TARKKA-AMPUJAKILTA

Avoin Keskustelu => Aseet => Aiheen aloitti: heiskanen - Marraskuu 17, 2018, 11:51

Otsikko: Mistä tripodia?
Kirjoitti: heiskanen - Marraskuu 17, 2018, 11:51
Onkos palstalaisilla käytössä tripodia?

Herännyt ajatus ko. värkistä. Eli painoa pitäis kestää trg:n himmeleineen, ja rekyyleineen. Jokainen jalka pitäis olla erikseen säädettävissä maaston mukaan. Pituus/kaltevuus... Aseen sais pysyä pitelemättä paikoillaan, kun ei ammuta. A-asento tietenkin normi olkaa vasten..

Ameriikan isossa maailmassahan noita näyttäis mainostettavan, mutta löytyykö toteutuksia näin kotomaasta?

Vahva vaihto-ehto on tee-se-itse, niin saa just semmosen, kun sattuu tulemaan. Mutta kyselenpä täältä ensin näkemyksiä.
Otsikko: Re: Mistä tripodia?
Kirjoitti: HJu - Marraskuu 17, 2018, 12:06
<t>Tukeva kameratripodi esim Manfrottolta tai Slikiltä ja sen päälle Hog saddle tai Pig saddle ovat se mitä USAssa käytetään. Saddlen voi värkätä myös itse jos on mitään kädentaitoja. Saddlen sijaan voi käyttää myös picatinny- tai MLOK/KeyMod -adapteria jos aseen etutukista löytyy vastaava kiinnityspiste. Lisäksi jalan ja kiväärikiinnityksen väliin tarvitaan vielä kuula- tai videopää johon se adapteri tulee kiinni.<br/>
<br/>
Tripodin kantavuus mieluusti 8-10kg. Jalkoja ei saa yhdistää kuin saranaosa ylhäällä jotta niitä voi maastossa asetella vapaasti. Kuulapään kantavuus pitää olla samaa luokkaa. Hiilikuitu on kevytta mutta ottaa maastossa vaurioita helposti. Manfrotton 055-sarjan jalat ja Slik Pro  500DX ja 700DX sarjalaiset ovat riittävän tukevia.</t>
Otsikko: Re: Mistä tripodia?
Kirjoitti: mika - Marraskuu 17, 2018, 13:48
Mission critical design

Näillä on hyviä kamppeita myös
Otsikko: Re: Mistä tripodia?
Kirjoitti: ursuslaine - Marraskuu 17, 2018, 17:42
Muistaakseni Finnprotec  myy Hog Saddle tuotteita.
Otsikko: Re: Mistä tripodia?
Kirjoitti: heiskanen - Marraskuu 17, 2018, 19:27
Kiitosta vastauksista! Tulee ehkä päädyttyä ihan ostopalikoihin. Manfrottoa, kuulapäitä ynnä satuloita kerran saa kotomaasta. Kilikalipurkkeja muutama vielä lisäks, niin tulee seksikkäämpi..
Otsikko: Vs: Re: Mistä tripodia?
Kirjoitti: Sir Mouse - Syyskuu 11, 2019, 20:58
<t>Saddlen sijaan voi käyttää myös picatinny- tai MLOK/KeyMod -adapteria jos aseen etutukista löytyy vastaava kiinnityspiste. Lisäksi jalan ja kivärikiinnityksen väliin tarvitaan vielä kuula- tai videopää johon se adapteri tulee kiinni.

Lainaan vähän tätä ketjua kun asia on itselle ajankohtainen.
Olen hankkimassa tuota Manfrotton 055 tripodia. Tripodin päälle pitäisi istuttaa TRG 22 niin että aseen saa aina pikalukituksella kuulapäähän kiinni.
Lukituksen haluaisn lähinnä siksi että kädet jäisivät tarvittaessa vapaaksi aseen jäädessä jämäkästi tripodin päälle.
Tukin alla on ainoastaan UIT-kisko. Mikä tuohon olisi sopiva adapterivalinta?
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: J.J - Syyskuu 11, 2019, 22:27
Swiss/Arca Rail. Ei vaan taida löytyä valmiiksi UIT/Arca adapteria joten sellaisen joutuu itse tekemään. Ei maksa kameroille tarkoitettu Arca-pala kuin muutamia euroja ja sitten väsäämään. Siihen tripodiin löydät riittävän jykevän pallopään joka suoraan ottaa tuon Arcan sovitteen.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: jthyttin - Syyskuu 12, 2019, 08:10
Käsittääkseni hogsaddle/monkeyclamp-tyyppisella ratkaisulla aseen saa kyllä tukevasti kiinni. Etuna lähinnä että pääsee lähemmäs painopistettä, ainakin jos ei ole pitkä piippu ja raskas vaimennin. Jotkut väittävät että PU-pohjaisilla leukapaloilla rekyylikäyttäytymisestä tulee parempi kuin kovalla kontaktilla.

Manfrottolla on omat pikakiinnikelevynsä mutta puristit pitävät mainittua Swiss/Arcaa parempana. Kiinnitystapakin noissa on erilainen, kääntö vs. liu'utus. Vaikuttaa siihen millä puolen levyä pitää olla tilaa ja minkä verran.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: J.J - Syyskuu 12, 2019, 12:46
Tosiaan jos UIT kisko ei jatku tukin etupäästä kovin pitkälle, tuo hog/pig saddle jäänee ainoaksi vaihtoehdoksi jos ei halua tehdä pysyviä muutoksia tukkiin. Jos ei haittaa että n. 10cm pätkä Arca Railia on pysyvästi tukin alapinnassa lipaskuilun lähellä jolloin tasapainoisteen saa hyväksi, jää ainakin palan pysyväksi (puu)tukkiin ruuvaaminen vaihtoehdoksi, jolloin säästää toistasataa euroa. Toki kovarekyylisen aseen suhteen otettava huomioon riittävä kiinnitys, jottei tukki halkea ampuessa.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: Sir Mouse - Syyskuu 26, 2019, 18:27
Tuommonen löytyi netin syövereistä https://www.altusshooting.com/products/foundation-rifle-stocks-arca-swiss-short-rail-attachment

Itse värkkäämällä sais kyllä varmaankin halvemmalla...
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: jsr85 - Syyskuu 26, 2019, 19:01
Tänään tuli manfrotto postista, minkälaisia toimivia edullisia kuulapäitä noihin ois saatavilla. Ajatus oli laittaa diy hog saddle tai picatinny kiinnitys kuulan päähän.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190926/ed50a682f496cc2ec2002019a878d878.jpg)

JR

Otsikko: Vs: Re: Mistä tripodia?
Kirjoitti: eero - Syyskuu 27, 2019, 09:43
<t>Muistaakseni Finnprotec  myy Hog Saddle tuotteita.</t>
Yleensä monessa asiassa saatava laatu korreloi hinnan kanssa, mutta yllätyin että tässä tripod-asiassa se ei ollutkaan ollenkaan niin.

Etsin viime vuonna tripodia asekäyttöön, ja käytin kameraharrastajakavereitakin sitten konsultteina ja käytiin liikkeissä nojailemassa, ja lopputulos oli se, että Manfrottossa ym kilpailijoissa oli kaikissa jotain vikaa asekäytön suhteen kuten;
- liikaa painoa suhteessa tukevuuteen
- liikaa hintaa suhteessa tukevuuteen
- materiaali ja tekninen suunnittelu ei ole tehty kestoikää silmälläpitäen
- hankalasti/epäluotettaasti maastossa vaihtelevissa olosuhteissa säädettävät jalat

Oma järkivalinta asekäyttöön olisi ollut ehdottomasti SLIK PRO 700DX. Halpa, kevyt, ja erityisen tukeva suhteessa hintaan ja mukanakannettavaan massaan. Lopulta valinnaksi tuli HOG Finnprotecilta, koska sen sai tarjouksesta melkein samaan hintaan. Uusi HOG toimitetaan muuten laatikossa, jonka kannessa lukee SLIK. Väriä, jääpiikkejä ja painokoukkua lukuunottamatta erot lähes puolet halvempaan Pro 700dx:ään ovat hyvin pieniä tai olemattomia.

Toivottavasti tästä oli jollekin jotain hyötyä. Enää en ihmettele miksi jenkkifoorumeilla ja youtubessa kehuvat Slikkiä asekäytössä.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: HJu - Syyskuu 27, 2019, 10:10
Minulla on Slikin Pro 700DX ja eihän siinä ole oikeastaan muuta vikaa kuin väritys. Paukkupullollla sekin hoituisi
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: HJu - Syyskuu 27, 2019, 11:11
Mitä kuulapäätä pidätte hyvänä tähän ammuntakäyttöön. Katsellut Feisalin ja Siruin malleja. Mitä paperispeksit eivät kerro on se miten noi soveltuvat oikeasti  kenttäkäyttöön ja ikäviin olosuhteisiin.

Omalle lompakolle ja kriteereille sopiviksi valikoitunut alustavasti Sirui K-40X ja samassa hintaluokassa Feisol CB50DL.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: Zero The Hero - Marraskuu 03, 2019, 21:32
Mulla on ollut käytössä Manfroton 055 xprob, velbon kuulapää, manfroton rc-2 pika-adapteri joka kiinnittyy TRG-42:n UIT:n kiskoon itsetehdyllä adapterilla.

Positiivisia puolia on edullisuus, keveys, kompaktius, tukeva lukitus ja se että samaan pikakiinnikkeeseen saa vaivatta kiinni myös kaukoputken, kameran tai vaikka kännykkäpidikkeen.

Negatiivisia en oikeastaan edes keksi. Siksi tein 1/4" ruuvikiinnikkeen myös Remari700:n tukkiin.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: JoensuunSAR - Marraskuu 04, 2019, 19:20
Meidän kautta kaikki Sirui mallit.
On tukevaa hiilikuitu malliakin, kovaan käyttöön ja 30kg kantokuormalla, saman valmistajan K40x kuulapää ja kyllä pitää 10kg
aseenkin missä asennossa tahansa.
Itse olen jo vuoden käyttänyt ja niin kova luotto on tuohon Siruin merkkiin, että otettiin myyntiin tuotteet.
6-vuoden takuu ja takuu toimii asepuolellakin käytössä, ei ole pelkkä lintubongarin merkki tämä.
Hyllyssä heti W-2004 ja kuulapäänä K20X, 10kg ase paketti pysyy hyvin tuolla pystyssä.
Tripodissa integroidut teräspiikit pohjassa, kiertämällä pohjanuppia, piikki tulee ulos ta sisälle, jos parketilla pitää tripodia kotosalla viritellä.

https://www.sirui.com/index/photographic/index.html?cid=1
https://www.sirui.com/index/photographic/kx.html?cid=4&id=18
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: jamopro - Marraskuu 04, 2019, 23:43
Tuommoinen tuli vastaan kun kahtelin näitä
https://www.nightgoggles.com/shop/night-vision-accessories/hunting-restsmonopodsbipodstripods/night-stalker-pro-shooting-tripod-ball-head/?v=e71bc9c013d9&doing_wp_cron=1572902860.7865540981292724609375
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: Zero The Hero - Marraskuu 05, 2019, 14:37
Tuo näyttäisi olevan Siruin hiilikuitukolmijalasta ja Arcan kuulapäästä koottu kokonaisuus jossa jalat on camomaalattu yrittäjän toimesta.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: K.Helin - Marraskuu 06, 2019, 19:22
Innorel RT80C. 75mm bowl head. Arca kiinnitys ja pikavipu. ~300€. Hiilikuitua. Todella tukeva. Kuulapäätä on vaikea lukita juuri maalin kohdalle. Jos osoitat aseen kuula löysällä maalia kohti ja sitten kiristät niin asetta pitää hiukan kammeta. Tuolla toisella päällä ase pysyy osoitettuna maalin paljon paremmin kun ruuvin kiristää. Hog Saddlella tuota tuskin huomaa, kumiset otepinnat joustavat jo itsessään paljon. Miinuksena suhteessa pieni kääntyvyys mutta esim. supimetsällä peltoaukealla jalkoja ei tarvitse säätää.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: mika - Marraskuu 06, 2019, 20:42
https://missioncriticaldesigns.com/p-r-s-t/

Ei tarvii miettiä miten säätyy ja tukevuutta riittää.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: jamopro - Marraskuu 08, 2019, 10:31
Itellä ois käyttö supi kyttäykseen pimeällä. Sais olla mallia millä ois hyvä pyöritellä joka suunta läpi . Nykyinen kamera teline hutera ja ei saa asetta kiinni, se olis iso apu pimeässä kun saa aseen jättää telineeseen ja ei tarvi laskea maahan
Löytyykö hintaa tuolle ylemmän linkin kikkareelle jostain?
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: SO - Marraskuu 09, 2019, 16:03
Pari ajatusta tripodista. Itse tutustuin joskus 2013 aikoihin tripodeihin kun M10ssä oli picatinnykisko tukin alapinnalla ja se hankaloitti perinteisten etutukin alle tulevien tripodien käyttöä. Samalla se loi mahdollisuuden hyödyntää picatinnyä aseen kiinnittämisessä tripodiin mikä oli tukevuudelta jotain mullistavaa verrattuna vanhoihin V-tukiin tms. saddleihin. Löysin vanhoja kuvia versiosta 1 joka perustui Manfrotton alumiinitripodiin. Perinteisen kamera/kaukoputki pikakiinnikelevyn paikalle pulttasin B&Tn ”Harris to picatinny rail” QD-palikan johon sai sitten aseen kiinni kädensuojan klo 6 picatinnykiskosta. Tämä systeemi sitten johti siihen että spotteriputken 1/4” kierrekiinnitykseen pistin pätkän picatinnykiskoa ja sama tripodi toimi sen jälkeen aseelle ja spotterille. Tuossa Manfrottossa oli fiksut kumitassut jotka ylöskiertämällä tuli piikit esille. Ainoa heikko kohta tuossakin oli muoviset jalkojenlukitussalvat jotka saisi olla metallia jos siitä hyvän tekisi. Itse en ole ollut koskaan vailla kuulapäätä vaan kaksi säätöä on riittänyt ja kaltevuuden saa jalkoja säätämällä kohdalleen. Tukevuutta saa lisää kun pistää repun roikkumaan narulla keskelle tripodia. Yksinkertainen toimii.

Ladattua asetta ei sitten koskaan jätetä yksisteen tripodille. Ainakin kerran on ase pudonnut tuelta lopullisin seurauksin.

https://www.dropbox.com/s/vj0yhorycdkm3ba/Photo%209.11.2019%2C%2016.00.46.jpg?dl=0
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: mika - Marraskuu 10, 2019, 13:28
Itellä ois käyttö supi kyttäykseen pimeällä. Sais olla mallia millä ois hyvä pyöritellä joka suunta läpi . Nykyinen kamera teline hutera ja ei saa asetta kiinni, se olis iso apu pimeässä kun saa aseen jättää telineeseen ja ei tarvi laskea maahan
Löytyykö hintaa tuolle ylemmän linkin kikkareelle jostain?
MCD tripodi maksaa n.4000NOK. taitaa olla luokkaa 400€
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: HJu - Marraskuu 10, 2019, 14:06
Plus ALV24% sekä mahdollinen tulli. Alv ja tulli lasketaan tavaran hinnasta ja rahdeista.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: Ippe69 - Marraskuu 10, 2019, 14:35
Norjasta tilattaessa ei tarvitse maksaa alvia sinne, eli sikäli ei ole juurikaan kalliimpi kuin kotimaasta ostaessa.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: HJu - Marraskuu 10, 2019, 17:24
Riippuu ihan myyjästä. Norjalaisen firman ei tarvitse laskuttaa Alvia viennistä mutta moni webkauppa sen silti tekee ja sitten maksetaan Suomessa vielä alvit siitäkin. Nim. Vertebrae.no laskutti ainakin minulta sikäläiset alvit.

Mutta tuo on sen hintainen tripodi että muutama kymppi sinne tänne ei paljon merkkaa.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: metsienmies - Marraskuu 10, 2019, 17:54
Ihan vaan köyhän miehen heittona oletko harkinnut kolmijalkaista trigger stickiä ja siihen 2 point gun rest?
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: Juuso.L - Marraskuu 13, 2019, 12:08
Finnprotect myy Hog Saddlen G Field tripodia eikä hintakaan ole paha, vain 208€ ;)
https://www.finnprotec.fi/webshop/tuote/hogsaddlegfieldtripod/14986
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: eero - Marraskuu 15, 2019, 14:48
Finnprotect myy Hog Saddlen G Field tripodia eikä hintakaan ole paha, vain 208€ ;)
https://www.finnprotec.fi/webshop/tuote/hogsaddlegfieldtripod/14986
Mulla on nyt vuoden ollut tämä Finnprotecilta ja edelliselle sivulle kirjoittelin vertailua muihin tripodeihin. Hintaluokassa pätevä, jollei paras. Joskin tuplahintainen Slikiin verrattuna. Tuo HOG kuitenkin toimitetaan Slikin laatikossa. Toistakymmentä sorkkaa nurin jo tälle syksyä tuon tripodin päältä, eikä ole valittamista, päinvastoin pelkkiä kehuja. Kauimmaisin kaato noin 350 metriä ja lähin noin 100 metriä.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: Poikanen - Joulukuu 25, 2019, 15:48
Nyt sitten on tikkaan tulossa tukki, jossa on alla ARCA-kisko, ja tripodi satunnaiseen ammuntaa alkoi kiinnostamaan. Myös spotteri huutais tripodia, joten tässä hoituis molemmat kerralla.

Hyvän näkösiä tripodeja on slikin 700dx pro ja sen ampumaversiot.

Onko kukaan kokeillu siruin le-60 tasauslevyä tripodin ja hog saddlen tai arca clampin välissä? RRS:llä on kyllä hieno tasauslevy, mutta hinta on suolanen. Mie haluaisin kuulapäätä vakaamman ratkasun ja tuo +/-15 astetta riittäis hyvin.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: sk88 - Tammikuu 05, 2020, 16:32
Tämmönen lähti tulemaan https://www.fotomonza.com/kauppa/sirui-sr-3004-k-30-ii-kitti/
mielenkiinnolla odottelen toimisko tuo jopa ainoana ampumatukena myös makuulta.

Onko muuten kukaan sorvannut R8 Professional tukin pohjaan Arca-Swiss levyä kiinni? Jotenkin toi hog saddlen paino ja koko ei houkuttele jos sen vaan voi jotenkin välttää.
Otsikko: Vs: Mistä tripodia?
Kirjoitti: Jerppa - Helmikuu 11, 2020, 13:52
Mahtaisiko tästä olla kevyeeseen käyttöön CTR:än alle?
https://www.nighthunter.eu/product/rifle-clamp-tripod-shooting-rest-mount-adapter/ hintaa olisi puolet pigsaddlesta ja kun yhdistäisi slikin pro 700dx jalustaan ja johonkin jytkyyn kuulapäähän ei hintakaan nousisi mahottomaksi.