TARKKA-AMPUJAKILTA

Avoin Keskustelu => Eränkäynti => Aiheen aloitti: heiskanen - Marraskuu 03, 2018, 21:51

Otsikko: Tarvas-luodit
Kirjoitti: heiskanen - Marraskuu 03, 2018, 21:51
Sanokaapas mulle, mikä juttu tuo kuula oikein on.

Kun kerran se ei laajene kunnolla, niin ei se sillä parane, jos muutetaan huono laajenevuus vaan toiselle nimelle:se trumpetoituu.Ei omaa kokemusta, mutta näitä mainospuheita vaan hämmästelen.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: Anttari - Marraskuu 04, 2018, 18:23
Tuon tuotteen ympärille on syntynyt tunnekuohuinen eipäs - juupas - keskustelua mm. siksi että käsite "laajenemaan suunniteltu luoti" on määritelty muussa kuin metsästysasetuksessa.Asiaa pitäisi mielestäni käsitellä ensisijaisesti maaliballistisesti ja sitten vasta juridisesti, koska metsästyksen tulee olla inhimillistä, vaikka kohteena on eläin. Keskustelussa hydrostaattinen ja -dynaaminen shokki ovat myös menneet sekaisin.Oleellista on siis mm. haavakanavan vuotovaipan pinta-ala ja sen mahdollistava verivuoto rintaonteloon. Esimerkiksi Barnesin TTSX-luodin halkaisija kaksinkertaistuu penetraatiossa, kun taas Tarvaksen tuskin lainkaan. Tarvas on solidi!Läpi puhaltavat luodit ovat vaarallisia mm. ajokoiralle. Luodin halkaisijan  on riidatta laajennuttava yli 30% kuten ampuma-aseasetuksessa todetaan! 8)"8 §

Laajeneva ammus

Kohteeseen osuessaan vaikutukseltaan laajenevuuteen perustuvalla ammuksella tarkoitetaan ammusta, jonka kärjessä oleva leikkaus, ontelo tai vastaava rakenne aikaansaa ammuksen laajenemisen sen osuessa gelatiiniin tai vastaavaan pehmeään aineeseen siten, että ammus laajenee vähintään 30 prosenttia halkaisijaansa suuremmaksi."
Otsikko: Re: Tarvas-luod
Kirjoitti: heiskanen - Marraskuu 04, 2018, 22:42
Niin, jos vaan sisäistää, että tuo on solidi ja sillä sipuli. Mainospuheitten mukaankin on huomattavasti parempi läpäisy. Voi tietenkin olla esim. hitaille .30 kaliipereille joissakin osumissa parantava vaikutus..

Mutta joku tsx ja ttsx samassa väljyydessä läpäiseen vallan hyvin, samalla selkeästi laajentuen.

No, ei tässä mtn hlökohtaista ongelmaa ole ko. tuotteen kanssa, kuten ei kokemustakaan. Saahan toki suunnitella tuotetta jos toistakin, ja myöskin mainostaa haluamallaan niitä kuinka lystää.Ajattelin täällä kysyä, josko jollakin olisi kertoa omakohtaista prstuntumaa tarvaksista.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: Anttari - Marraskuu 04, 2018, 23:27
Maaliballistiikka on matematiikkaa ja fysiologiaa, vähemmän, jos lainkaan, prstuntumaa! Ampujan pakarat ovat osa tuki- ja liikuntajärjestelmää.Läpäisy on yksi osa tapahtumaa, mutta mikä on luodin saaliiseen jättämä kineettinen energia sen läpäistessä saaliin kudoksia ja nimenomaan kuinka vitaaleja kudoksia luoti työstää läpäistessään! Siitä riippuu ampujan, aseen, luodin ja osuman yhteisvaikutus!Saaliin täysin lävistävän luodin energiasta vain osa työstää sen kudoksia. Markkinoinnin tehtävä taas on myynnin lisääminen ymmärtämättömille.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: hpa - Marraskuu 05, 2018, 09:29
Joku lihan himoinen voi taas ajatella että säästetään muutama gramma lihaa....

Vaan kuntrn Anttari totesi pitää olla riittävästi läpäistä ja riittävän iso laajentuma.

Jos haluaa läpi puhaltavan luodin niin fmj luoteja saa 20 snt/kpl....
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: jthyttin - Marraskuu 05, 2018, 10:31
Turha sotkea ase- ja metsästyslainsäädännön luotimääritelmiä. Metsästyksessä riittää että luoti on suunniteltu laajenemaan.Edelleen turha kommentoida terminaaliballistiikkaa maallikkopohjalta.Ja hlökohtaisesti en käytä tai aio käyttää Tarvasta mihinkään.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: Poikma - Marraskuu 05, 2018, 12:01
Lainaus käyttäjältä: jthyttin post_id=94796 time=1541406664 user_id=2387

Turha sotkea ase- ja metsästyslainsäädännön luotimääritelmiä. Metsästyksessä riittää että luoti on suunniteltu laajenemaan.Edelleen turha kommentoida terminaaliballistiikkaa maallikkopohjalta.
+1. Joo, nyt on puurot ja vellit sekaisin....
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: MOj - Marraskuu 05, 2018, 20:54
Lainaus käyttäjältä: Poikma post_id=94798 time=1541412080 user_id=9

Lainaus käyttäjältä: jthyttin post_id=94796 time=1541406664 user_id=2387

Turha sotkea ase- ja metsästyslainsäädännön luotimääritelmiä. Metsästyksessä riittää että luoti on suunniteltu laajenemaan.Edelleen turha kommentoida terminaaliballistiikkaa maallikkopohjalta.
+1. Joo, nyt on puurot ja vellit sekaisin....


+1. ... ja pahasti
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: Anttari - Marraskuu 06, 2018, 10:32
Tätä aihetta on toki käsitelty eri foorumeilla jo pitkästymiseen asti, mutta ….Nyt tällä foorumilla arvon opponenttini eivät ehkä ole ymmärtäneet dialogin eivätkä keskustelufoorumin olemusta, tavoitteita ja tarkoitusta?Vuoropuhelu kangertelee todella pahoin, jos tyrmäämme jonkin ajatuksen perustelematta lainkaan kantaamme.Perustellut kannanotot vievät vuoropuhelua eteenpäin, tyttömäiset puskasta letkautukset eivät lainkaan. Päin vastoin!Seiskää kannanottonne takana kuin aikuiset miehet konsanaan ja perustelkaa "juridisesti" miksi puurot ja vellit ovat sekaisin ja mikä terminaaliballistinen kuvaus ontui! Näin toivottavasti valaisette tietämättömän polun? Ja niin foorumin tarkoitus saavutetaan.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: Poikma - Marraskuu 06, 2018, 11:29
No johan se tuolla jthyttin postauksessa perusteluineen kerrotaan että "Turha sotkea ase- ja metsästyslainsäädännön luotimääritelmiä. Metsästyksessä riittää että luoti on suunniteltu laajenemaan"Eli metsästysasetuksessa vaaditaan vain että luoti on suunniteltu laajenemaan. Siellä ei viitata mihinkään aselainsäädännön luotimääritelmään, joka vaatii luodin laajenemaan vhintään 30%. Eli näillä asioilla ei ole "lakimielessä" mitään tekemistä toistensa kanssa. Eli unohda aselainsäädännön luotimääritykset metsästyslainsäädännöstä puhuttaessa.

 

Tämän kai pitäisi olla nyt perusteltu arvon opponentille ja voidaan jatkaa dialogia ilman sekundaarisia argumentteja..... 8)
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: SO - Marraskuu 07, 2018, 19:55
Lainaus
16 a § (1.9.2016/759)

Luotiasetta koskevat yleiset vaatimukset

Riistaeläimen ampumiseen käytettävän rihlatun luotiaseen luodin osumaenergian on piipun suusta mitattuna oltava vähintään 100 joulea.Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään:1) kettua, tarhattua naalia, mäyrää, saukkoa, supikoiraa, pesukarhua, rämemajavaa, metsäjänistä, rusakkoa, metsoa, teertä ja hanhea saa ampua vain aseella, jonka patruunan luodin paino on vähintään 2,5 grammaa ja osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 200 joulea tai jonka patruunan luodin osumaenergia on luodin painosta riippumatta piipun suusta mitattuna vähintään 300 joulea;2) metsäkaurista, itämeren norppaa, hallia, kirjohyljettä, sutta, ilvestä, ahmaa, euroopanmajavaa, kanadanmajavaa ja muflonia saa ampua vain aseella, jonka patruunan luodin paino on vähintään 3,2 grammaa ja osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 800 joulea;3) valkohäntäpeuraa, saksanhirveä, metsäpeuraa, kuusipeuraa ja japaninpeuraa saa ampua vain aseella, jonka patruunan luodin paino on vähintään 6 grammaa ja osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 2 000 joulea tai luodin painon ollessa 8 grammaa tai enemmän osumaenergia on vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 1 700 joulea;4) hirveä, villisikaa ja karhua saa ampua vain aseella, jonka patruunan luodin paino on vähintään 9 grammaa ja osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 2 700 joulea tai luodin painon on ollessa 10 grammaa tai enemmän osumaenergia on vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 2 000 joulea.Edellä 2 momentin 3 ja 4 kohdassa mainittujen eläinten ampumiseen on käytettävä laajenemaan suunniteltua luotia.Kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, metsäkaurista, hirveä, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa, karhua tai villisikaa rihlatulla luotiaseella metsästettäessä ampujana saa toimia ainoastaan se, joka on suorittanut metsästyslain 21 §:ssä tarkoitetun ampumakokeen. (3.8.2017/516)


Metsästysasetus ei määrittele paljonko luodin pitää laajentua että se on laajenemaan suunniteltu luoti. Jos se ei osumasta laajene, eli halkaisija ei ole suurempi, se ei laajene minkään vertaa. Voi toki olla että se on silti suunniteltu laajenemaan. Onko Barnes Banded Solid tällöin sama? Silloinhan tavallinen FMJ luoti täyttää saman jos se luuhun osuessaan tyssääntyy. Vai mikä on ero? Eli kun metsästysasetuksessa ei ole mainittu paljonko luodin pitää laajentua, niin kaikki, jotka vähänkään tyssääntyy osumasta tai on sunniteltu niin ovat metsästyskelpoisia 3 ja 4 kohdan mukaisesti? Eroaako käytännössä täyteisestä? Tekee reijän, projektiili ei laajene. Aiheuttaako se silti haavakanavan tai muuta, siihen laki eikä asetus ota kantaa. Tarvas ei mielestäni ole laajenemaan suunniteltu luoti siinä määrin mitä laki edellyttää ja tämä on oma henkilökohtainen näkemykseni joka perustuu muutamiin ammuttuihin luoteihin ja muutaman vuoden kokemukseen alalta maallikkopohjalta.Jos, siis jos, asetusta halutaan tarkentaa, mikä lienee tarpeellista sen sijaan että keskitytään lippaisiin, voisi tämän asian hoitaa niin että AHY hoitaisi tyyppitarkastuksen metsästyspatruunoiden osalta niin että ne ammutaan amet 100m 10% gelatiiniin ja todetaan asia. Yksinkertaista.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: jthyttin - Marraskuu 07, 2018, 22:04
Itse näkisin että kyseessä on marginaali-ilmiö jonka metsästysetiikka hoitaa.Luotityyppi jota Tarvaksenkin on kai tarkoitus edustaa, on hiukan väliinputoaja jos määritellään että suurriistalle tarkoitetun luodin pitää olla laajenemaan suunniteltu (esim. Suomi ja Britannia). Myös muunlaisia määritelmiä on käytössä, esim. virolainen "kokovaippaluotien käyttö kielletty". Esimerkit niistä puitteista joita itse tunnen, en nyt jaksa ruveta vartavasten etsimään muita.Verrokkina tulee mieleen lähinnä Woodleigh Hydro, valmistaja ei edes väitä sen laajentuvan mutta kuvaa luodin toimintaa termillä "devastating wound channel" (miten tuo nyt suomennettaisiin, "järkyttävä/tuhoisa haavakanava"?) ja ko. luotia patruunoissaan käyttävä Federal termillä "massive wound channel" (massiivinen haavakanava). Muista valmistajista ainakin Norma käyttää ja Sako taisi aikaisemmin käyttää Woodleighn luoteja, mutta eivät ole hypänneet Hydron kelkkaan.Yhteistä em. luodeille on normaalia laajenevaa luotia paremmaksi väitetty läpäisy, ja erityyppinen haavakanava. Tarvaksen kohdalla painotetaan pientä lihanhukkaa ja Hydron kohdalla luodin suoraa kulkusuuntaa ja sitä että haavakanava säilyy pitkään selvästi luodin halkaisijaa laajempana.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: SO - Marraskuu 08, 2018, 08:50
Samaan kastiin lukeutuu Swiftin Break-away solidi.

The polymer tip provides flawless magazine feeding and Breaks-Away upon impact. The cavitated front end provides a perfectly straight wound channel. The proprietary metal, a rebated ogive, a short driving band, and a lead core, all make the Break-Away Solid very gentle on barrels.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: Ärmätti - Marraskuu 08, 2018, 09:20
Pitää kuitenkin muistaa että me täällä pohjolassa ammutaan pieniä ja ohutnahkaisia eläimiä. Täällä ei tarvita luotia joka läpäisee puolitoista metriä gelatiini/kudosta. Tylppä solidi tekee kyllä isomman haavakanavan kuin pyörekärkinen mutta kanava on melkosen pieni kun reikä koko on 6.5-7,62mm. Kanava ja energianluovutus on melkopaljon isompi kun puhutaan 416 ja sitä suuremmista kartioista
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: jthyttin - Marraskuu 08, 2018, 09:51
Hirvi on itseasiassa maailman mittakaavassa iso eläin. Mutta ei toki kokonsa tai muiden ominaisuuksiensa puitteissa "solidi-luokassa".Jos suomalainen lähtee ulkomaille metsästämään vastaavankokoista eläintä, kaliiperisuositukset lähtevät jostain 338 Win Mag - 375 H&H tasolta ja pidettäisiin suorastaan outona jos käytössä olisi kaliiperi jolla eläimen läpäisy normaalilla laukauksella on pikemmin poikkeus kuin sääntö.Ja mainittujen luotien niputtaminen "tylpiksi solideiksi" ei taida oikein vastata valmistajien näkemystä tekemästään kehitystyöstä.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: Ärmätti - Marraskuu 08, 2018, 16:28
Tylppiä solideja ne on. Kartion maaliballistiikka on tutkittu hyvinkin tarkkaan kuten myös pyöreän haulin. Se mitä nämä uudet hienoudet hakee on superkavitaatio. Sillä saadaan vain pidempi läpäisy. Se mitä hyötyä siitä on niin aika harvoin siitä on. Riittävä läpäysy saavutetaan monesti jo hyvin avautuvalla kupariluodillakin. Esim Ruotsin poliisi poisti käytöstä norman Säkerhetspatron 9x19 8g FJTC juurikin yliläpäisyn vuoksi. Luodin malli on tylppä solidi ja synnyttää superkavitaation. Läpäisy galatiiniin 1,2m. (normi 9mm pyöreä kärkinen yleensä n.65cm). Silloin vaihtoivat speer gold dotiin jonka tyypillinen läpäisy on alle 40cm. Lähtökohtaisesti kaikilla sama lähtöenergia - luovutus kudokseen hyvin eri.

Veikkaan 11.7g Tarvaksen .30 gelatiini läpäisyn olevan yli 1.2m, kun se hyvin avautuvalla kupariuodilla on lähes 3 kertaa vähemmän. Puhutaan siis hyvin erillaisesta kineettisen energia luovutuksesta. Luotien ja niiden toiminnan ympärillä pyörii ihmeellisiä uskomuksia ja magiaa jota sitten markkinakoneisto käyttää hyväksi. Superkavitaatio on niitä harvoja uusia asioista jota on löydetty siten 80 luvun jälkeen.
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: heiskanen - Marraskuu 08, 2018, 19:15
270gr .375tsx:llä hirveä edestäpäin kaulan tyveen, niin n.metri selkärankaa pitkin läpäisyä. (Ei mennyt edes ulkofileet rikki) Ja oli hyvin avautunut, kuin luotiaskin etiketissä, jäämäpaino 100%. Amet 9m.Samalla kuulalla 11-piikkistä 45asteen etukulmasta lavan/rinnan "liitokseen" 2 laukausta, kun ensimmäinen rupes vaan huojuttamaan: yksi meni läpi, toinen löytyi hyvin avautuneena vastapuolen nahkasta, tämäkin kuin mainoksista. Jäämäpaino 100% Amet 100m.No, ei ihan verrannollinen .30-luoteihin, mutta tuohon ei tartte enempää läpäisyä. Tosin .30:lläkin läpimenneitä tsx...

Pitänee hankkia seuraavaksi ttsx:ää
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: heiskanen - Marraskuu 10, 2018, 15:57
Pikkuvitsi tähän topikkiin: Naturalikset eivät näy tekevän oikein kumpaakaan. Eivät läpäise, eivätkä oikein laajenekkaan..
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: Ärmätti - Marraskuu 10, 2018, 16:53
On niillä sitten varmasti surkee bc 😂
Otsikko: Re: RE: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: JTa - Marraskuu 10, 2018, 17:46
Lainaus käyttäjältä: "heiskanen"
Pikkuvitsi tähän topikkiin: Naturalikset eivät näy tekevän oikein kumpaakaan. Eivät läpäise, eivätkä oikein laajenekkaan..
Vanha versio vai uusin? Vanhat natut ei tosiaankaan toimineet, mutta uusimmat empiirisellä kokemuksella kahteen hirveen samalla kerralla toimi aivan loistavasti. Tarkkuutta piisaa ja avautuvat kuin mainoksessa. Jäämäpaino oli sen verran pienempi mitä se muovikärki painaa. Luodit löytyi molemmista hirvistä vastapuolelta nahan alta. Ja hirvet tippui luodin osumasta samalle kohdalle, ei ollut lopetuslaukaukselle tarvetta. Etäisyys oli 110m ja ase AR-10 .308win.
Otsikko: Re: RE: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: heiskanen - Marraskuu 10, 2018, 19:52
Lainaus käyttäjältä: JTa post_id=94949 time=1541864786 user_id=1950

Lainaus käyttäjältä: "heiskanen"
Pikkuvitsi tähän topikkiin: Naturalikset eivät näy tekevän oikein kumpaakaan. Eivät läpäise, eivätkä oikein laajenekkaan..
Vanha versio vai uusin? Vanhat natut ei tosiaankaan toimineet, mutta uusimmat empiirisellä kokemuksella kahteen hirveen samalla kerralla toimi aivan loistavasti. Tarkkuutta piisaa ja avautuvat kuin mainoksessa. Jäämäpaino oli sen verran pienempi mitä se muovikärki painaa. Luodit löytyi molemmista hirvistä vastapuolelta nahan alta. Ja hirvet tippui luodin osumasta samalle kohdalle, ei ollut lopetuslaukaukselle tarvetta. Etäisyys oli 110m ja ase AR-10 .308win.


Ei omia laakeja, joten ei tietoa paukkujen iästä. Parina syksynä olen ihmeissäni seurannut yhden jahtimiehen 30-06 natulla ampumista hirvistä kaivettuja luoteja. Hirvet siis menettivät henkensä ihan jees, mutta lavalle, lavan taakse ja yx laaki prsposkelle osuneet kuulat eivät laajentuneet lähellekään tuplaksi. Eikä upotusta lähellekään vastanahkaa. Ei punnattu painoja, mutta muovikärkeä vaille 100'/,

Matkat laakeissa 50-100m

No, lopputuloksena kyllä siis lihaa pakkaseen joka tulenavauksella. Kunhan vaan ihmettelen natujen toimintaa
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: john - Marraskuu 11, 2018, 16:35
Liekkö liian vähän vauhtia. Lyhyt piippu? Itseladattu paukku? Väärä nousu ja eivät vakaudu?  Muuttujiahan riittää ja solidit on kuitenkin krantumpia näille, oli kenen tahansa valmistama.Tehdasladatun 30-06 naturaliksen nopeudeksi on 600mm piipulla testattuna ilmoitettu olevan 100 metrissä vielä 746m/s kun 308 se on 660mm piipulla ilmoitettu olevan vain 717m/s (sama 11g luoti). Ja mun arskassa on vain 508mm piippa, joten nopeus on  varmasti pienempi (pitää tuo mitata joskus).Jostain kumman syystä aina kun Naturalista joku parjaa, on aina kyse jonkun  kolmannen osapuolen kokemuksista, ei koskaan omista. Testatkaa itse niitä luoteja ja jos ei tpimi niin tutkikaa sitä syytä hieman tarkemmin kun kaikki luodin nopeuteen ja vakautumiseen vaikuttavat perusmuuttujat on oikeasti tiedossa. Perusteettomat heitot jonkun luodin huonoudesta ilman tarkempaa tietoa käytetystä latauksesta,  aseesta ja olosuhteista on yhtä tyhjän kanssa.En ole muuten sitten mikään Lapuan mannekiini ja ostan kaikki harrastuksissa käyttämäni  ampumatarvikket ihan omalla rahalla  kaupasta. :)
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: JTa - Marraskuu 11, 2018, 16:35
Liekkö liian vähän vauhtia. Lyhyt piippu? Itseladattu paukku? Väärä nousu ja eivät vakaudu?  Muuttujiahan riittää ja solidit on kuitenkin krantumpia näille, oli kenen tahansa valmistama.Tehdasladatun 30-06 naturaliksen nopeudeksi on 600mm piipulla testattuna ilmoitettu olevan 100 metrissä vielä 746m/s kun 308 se on 660mm piipulla ilmoitettu olevan vain 717m/s (sama 11g luoti). Ja mun arskassa on vain 508mm piippa, joten nopeus on  varmasti pienempi (pitää tuo mitata joskus).Jostain kumman syystä aina kun Naturalista joku parjaa, on aina kyse jonkun  kolmannen osapuolen kokemuksista, ei koskaan omista. Testatkaa itse niitä luoteja ja jos ei tpimi niin tutkikaa sitä syytä hieman tarkemmin kun kaikki luodin nopeuteen ja vakautumiseen vaikuttavat perusmuuttujat on oikeasti tiedossa. Perusteettomat heitot jonkun luodin huonoudesta ilman tarkempaa tietoa käytetystä latauksesta,  aseesta ja olosuhteista on yhtä tyhjän kanssa.En ole muuten sitten mikään Lapuan mannekiini ja ostan kaikki harrastuksissa käyttämäni  ampumatarvikket ihan omalla rahalla  kaupasta. :)
Otsikko: Re: Tarvas-luodit
Kirjoitti: heiskanen - Marraskuu 12, 2018, 08:39
Tehdaslatauksia nuo edellä mainitut 3006 natut. En tiedä, mistä johtuu moisten paska toiminta, eikä tämän enempää kiinnosta. Joka tapauksessa en tule itse kokeilemaankaan tarvaksia ynnä natuja. Esim. barnes hoitaa homman 100%.