TARKKA-AMPUJAKILTA

Avoin Keskustelu => Optiikka => Aiheen aloitti: aina ohi - Elokuu 03, 2022, 21:05

Otsikko: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: aina ohi - Elokuu 03, 2022, 21:05
Ostin viime talvena uutena otsikon mukaisen kiikaritähtäimen.
Olen pettynyt kuvan laatuun kyseisessä laitteessa. Ihmettelin jo ennen aseen päälle laittoa, että en saa kuvaa aivan niin tarkaksi kuin olisin halunnut. Ammunnassa havaitsin samaa. Ja otin sitten viereen aseen jossa on Delta Javelin 4,5-30x56 putki. Kuvia näkyviä verraillessa havaitsin Deltan kuvan olevan terävämpi. Ja kun ammuin, niin jouduin tähystämääm Deltalla Steinerillä ammutut reijät taulussa (samalla suurennoksellakin).

Soitin myyjäliikkeelle (Finnaccuracy) ja sieltä pyydettiin lähettämään putki saatteen kanssa heille. No putki tuli sitten Sakolta takaisin n. 6 viikon kuluttua. Siinä ei ollut mukana mitään kertomusta mitä putkelle oli tehty. No kokeilemaan. Ei sille oltu tehty mitään. Laitoin Sakolle siitä sähköpostia 2-3 viikkoa sitten. Mitään ei ole kuulukut vieläkään. Eli putki tuli takaisin yhtä huonona ja kauppias, maahantuoja tai tehdas ei ole ollut missään yhteydessä sen jälkeen. Ainoastaan joku sähköpostiosoite ja huoltonumerokoodi oli putken mukana. Kauppiaaseen en ole ollut yhteydessä putken palaamisen jälkeen.

Mielestäni ongelma voisi olla etäisyyden säädössä. N. 200 metrin matkalle tähdätessä kuvan selvyys on sama matkasäädöllä n. 170-500 m.

Edellisellä Vaasan ta-kurssilla yksi tuore saman putken omistaja valitti samaa tuhruista kuvaa. Ja tiedän nyt, että näitä on käynyt takuukorjauksissa muillakin. Takuukorjausten lopputuloksista en tiedä.

Olen sangen huolissani omien rahojen menettämisen vuoksi, mutta vielä enemmän jos tätä kuras ostetaan valtion rahoilla Sakon M23 kivääreihin.

Jos maahantuojan ja tehtaan mielestä tällainen kuvan laatu on ok ja suhtautuminen reklamaation tällä tasolla, niin en suosittele ostamaan. Aion olla yhteydessä myös puolustusvoimiin näiden putkien hankinnan järkevyyden suhteen.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: HJu - Elokuu 03, 2022, 21:23
En ole tätä putkea käpistellyt radalla mutta joissain tähtäimissä kuvan laatu on hyvin tarkka okuläärisäädön ja parallaksisäädön suhteen. Käytännössä okuläärisäätö säädetään kerran omalle silmälle ja joissain putkissa parallaksia on pakko säätää aina kun katsotaan eri etäisyyksille tai kuvan laatu romahtaa. En tiedä onko se tiettyjen putkien vika vai ominaisuus. Törmännyt tähän lähinnä Tascoissa ja vastaavissa halpisputkissa.

En siis väitä että olet väärässä, putki kuulostaa vialliselta mutta olen törmäännyt tähtäimiin joilla parallaksisäädön käyttö on pakollista ihan myös kuvanlaadun vuoksi. Normaalistihan parallaksia säädetään vain parallaksin tähtäysvirheen minimoimiseksi, ei niinkään kuvan terävöittämiseksi.

Jos uudessa Steinerissä pitää säätää parallaksia jotta maalin edes näkee niin se kuulostaa kummalta.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: HxM - Elokuu 03, 2022, 21:30
7x zoomialue, kohtalaisen lyhyt pituus ja suurehko 56 mm etulinssi antaisivat vähän viitteitä siitä, että tähtäin on hyvin tarkka säädöistä ja varsinkin syväterävyysalue on kapea. Pari kertaa olen katsellut tuon putken läpi ja kokemus oli, että 20x suurennoksen jälkeen CA lähti täysin lapasesta ja kuvasta tuli käyttökelvoton. Todennäköisesti säädöt eivät olleet omalle silmälle kohdallaan. Muutenkin optisesta laadusta on jäänyt kovin keskinkertainen mielikuva. Toisaalta en alussa mainitsemieni ominaisuuksien takia oletakaan putken pärjäävän kuvanlaadussa joillekin 4x suurennusalueen Zeisseille ja Swarovskeille.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: MaR - Elokuu 03, 2022, 21:31
Ikävää että putkesi kanssa on ollut ongelmia.

Minulla on puolestaan vain positiivisia kokemuksia Steinerin M7xi putkesta. Muutama vuosi sitten ostin sellaisen itselleni valmistujaislahjaksi ilman murheita budjetista. Pitkän tutkistelun ja ihmettelyjen jälkeen koin putken sopivimmaksi itselleni tasapainoisten ominaisuuksien vuoksi. Oma tausta TA hommista + 10v ja aika pitkälti kaikenlaisia putkia tullut tutkittua.
Kuvanlaatu omassa ja muutamissa tuttavien putkissa on hyvä, mutta ei kuitenkaan parasta mitä on nähnyt, kuitenkin parempi, kuin suurimmassa osasta putkista mitä vastaan tullut.

Mitä tarkoitat osuudella:” Mielestäni ongelma voisi olla etäisyyden säädössä. N. 200 metrin matkalle tähdätessä kuvan selvyys on sama matkasäädöllä n. 170-500 m.”

Tarkoitatko että olet käynyt naksut läpi vai käytätkö parallaksitornin merkintöjä ja pyörittelet ympäriinsä?

Omaan korvaan kuulostaa, että putkea ei ole säädetty hyvin ampujalle sopivaksi.
Putki tulee säätää omalle silmälle mahdollisimman tarkaksi diopterisäädöllä (max suurennos, katsoo esim. taivaalle ns. äärettömään ja vielä lisäksi tekee nopeita tutkailuja, sillä oma silmä väsyy nopeasti) ja tämän jälkeen parallaksitornilla poistaa parallaksin vaikutus halutulle matkalle. Toissijaisena havaintona on kyllä se, että paralaksitornia kääntäessä kuva muuttuu vähän tai ei juurikaan matkasta riippuen. Oleellisinta on että itse paralaksi säätää kuvatason oikein, jolloin kun liikutat päätä kiikarin takana, ristikko ei liiku ampumaetäisyydellä.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: metsienmies - Elokuu 03, 2022, 21:39
Itselläkään ei ole muuta kuin positiivista sanottava m7xistä. Saman aikan ollut m7xi, snb pm2 3-20 ja m5xi. Enää on jäljellä m7xi. Snbssä kuvan laatu oli aavistuksen parempi alle 300m päähän omalle silmälle, mutta kyllä kaikissa noissa putkissa parallaksia piti säätää myös kuvan terävöittämiseen, eikä vain parallaksin poistoon. Seuraava putki, jos vielä päätän tarvitsevani toisen mil tason putken, on todennäköisesti m7xi 2.9-20 versio. Ja juuri sitä uutta menee Sakon m23 päälle, eikä vanhempaa 4-28x56 kiikaria.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: MOj - Elokuu 03, 2022, 22:36
Kyllä noissa erilaisia ongelmia on ollut. Ainakin M7xi 4-28x56 IFS osalta useammassa yksilössä, joista Sako on kyllä tietääkseni reklamoinut tehdasta.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: MOj - Elokuu 03, 2022, 23:40
Toisaalta en tiedä yhtään tähtäinmerkkiä, joiden kanssa ei mitään ongelmia laadun kanssa olisi ollut. Ihmisethän noita tekee ja maanantaiyksilöitä mahtuu aina joukkoon. Premium tähtäimien osalta näin ei tietenkään pitäisi olla, mutta näin se vain on. Sitten kun maanantaiyksilö sattuu kohdalle, miten asioita siitä eteenpäin hoidetaan, vaikuttaa paljon.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: aina ohi - Elokuu 04, 2022, 00:25
Joka kerta, kun katson tuon tähtäimen läpi,. niin alan saman tien säätämään automaattisesti kuvaa silmälleni teräväksi ja yleen tyhjälle taivaalle. Säädön teen silmää "vasten" olevasta okulaarisäötörenkaasta. Sitäkin joutuu veivaamaan edes takaisin moneen kertaan, kun taas Deltassa ja Meoptoissa terävyys löytyy hyvin nopeasti.

Sen jälkeen yritän säätää kuvaa paremmaksi kyseessä olevallle matkalle parallaksitornista. Sekin menee aina ees taas veivaamiseksi, kun en ole millään säädöllä tyytyväinen. Ymmärrän, että tornin metriasteikko on suuntaa antava, joten en tuijota asteikkoa, vaan säädän silmätuntuman mukaan.

Kyllä tälläkin putkella tauluun näkee ampua, mutta elävän maalin tunnistaminen maastosta kauempaa tulee olemaan ikävää.

Sakolla ja Steinerillä lienee kiirettä parempien asiakkaiden kanssa. Kauppiashan viime kädessä vastaa minulle siitä, että ostos on sitä mitä on myyty ja otettu. Odottelen vielä hetken, että jospa vaikka sieltä oltaisiin yhteydessä.
Tällä hetkellä olo on sellainen, että harmittaa. Monta vuotta olen säästänyt rahaa elämäni tähtäimeen ja sitten totean, että minulla olevat yli 50% halvemmat on kuvan laadultaan parempia.

Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: Perkeleen_Luoma - Elokuu 04, 2022, 00:43
Miksi et voi itse ottaa kyseiseen liikkeeseen yhteyttä ja kertoa, että nyt kiikari ei ole sitä mitä pitäisi olla?
Olisi suotavaa, että se korjataan, vaihdetaan tai perutaan kaupat.

Jos asia hoituu, niin sekin on suotavaa tulla julkisesti kertomaan, että asia on nyttemmin ratkennut ja myyjäliike-X hoiti asian esimerkkisesti.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: MOj - Elokuu 04, 2022, 00:45
Ymmärrän harmituksen.

Ohje dioptrian säätämiseen: Ase hyvin tuettuna taivaalle vaaleaan tasaiseen pilveen, suurennos maksimille, parallaksi äärettömään, dioptriasäätö reilusti miinukselle. Katsot tähtäimen läpi ja lähdet kääntämään dioptriaa okulaarista hiljalleen tasaisesti. Ensimmäisen kerran kun ristikko on silmääsi täysin terävä, dioptria on säädetty silmällesi oikein. Voi vaikuttaa siltä, että ristikko terävöityy lisää kun käännät lisää dioptriaa, mutta näin ei pidä tehdä. Silmä pyrkii korjaamaan kuvaa ja vain väsyy sen seurauksena. Voit toistaa tämän muutaman kerran ja katsoa onko lopputulos joka kerta sama.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: HJu - Elokuu 04, 2022, 07:19
Diopteria ei pitäisi olla mitään tarvetta säätää "joka kerta kun otan tähtäimen käteen".  Omissa Bendereissä. Meoptoissa, Elemen Opticseissa ja Vortexeissa säätänyt ne kerran kohdilleen ja siinä ovat pysyneet.

Anyway soita sinne FA:lle. Itse olen saanut aina hyvää palvelua.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: aina ohi - Elokuu 04, 2022, 07:50
Miksi et voi itse ottaa kyseiseen liikkeeseen yhteyttä ja kertoa, että nyt kiikari ei ole sitä mitä pitäisi olla?
Olisi suotavaa, että se korjataan, vaihdetaan tai perutaan kaupat.

Jos asia hoituu, niin sekin on suotavaa tulla julkisesti kertomaan, että asia on nyttemmin ratkennut ja myyjäliike-X hoiti asian esimerkkisesti.

Juu soitetaan myyjälle. Ketjun avausviestistä kyllä selviää, että heihin on oltu yhteydessä heti, kun ongelma on havaittu. Eikä tässä ole ollut tarkoitus varsinaisesti moittia myyjän (FA) toimintaa, vaan varoittaa niitä jotka meinaavat Sakon maahantuomaa Steineriä ostaa. Patrioottina on myös iso huoli siitä, että jos PV hankkii kalliita huonoja putkia.

Minustakaan diopteria ei kuulu säätää aina kun tähtäintä alkaa käyttämään. En tee niin muiden tähtäinteni kanssa. Minulla on tällä hetkellä aseiden päällä 16 kiikaritähtäintä ja muutama viekä irrallaan. Ja tämä kallein Steiner on ainoa jonka kuvaa aina yritän säätää paremmaksi. Delta Javelin on toiseksi kallein tähtäimeni. Siinä on minun silmääni parempi kuva, vaikka toki siinäkin joutuu vähemmän valon aikaan kääntämään suurennosta pienemmälle hiukan aiemmin, kuin muilla penkalla olevilla putkilla.

Voiko minulla olla silmässä tai aivoissa jokin vika, joka tulee esiin vain tällä Steinerillä?
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: MTä - Elokuu 04, 2022, 08:18
OT. Voiko joku selventää minulle mikä Sakon rooli tässä saagassa on? Hoitaa Steinerin takuukorjaukset, on maahantuoja, muu mikä?  Kiitos.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: aina ohi - Elokuu 04, 2022, 08:37
OT. Voiko joku selventää minulle mikä Sakon rooli tässä saagassa on? Hoitaa Steinerin takuukorjaukset, on maahantuoja, muu mikä?  Kiitos.

Jos ymmärsin oikein, niin kauppias lähetti putken maahantuojalle eli Sakolle. Ja myöhemmin putki tuli minulle takaisin Sakolta. Sako on ehkä käyttänyt putken valmistajalla, tai ehkä testannut sitä itse tai ehkä vain lähettänyt sen suoraan minulle edes avaamatta laatikkoa. En voi tietää tarkemmin, kun mitään ei ole kerrottu tai kirjoitettu. Eikä myöskään Sakolle lähetettämääni sähköpostiin ole tullut vastausta.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: HJu - Elokuu 04, 2022, 09:57
Onhan se teoriassa mahdollista että sopivat silmänominaisuudet eivät ole yhteensopivat jonkin tähtäimen kanssa mutta tässä kuvatussa tapauksessa pidän sitä erittäin epätodennäköisenä. Punapisteiden kanssa tällainen on suorastaan normaalia.

Se että takuukorjauksen/tarkastuksen yhteydessä ei tule mitään kirjallista kuvausta siitä mitä on tehty on erittäin erikoista. Joku kesähessu lähettänyt tähtäimen suoraan asiakkaalle kun ei ole tajunnut että tähtäin pitäisi ensin tarkastaa?
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: mika - Elokuu 04, 2022, 10:16
No jaa..Mulla kävi haaveri Zeissin katselukiikareiden kanssa ja kävivät tehtaalla. Kun tulivat takaisin niin ei siellä mitään lappuja tai muuta selitystä olllut. Sama Hensun tähtäimen kanssa kun otti osumaa. Hensun korjasivat viikossa. Tai viikko siitä kun kiikari lähti niin se oli takaisin. Ainoat paperit oli rahtikirjat.

Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: HJu - Elokuu 04, 2022, 11:49
Kun oma tehdasuusi 3.5-10x40 M3 Leiupold kävi tehtaalla niin paluupostissa oli printit mukana siitä mitä oli tehty. Tämä tapahtui tosin 22 vuotta sitten.

Kun paketissa ei ole mitään selvityksiä niin mainehaittaa harrastajapalstoilla tulee sen verran helposti ja runsaasti että kannattaa harkita jättääkö selvitykset jatkossakin pois vai alkaako palvella tuotteen ostanutta asiakasta.

Mikä on netissä jää sinne. Nytkin tätä Steiner-säiettä on allekirjoittaneen lisäksi lukenut n kpl muita joissa enemmän kuin yksi vähintäänkin siirtää Steinerin hankintaa tulevaisuuteen ja ehkä jättää kokonaan väliin. Eihän se haittaa jos pääasiakkaat ovat viranomaisia mutta heijastuuhan tällainen mainehaitta väistämättä myös siviilipuolen tuotteiden myyntiin.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: aina ohi - Elokuu 04, 2022, 13:30
Minä hyväksyisin senkin, että jos kiikarissa olisi jokin huikea tekninen ominaisuus (kestävyys, pimeänäkökyky, tms), jonka takia kuvan laatu ei ole kouluarvosanoin nro seitsemää parempi. Mutta silloin se pitäisi selvitä kiikarivalmistajan sivuilta tai edes kertoa ostoa tekevälle.

Sain kauppiaan puhelimella kiinni. Steinerin tehdas on kuulemma nyt sulki puoliväliin kuuta asti. Voin kuulemma palata asiaan sähköpostilla 15.8. jälkeen. Onneksi minulla ei ole hengen hätä ja mikään harrastus ei jää kiinni vaikka ongelman korjauksessa menisi vuosikin. Kunhan se nyt vaan sitten lopulta korjataan/hoidetaan. Ymmärrän, että virheitä sattuu ja, että on lomia yms. Ne ei poista kuitenkaan sitä ongelmaa, että minulle ja joillekin muille on toimitettu Steineriltä laadultaan puutteellinen putki. Edistäisiköhän Sakon ja Steinerin kanssa asiointia, jos ilmoittaisi olevansa kansanedustaja ja eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen? (en ole, mutta tuli mieleen, kun PV neuvottelee noiden kanssa isoista kaupoista nyt) Tämä ongelmani menee kyllä kaverini tiedoksi, joka on noissa kahdessa jäsenenä.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: jli - Elokuu 04, 2022, 14:52
Ei kai nyt sentään pv meinaa mitään 28x putkea vakikäyttöön, kun jollain 4x Wetzlarilla tai max 12x Zeissilla on hyvin pärjätty tähänkin asti? Ongelmat kun lisääntyvät eksponentiaalisesti suurennoksien mennessä jostain 15-20-kertaisista ohi - siis silloinkin, vaikka olisi pyhä pietari viilannut linssit kohdalleen. Itse ammun mieluummin kristallinkirkkaalla 15x putkella kuin säätöjen suhteen yliherkällä 30x sumuputkella, mutta se nyt on vain minun mielipiteeni.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: aina ohi - Elokuu 04, 2022, 15:48
Ei kai nyt sentään pv meinaa mitään 28x putkea vakikäyttöön, kun jollain 4x Wetzlarilla tai max 12x Zeissilla on hyvin pärjätty tähänkin asti? Ongelmat kun lisääntyvät eksponentiaalisesti suurennoksien mennessä jostain 15-20-kertaisista ohi - siis silloinkin, vaikka olisi pyhä pietari viilannut linssit kohdalleen. Itse ammun mieluummin kristallinkirkkaalla 15x putkella kuin säätöjen suhteen yliherkällä 30x sumuputkella, mutta se nyt on vain minun mielipiteeni.

Puolustusvoimille on ollut tulossa Steiner M7Xi tähtäimen 2,9-20 x versio.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: Mecarenze - Elokuu 04, 2022, 19:42
Jos maahantuojan ja tehtaan mielestä tällainen kuvan laatu on ok ja suhtautuminen reklamaation tällä tasolla, niin en suosittele ostamaan. Aion olla yhteydessä myös puolustusvoimiin näiden putkien hankinnan järkevyyden suhteen.

Ikävä jos putki ei ole paikkaansa sinulla täyttänyt. Älä myöskään ota pahalla, mutta jättäisin yhteydenotot PV:n puolelle väliin. Siellä on ammattimiehet suhteellisen pitkään putkia valkkailleet. Ajatus on kyllä kaunis, mutta vähän sama kuin minulla menisi teleskooppipamppu jumiin itsellä ja alkaisin POHAlle soittelemaan ja neuvomaan - siinä menisi verorahat jo hukkaan ihan vain menetetyn työajan puolestakin.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: Sauer200STR - Elokuu 06, 2022, 07:14
Itsellä on Zeiss huollosta eri kuva. Aina kun tähtäin on käynyt huollossa paluupostissa on mukana raportti mitä tähtäimelle on tehty. Mikäli raportti puuttu maahantuojaan yhteys ja pyytää heitä ottamaan yhteys tehtaaseen.

Oudolta kuullostaa tuo Steinerin ongelma.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: mika - Elokuu 06, 2022, 09:08
Raportin puuttuminen ei allekirjoittanutta haittaa mitenkään. Ainoa mikä kiinnostaa on tuliko kuntoon vai ei. Mä en osaa raporttia tulkita kuitenkaan koska en ymmärrä optiikan rakentamisesta riittävästi. Väittäisin saman olevan vallitseva olotila 99% tämänkin palstan seuraajista
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: Jullimus - Elokuu 07, 2022, 16:25
Joskus oli aloittajan ongelman kaltainen juttu Zeiss merkkisessä tähtäimessä. Putki pyörähti maahantuojan kautta saksaan ja sieltä aika nopeasti tulikin vastaus ettei ole kannattavaa korjata, niin lähettivät sitten uuden tähtäimen postissa ja se oli tosiaan eri peli. Voip olla ettei merkki ihan heti ainakaan oo vaihtumassa.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: kesanto - Elokuu 07, 2022, 16:46
Kun huollosta palautuu asiakkaalle tuote ja kirjallinen huoltoraportti, joutuu toimittaja kantamaan vastuun siitä, että raportissa mainitut tarkastukset ja muutokset tuotteelle on tosiaan tehty. Maallikollekin se kertoo, että jotakin on tehty. Lisäksi jos toimittajalla on hyvänä tapana laittaa raportti tuotteen mukaan asiakkaalle, ei toimittaja halua sinne helposti kirjata mitään, josta kävisi ilmi, että ei ole haluttu tai osattu tehdä ongelman poistamiseksi mitään. Tämän tiedostaminen taas ei ainakaan ole huonontamassa huoltotoimenpiteiden laatua.

Lähetetty minun SM-G780F laitteesta Tapatalkilla

Otsikko: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: LSa - Elokuu 08, 2022, 09:37
Jos maahantuojan ja tehtaan mielestä tällainen kuvan laatu on ok ja suhtautuminen reklamaation tällä tasolla, niin en suosittele ostamaan. Aion olla yhteydessä myös puolustusvoimiin näiden putkien hankinnan järkevyyden suhteen.

Ikävä jos putki ei ole paikkaansa sinulla täyttänyt. Älä myöskään ota pahalla, mutta jättäisin yhteydenotot PV:n puolelle väliin. Siellä on ammattimiehet suhteellisen pitkään putkia valkkailleet. Ajatus on kyllä kaunis, mutta vähän sama kuin minulla menisi teleskooppipamppu jumiin itsellä ja alkaisin POHAlle soittelemaan ja neuvomaan - siinä menisi verorahat jo hukkaan ihan vain menetetyn työajan puolestakin.

JOS havainnot ovat putken suhteen oikeita ja mielellään varmistettu muutaman muun erilaisia putkia ennenkin käyttäneiden toimesta, niin miksipä niitä ei veisi Puolustusvoimien kirjaamon kautta tietoon. Selvittävät sitten itse, onko aihetta reagoida.

Firmojen suhtautumiset yksittäisten asiakkaiden takuumurheisiin on sitten eri asia.

Teen töitä valvovana viranomaisena. Havaintojen mukaan puutteita löytyy kaikkialta, myös niistä kohteista, joita ovat olleet tilaamassa, tekemässä ja valvomassa omien alojensa superammattilaiset.

Ja vaikka oma puutelista olisi kuinka pitkä, niin seuraavalla reissulla samaan paikkaan havaintoja on tullut aina lisää. Ei maailma valmis ole.

Toin telariesimerkki on ihan vastaava. Tuotteen pitää toimia kunnolla. Jos se ei toimi, niin mä näen järkevänä tuoda mahdollisen ongelman tietoon niille, joille sen toimimattomuus voi olla iso riski. Tekevät sitten tiedolla mitä tekevät. Ei sillä ole väliä, onko ongelman havaitsija kehitysvammainen tai tekniikan tohtori.

Aika usein sivusta tehty ongelmahavainto on ihan oikea. Harvemmin sivusta tulee silti toimivia korjausehdotuksia.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: LSa - Elokuu 08, 2022, 10:52
Aika usein sivusta tehty ongelmahavainto on ihan oikea. Harvemmin sivusta tulee silti toimivia korjausehdotuksia.

Tähän vielä tarkennus. Vaikka ongelmahavainto on usein oikea, harvemmin sen havaitsijan ajatus ongelman taustasyistä on priimaa.

Tästä syystä mä en esim. just lämpeä näennäisen viisaan kuuloiselle ajatukselle siitä, että jos nostaa esiin ongelman, niin sitten pitää pystyä tarjoamaan sille myös ratkaisu. Usein ratkaisuihin vaaditaan jo laajempaa osaamista.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: Mecarenze - Elokuu 08, 2022, 13:35
Jos maahantuojan ja tehtaan mielestä tällainen kuvan laatu on ok ja suhtautuminen reklamaation tällä tasolla, niin en suosittele ostamaan. Aion olla yhteydessä myös puolustusvoimiin näiden putkien hankinnan järkevyyden suhteen.

Ikävä jos putki ei ole paikkaansa sinulla täyttänyt. Älä myöskään ota pahalla, mutta jättäisin yhteydenotot PV:n puolelle väliin. Siellä on ammattimiehet suhteellisen pitkään putkia valkkailleet. Ajatus on kyllä kaunis, mutta vähän sama kuin minulla menisi teleskooppipamppu jumiin itsellä ja alkaisin POHAlle soittelemaan ja neuvomaan - siinä menisi verorahat jo hukkaan ihan vain menetetyn työajan puolestakin.

JOS havainnot ovat putken suhteen oikeita ja mielellään varmistettu muutaman muun erilaisia putkia ennenkin käyttäneiden toimesta, niin miksipä niitä ei veisi Puolustusvoimien kirjaamon kautta tietoon. Selvittävät sitten itse, onko aihetta reagoida.

Firmojen suhtautumiset yksittäisten asiakkaiden takuumurheisiin on sitten eri asia.

Teen töitä valvovana viranomaisena. Havaintojen mukaan puutteita löytyy kaikkialta, myös niistä kohteista, joita ovat olleet tilaamassa, tekemässä ja valvomassa omien alojensa superammattilaiset.

Ja vaikka oma puutelista olisi kuinka pitkä, niin seuraavalla reissulla samaan paikkaan havaintoja on tullut aina lisää. Ei maailma valmis ole.

Toin telariesimerkki on ihan vastaava. Tuotteen pitää toimia kunnolla. Jos se ei toimi, niin mä näen järkevänä tuoda mahdollisen ongelman tietoon niille, joille sen toimimattomuus voi olla iso riski. Tekevät sitten tiedolla mitä tekevät. Ei sillä ole väliä, onko ongelman havaitsija kehitysvammainen tai tekniikan tohtori.

Aika usein sivusta tehty ongelmahavainto on ihan oikea. Harvemmin sivusta tulee silti toimivia korjausehdotuksia.

No sepä se. Tässä kyseisessä esimerkissä ei täyty myöskään kumpikaan luettelemasi kriteeri (varmennettu vika ja toistettavuus) jotta siitä olisi mitään merkittävää hyötyä. Skenaario mitä itse kuvaat ei ole sama kuin nyt käsillä oleva - siispä pitäydyn aikaisemmassa mielipiteessäni.

Mitä taasen tulee ilmoittajan uskottavuuteen ko. Alan asiantuntijana - tietenkin sillä on merkitystä tuleeko se tohtorilta (olettaen siis ettei puhuta esimerkiksi sotahistorian tohtorilta, vaan vaikkapa tekniikan tohtorista) vai kehitysvammaiselta. Vie vähän tieteeltä pohjaa jos kaikkien mielipiteet ovat saman arvoisia. Ihan vain vähän kärjistäen samalla ajatuksenjuoksulla meillä onkin niitä koronarokotesankareita ja muita seurakuntalaisia jotka pohjaavat maailmankuvansa siihen että maallikko googlettelemalla on ihan yhtä fiksu ja asiantunteva kuin alaan perehtynyt tiedemies.

Tykkään tuosta omasta TKP-esimerkistäni koska todennäköisesti sitä ei kohdallani ole huollettu kertaakaan, käytetty istuimena muutamasti ja täytetty hiekalla kerran vielä lisää - ilman näitä lisätietoja kiukutteluni POHAlle on juuri sitä - kiukuttelua.

Hyvä välikeskustelu, mun sydän on kyllä silti kallellaan siihen että mies saa rahoilleen vastinetta eli putken kuntoon tai korvaavan suorituskyvyn käyttöönsä

Valtsu
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: mjpaanan - Elokuu 08, 2022, 14:46
Eihän tuo kiva ole kun putki ei sellainen mistä on mielestään maksanut, noi nyt ovat kalliita hankintoja yksittäiselle harrastajalle. Kauppiaan kanssahan nuo reklaamatiot hoidetaan kuntoon ja kuluttajallahan on verkkokaupassa oikeus purkaa kauppa 14pv sisällä ostohetkestä eli olisihan se mahdollista ollut purkaa kauppa ja ostaa uusi putki tilalle. Harmittaa varmasti, mutta jospa se putki tulee kuntoon.

Kannattaa kuitenkin muistaa että noita kiikareita tekevät ihmiset ja aika pitkälle taitaa mennä vielä käsityönä. Joskus vaan pääsee huono tuote kuluttajalle asti, samalla tavalla näitä maanantai kappaleita on tähtäinkiikareissa kuin autoissa ja pyykinpesukoneissa. Tuskinpa kaikki Steinerin tähtäinkiikarit ovat tuollaisia kuin sinun yksilösi. Noita takuukeikkoja on kaikissa kiikareissa merkistä riippumatta, lisäksi Keski-Euroopassa on lomat yleensä heinä-elokuussa jolloin on samalla tehtailla huoltokatko ja mitään ei tapahdu silloin.

Tuo PV:lle kirjoittelu on myös mielestäni ihan turhaa verorahojen haaskausta, kun sen joku kirjaamossa lukee ja miettii kelle asia kuuluu. Eiköhän tuonkin hankinnan vaihtoehdot ole tutkittu ja testettu silloin kun asiaa on mietitty. Tuollaisia hankintoja kun ei osteta silleen että olisipa kiva putki ja luin foorumilta että voisi olla hyvä tähän meidän kivääriin. Lisäksi julkisissa hankinnoissa reklaamaatiot yms on JYSEssä määritelty ja PV osaa kyllä epäilemättä reklamoida jos ei tule sitä mitä on tilattu.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: LSa - Elokuu 08, 2022, 14:55
Putken ongelmahavainnon oikeellisuus jäi itselleni epäselväksi. Arkityön kokemusten perusteella on parempi vinkata havainto eteenpäin, ja antaa muiden tehdä päätökset jatkosta. Tosiasia kuitenkin on, että ei kentältä tule kovin hyvin palautetta, eivätkä valmistajat mainosta ongelmia tuleville asiakkaille. Mahdollisen ongelman vinkkaaminen Pv:lle on ok, sen avulla on edes mahdollista kehittyä. Työllistää väkeä ilman muuta.

Tässä ei välttämättä ole teknistä vikaa. Jos tehdas antaa luotettavasti tiedon siitä, että laite toimii speksien mukaan, on ihan tervettä pohtia speksejä. Pitääkö parantaa esim. käytön ohjeistuksia, jotta käyttäjä osaa käyttää laitetta tarkoitetulla tavalla? Vai ovatko tähtäimen ominaisuudet vaan sellaiset, että käytössä on tyydyttävä tiettyihin ongelmiin? Ja jos ongelmat ovat riittävän vakavat, tuleeko pohtia mallin vaihtoa?

Ihan maalaisjärjellä. Jos noin laaja suurennusalue ei tuottaisi haasteita, niin kai vastaavia olisi ollut monella valmistajalla jo vuosikymmenien ajan?


Mielipiteet eivät ole samanarvoisia. Taas havaintojen puolella on enemmän tilaa kaikille. Esimerkiksi autisteja käytetään maailmalla mm. sotilastiedustelun puolella tekemään havaintoja. Osa käsittääkseni myös kehitysvammaisia. Samojen tehtäviin ei kuulu johtopäätösten teko. Systeemi pitää tietysti järjestää silleen, että sisään tulevat havainnot ovat pääosin käyttökelpoisia, ja niitä kyetään jatkokäsittelemään. Tän tapauksen osalta en näe tässä järjestelmää kyykkäävää ongelmaa.

Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: Mecarenze - Elokuu 08, 2022, 15:08
Ehkäpä voidaan kehitysvammaisuus jättää tästä keskustelusta pois, ponttihan meillä molemmilla lienee asiantuntija ja maallikko. Putkiasioissa olen itsekin enemmän jälkimmäistä kuin aikaisempaa.

PV ei ole oikea osoite kuluttajan hankkiman tuotteen reklamaatiolle. Ei vaikka PVllä/Rajalla olisikin sama kampe hankittu tai hankintaprosessissa. Jos noudatetaan samaa logiikkaa kaikissa tapauksissa (niinkuin meidän tulisi -niinhän se logiikka toimii) niin meillä ei virkamiehet muuta tekisikään kun kirjaisi mildotin parallaksin rikkoutumista, 85n bipodin irtoamisia tai jonkun mielestä vääriä kaliiperihankintoja. PV reklamoi omista epäkurranteista hankinnoistaan valmistajalle/myyjälle ja kuluttaja myyjälle, ei PV ole välikätenä jälkimmäisessä vaikka kuluttaja olisikin maanpuolustustahtoinen ja -kyvykäs.
Otsikko: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: LSa - Elokuu 08, 2022, 15:24
Mä ehkä nojaan hiukka enemmän tuohon tehtaan ilmoittamaan kunnossa oloon. Jos toimivan laitteen käytössä on havaittu ongelmia, voi olla parempi, että aiheen parissa Puolustusvoimilla puuhastelevat saavat tietää siitä.

Toki saavat varmaan tietää tätäkin lukemalla. :D

Jos palautetta tulisi ns. liikaa, niin tilanne olisi eri. Ehdotus kirjaamosta siksi, että se suojaa virkamiehenkin selustan. Varusteiden hankinnat ovat kompromisseja, ei mikään tuote ole täydellinen. Todennäköisesti tämäkin hoituu putkeen vilkaisemalla ja pari riviä kommenttia kirjaamalla. ”Kyseessä on vian sijaan ominaisuus, joka liittyy laajemman suurennusalueen tähtäimiin.”

Jos taas ei, niin hyvä tuo on katsoa.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: LSa - Elokuu 08, 2022, 15:25
Ja juu, PV ei ole yksityisten reklamaatioita käsittelevä taho. Siitä täsmälleen samaa mieltä.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: HJu - Elokuu 08, 2022, 15:37
PV:llä on lisäksi vastaanottotarkastus eli vaikka on valittu tuote A testien perusteella niin se ei riitä. Toimitettavat kamppeet tarkastetaan joko kaikki tai pistekoemäisesti osa. Jos tarkastettava tuote ei vastaa speksiä niin joko vialliset kappaleet tai koko erä palautuu toimittajalle tiukan palautteen kera. Maksuja ei makseta ennen kuin on toimitettu hyväksyttyä kampetta sovittu määrä.

Sinänsä vapaassa maassa kuka vaan voi kirjoitella kenelle haluaa mutta sillä ei välttämättä ole mitään vaikutusta mihinkään. Vastaanottaja kun joutuu muun ohessa miettimään onko kyseessä hybridivaikuttamisyritys jolla pyritään estämään PV:tä ostamasta parasta mahdollista varustetta.

Toivottavasti tämä yksilövika saadan korjattua.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: THuh - Elokuu 14, 2022, 02:14
Oma kohtaiset kokemukset Steineriin mx5/7i liittyen 2017-2022 on.. ei ihan olla premium tasolla- viitaten muihin premium merkkeihin. Mutta kamppeet on vähintään "pommin kestäviä" -ja hyvä näin, että löytyy oikeesti toimivaa kampetta.. jokainen valkatkoon mitä haluaa👍
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: THuh - Elokuu 14, 2022, 02:46
Täällä päässä kahlattu myös noi s&b 5-25, kahles 6-24 mietinnät/käytännön hiplaamiset läpi, benderi jäi taloon lopulta, yllätys.. Toi on vaan jäätävän kokoinen tötsä niin mielellään mennään jatkossa muilla jutuilla ja siitä syystä m7i perhe rulettaa nykyään täällä päässä
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: metsienmies - Elokuu 14, 2022, 10:17
Mutta yhäkään, Pv ei ole hankkimassa 4-28x56 versiota, vaan uusinta 2.9-20x50 versiota. Joten tuskin PVlle on juurikqan väliä, jos täysin eri kiikarissa havaitaan ongelmia kuin mitä itse ovat hankkimassa. En jaksa uskoa, että edes lukisivat yksittäisen harrastajan viestiä kokonaan, vaan suoraan roskakoriin.

Itselläkin on syy, miksi vain steinerin m sarjalaiset jäivät taloon. Ei ehkä niin miellyttävä kuva kuin benderissä, mutta hinta pyörii melkeen 1k halvemmalla samoilla ominaisuuksilla. Eikä kuvanlaatu ero ole mitenkään merkittävä, että toisellä näkisi mutta toisella ei.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: oho osu - Elokuu 14, 2022, 12:59
Mulla on helmikuussa ostettu Steiner M7 2.9-20x50. Ei ole kovin monista kiikareista kokemusta, mutta itse en huomaa mitään vikaa laitteessa, aloittelijan silmään laatu erinomainen ja hyvin sillä on MPK:n testiammunnatkin sujuneet. Aloittelija suoraan reilusti arvosanalle hyvä kaikki kolme kertaa. (Tosin itselataavalla Arskalla, mutta sitähän se on PV:nkin tuleva kalusto).

Se parallaksisäätö tosin on sellainen, että ne metrit pitävät kuulemma paikkansa vain oliko keskizoomilla, joku 8x (oliko siinä joku merkkiviivakin) siitä alle tai yli pitää säätää eri lukemaan kuin oikea etäisyys.

Ainoat mun kokemat ongelmat oli oikean maalitaulun löytäminen isolla zoomilla (jos ei taulussa numeroa) ja välillä perän/poskipakan säätö tai joku muu teki sen, että silmä ei sattunut oikealle eye-relief -etäisyydelle tms. ja kuva meni hetkeksi kokonaan mustaksi.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: aina ohi - Elokuu 30, 2022, 23:39
Sakolta oltiin yhteydessä minuun ja pyydettiin lähettämään Steiner heille takaisin. Olivat pahoillaan siitä, että en ollut saanut mitään raporttia kiikarin valmistajalla käynnistä. Sako aikoo kuulemma jatkossa huolehtia paremmin siitä, että Steineriltä tulee laput korjattujen tuotteiden palautuksen mukana. Ja Sakolta oli kuulemma vastattu jotakin minun sähköpostikyselyyn, mutta vastaus ei ollut koskaan tullut sähköpostiini. Eikä tulkut uudellakaan yrityksellä. Sakon työntekijä lähetti yksityissähköpostistaan minulle jonkun tuotepalautuslinkin.

Saas nähdä sujuuki putken uusi kierros tehtaalla paremmin kuin ensimmäinen.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: metsienmies - Elokuu 31, 2022, 07:28
Se parallaksisäätö tosin on sellainen, että ne metrit pitävät kuulemma paikkansa vain oliko keskizoomilla, joku 8x (oliko siinä joku merkkiviivakin) siitä alle tai yli pitää säätää eri lukemaan kuin oikea etäisyys.

Parallaksitornin metrilukemat pitävät paikkansa ainoastaan samassa olosuhteessa, kuin missä ne on tehtaalla kiekkoon kaiverrettu. Eli jos on yhtään lämpimämpää tai kylmempää kuin tehtaan sisäilma, ei metrilukemat pidä paikkaansa. Eikä siihen kiikarin zoomi vaikuta. Kun parallaksia säätää ei muutenkaan pitäisi tornin asteikkoa vahdata, vaan katsoa kiikarin läpi millon kuva on terävimmillään ja jos vielä mahdollisuus, heiluttaa hieman silmiä optiiikan takana varmistaakseen että virhe on pois.

Kenttäolosuhteissa tai vaikka prs kisoissa metritaulukko on siitä hyvä, että se on kuitenkin suuntaa antava kun ennen rastia tai rastin aikana ei pysty parallaksia säätämään oikein, säätää kiekon n oikeille metreille niin on ainakin sinnepäin.

Monella valmistajalla tornissa on vain 100m metrilukema, ja muuten oheneva ja paksuneva palkki sen mukaan, onko säätö yli 100m suuntaan vai alle.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: NkB - Syyskuu 02, 2022, 11:18
Mulla on helmikuussa ostettu Steiner M7 2.9-20x50. Ei ole kovin monista kiikareista kokemusta, mutta itse en huomaa mitään vikaa laitteessa, aloittelijan silmään laatu erinomainen ja hyvin sillä on MPK:n testiammunnatkin sujuneet. Aloittelija suoraan reilusti arvosanalle hyvä kaikki kolme kertaa. (Tosin itselataavalla Arskalla, mutta sitähän se on PV:nkin tuleva kalusto).

Se parallaksisäätö tosin on sellainen, että ne metrit pitävät kuulemma paikkansa vain oliko keskizoomilla, joku 8x (oliko siinä joku merkkiviivakin) siitä alle tai yli pitää säätää eri lukemaan kuin oikea etäisyys.

Ainoat mun kokemat ongelmat oli oikean maalitaulun löytäminen isolla zoomilla (jos ei taulussa numeroa) ja välillä perän/poskipakan säätö tai joku muu teki sen, että silmä ei sattunut oikealle eye-relief -etäisyydelle tms. ja kuva meni hetkeksi kokonaan mustaksi.

Mitä olen ymmärtänyt niin se on myös ominaisuus tollasella laajalla zoomi alueella ja muutenkin lyhyellä rakenteella olevalle tähtäimelle, ovat tarkempia silmän paikasta varsinkin isoilla suurennoksilla.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: MMä - Syyskuu 09, 2022, 11:45
Jokaisella kansalaisella on oikeus laittaa viestiä PV:lle ja saada siihen myös 2vkon kuluessa julkisuuslain mukaisesti vastaus.

Varsinkin viimeisen 3v:n aikana näitä kansalaiskirjeitä on tullut runsaasti ja se työllistää monessa portaassa melko paljon. Tämä on sitten pois jostain muusta työstä joka ei ole 24.2. jälkeen suinkaan vähentynyt. Mutta kuten sanoin: jokaisella on oikeus laittaa kansalaiskirje viranomaiselle jos niin tahtoo.

Mitä tulee itse "vian" ilmoittamisesta, se ei kyllä PV:a erityisesti palvele, sillä ennen hankintapäätöstä tarjouspyynnön jättäneet on testattu suorituskykyvaatimusmatriisia vasten ja epäkurantit tippuneet pois jo silloin. Samoin valitun putken toimituksen yhteydessä jokainen meille lähetetty putki tarkastetaan hyvinkin tarkasti, että se täyttää vaatimukset. Jos ei täytä, ei niitä vastaanoteta eikä yhtään euroa makseta ennen kun täyttää. Voisi sanoa PV:t on tässä joskus hiukan liiankin tarkka, joka joskus sitten aiheuttaa viivettä esimerkiksi hankitun kaluston käyttöön saamiseen. Toisaalta olemme velvollisia olemaan tarkkoja kun käytämme veronmaksajien rahoja ja siksi menettely on perusteltu.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: LSa - Syyskuu 09, 2022, 12:23
Julkisuuslakia tulee uudistaa, jotta järjestelmää ei ole liian helppoa käyttää hybridivaikuttamiseen. Nykylailla virkakoneiston päätöksenteon saa kyykkyyn ”palvelunestohyökkäyksellä”. Eli ylityöllistämällä.

Teen virkatyötä, jossa kansalaiset ja muut kysyvät mitä tahansa. Asia on tuttu. Puhelin soi, sähköposti laulaa ja posti kantaa paperia. Oma kokemus on se, että hankalimmat vaihtavat aihetta ja etsivät uuden kohteen, kun vastaat kärsivällisesti juuri kysymykseen. Jos vastaat asian sivusta, niin kyselijästä on vaikea päästä eroon.

Näin tässäkin. Jos kyse on heikommin kenttäkäyttöön soveltuvasta silmänetäisyydestä, niin puhutaan siitä. Ei matriisista, eikä työllistävästä vaikutuksesta. Mun mielestä ongelmahavainto on havaintona ok. Näen ihan järkevänä kertoa sen eteenpäin. Jos havainnolle on käyttöä, niin on - jos ei, niin se oli siinä.

Mutta, ilmeisesti kyse ei nyt ole viasta, vaan ominaisuudesta.

Jos näin, niin mitä käytännön kikkoja porukalla on tarkan silmänetäisyyden putken käyttöön, jotta ammunta sujuu?
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: HJu - Syyskuu 09, 2022, 13:30
Pituussädettävä perä ja säädettävä poskipakka auttaa useimpiin hankaluuksiin jos ongelma on silmän pitäminen tähtäyslinjalla.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: oho osu - Syyskuu 10, 2022, 22:17
Noi mun viestit oli kehuja, ja kohteena ilmeisesti PV:nkin valitsema M7xi 2.9-20x50.

Tuossa viimeisimmässä tuli tuo poskipakka ja perän pituuden hinkkaaminen kuntoon, ja on ne itselläkin mielessä ollut. Pitäisi vaan löytää aikaa kotona kun vaimo ei paikalla. Sitten joku kenttäpatja olohuoneeseen, pikkuruinen maalitaulu keittiöön ja sillä reilun 10m matkalla pelaamaan niin pitkään, että löytyy oikeat säädöt. Toki myös pysty- ja polviasennot huomioiden

Jostakin syystä putkelle ei tunnu löytyvän kuin saksankielinen manuaali. Tai löytyy M7xi-manuaaleja, mutta niissä ei tätä x50mm versiota. Mutta sieltä se eyerelief löytyy:
Augenabstand 87 mm – 82 mm

Toivottavasti Magpullin PRS Gen3 ei ole mulle liian pitkä, että löytyy säätöä. Tai sitten pitää siirtää putkea taaksepäin picatinnykiskolla, hieman yli "AR-10:"n latauskahvan.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: HJu - Syyskuu 10, 2022, 23:06
PRS:t on pitkiä jotakuinkin kaikille. Ei hätää, siirtää tähtäintä parin uran verran taaksepäin picatinnykiskolla. PRS Litellä jouduin tekemään näin ja se on käsittääkseni jopa hieman lyhyempi kuin PRS Gen3.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: metsienmies - Syyskuu 11, 2022, 07:34
  Itse asennan kiikarin aina siinä asennos ja suurennoksella jossa sitä tulee kaikkein eniten käytettyä.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: Liaaninletkeälepakkomies - Syyskuu 11, 2022, 09:48
Kyllä noissa erilaisia ongelmia on ollut. Ainakin M7xi 4-28x56 IFS osalta useammassa yksilössä, joista Sako on kyllä tietääkseni reklamoinut tehdasta.

Omaan kaksi ko kampetta, hienosti on pelittänyt.
Topikin murhettakaan en allekirjoita, itse olen pirun tyytyväinen.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: oho osu - Syyskuu 11, 2022, 11:15
Ja juu, PV ei ole yksityisten reklamaatioita käsittelevä taho. Siitä täsmälleen samaa mieltä.

Mutta toisaalta, lukemalla erilaisia historiikkeja ja kuuntelemalla nykyväkeä sieltä, kyllä siellä seurataan vahvasti erilaisia keskusteluja. Jokainen reklamaatio ei ole relevantti, mutta yleensä tarkastetaan. Nöyryys on monessa asiassa hyvä asenne.

Tässä kohdassa reklamaatio tuskin on PV-relevantti, kun puhutaan vanhemmasta 56mm objektiivista vs. valittu uudempi 50mm. Mutta saattaa johtaa vieläkin runsaampaan vastaanottotestaukseen.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: MOj - Syyskuu 11, 2022, 12:07
Kyllä noissa erilaisia ongelmia on ollut. Ainakin M7xi 4-28x56 IFS osalta useammassa yksilössä, joista Sako on kyllä tietääkseni reklamoinut tehdasta.

Omaan kaksi ko kampetta, hienosti on pelittänyt.
Topikin murhettakaan en allekirjoita, itse olen pirun tyytyväinen.

Hieman ympäripyöreää. Mikä lasketaan pelittämiseksi?

Mulla uuden tähtäimen kanssa homma menee seuraavalla tavalla.

Ensin pyöritellään paketista, ja katsotaan viimmeistely, ettei mitään ylimääräisiä kolhuja ole ym. Kun uusi kallis kampe kyseessä. Linssit katsellaan silmämääräisesti ettei näkyviä naarmuja, roskia ym. Pyöritellään tornit ja kaikki muut säädöt että pelaa niinkuin asiaan kuuluu.

Tämän jälkeen tarkastetaan ristikon suoruus ja vs. mekaniikka projektoimalla kuva seinälle, missä mitta-asteikko ja luotilanka. Voin sanoa ettei yhdessäkään omassa, eikä muiden asentamieni tähtäimien osalta nämä ole ollut täysin yhtä (heitot normaalisti 0,3- 1 astetta, mikä on kyllä vielä hyväksyttävää. On ollut myös muutamia aivan luokattomia heittoja joissakin yksilöissä), mitkä mun käsien kautta on mennyt, ja otanta on kymmeniä kappaleita.

Sitten tähtäin menee omalle radalle testipenkkiin, missä katsotaan 100m etäisyydelle tehtyyn mitta-asteikkoon säätöjen ja ristikon mittojen paikkaansapitävyys.

Tämän jälkeen tähtäin menee vasta kiinni aseeseen projektoimalla kuva jälleen seinälle, että asennus tulee suoraan.

Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: oho osu - Syyskuu 11, 2022, 13:09
Hyvä testiprosessi MOj! Ja kun tullut käytyä MPK:n Tarkka-ammunta 1 kahteen kertaan, Vaasassa ja Lappeenrannassa, on itseasiassa nuo kaikki tehty.

M7Xi 2.9-20x50 MSR2 en pystynyt 10 mrad:in siirtymällä löytämään eroa 100 metristä kohdistusristin ja kiikarin välillä. Voi olla että tarkempi olisi löytänyt, mutta itsellä ei taidot/huolellisuus riittänyt löytämään 0.1mrad eroa ristikosta eikä naksuista kun siirtymä oli 10mrad. (Toki ei ollut ruuvipenkkiä käytössä, vain "liikkumaton ase" bipodilla ja hiekkapussilla)

Sitten oli vielä käytännön testit, eli Testiammunta. 150m maaten 2lks, 100m polvelta 2lks kepin kanssa, 2lks ilman, 50m seisten 2lks kepin kanssa 2lks ilman.

Pääsin aloittelijana kaikilla kolmella kerralla tuloksiin 26,28,27 asteikolla hylätty, tyydyttävä (16?), hyvä 25p tai yli, erinomainen 32-34tjsp?. Ja jossakin sarjoissa unohtui vielä säätää koronaksut ja parallax (150:2ylös, 100:0, 50:3ylös) ja jos parhaat pisteet sai osumalla paikkatarraan on koronaksuilla merkitystä. Eli jos tälläinen heikko aloitteleva ampuja ohitti testissä suuren osan (90%) paljon paremmista kasa-ampujista, annan paljon käytännön käytettävyyden/toimivuuden/laadun krediittiä hyvälle PV:n valitsemalle putkelle! (Toki itsellä oli 5.56 arska, josta on testissä apua keveyden ja itselataavuuden vuoksi).

Testissä vaikeuksina oli se, että toisella kurssilla puuttui taulusta numerointi, joten piti varmuuden vuoksi välillä käydä vallin yläreunasta katsomassa numero. Tai sitten se auttoi asennon ja silmän lepuutuksessa. Sekä tuo mun ajoittainen eye-relief ropleemi (perän ja poskipakan säädöt ei hiottu kohdalleen)
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: MMä - Syyskuu 17, 2022, 16:28


Ja juu, PV ei ole yksityisten reklamaatioita käsittelevä taho. Siitä täsmälleen samaa mieltä.

Mutta toisaalta, lukemalla erilaisia historiikkeja ja kuuntelemalla nykyväkeä sieltä, kyllä siellä seurataan vahvasti erilaisia keskusteluja. Jokainen reklamaatio ei ole relevantti, mutta yleensä tarkastetaan. Nöyryys on monessa asiassa hyvä asenne.

Tässä kohdassa reklamaatio tuskin on PV-relevantti, kun puhutaan vanhemmasta 56mm objektiivista vs. valittu uudempi 50mm. Mutta saattaa johtaa vieläkin runsaampaan vastaanottotestaukseen.

Ei johda. Tuotteet on testattu ja paras valittu kun valinta on tehty. Tämän jälkeen vain testataan että täyttää sopimuksesaa määritetyt speksit.

Kuten sanoin: jokaisella on oikeus lähettää kansalaiskirje ja saada siihen vastaus.
Otsikko: Vs: VAROITUS Steiner M7Xi 4-28x56 ostoa harkitsevalle
Kirjoitti: HJu - Syyskuu 19, 2022, 17:45
PV on ostamassa aivan eri putkea kuin mistä aloittajalla on huonoja kokemuksia.

Väittäisin että PV on valtionhallinnon parhaita tinkaajia ja hankintasopimusten tekijöitä kun jotain hankitaan koska rahaa on aina vähemmän kuin mitä tarvittaisiin. Joskus itse hankinta on huono kuten kävi ilmatyynyaluksen kohdalla mutta näitä käpyjä on onneksi harvoin. Ja muuttuihan se tarvekin kesken tuon hankkeen.

Vapaassa maassa saa kuitenkin viranomaisia lähestyä jos kokee tarpeelliseksi, verorahojen käytössä on hyvä olla tarkkana. Ei kannata kuitenkaan systeemiä kuormittaa vain jos itseä harmittaa.

Onhan tästä episodista kuitenkin se hyöty että Sako lupasi tsekkauttaa virheelliseksi koetun putken vielä uudestaan.