Talouden historiaa ja miksi olemme tässä

Tänne kaikki mikä ei koske tarkka-ammuntaa, ammuntaa tai mitään sinneppäinkään.
Post Reply
K.Helin
Posts: 292
Joined: Fri Oct 14, 2011 4:22 pm

Talouden historiaa ja miksi olemme tässä

Post by K.Helin » Tue May 31, 2016 5:35 pm

Opiskeluaikoinani liiallisen vapaa-ajan seurauksena aloin lukemaan liian syvällisiä jälleenlatausjuttuja ja selailemaan osto ja myynti ilmoituksia lähes pakonomaisesti, kun en oikein muutakaan keksinyt. Parin vuoden kuluttua tulin järkiini ja ymmärsin, että minun kannattaa suunnata energiani rahan tekemisen opiskeluun. Monen yrityksen ja erehdyksen jälkeen olen edelleen lähtökuopassa joskin paljon viisastuneena. Thomas Edisonin asennetta lainatakseni, toimittajan kysyttyä hänen 5000:stä epäonnistuneesta hehkulampunvalmistusyrityksestään. "En suinkaan ole epäonnistunut. Olen vain keksinyt 5000 tapaa miten hehkulamppua ei tehdä." Ajatukseni tienaamisesta ovat edelleen yhtä villejä kuin ennenkin mutta käytännön asioiden ohessa on tullut törmättyä useisiin laadukkaisiin dokumentteihin, siitä miten kansat ja valtiot ovat rikastuneet ja menettäneet paljon vuosituhansien ja viime vuosikymmenien aikana. Dokumentit ottavat kantaa maailman ja valtioiden nykytilaan.

Tässä on yksi parhaimpia rahan historiaa käsittelevä kuusiosainen dokumenttisarja 30 min jaksoissa. Tässä siis ei todellakaan käsitellä, miltä vanhat taalat näyttävät vaan nykymaailman talouden ymmärtämiseksi todella tärkeitä asioita. Yhteensä 3 tuntia. https://www.youtube.com/watch?v=DyV0OfU3-FU

Maloneyn dokumentti käsitteli viimeistä 5000:ttä vuotta. Tässä maailman suurimman hedgerahaston omistajan Ray Dalion kertomana sama lopputulos täysin eri näkökulmasta. 30 minuuttia. https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0

Tässä asiaa Brexitistä, vittuilua EU:lle ja tarinaa siitä, miten talous ja politiikka kietoutuu yhteen ja miksi kilpailu ja vapaa kauppa on hyväksi. Reilu tunti. https://www.youtube.com/watch?v=UTMxfAkxfQ0

Oma maailmankatsomukseni pohjaa pitkälti näihin dokumentteihin. Mielestäni tällaisia akateemisia asioita ei kannata lukea liikaa vaan keskittyä käytännön asioihin mutta peruskäsitys taloudesta ja sen historiasta on silti hyvä olla. Suosittelen näitä varsinkin ihmisille, jotka huomaavat selaavansa liian usein osto- ja myynti-ilmoituksia.

User avatar
mysteryman
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 955
Joined: Thu Feb 05, 2009 10:40 am

Re: Talouden historiaa ja miksi olemme tässä

Post by mysteryman » Sun Aug 28, 2016 9:55 am

Rehellistä itsearviointia ja hyviä pointteja.

Money vs. currency oli minulle ennestään tuntematon ja katsoin siitä yhden jakson. Tekijöillä on selvästi joku agenda (en jaksanut perehtyä mikä), koska dokumentissa tietyt asiat oli esitetty niin vääristetysti ja yksipuolisesti. Toki siinä oli ihan oikeata faktaakin seassa. En kuitenkaan nähnyt aiheelliseksi katsoa muita osia. Laadukkaampaakin materiaalia on paljon tarjolla ilmaiseksi.

Dalion pätkä on klassikko ja sitä voi lämpimästi suositella kaikille. Vähän samaan sarjaan menee tämä:
https://www.youtube.com/watch?v=jqvKjsIxT_8
Hauskoja katsoa ja asiat esitetty vahvasti yksinkertaistaen.

Brexit pätkää en vielä katsonut.

Jos historia, raha ja kulttuuri kiinnostaa niin tämä kirja voi olla mielenkiintoinen:
Sapiens: A Brief History of Humankind by Yuval Noah Harari

K.Helin
Posts: 292
Joined: Fri Oct 14, 2011 4:22 pm

Re: Talouden historiaa ja miksi olemme tässä

Post by K.Helin » Sat Sep 10, 2016 8:06 pm

Agendasta, dokumentin tekijä on siis kultakauppias ja hän hyötyy siitä, että ihmiset ostavat kultaa. Ajatus on lyhyesti, että mikäli maailman kaiken kullan noin 50m*50m*50m kimpaleen arvo nousee yhtä korkeaksi kuin painettujen dollarien määrä (4 trillion dollars) niin kullan unssihinta nousisi nykyisestä $1350 n. $20 000. Tämä edellä esitetty kullan "accounting of the currency supply" on tapahtunut dollarin olemassaolon aikana kahdesti 1934 ja n. 1980. Tuolloin painettuja dollareita oli rutosti vähemmän eli nousu oli paljon pienempi kuin, mitä nyt odotetaan. Useimmat maailman valuutat on 1971 alkaen sidottu dollariin eikä kultakantaan. Mikäli dollarin arvo tipahtaa roimasti niin on syytä olettaa, että kaikkien muidenkin valuuttojen arvo tippuu paljon ja luottamus niihin menee. Tällöin ihmiset ryntäävät ostamaan velkakirjoja ja kultaa. Mikäli velalliset joutuvat maksuvaikeuksiin niin velanantajat eivät anna enää lisää lainaa, millä velalliset voisivat maksaa vanhat velkansa.--> Kaikki ryntäävät ostamaan kultaa. Sitten kullan arvo voi nousta edellä mainittuun $20 000/unssi ja se on silloin kuplassa. Sitten on jälleen aika ostaa osakkeita.

Villikortti on tietty hopea. Kultakolikon hinta on tyypillisesti 10-100 hopeakolikkoa. Tällä hetkellä noin 80. Mikäli kullan hinta nousee tavallisten ihmisten ulottumattomiin, he ostavat sitten hopeaa, mikä ajaa hintaa lähemmäs 1/10 kullan hintaa n. $2000/unssi. Tämä tarkoittaisi hopean hinnan 100 kertaistumista. Dokumentin tekijä toivoo mahdollisimman monen ihmisen hankkivan arvometalleja mistä tahansa, jotta suuren laman alkaessa tavallinen tallaaja ei jäisi pitelemään arvotonta tukkoa seteleitä niin kuin esimerkiksi Saksan hyperinflaation aikana, arvonsa menettäneitä osakkeita esim. vuonna 2000 tai asuntoja 2008 Amerikassa. Kaikille, jotka eivät usko suuren laman alkavan lähivuosina haluan esittää vastakysymyksen. Euroopan valtioiden bruttokansantuote suhteessa velkaan on tällä noin 107%. Se vastaa karkeasti sitä velan tasoa, mitä monilla valtioilla oli toisen maailmansodan jälkeen. Jenkeissä velkaa on suurinpiirtein saman verran. Jos kaikki on hyvin niin, miksi velan määrä vastaa tällä hetkellä kansallista hätätilaa? Jos todellakin elämme nousukautta mitä Federal Reserve tällä hetkellä väittää, niin miksi korot ovat edelleen lähellä nollaa? Eihän se ole terveen talouden merkki.

Eli ensin lähinnä rahan painamisen ja yhtiöiden osakkeiden takaisinoston seurauksena nousseet osakkeet (Dow Jones, S&P 500) voivat romahtaa lähemmäs 50% (2008 S&P 500 -37%). Tämän seurauksena ihmisillä on vähemmän töitä, mikä pakottaa heidät myymään asuntojaan, mikä pudottaa niiden hintoja. Sitten velanottajat, joilla on lainojensa vakuuksina asuntoja ja osakkeita tulevat maksukyvyttömiksi ja joukkovelkakirjojen arvo romahtaa. Valuutatkin ovat nykyisin velkakirjoja, sillä niitä ei ole sidottu mihinkään. Lopulta kaikki juoksevat hädissään ostamaan kultaa kunnes se on kuplassa.

Elämme parhaillaan joko toiseksi tai kolmanneksi pisintä nousukautta 1900 luvun alusta laskettuna. Lamat alkavat yleensä noin 3-9 vuotta edellisestä lamasta. Elämme parhaillaan 7:ttä nousuvuotta sitten 2008. Seuraava lama alkaa näin päätellen olla varsin lähellä. Syys- lokakuu ovat muuten historiallisesti pörssiromahdusten aikaa. Fed:kään ei ole selvästi ilmaissut nostavansa korkoja ja useammat 2008 romahduksen ennustaneet pitävät tätä aikaa varsin samanlaisena kuin 2008 lamaa edeltäneitä kuukausia. Oli miten oli on realistista olettaa seuraavan Jenkkien presidenttikauden alkavan lamalla.

En itsekkään muista ihan kaikkea kokonaan. Suurin osa lukuajastani menee tällä hetkellä nettikoodeja opiskellessa enkä suuremmin enää kertaile näitä sijoitusjuttuja mutta näin muistelen asioiden olevan. Kannattaa katsoa videot, joihin olen viitannut aikaisemmin, niin saatte paremman käsityksen asioista.

HJu
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 5581
Joined: Thu May 13, 2004 6:37 pm
Location: Pk-seutu

Re: Talouden historiaa ja miksi olemme tässä

Post by HJu » Sun Sep 11, 2016 7:42 am

Koska ollaan virallisessa off-topicissa niin kommentoidaan nyt tätäkin.

1. Länsimaiden viimeisin lama alkoi 2008 pörssiromahduksesta ja Euro-alueella ei ole sen koommin nähty merkkejä minkäänlaisesta merkityksellisestä taloudellisesta noususta. Eli meillä on mm Suomessa ollut lama viimeiset 8 vuotta putkeen. Väite että viimeiset 8 vuotta olisi ollut jotain merkittävää talouskasvua on yksinkertaisesti väärä. Viralliset kasvuprosentit ovat alittaneet inflaation joten nettokasvua ei ole ollut. Tämä on ikävää mutta vielä ikävmpää on se että merkittävää kasvua ei ole näköpiirissä edes lähivuosina noin valtiotasolla.

2. Kultakauppias luonnollisesti uskoo että kulta on hyvä sijoitus koska hänen rahat ovat siinä kiinni. Jos ei uskoisi kultaan niin ei varmaan siihen koskisi.

3. Valuuttojen sidokset tasapainottavat toisiaan. Jos USD laskee niin joku/jotku valuutat nousevat. Väite että dollarin romahtaessa kaikki valuutat heikkenisi on jo matemaattinen mahdottomuus. Dollari ei nimittäin heikkene yhtään jos muut valuutat heikkenee samaan tahtiin koska tällöin valuuttojen keskinäiset suhteet eivät muutu. Kaikkien valuuttojen ostovoima voi kyllä heikentyä yhtäaikaa ääritilanteissa. Esim massiivisen nälänhädän aikana sekä valuuttojen että kullan arvoi romahtaa yhtäaik koska niitä ei voi syödä.

Kannattaa pitää foliohatusta kiinni sillä kyyti on kylmää kun korot ovat negatiiviset ja firmat jakavat ylimääräiset rahat osinkoina ulos koska eivät tiedä mitä järkevää niillä voisi tehdä.
Terveisin,

HJu

K.Helin
Posts: 292
Joined: Fri Oct 14, 2011 4:22 pm

Re: Talouden historiaa ja miksi olemme tässä

Post by K.Helin » Sun Sep 11, 2016 7:38 pm

Amerikassa Fed ei ole vielä myöntänyt laman alkaneen, vaikka monet sitä eri tavoin ovat kuluneen vuoden aikana yrittäneet todistellakin. Olen samaa mieltä Hju: kohta 1:den kanssa. Nettokasvua ei ole ollut, mutta pörssit treidaa ylös ja työllisyys on niin Euroopassa kuin Amerikassakin varsin ok. Asuntojen hinnatkaan eivät ole mitenkään selkeästi laskeneet. Eli emme siksi ole mielestäni lamassa, elämme ennemminkin Zombie-taloudessa. Pörssikurssit ovat nousseet 2008-2009 pohjalta paljon. Pätee niin Amerikassa kuin monissa Euroopan maissa. Muiden maiden pörssit ovat seuranneet hämmästyttävästi Amerikan isoja indeksejä sitten vuoden 2008 osa jo sitten vuoden 2000. Jenkkien isot indeksit romahtelee yleensä 3-9 vuoden välein ja parhaillaan nousua on kestänyt n. 7 vuotta. Kun seuraava romahdus tulee lähivuosina mm. työllisyys tulee laskemaan. Edellisessä postauksessa kuvamani skenaario on mahdollinen muttei välttämättä tapahdu vielä. Japanikin on kyennyt elämään samanlaisessa Zombie-taloudessa sitten 1990- luvun alun. Lamaa on lykätty rahapainolla ja matalilla koroilla sen sijaan, että deflaation annettaisiin vain tapahtua.

Tällä hetkellä on olemassa lähinnä kaksi koulukuntaa tai oikeastaan kolme. Ne jotka uskovat kullan nousevan niin kuin käytännössä kaikissa lamoissa ja jotka ostavat kullan ostovoiman ollessa huipullaan halpoja osakkeita ja kiinteistöjä. Ne, jotka uskovat kaiken tavaran arvon laskevan ja vaihtavat sijoituksensa käteiseen ostaakseen romahduksen jälkeen halpoja osakeita ja kiinteistöjä. Kolmantena ovat sitten keskuspankit, joiden mielestä oikein missään ei ole mitään suurempaa vikaa. Eli kaksi ensimmäistä koulukuntaa uskovat meidän olevan Dalion termiä lainatakseni "at the top of the long term debt cycle". Odottelemme siis 1929 kaltaista lamaa, jonka jälkeen koittaakin sitten uusi nousu, jossa velkaa on vähemmän ja asuntoja saa kohtuullisemmalla hinnalla.

Kannatta katsoa videot niin saatte paremman käsityksen asioista. Asioiden hahmottaminen tällaisista postauksista on varsinkin asioihin perehtymättömille todella vaikeaa. Hyviä animaatioitakin seuratessa voi jonkin pätkän joutua katsomaan usempaan kertaan, vaikka niiden ymmärtäminen onkin paljon tällaista tekstiä helpompaa. Lisäksi ainakin minun lyhyistä postauksistani jää puuttumaan asioita, mikä hankaloittaa asioiden hahmottamista entisestään.

HJu
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 5581
Joined: Thu May 13, 2004 6:37 pm
Location: Pk-seutu

Re: Talouden historiaa ja miksi olemme tässä

Post by HJu » Mon Sep 12, 2016 6:46 am

Muutama keskeinen syy miksi pörssikurssit nousevat vaikka talous ei:
- Maailman eläkevakuutusyhtiöiden kassoihin kilahtaa miljarditolkulla uutta eläkevakuutusrahaa joka kuukausi.
- Sääntöjen mukaan eläkevakuutusrahat pitää sijoittaa turvaavasti ja tuottavasti. Eli pankkitili ei käy, uhkapeli ei käy, kiinteistöomaisuuttakaan ei saa ostaa määräänsä enempää ja salkku pitää hajauttaa useille markkinoille riskinhajauttamissyistä.

-> Rahaa valuu pörssiosakkeisiin koska firmojen velkakirjalainat ovat usein liian riskipitoisia ja lähes aina liian matalatuottoisia. Valtioiden velkakirjat ovat nyt pahimmillaan miinustuottoisia jolloin eläkevakuutusyhtiöt eivät saa niihin sijoittaa.

Tälle kehitykselle ei ole nähtävässä loogisia tai lainsäädännöllisiä esteitä lähivuosina joten miljardeittain rahaa uppoaa pörsseihin jatkossakin. Koska uusia isoja matalanriskin varman osinkotuoton osakeyhtiöitä ei synny jatkuvasti lisää niin rahaa sijoitetaan tuttuihin ja turvallisiin firmoihin joiden kurssit nousevat.
Terveisin,

HJu

User avatar
mysteryman
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 955
Joined: Thu Feb 05, 2009 10:40 am

Re: Talouden historiaa ja miksi olemme tässä

Post by mysteryman » Tue Nov 08, 2016 6:50 pm

Image

Kulta ei ole pitkällä aikavälillä sijoitus vaan lähinnä arvon säilyttäjä inflaatiota vastaan. Toisaalta rahan pitäminen pankkitililläkin on tuottanut USA:ssa historiallisesti paremmin kuin kullan pitäminen. Globaalisti nuo ovat olleet melko samoissa kaikki kolme, reaalituotto ~0%. Kaikissa omaisuusluokissa on nousu- ja laskukausia. Esimerkiksi osakkeissa kannattaa varautua ~50% arvon pudotukseen muutaman kymmenen vuoden välein. Pienempiä tulee useammin ja isompia harvemmin.

Haasteellisempaa on ajoittaa oikein milloin kannattaa olla missäkin omaisuusluokassa. Sijoittajien onnistumistodennäköisyys on ollut ajoittamisessa historiallisesti surkea, näin erityisesti yksityissijoittajien kohdalla. Keskimääräinen sijoittaja häviää indeksille muutaman prosentin vuodessa yrittäessään ajoittaa markkinoita, tämä jo siitä koituvien kulujen vuoksi. Useimmille meistä olisi siis parempi jos vain lopettaisimme yrittämästä ja pitäisimme indeksirahastoja. Joku aina kuitenkin myös onnistuu, se on jo matemaattinen fakta kun riittävän moni sitä yrittää. On olemassa tilastollista näyttöä myös siitä että pieni joukko sijoittajia tuo aktiivisella toiminallaan lisäarvoa. On vain hankala sanoa etukäteen kuka kuuluu tähän joukkoon. Joka tapauksessa yrittäminen on mielenkiintoista ja epäonnistuminen opettaa nöyryyttä.

Post Reply