Kirjoittaja Aihe: Tuuli klo 1  (Luettu 1059 kertaa)

Long Range

  • *
  • Viestejä: 867
Tuuli klo 1
« : Heinäkuu 02, 2022, 06:40 »
Nimimerkki PeeVeen kanssa kävimme eilen illalla puhelinkeskustelun,kun hän oli törmännyt ampuessaan hyväkäyntisellä kasapiekkarillaan tilanteeseen,jossa klo 1:stä tuleva tuuli vei osumat MYÖS klo 1:een...

Spekuloimme sitä jo hieman puhelimessa ja piti alkaa nyt aamusta uudelleen miettimään mikä voi tuollaisen VASTOIN normitilannetta aiheuttaa?

*Jos ampumamatkalla on poikittaisia kohoumia,josta tuuli "kimpoaa" ylöspäin ja aiheuttaisi luodille nostetta.

*Jos on väreilyä,joka aiheuttaa kangastuksen tuoman muutoksen tähtäyspisteeseen.

*Kun ammutaan TASAISELLA nurmikentällä,jossa ei tule tuulenvirtaaman muutoksia eikä nurmikenttä pahasti väreilekään,niin tuulikartta pitää kutinsa.

*Kun ammutaan EPÄTASAISESSA maastossa ja hiekkakentällä niin sitten on tuulen suuntia joissa ei tottele mitään sääntöä.

*Tuossa taas kuvina nuo Landyn selkeät tuulenvienti kartat.

Timppa



« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 02, 2022, 06:43 kirjoittanut Long Range »

MOj

  • *
  • Viestejä: 1.045
Vs: Tuuli klo 1
« Vastaus #1 : Heinäkuu 02, 2022, 15:24 »
Rintamien rajapinnat sopivasti sattuessaan voivat myös aiheuttaa kummallisuuksia. Joskus huomannut tämän vaikutuksen keskisytytteisillä kevyellä tuulella. Osumat ovat löytyneet taulusta matalan puolelta, vaikka tuulen suunnan takia pitäisi olla päinvastoin.

Long Range

  • *
  • Viestejä: 867
Vs: Tuuli klo 1
« Vastaus #2 : Heinäkuu 03, 2022, 06:39 »
En ole tuulenlukemisen virtuoosi,kaukana siitä,mutta yrittänyt kuunnella "isoja poikia" ja saada jotain tarttumaan kovaan kallooni.

On edelleen se VALTAISA ero tarkka-ampujan ja kasa-ampujan välillä.Tarkka-ampujan pitäisi osua mieluummin jo EKALLA lähes keskelle.

Ja toinen ISO ero on että kasa-ampujalla on "viirimeri" käytettävissä kisa tilanteessa ja TA-ampujalla hiukan karrikoiden vain ruohojen ja puun oksien liikehdintä....

Tuon vuoksi olen patistellut keskisytytteisten kasa-ampujiakin miettimään tuomaan ainakin rinnalle pistetauluihin ampumisen.
Kuten Pikkaraisen järjestämä Top Cup on ollut.

Kuitenkin monesti kertonut,että suurin virhe itselläni ollut se,että ammuin liian kauan ILMAN VIIREJÄ.
Tuulimittarit on keksitty,mutta ne antavat vain ampumapaikan tilanteen ja vain mittaushetken tilanteen.Ei välttämättä laukaushetken tilanetta.(Tietty jos/kun spotteri mittaa koko ajan tuulta niin ok).

Kivaa puuhailua on tuo viirien tuuleen reagointiin tutustuminen.Sitä voi tehdä vaikka kotipihassa radalle menemättä.

Joku OIKEA kasa-ampuja saattaa ajatteluni jyrätä,mutta siitä vaan niin saadaan väriä tuulenluku keskusteluun-:).

Nuo viirien hännät on sama asia kuin harakka vasta tervatulla katolla.Kun nokka irtoaa,niin pyrstö tarttuu ja vice versa.

Kun en keksinyt herkempää tuulimittaria kuin savu,niin muutaman kerran vertaillut viirin häntien käyttäytymistä savun käyttäytymiseen.

Ollut pääosin kokeiluissa 3 erilaista häntää. Sinclairin nauhaa,kaarevaksi taivutettua 70-80 mm leveää purjekangasta ja sitten kotikutoiset "majavan hännät".

Kevyellä Sinclairin nauhalla tuulen alkaminen näkyy suht nopeasti,mutta niilläkin on pieni viive savuun vrt.Kun tuuli loppuu,niin  kevyt nauha merkkaa sen "liplattaessaan" hiukan hitaammin.
Minulle kuitenkin liian herkkiä ja kytätessä en kohta uskalla ampua kun alkaa LIIAN tarkasti tikistämään.

Nuo raskaammat pujekangas ja "majavan hännät" paljastavat tuulen alun hitaammin,mutta tuulen loppumisen nopeammin.

Pujekankaan heikkous tulee esiin jos se pääsee kiinnityksessään viirin häntään kääntyilemään pystyyn ja silloin paine sen alta loppuu ja se valehtelee tuulen alun & lopun.

Mikä sitten on riittävä tuulenluku tarkkuus?

Pistepiekkari ampujat puhuvat "turvakympistä".Eli yritetään välttää pistemenetystä,mutta ei yritetäkään X.ää eli napakymppejä 10 on n.6,3 mm.  X:n  halkaisija 50 m:iin on enää n.1,2 mm).

Tärkeää olisi kuitenkin että löytää itselleen sopivat viirit ja hännät, PITÄÄ NE VAKIONA,oppii luottamaan niiden antamaan dataan.

Ja vaihtaa hännät VAIN jos keli menee niin kovaksi että hännät on koko ajan suorana ja viirit kaatuilee kovassa kelissä-:).

Kuvassa 1  rakkaan vaimoni minulle parsima Majavanhännän EVO 1 versio.Tuota takana näkyvää ropelia en ole seurannut ampuessa-:).

Kuvassa 2 jonkun Jenkin tekemiä tuulenluku laitteita,joissa yhdistyy viiri ja puntari.

Timppa
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 03, 2022, 06:41 kirjoittanut Long Range »

jli

  • *
  • Viestejä: 956
Vs: Tuuli klo 1
« Vastaus #3 : Heinäkuu 03, 2022, 07:29 »
Jos luodin radan kaarevuutta ei tarvitse huomioida, niin silloin saattaisi jonkinlainen pyykkinaru-tyyppinen viritys kertoa tilanteen koko matkalla. Eli ampumapaikalta taulun seudulle tiukka naru, jossa roikkuu koko matkalla jonkinlaisia tuuli-indikaattoreita eli pyykkejä. Katsottaessa narun toisesta päästä kameralla (tai silmällä), nähdään kuvio jonka muodosta/väritiheydestä/väristä voidaan päätellä "efektiivinen tuulen nopeus ja suunta".
Lievästi sanottuna epäkäytännöllinen metsällä, mutta ehkä radalla näkisi hieman tarkemmin, miten tuuli heiluu eri kohdissa. Saman havainnon toki voi tehdä erittäin suurella määrällä tavallisia viirejä.

Long Range

  • *
  • Viestejä: 867
Vs: Tuuli klo 1
« Vastaus #4 : Heinäkuu 03, 2022, 09:45 »
Joskus kirjoittelinkin tuosta "viirinauhasta" tai lippusiimasta.Muista enää millä sivuilla.

Vedin pari kertaa  0,60 mm kalastus siimaa 50 m:n matkalle tappien päihin molemmin puolin luodin lentolinjaa ja ripustin 25 kpl Sinclair nauhoja per siima.

Vielä about niin,että olivat toisiinsa nähden porrastettuna eli sivusta katsoen about 1:n metrin välein.

Lisäksi asetin normaali kasa-ammunta viirit ja katsailin mitä tapahtuu kasa-ammunta viirien välissä tuossa "lippusiimassa" ja tapahtuuhan siellä.
Eli jos on 5 viiriä 50 m:n matkalla,niin noiden väleissäkin tapahtuu asioita joita viirit eivät kerro.

Toinen asia jota yritin tarkkailla vaikuttaako alkupään tuuli eri voimakkuudella osuntaan kuin keskellä / taulun lähellä puhaltava tuuli.

No, loppupäätelmäni noista tuli,että kun häntiä (tuulta) on KUTAKUINKIN samanverran vasemmalta ja oikealta,niin KYMPPI tulee kottaamatta.
Olipa nuo alussa/välillä/lopussa. X.n hifistelijät tuosta sitten kinastelevat maailman tappiin saakka.
X on jo niin pieni (1,2 mm 50 metriä )minun välineet ja taidot huomioiden,että niitä tulee kun on tullakseen....

KUITENKIN jos radan reunassa on AUKKO.josta tuuli pääsee puhaltamaan muuta kohtaa pidemmältä matkalta,niin sitä viiriä on hyvä seurata ettei tulisi ISOJA virheitä.

JOS saa pistetauluun 250 pistettä eli 25 kymppiä 25:stä mahdollisesta ULKORADALLA,niin silloin on tuulenluku hallittu jo melkos hyvin ja voi ajella ylpeänä takakenossa kotiin-:).

Timppa
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 03, 2022, 09:46 kirjoittanut Long Range »