Kurssiraportteja

TA-Killan järjestämiä tai muuten aiheeseen sopivia kursseja.
Post Reply
MaR
Hallituksen jäsen
Posts: 103
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:59 pm

Kurssiraportteja

Post by MaR » Mon Feb 08, 2016 11:34 am

Hei,

Haastan jengiä kirjoittamaan tähän ketjuun kokemuksia erilaisista kursseista. Olisi hienoa saada kuulla nopeita yhteenvetoja kursseista. Oliko käymisen arvoista? Oliko kiltalaisia messissä? Opitko jotain? Tai kiinnostaisiko kenties antaa yleiskuvaus jostakin kurssista?

Olisi hienoa nähdä, että kiltalaiset kävisivät treenaamassa yhdessä ja potkisivat myös muitakin kiltalaisia osallistumaan.

TRA-kurssi, Santahamina, 29.-31.1.2016

Kurssilla käytiin läpi modernia taistelua rakennetulla alueella. Tämä on taito, jota tarkka-ampuja joutuu soveltamaan toimiessaan muualla kuin umpimetsässä. Kurssi voi toimia hyvänä silmien avaajana.

Kurssi alkoi perjantaina. Kuitattiin raskas varustus sisältäen luotisuojaliivit ja taisteluliivi. Toiminta alkoi kyseisten välineiden käytön opettamisella. Aluksi käytiin läpi, kuinka taistelija saa säädettyä luotisuojaliivin sekä taisteluliivin oikein ja itselleen sopivaksi. Varusteiden säädön jälkeen vuorossa oli rynnäkkökiväärin turvallinen käsittely. Turvasäännöt kerrattiin tehokkaasti. Perustoimenpiteet käytiin PV tyylillä läpi: valmiusasennot, hätä lippaanvaihto, taktinen lippaanvaihto, häiriönpoisto. Tämän jälkeen vuorossa oli rakennetun alueen liikkumamuodot.

Lauantaina toiminta alkoi pikaisella kertauksella perjantaina läpikäydyistä asioista. Siitä siirryttiin ulkoalueilla toimintaan. Liikkumismuotoja, kulman haltuunottoja, risteyksien ylittämistä. Myöhemmin jatkettiin sisätilatoiminnalla, kuten huoneen vyöryttämisellä.

Sunnuntai oli selkeästi paras päivä. Harjoittelimme pääosin soveltaen oppimiamme asioita. Liikuimme ulkoalueella tavoitteena rakennus joka tyhjennettiin vyöryttämällä. Soveltava harjoitus oli mielekästä, varsinkin kun porukka puhalsi hyvin yhteen hiileen ja taso koulutettavilla oli hyvä. Sunnuntaina oli myös muutaman tunnin mittaiset lähiammunnat. Kyseessä oli melko yksinkertaiset ja tiukasti johdetut, mutta kuitenkin sulavasti kulkeva setti. Kenenkään ei hirveämmin tarvinnut odotella omaa vuoroaan. Ammunnoissa nostoja, tuplia, lippaanvaihtoja, käännöksiä ja viimeisessä vaiheessa useaan kohteeseen vaikuttamista/tulen jakamista.

Kiltalaisia oli harjoituksessa 4 kappaletta.

Pointteja/opittua:
- TRA on todella moniulotteista toimintaa
- Käskyt/kommunikaatio pitää saada todella selkeäksi, jotta päästään haluttuun lopputulokseen
- Motivoitunut jengi auttaa paljon oppimisessa.
- Tekniikat oppii vain ja ainoastaan tekemällä.
- Fiksu improvisointi kannattaa. Muista myös käyttää omaa päätäsi. Mitä, miksi ja miten?

Winter Sniper, Niinisalo, 6.-7.2.2016

Winter Sniper oli erittäin mukava ampumaratareissu. Pidemmältä tulevat saapuivat paikan päälle perjantaina. Tässä vaiheessa jengiä oli jo parakillinen kasassa.

Itse toiminta alkoi leppoisasti lauantaiaamuna. Pystytimme janttereita/jastereita etäisyyksille 400-1400m sekä pahvitauluja etäisyyksille 100- 1000m(?). Pystytyksen jälkeen tarkastettiin, että jengi on kasassa ampumatasalla. Tämän jälkeen alkoi 20-30 minuutin ampumasyklit jolloin pari/ryhmät hoiti vapaasti oman toimintansa. Harmillisesti aamun ensimmäisen ampumasyklin jälkeen alkoi tulla sumua ja pisimmät maalit jäivät näkyvistä. Toiminta rajoittui tällöin noin 800 metriin. Näkyvyys laski pikkuhiljaa ja ja viimeisillä seteillä näkyvyys oli joitain satoja metrejä. Pitkän päivällistauon jälkeen kävimme myös pimeäammuntoja. Tämä toteutettiin siten, että 400m ja 700m jasterit valaistiin telineisiin kiinnitetyillä taskulampuilla.

Sunnuntaiaamuna oli hetken kirkasta ja kaukaisimmatkin maalit näkyivät. Sumu alkoi toisin kehkeytyä melko pian aloittamisen jälkeen ja ammunnat lopetettiinkin jo 12 kieppeillä, kun näkyvyys oli huimat sata metriä. Purkutoimenpiteet sujuivat nopeasti. Välittömästi radan purun jälkeen alkoi jo kirkastua…

Reissu oli oikein mukava, vaikka sää olikin pääosin huono. En selvittänyt kuinka monta kiltamme jäsentä oli paikan päällä. Voisin veikata että lähes kaikki osallistujat olivat Pohtan ja/tai Ta-killan jäseniä. Kimppakyytejä kannattaa suosia. Lähdettiin pääkaupunkiseudulta neljän ukon köörillä kurssille.

Pointteja/opittuja:
- Tuuli voi joskus olla uskomattoman haastavaa arvioida. Parhaimmillaan tuulelle ei ollut mitään indikaattoreita näkyvissä ampumapaikalta, vaikka efektiivinen tuuli saattoi olla jopa 4 m/s
- Spotterit tuottavat onnistumisen. Muista hyvä kommunikaatio.
- Kannattaa miettiä, mitä kalustoa otat ja miten käytät sitä. Sama pätee varusteisiin.
- On erittäin hyvä treenata myös muitakin asentoja, kuin makuuasentoa. Varsinkin kun pääsee ampumaan pitkälle.
- Kantsii oppii pukeutumaan. Osalle tuli kylmä. Mulle ei. 

Tuomo
Posts: 76
Joined: Fri Feb 01, 2008 7:01 pm

Re: Kurssiraportteja

Post by Tuomo » Mon Mar 28, 2016 4:28 pm

Sysmän talvikurssi 05.02.-07.02.

Sysmän talvikurssilla opeteltiin talvisia taitoja, kohteensuojausta, tiedustelua, lämpökameran käyttöä jne.
Kurssilla on perinteisesti ollut paljon ulkomaalaisia, mutta nytten amerikkalaiset joutuivat jäämään kaikki pois. Kurssi on mielenkiintoinen ja opettava.
Itse olin lauantaina lämpökamerarastilla tehtyyn TA-tuliasemaan, kurssilaisten oli määrä löytää asioita ja henkilöitä maastosta tähystämällä. Ei löytynyt tarkkaria kameralla, ainoastaan paljaalla silmällä kun kellertävä nave paljasti.

La-su yönä sovelletun vaiheen aikana tähystysasema rakennettiin viljasiiloon johon kivääri ja lämpökamera kolmijalalla irroitetun ikkunan kohtaan. Tämä vielä niin että kevyt nave ikkunan ja tähyn väliin. Tätä tarkasteltiin ja ei näkynyt kameralla.

Tuo lämpökamera on kyllä mahdottoman epäreilu vekotin. Tykkään.


Ja kurssi on hyvä, suosittelen.

-T

Jänis
Hallituksen jäsen
Posts: 31
Joined: Sun Feb 19, 2012 12:51 pm
Location: Ikaalinen

Re: Kurssiraportteja

Post by Jänis » Mon Mar 28, 2016 9:28 pm

Kopioitu/muokattu raportti Tarkka-ampujakillan FB-sivulta:
Rovaniemen varuskunnassa järjestettiin 27.3.2016 Miikka Lopezin vetämänä ja MPK:n tukemana Ballistiikan ja tarkkuuskiväärien perusteet-kurssi, jolla itse toimin takapiruna. Kurssille kokoontui niin kokeneita kouluttajia, kuin aivan uusia harrastajia ja periaatteena olikin joukon verkostoituminen ja tämän todella moniulotteisen toiminnan avaaminen vähemmän harrastaneille, osallistujia saapui paikalle 13 + kouluttajat. Mielestäni tavoitteeseen päästiin.

Kurssilla käytiin läpi peruskäsitteet ballistiikasta, tarkka-ampujan varusteita ja kurssitarjontaa MPK:lla ja Killalla. Tapahtuma koostui luennosta ja varuste-esittelystä.

Itse avasin kurssilaisille Tarkka-ampujakillan tämän vuoden toimintaa ja kehityshankkeita samalla tavalla, kuin tekstissäni Killan foorumilla(VaraPJ:n pakinat). Pyrin parantamaan aktiivisuuttani myös Facebookin Kilta-yhteisössä, koska osa jäsenistä toimii enemmän foorumilla ja osa enemmän Facebookissa. Erityisesti aktiivisia kouluttajia kaivataan, jotta pääsemme tehokkaasti kehittämään toimintaa myös PK-seudun ulkopuolella. Älkäätten siis peljätkö nykiä meikäläistä virtuaalihihasta vaan lähtekää mukaan aktivointitalkoisiin!

Iso kiitos niin järjestäjälle kuin kurssilaisille, toivottavasti näemme kurssien ja kisojen merkeissä jatkossakin!

Sami Anttonen
VaraPJ
TA-kilta

Pesjii
Posts: 2
Joined: Sat Mar 05, 2016 4:43 pm

Re: Kurssiraportteja

Post by Pesjii » Fri Apr 01, 2016 8:41 pm

Päivän parasta Rollossa antia oli se, että Pohjoisessa on osaamista ja myös tuoreita naamoja harrastuksen pariin tulemassa, ei muuta kun aletaan organisoimaan. Keskusteluahan syntyi, sanotaanko nyt, runsaasti ja se jo osoittaa että täälläkin tarvitaan kokemusten ja oppien jakoon ihan järjestelmällistä toimintaa ammuntoineen kaikkineen.

Nesmit
Posts: 30
Joined: Wed Aug 16, 2017 6:22 am

Re: Kurssiraportteja

Post by Nesmit » Mon Nov 20, 2017 8:51 am

TA3 Niinisalo 18-19.11.2017

Lauantai ja sununtai kauniissa Suomalaisessa säässä: Räntää ja vettä vaakasuoraan sekä sumua.
Sunnuntaina oli hetkellinen suht selkee tyyni keli ampumakokeen aikaan. Janttereita kaatu solkenaan 880m...
Pimeäammunnat lauantai illan päätteeksi...

Opittuja asioita:
-Naamioinnin tärkeys etenemiskokeessa (kasvot, kädet).
-Vaatetuksen tärkeys (sade)
-Kostean kelin tuomat haasteet optiikan näkyvyyden kanssa!
-Tuliasemakortin tekemisen kertailua, tuliasematoiminta, teoriakoe
-Ristikon käyttö etäisyyden arvioinnissa kertausta
-Aseen paketointi ryömiessä = yksi kadotettu kiikarin suojaläppä
-Suujarru vs. vaimennin mietintää = Niinisalon lentävä hiekka, vaikka oli todella kostea keli (.338 LM)

Post Reply