaa. onko vaippa paksuuntunut perää kohti?(jossain kuvassa näytti siltä)