TARKKA-AMPUJAKILTA

Avoin Keskustelu => Ballistiikka ja jälleenlataus => Aiheen aloitti: Y-P - Kesäkuu 09, 2005, 12:00

Otsikko: Luodin nopeusmittari
Kirjoitti: Y-P - Kesäkuu 09, 2005, 12:00
Kai tällaisenkin vekottimen sitten tarvitsee.. Olen tullut toimeen tähän asti satunnaisesti kaverilta lainaamallani mittarilla, mutta tuntuu .338LM:n kanssa olevan jostain syystä ongelmia. Nopeusnäyttöjä tulee vain ehkä noin joka neljännellä laukauksella, pienemmillä kaliipereilla toimii koko ajan hyvin. Olen koettanut vaihdella etäisyyttä ja temppuillut varjostimien ja valojen kanssa mutta aina vaan sama juttu.

Mitäpä siis raati suosittelisi meikäläiselle luotettavaksi mittariksi?
Otsikko:
Kirjoitti: TommiF - Helmikuu 18, 2007, 12:53
Nostetaanpa aihetta ylös. Millaisiin mittareihin ta-porukka luottaa? Mulla itsellä on CED Millenium, sillä saa kahdella anturilla mittausväliä 8 jalkaa mutta vähän se on sellaisen karnevaalipelin oloinen. Toimii pistoolilla mainiosti, kiväärillä vaatii aina uv-valot ylle. Öehlereitä näkyy useammissa (IPSC)kisoissa mutta niiden pikkumallien valmistus lienee loppu. Mitä muita kelvollisia vempeleitä on markkinoilla, joiden tarkkuus riittää ja luotettavuus on kunnollinen eikä tarvi arvata joka kolmannen laukauksen nopeutta. Hintalappukin saisi olla alta tonnin....

Tommi
Otsikko:
Kirjoitti: MSa - Helmikuu 18, 2007, 15:55
Moi,Mulla on ollut Chronyn Alpha, sekä nyt Chronyn gamma (erillinen näyttöyksikkö).Kaikilla vehkeillä luftarista ja piekkarista jalkajousen kautta 338LM:ään vekotin toimii mainiosti. Kesällä varjostimet, talvella pilvisellä kelillä ilman.Mittarien absoluuttisesta tarkkuudesta on vaikea sanoa, mutta jos arvioi laitteen mittaaamien lähtönopeushajontojen perusteella (suht pienet laajalla nopeusalueella) että tarkkuus on vähintäänkin riittävä.MSA
Otsikko:
Kirjoitti: Y-P - Helmikuu 19, 2007, 14:15
Moro,Itse ostin silloin aikanaan tämän: http://http://www.midwaysuomi.com/apps/eproductpage.exe/showproduct?SaleItemID=113204

Hyvin pelittää kaikilla nopeusalueilla ja laukaussarjoja mahtuu useampi muistiin. Sen verran keveä tämä vehjes on, että isoilla kaliipereilla ammuttaessa se täytyy tukea paikalleen jotenkin. Muuten suupaine potkii sen liikkeelle vielä parin metrin päästäkin.
Otsikko:
Kirjoitti: JKr - Helmikuu 19, 2007, 15:24
Minulla kanssa on sama vehje ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Muisti on loistava, voi vaan räiskiä ja ottaa tulokset ylös vaikka kotona. Suosittelen!edit. digital malli !
Otsikko:
Kirjoitti: tt - Helmikuu 19, 2007, 18:16
Chronyyn näyttää mahtuvan 60 laukausta muistiin ja Competition Electronicsin ProChronoon 99. ProChronoon saa vielä kaukosäätimen, jolla saa tulokset tulostimelle tai tietokoneelle. Kaukosäädin maksaa vaan jenkeissä saman mitä itse mittari. Onko muita varteenotettavia vaihtoehtoja Suomessa?Jonkinlaista tarjontaa. (http://http)PACT näyttää ainakin lupaavan kunnon takuun. Olisiko ideaa järjestää yhteistilausta ulkomailta halvempien hintojen toivossa?
Otsikko:
Kirjoitti: JKr - Helmikuu 19, 2007, 18:43
Lainaus käyttäjältä: "tt"
Chronyyn näyttää mahtuvan 60 laukausta muistiin ja Competition Electronicsin ProChronoon 99.


Yhteensä 9 stringiä ja jokaiseen mahtuu 99 laukausta. Mallihan oli Prochrono digital :)
Otsikko:
Kirjoitti: tt - Helmikuu 19, 2007, 18:46
Juu, edellisessä linkissä oli Pal-malli. Midwaylla näyttää olevan Palia ja Digitalia hyllyssä, kuten myös kaukosäädintä. Digital on parikymppiä kalliimpi.
Otsikko:
Kirjoitti: JKr - Helmikuu 19, 2007, 19:29
Lainaus käyttäjältä: "tt"
Juu, edellisessä linkissä oli Pal-malli. Midwaylla näyttää olevan Palia ja Digitalia hyllyssä, kuten myös kaukosäädintä. Digital on parikymppiä kalliimpi.


Tilattiin rapakon takaa, muistaakseni 3 kappaleen kimppa ja hinnaksi tuli veroineen n.130e.
Otsikko:
Kirjoitti: keitsu - Helmikuu 20, 2007, 00:08
Mulla on kans tuo digital versio. Ihan hyvin on toiminut jos valoa on riittänyt.Ei kukaan satu tietämään minkä mallista signaalia sinne kompuutteri reikään pitäis syöttää, että se alkais puskemaan dataa ulos. En ole löytänyt PC softaa joka osais tuon lukea, joten se vois tehdä vaikka ite jos valmista ei löydy.
Otsikko:
Kirjoitti: tt - Helmikuu 20, 2007, 03:50
Lainaus
Download all shot velocity and statistics to your PC using HyperTerminal® in Windows.
Otsikko:
Kirjoitti: keitsu - Helmikuu 20, 2007, 09:40
Just. Pitäisköhän joskus lukea noita manuaalejakin tai jopa teknisiä ominaisuuksia vähän tarkemmin.  :oops:Kiitokset!
Otsikko:
Kirjoitti: tt - Helmikuu 20, 2007, 13:25
Savun hälvettyä tarkastamme kytkennän. Onko kaukosäätimen ja mittarin välinen yhteys mahdollista myös infrapunalla? IrDA voisi toimia.


Lainaus
Digital Remote Control with Computer and HP IR Printer Interface.
Otsikko: Re: Luodin nopeusmittari
Kirjoitti: Klpro - Toukokuu 05, 2010, 08:34
Kyllähän tuo vehje saisi luotettava olla.Suoritin eilen empiirisen kokeen, koska en luottanut oman halpis Chronon lukemiin. Aloin epäillä tuota Choroa talvella, juurikin noiden hurjien poikkeamien vuoksi.

Vertailevana mittarina oli Oehler.Kaivelin luottolataukset esiin ja tutkailin asiaa. Sää mittaushetkellä 0-keli. Puolipilvinen ja tuuleton. Valaistusolosuhteet olivat omaan silmääni vakiot ja mittarit asennettu ajan kanssa paikalleen. Mittarin etäisyys piipun suusta 5-5,5m. Ammunta bibodituelta taustavallin kiintopisteeseen tähdäten.Tuloksia :

308Win, 600m piippu. Tehdasladattu 10,85 Scenar, ns. vanhaa erää. Tehtaan ilmoittama arvo 840 m/s

Oehler antoi 7 lks keskiarvoksi 901 m/s

Choro  antoi 7 lks keskiarvoksi 899 m/sItseladattu Sierra 168MK. N140 43 grs       Tehtaan ilmoittamaa arvo 780 m/s

Oehler antoi 7lks keskiarvoksi 819 m/s

Chrono  antoi 7 lks keskiarvoksi 810 m/s223 Rem. 609 mm piippu. Itseladattu Sierra 52grs. N133 24,5 grs Tehtaan ilmoittama arvo 1000m/s

Oehler antoi 7 lks keskiarvoksi 1019 m/s

Chrono antoi 7lks keskiarvoksi 1000 m/s223 Rem 457 mm piippu. Itseladattu Sierra 52 grs. N133 24,5 grs   Tehtaan ilmoittama arvo 1000 m/s

Oehler antoi 7 lks keskiarvoksi 981 m/s

Chrono antoi 7 lks keskiarvoksi 977 m/s6,5x55 711mm piippu. Tehdaslataus. Norma 8,4g DL Fält. Molyttyna. Tehtaan ilmoittama arvo 910 m/s

Oehler antoi 7 lks keskiarvoksi 970 m/s

Choro ei antanut enää mitään. Loppupäivän mittaukset menivät ketuille..Kokeen ainoa johtopäätös oli, että 100% en luota enää mihinkään. Esim. tuo Norma DL Fält nopeuspoikkeama on jo aikasmoinen. Samaten Scenarin.

 Toki tiedän piipun pituuden vaikutuksen nopeuksiin yms. muuttujat. Mutta aika vaikea on lyhyellä kokeilulla tehdä kovinkaan suuria johtopäätöksiä luotettavuudesta. Mutta jos noissa lukemissa olisi 100% varmuus oikeellisuudesta, niin kovia kyytejä mennään taulukkoihin verrattuna.

Lataukset ovat lähellä maksimia, mutta minkäänlaista ongelmaa esim. paineiden tai muiden asioiden suhteen noissa ei ole ollut.
Otsikko: Re: Luodin nopeusmittari
Kirjoitti: Poikma - Toukokuu 05, 2010, 11:08
Tehtaiden ja lataustaulukoiden nopeusarvot ovat tietyissä olosuhteissa, tietyllä piipulla, tietyllä patruunaerällä saadut "viitteelliset" arvot. On lähinnä sattumaa, jos saat omalla aseellasi, omalla nopeusmittarillasi samat lukemat kuin patruunalaatikossa tai lataustaulukossa lukee.

Aseiden piiput ovat todellakin yksilöitä... Olen ollut sivusta seuraamassa kahden uuden, peräkkäiset sarjanumerot omaavan aseen nopeusmittauksia; useamman eri sarjan lähtönopeuksien keskiarvojen ero aseiden välillä oli n. 16 m/s. Patruunat samaa tehdaserää, ampuja sama, mittari sama, valaistusolosuhteetkin samat (ammuttiin sisällä)......vain piippu oli eri.Mainitsemistasi arvoista antaisin vähiten painoarvoa niille tehtaiden ilmoittamille arvoille ja eniten Oehlerin kertomille. Oehleria kai on yleisesti pidetty hyvinkin luotettavana mittarina.
Otsikko: Re: Luodin nopeusmittari
Kirjoitti: Klpro - Toukokuu 05, 2010, 11:27
Niin.. Siksipä Oehlerin otinkin. Vielä kun CED olisi mitä verrata noihin kahteen.

Aikas raju parannus ballistiikkaan Scenulla ja Norman 8,4:la, jos ei muita ongelmia tule. Kunhan pääsee 300:le koittamaan, niin siitähän sen näkee sitten onko lentorata ok. Ylivakautuminen vähän mietityttää, millä nopeudella se mahdollisesti alkaa.

No tuossa 223:sa taas toisinpäin. IPSC ja SRA käytössä liiankin kovaa kyytiä ja turhaa stressiä piipulle. Osunnan paraneminen ei ole normimatkoille ollut merkittävää, enkä omista tuon kaliiperin pulttilukkoista, joten en sen tutkimista jatka sen enempää.
Otsikko: Re: Luodin nopeusmittari
Kirjoitti: JL - Kesäkuu 23, 2010, 23:19
Lainaus käyttäjältä: "Klpro"
Kyllähän tuo vehje saisi luotettava olla.Suoritin eilen empiirisen kokeen, koska en luottanut oman halpis Chronon lukemiin. Aloin epäillä tuota Choroa talvella, juurikin noiden hurjien poikkeamien vuoksi.

Vertailevana mittarina oli Oehler.Kokeen ainoa johtopäätös oli, että 100% en luota enää mihinkään.


Uusi kampe takuuseen?Chronon sivuilla sanotaan:

Every SHOOTING CHRONY® measures the speed of bullets, arrows, shotgun & airgun pellets, paintballs, et cetera, from 30/fps. to 7000/fps.

and with better than 99.5% accuracy.