Kirjoittaja Aihe: Kumpi lämpötähtäin? Infiray Rico 50 vai Pulsar Trail 2 LRF XP50 ?  (Luettu 2661 kertaa)

johiip

  • *
  • Viestejä: 5
Hei, onko jollain käyttökokemusta, kun jomman kumman tulen hankkimaan pian. Molemmat on hienoja laitteita, sen verran on kokemusta hieman edullisemmista lämpölaitteista. Nykyään on saatavilla ns."kohtuu hinnalla" niin maukkaita lämpötähystymiä ja tähtäimiä että itse en voinut edes uskoa aikaisemmin, ennen kuin pari infiray laitetta tuli hankittua.

Otsikon laitteissa lähinnä
- helppokäyttöisyys / selkeät ja nopeakäytöiset valikot kiinnostaa.
- nappien tuntuma pitäisi olla selkeä, esim ohuet hansikkaat kädessä käyttö pitää onnistua kun vähän treenaa.
- Infiray CL50 syttyy muutamassa sekunnissa OFF tilasta käyttövalmiiksi, mutta syttyykö otsikon laitteet?( lähinnä Pulsar kun siitä ei ole mitään kokemusta)
- Onko Pulsarissa jotkin käyttövalikot "nuppi säätöisiä"? se olis hyvä..

Mainosvideot kaikilla laitteilla niiin ylistäviä ja laadukkaita, mutta kuitenkaan pelkästään niihin ei ole aina uskomista.

Toivottavasti jollain olisi tietoa, että osaisin hankkia näistä sen miellyttävämmän laitteen. Kiitos jo etukäteen :)

 
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 12, 2021, 08:53 kirjoittanut johiip »

jthyttin

  • *
  • Viestejä: 1.206
Valitettavasti lähes jokainen kysymys vaatii että saat laitteet itse käpisteltäväksi. Jokainen käyttäjä haluaa esim. valikoilta hiukan eri asioita, ja pienikin juttu voi harmittaa.

Jos olet käyttänyt jotain Pulsarin laitetta, mainitun tähtäimen manuaaliin tutustuminen kertonee jo aika paljon. Heillä on TYYPILLISESTI pikamenu ja pari sivua "oikeaa menua" ja näitä käytetään yhdellä pyöritettävällä nupilla jota voi myös painaa lyhyesti tai pitkään. Lyhyillä painalluksilla saa pikamenun esiin ja rullattua siinä olevia asioita, pyörittämällä muutetaan valittuna olevaa asetusta. Pitkällä painalluksella pääsee "oikeaan menuun" jossa liikutaan nuppia pyörittämällä jne.

LRF käytöstä thermalissa pieni käytännön vinkki, et näe laserpulssia (vs. digitaalitähtäin tai valonvahvistin). Eli käyttöönoton alkutaipaleella kannattaa "kalibroida" homma. Tyypillisesti näytöllä on jonkunsortin kikkare osoittamassa paikkaa johon pulssin pitäisi osua, ja paikkaa pystyy joissain vehkeissä säätämään (siis sitä kikkaretta, pulssin paikan siirto vaatii luonnollisesti mekaanisia toimenpiteitä ja nekin voi olla mahdollisia). Jos mahdollista pyri katsomaan jollain digivehkeellä onko pulssi pysty- vai vaakasuuntainen. Lisäksi laita sopivalle etäisyydelle esim. lauta pystyyn ja vaakaan, ja kokeile mihin kohti kikkaretta se pulssi oikeasti osuu. Lauta ei ole välttämättä optimi näkyvyyden kannalta, mutta kyse siis jostain kapeahkosta tasalevyisestä jutusta johon voit kokeilla pysty- ja vaakasuuntaista kohdistusta.

Erityisen tärkeää tuo kohdistus on vaakasuorilta pinnoilta esim. pellolta mitatessa. Varsinkin jos pulssi on pystysuuntainen ja osuu hiukan eri paikkaan kuin kuvittelet, voit saada useita kymmeniä metrejä poikkeavan tuloksen. Kaikilla suurennoksella varustetuilla laitteilla, erityisesti NV-käyttöön tehdyillä ja niistä vielä erityisesti lämpökameroilla, syvyyden hahmottaminen hankaloituu reilusti (eli et "luontaisesti" ala epäillä että oletkin mitannut väärästä kohti vaan uskot laitteen antamaa lukemaa).

johiip

  • *
  • Viestejä: 5
Kiitos hyvästä vastauksesta, tuo auttoi asiaa heti askeleen tai pari👍🏼

jthyttin

  • *
  • Viestejä: 1.206
- Infiray CL50 syttyy muutamassa sekunnissa OFF tilasta käyttövalmiiksi, mutta syttyykö otsikon laitteet?( lähinnä Pulsar kun siitä ei ole mitään kokemusta)

Tähän unohtui mainita, Pulsarilla on (varmaan tässäkin laitteessa) ns. Display Off -moodi. Eli käynnissä olevan laitteen virtanapin painaminen pohjaan käynnistää laskennan ennenkuin laite sammutetaan. Jos nappi vapautetaan ruudussa juoksevan laskennan aikana, laite pysyy jollain tasolla käynnissä mutta näyttö sammutetaan. Näytössä pyörii "näytönsäästäjälogo" joka tietysti kertoo että laite on päällä mutta on myöskin kohtuu kirkas. Ehkä uusissa AMOLED-näytöissä vähemmän häiritsevä? Virtanapin nopea painallus em. tilassa palauttaa laitteen välittömästi käyttökuntoon.

Kun sanoin "jollain tasolla käynnissä" niin muistaakseni esim. digitähtäimistä sammutetaan integroitu valaisin jos se oli päällä. En nyt muista kalibroidaanko thermalien sensoria näytönsäästäjän pyöriessä, mutta tähtäimessä ko. asetus kannattaa muutenkin olla joku muu kuin automaattinen (ettei kuva jäädy tahattomalla hetkellä).

K.Helin

  • *
  • Viestejä: 415
Hikmicrolta on tulossa PQ50L Panther. Se kilpailee mainitsemiesi laitteiden kanssa mutta on pienempi ja siinä on mukana pieni suht ok laser etäisyysmittari. Kuvanlaatua on kehuttu TQ50 mallissa vähintään yhtä hyväksi kuin Infirayn tuotteissa. Jos olisin nyt ostamassa lämpötähtäintä niin PQ50L olisi ekana harkinnassa.

mjpaanan

  • *
  • Viestejä: 480
ConoTechillä on myös tullut uusi Polaris 650 jossa on integroitu laseretäisyysmittari.
Ko. laite myös näyttää tähtäyspisteen mitatulle matkalle ristikossa.

Teknisiltä ominaisuuksilta hyvin vastaava kuin Infiray tai mainittu Hikmicro.
PAUTAC-asetarvikkeet
http://www.pautac.fi

johiip

  • *
  • Viestejä: 5
Vaikuttaa asialliselta kaikki nuo mistä olette maininneet. Ja tuo että pikseli koolla 12 näyttääkin nyt olevan useampia laitteita saatavilla, sitä en tiennyt. Mainitsemani Pulsar Trail 2 LRF XP50 näyttää tuossa jäävän "hopealle". Uskoisin että kaikissa näissä laitteissa mennään tässä tilanteessa ns.henkilökohtaiseen asiaan, eli mikä tuntuu omaan käteen loogisimmalta käyttää. Ominaisuudet sinänsä on varmaan hyvää luokkaa kaikissa näissä. Sillä vaan aattelen kun alle 3000€  laite joka itelläni ny käytössä (infiray CL42) on kyllä hyvä, mutta nämä esitetyt mallit ovat kaikki myös arvokkaampia, ja ihan kiinteitä laitteita.

johiip

  • *
  • Viestejä: 5
tuo laser mittarin kohdistus josta jhyttin mainitset, onko sille yleensä oma kohdistus valikko laitteissa? Siihen en selvyyttä saanut kun jotain videoita koitin tutkia. Sehän on tietysti myös tarkka säädettävä, koska matkavirhe voi olla tosi raju jos mittaus piste onkin vaikka 50cm liian korkeammalla kuin itse tähtäin ristikko.

jthyttin

  • *
  • Viestejä: 1.206
Joissain laitteissa "tähtäimen" paikkaa voi säätää. Keskiristillä ei siis tähdätä vaan laserille on oma neliönsä tms. (keskiristin paikka muuttuu kun kohdistat aseen). Jos säätöä ei ole, täytyy vaan opetella mikä reuna/nurkka "tähtäimestä" antaa oikean tuloksen. Samahan se on päiväkäytössä olevien etäisyysmittarien kanssa, mikä on pulssin muoto ja mihin kohti se osuu. Eli liikaa ei kannata jännittää kunhan tiedostaa asian. Toki sellainenkin olisi mahdollista että tähtäimestä käyttää yhden "kohdistuspaikan" laserille, mutta silloin joutuu aina ottamaan ko. kohdistuksen käyttöön kun haluaa tehdä tarkan mittauksen.

Suurin osa mittauksista tulee kuitenkin helppoon kohteeseen, esim. metsänreuna, iso kivi, puu, ojalinjassa kasvavat puskat jne. Ampumaetäisyydet tällaisilla tähtäimillä ovat pakostakin maltillisia jolloin (täystehopatruunan) lentoradasta ei muodostu ongelmaa. Enemmän kyse esim. supihommissa siitä miltä matkalta tiedät pystyväsi ampumaan tarkan laukauksen, kun käytössä joku liikuteltava ampumatuki. Ilman mittariakin oppii hiukan katsomaan minkäkokoinen elukka on tähtäimessä, ja miltä pito tuntuu. Jos ei tunnu hyvältä niin sitten liikutaan lähemmäs tai odotetaan että supi tulee lähemmäs.

johiip

  • *
  • Viestejä: 5
Nonni, tuli nyt valittua Rico 50 noista otsikon kahdesta vaihtoehdosta. Molemmat laitteet oli tosi hienoja kun käteen ne sai hypisteltäväksi. Molemmissa laitteissa on omansa, kutakuinkin selvä logiikka kuinka niitä käytetään valikoissa. Pulsar oli hieman kookkaampi (pidempi) kuin Rico, mutta kuitenkin hieman kevyempi. Tämä ei ollut olennainen asia valinnalle mutta pienempi koko nyt tuli valittua. Vaikka Ricossa pikselikooksi ilmoitetaan 12 μ ja Pulsarissa 17 μ, niin kyllä Pulsar näyttää siltä kantilta muodostavan yhtä hyvän kuvan noin äkkiseltään katsottuna. Tuolle en isoa painoarvoa enää osannut lyhyen kokeilun jälkeen laittaa näiden kahden laitteen välillä. Ricossa kyllä ilmoitetaan jotain kuvahommiin liittyviä ominaisuuksia paremmaksi, mutta itse en käytännössä eroa huomannut mihinkään, kunhan ei ei itseään huijaa sillä, että kumman laitteen pienet värisävyerot kuvassa miellyttävät enemmän. Lopulta suurin kriteerini näiden kahden laitteen välillä (huippuja molemmat)oli se, että tunnen jo aika hyvin Ricon käytettävyyden, koska käytössäni on aikaisemmin ollut Infiray CL42, sekä myös Infirayn Eye 3 V2 katselulaite. Molemmissa näissä on saman tyyliset valikot sekä sama puhelin sovellus.
Toki, onhan noilla hinnassakin pieni ero Ricon eduksi, mutta se ei ollut päätökseeni tässä kohtaa mitenkään määräävä tekijä.
Kun ehkä joku muu valitsee laitetta, toivottavasti tästä aloituksesta ja keskusteluista on muillekkin apua.

Tällä hetkellä ongelma on lähinnä asennuksessa Sako S20 selkään. Siinä on kyllä melkosen huono tuo kiinteä picatinny kisko, ku sen on niin lyhyt molemmista päistä. On super tukeva ku on integroitu, mutta pitää siihen lisäkalikka laittaa ihan väkisin, ja näin tähtäin vehkeet nousee ylemmäs. Sitä en haluaisi mut minkäs teet..


« Viimeksi muokattu: Marraskuu 17, 2021, 09:01 kirjoittanut johiip »

Perkeleen_Luoma

  • *
  • Viestejä: 1.341
Tällä hetkellä ongelma on lähinnä asennuksessa Sako S20 selkään. Siinä on kyllä melkosen huono tuo kiinteä picatinny kisko, ku sen on niin lyhyt molemmista päistä. On super tukeva ku on integroitu, mutta pitää siihen lisäkalikka laittaa ihan väkisin, ja näin tähtäin vehkeet nousee ylemmäs. Sitä en haluaisi mut minkäs teet..

Ei edullisin vaihtoehto tilata enää britanniasta, mutta: https://store.alanrhone.com/product_info.php?products_id=2064
If you haven’t failed, you’re not trying hard enough.