Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Häyhä-kisat, Masters of Camouflage, yms.
Kaikki kilpailuihin liittyvä keskustelu käydään täällä.
jkorpi
Posts: 116
Joined: Sat Jan 10, 2009 10:19 pm
Location: Helsinki
Contact:

Re: Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by jkorpi » Thu Jun 15, 2017 5:25 am

Perkeleen_Luoma wrote:
Wed Jun 14, 2017 6:13 pm
Lem on kyllä hyvinkin oleellinen väline tarkkarille. Tripod on pelastus kun ampuma-asento on muuta kuin pötköllään tai pöydältä.
Ei kukaan ole edelleenkään eri mieltä vaimentimen eduista.

Kerro lisää tuosta vaimentimen käytöstä, mitä virheitä olet havainnut?

Edit: Näköjään jo editoisitkin osan viestistäsi pois.
Lemi helpottaa toimintaa paljon, mutta se myös paljastaa. Tärkein on osata arvoida etäisyydet optisesti ja ripeä aseman vaihto. Nykyään on tarkka-ampujia vastaan 24/7 tarkkailujärjestelmiä myynnissä useammaltakin eri toimittajalta. Puolustusvoimat voisivat hankkia näitä ja niitä vastaan voisi testailla toimintaa kisoissa.
https://www.google.fi/search?q=lem+and+ ... r+detector

Tripodia pääsee käsittääkseni käyttämään kaupunkisodassa, jossa ampumasektori on todennäköisesti hyvin pieni. Sielläkin yksi avoinna oleva ikkuna kiinnittää samalla tavalla huomion, kun metsässä oleva hawaiji paita päällä oleva sotilas. Ellei sitten sitten naamioi kaikkia muita satoja luukkuja siitä ympäriltä samoin. Jossain erikoisessa tilanteessa tripodista voi olla hyötyä, mutta odottaakko sellaista erikoistilannetta kolmenkilon tripodi selässä metsässä on toinen juttu.

Vaimentimen käytöstä meinasin sellaisen näkökulman tuoda esille, että jossain tilanteessa saattaa jäädä laukaus ampumatta, koska tarkka-ampuja pelkää paljastuvansa. Olen käsittänyt niin, että sodassa pahin ja yleisin pelko on oma kuolemanpelko. Edellä mainitun kaltainen tilanne voi tulla vastaan, kun on useita maaleja laajalla alueella. Ampumattomuuden riski saattaa tuntua vähäiseltä peltejä vastaan, mutta entäs tositilanteessa? Varsinkin, kun on näitä tarkka-ampujan paikallistamisvälineitä, joista osa hyödyntää aseesta lähtevää laukausta paikallistamisessa. Ensimmäisen laukauksen jälkeen joka ikinen vihollinen tietää asemasi, jopa ne niistä, joita ei ollut itse havainnut.

Juuso.L
Posts: 272
Joined: Mon Oct 22, 2012 7:47 am
Location: Lappeenranta

Re: Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by Juuso.L » Thu Jun 15, 2017 10:23 am

Nuo paikannus järjestelmät ovat kalliita eikä niitä todellakaan ole kuin erittäin arvokkaissa kohteissa suojana eikä millään hyökkäys osastolla, mitä LEM:n paljastavuuteen tulee niin se on nyky kentällä kuin etsisit neulaa heinäsuovasta jos meinaat löytää TA:n LEM:ä käyttämässä ellei tämä peilaa suoraan kohti. Ja mitä tulee TRA hommeleihin niin suosittelen käymään ensin TRA tarkka-ampuja kurssin ennen kuin alat enemmän puhumaan siitä aiheesta.

Elämä ei ole kuin videopeleissä, pelimaailmassa laukaus ääni on todella helppo paikallistaa koska pelin tekiät eivät tunne luonnon lakeja, ääneen vaikuttaa erittäin paljon maaston muodot, kasvillisuus sekä ilman lämpötila ja voin kertoa että laukausta on hyvin vaikea paikallistaa tietylle alueelle jos ympärillä on paljon kumpareita ja laukaus on lähtenyt jostakin niiden välistä.
Hirvi metsällä sen jo huomaa kun välillä ei edes kuule koko laukausta vaikka sen on ammuttu jarrutetulla kiväärillä ja välillä vaimentimella ampuvan on voinu paikallistaa 10 metrin tarkkuudella kartalle, usein kuulet pelkän laukauksen eikä sinulla ole yhtään hajua mistä kohtaa passiketjua laaki lähti kunnes jatkat eteen päin ja huomaat että ampuja olikin 150 metrin päässä suoraan edessä ja teidän välissä on ollut vain pienen pieni kumpare.
Toyotalla metsään traktorilla pois.

HJu
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 5538
Joined: Thu May 13, 2004 6:37 pm
Location: Pk-seutu

Re: Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by HJu » Thu Jun 15, 2017 12:19 pm

Jos mekanisoitu joukko on liikkeellö niin se ei yksittäistä laukausta edes havaitse ellei se osu johonkin arkaan kohtaa. Hienoimmat systeemit osaa jo laskea lentoradasta ja yliäänipamauksesta suuntia jolloin vaimennin ei juurikaan auta. Ja optisia laitteita osataan jo laserkeilauksella hakea vaikka ei olisi edes ammuttu vielä mitään.

Yhtäkaikki äänenvaimentimesta voi olla joissaon tilanteissa hyötyä mutta harvemmin sodassa vain linnut laulaa ja ammutaan vain yksi laukaus ja poistutaan. Isommissa laukausmäärissä vaimennin saattaa alkaa häiritsemään omaa toimintaa esim lämpöväreilyn ja IR-lämpölähteeksi muuttumisen kautta.

Näkisin että äänenvaimentimen ostamisesta ja käytöstä ei kisoissa juuri tulisi palkita. Eihän liekinsammuttimestakaan saa bonusta vaikka se hukkaa liekin jota esim normi tarkkuuskiväärin piippu ei tee.

Lähetetty minun D5503 laitteesta Tapatalkilla

Terveisin,

HJu

largon
Posts: 2
Joined: Fri Jun 24, 2016 8:45 am

Re: Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by largon » Thu Jun 15, 2017 3:45 pm

Missä ja milloin saa mahdollisuuden nähdä kisasta tallennettua mediaa?

Kotiuduttiin noin viisi päivää sitten koko kisasta ja mahtavin juttu mitä jäi käteen koko reissusta oli oppi.

Yritimme käydä parini kanssa viikko ennen kisaa kohdistamassa aseet Heinolassa joka tosiaan jäi maastokohdistukseksi ja 500m pleittiin lätkimiseksi koska tuuriksemme rata oli varattu ja meille annettiin 20min aikaa toimia ennen varauksen alkua. Kohdistus oli luokkaa helvetin nopea ja sinnepäin.
Päätimme parime kanssa lähestyä kisaa nöyrästi ja yrittää olla olematta viimeisiä.

Rastit suoritusjärjestyksessä:

Rasti 1: Tiedustelu
Jäimme parini kanssa välppäämään välittömästi rastin jälkeen. Tutkimme ilmakuvia jotka olimme tulostaneet etukäteen ja sunnittelimme reitin joka osoittautui huonoksi tähystyksen kannalta. Etenimme "syvyydessä" melkein kohteeseen kiinni kunnes ympärillä oleva lauma vihollisia/kanssa kisaajia pysäyttivät liikkeen. Tiedustelun paljastumisen takia emme uskaltaneet liikkua yhtään lähemmäs vaan jäimme kuulostelemaan ja havainnoimaan muuta massaa. Rasti meni puoliksi penkin alle mutta ei voi mitään.

Rasti 8: Tukikohta episodi
Aamu alkoi reippaalla kävelyllä rastille. Varasimme 4,5 km siirtymään tunnin aikaa joka meni aika tiukoille. Rastilla piti valmistellusta asemasta havainnoida 10min ja ilmoittaa tiedustelutiedot eteenpäin. Paikanpäällä pähkäilimme että "joo siellä ne kiekot on" eikä kumpikaan tajunnut rastiin piilotettua källiä että osan kiekoista näkee vain toinen pari. Parin osumien havainnointi oli hyvin vaikeaa sillä etäisyys kaveriini oli aika reilu. En myöskään tiennyt savikiekon halkaisijaa tai tajunnut mitata kiekon halkaisijaa rastipuhuttelussa. Katsoin kartasta kylmästi etäisyyden kohteelle ja sain tulokseksi 200m ja 300m, valitsin 250m. En onnistunut osumaan yhteenkään kiekkoon kun hiirenaivoni eivät ymmärtäneet että osumapiste on eri ilman kannua piipun päässä vaikka isoin kirjaimin olin sen kirjoittanut koro taulukkoon. Käyttäjän vika.

Rasti 2: tripodi ja liikkuva maali
Rastilla parini suoritti melkein yksin koko rastin. Siitä propsit herra S kuinka hän pystyi havainnoimaan ja ampumaan maaleja kauhealla tahdilla. Pystyin kertomaan missä maali on, nostamaan kiikarit silmille ja maali oli jo tuhottu. Hyvää toimintaa häneltä.

Rasti 3: maalipaketti
Rastilla oli tarkoitus ampua maalipaketin mukaista kohdetta eri asennoista. Suurin osa ajastamme käytimme pähkäilessämme ketä ammumme ja onko kohde varmasti oikea. Suurimmat virheet mitä teimme oli että kahdesti satuimme osumaan ampuma-sektoria rajoittavaan sakkomuoviin. Osasimme kuitenkin löytää kaikki maalit ja osumat olivat hyviä. Suurin "ahaa" elämys mitä jäi oli kuinka tärkeätä ja tehokasta kommunikaatio parini kanssa oli sekä kuinka vaikeata on havainnoida osuuko kuula aukon reunaan ulkoisena tarkkailijana.

Rasti 4: 800m general management
Rastilla oli ideana piirtää tuliasemakortti 5min ja vaikuttaa edellä annettuihin kohteisiin. Kaveir mittasi etäisyyksiä niitä huudellen ja minä piirsin. Nimesimme sektorit ja jäimme odottamaan maalipaketin mukaista kohdetta. 780m tasalla nousi pystyyn maalimme ja parini sai kaadettua sen ensimmäisellä yrittämällä. Toiseen jasteriin kaverini ampui kaksi laukausta mutta tuulen heittelyn takia saimme kutiteltua vain jasterin kylkiä.

Rasti 5: Tulenjohto
Ideana oli johtaa tulta jo valmiiksi annetuilla välineillä. Tavallaan erittäin kiva rasti vaikkakin itse olen tehnyt temput aivan eri tavalla. Harmitti se että paikalla ollut käsisuuntakehä oli rikki joka olisi nopeuttanut omaa toimintaa reippaasti. Vielä enemmän harmittaa se että arvoin ennen kisaa otanko oman käsisuuntakehän mukaan mutta katsoin sen olevan vain painoa.

Rasti 6: tukitehtävä
800m ja 500m tasalla oli läjä jastereita jotka oli tarkoitus tuhota salaisessa aikamääreessä. Yhteen Jasteriin sai ampua vain kolme laukausta. Ensimmäisen setin jälkeen piti edetä lähemmäs jolloin jasterit olivat 500m ja 300m päässä (en muista oliko etäisyyden nämä). Aloitimme rastin arviomalla etäisyyden jastereihin. Olin väsännyt itselleni paperisen laskimen jossa X akselilla juoksi cm lukea 10cm pykällyksella ja Y akselilla metri lukema 25m pykälyksellä. Pyöristin jasterin leveyden ja runttasin arvot torniin hetken kommunikaation jälkeen. Sain tuhottua 800m tasalta melkein kaikki jasterit ensimmäisellä laukauksella vaikka pientä hämminkiä aiheutti se että parini ei nähnyt ensimmäistä jasteria mitä ammuin ja luuli laukaukseni menneen ohi ja laukauksen tähystämättömäksi. En muista kumpi ampui 500m tasan mutta nekin kaatuivat helposti. Etenimme juosten seuraavaa tasaa jossa parini ampui sangen pienestä aukosta hienosti 500m jasterit. 300m tasaa rajasi ampuma-aukko joka oli minulle liian matala että voisin ampua pystystä ja liian korkea että olisin voinut ampua korposta. Otin siis kaveristani tukea ja ammuin "battle zerolla" jastereita sen minkä huonosta ampuma-asennosta pystyin. Siirtyessämme hieman että näimme loput jastereista saimme prässättyä hyvän asennos josta oli helppo tuhota loput maaleista. Sen verran rivakkaa toimintaa oli että 2minuuttia jäi jäljelle ja 2/20(?) jasteria jäi pystyyn. Ase oli suhteellisen kuuma ja päätin ottaa kannun irti viilentymään. Tämä kostautui myöhemmillä rasteilla.

Rasti 7: EA
Kaverini tunsi ensiapuasiat erittäin hyvin ja minun ei juuri tarvinnut tehdä muutakuin suojata ja välillä tukea pelastustoimissa.

Rasti 9: Tupla tai kuitti
100m tasalla oli A4 paperi jossa oli eri pisteiden arvoisia kuvioita. Ohi ampuessa sai 0 pistettä. Ensimmäinen laukaus, 5cm kuvioon, oli 10-15 cm vasemmalla. Murtunein mielin kohdistin aseen paperiin viimistä rasia varten koska mitään menetettävää ei ollut enää. Myöhemmin kun tarkistelin Borelockin ja Hip-liekinsammutinta huomasin piipun ja HIP-kappaleen "witness marks" olevan 10 astetta erillään. Epäilen ampuneeni rastilla 6 aseen niin kuumaksi että sininen locktite muuttui tarpeeksi juoksevaksi että liikkui kannua avatessa. Olisin voinut rastilla tarkistaa että onhan varmasti hip oikeassa asennossa piippuun nähden mutta laukauksen siirtymää on tällä tiedolla vaikea ennustaa. Käyttäjän vika.

Rasti 10: 800m general management part2: Electric boogaloo
Sama rasti kuin rasti 4 paitsi että ensimmäisestä laukauksesta oli 10s aikaa ampua loput laukaukset. Kaverini suoritti rastin kahdella laukauksella ja kaadolla.

Opin paljon uusia asioita koko harrastuksesta ja itsestäni. Satuimme jopa voittamaan. Kiitos kaikille kanssa kisaajille!

jkorpi
Posts: 116
Joined: Sat Jan 10, 2009 10:19 pm
Location: Helsinki
Contact:

Re: Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by jkorpi » Fri Jun 16, 2017 5:04 am

Juuso.L wrote:
Thu Jun 15, 2017 10:23 am
Nuo paikannus järjestelmät ovat kalliita eikä niitä todellakaan ole kuin erittäin arvokkaissa kohteissa suojana eikä millään hyökkäys osastolla, mitä LEM:n paljastavuuteen tulee niin se on nyky kentällä kuin etsisit neulaa heinäsuovasta jos meinaat löytää TA:n LEM:ä käyttämässä ellei tämä peilaa suoraan kohti.
Nimen omaan tarkka-ampujan paikantimia käytetään jo hyökkäysosastoilla ja ne eivät ole stand-alone järjestelmien hintaisia vaan jopa suhteellisen halpoja. Ne eivät reagoi optiseen tähystämiseen mutta muutoin ovat kohtalaisen kehittyneitä ja ottavat maaston aiheuttamat kaiut huomioon. Näitä siis on jo useita eri versioita.

Small lightweight microphones are saving the lives of US soldiers fighting in Afghanistan and Iraq. Shoulder Worn Acoustic Targeting Systems (SWATS), developed by defense company QinetiQ, use shockwave and muzzle blast noise to locate enemy gunfire . A single shot is all it takes to give the soldier the bearing and distance to the sniper trying to take his life.
https://singularityhub.com/2011/02/22/s ... ers-video/

HJu
Chairborne rating
Chairborne rating
Posts: 5538
Joined: Thu May 13, 2004 6:37 pm
Location: Pk-seutu

Re: Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by HJu » Fri Jun 16, 2017 9:02 am

Ongelmaahan ei juuri ole niin kauan kun ei jouduta USAn kanssa päähänlyöntikisaan

Lähetetty minun D5503 laitteesta Tapatalkilla

Terveisin,

HJu

User avatar
LSa
Hallituksen jäsen
Posts: 1217
Joined: Sat Dec 31, 2005 1:13 am

Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by LSa » Fri Jun 16, 2017 10:00 am

Jos jkorpi sinusta pitäisi antaa enemmän pisteitä äänenvaimentajan käytöstä, niin kerro miten vertailtavuus tehdään kisaympäristössä. Minulla ei ole mitään henkisiä esteitä kilpailijoiden aiheuttamien herätteiden arvottamisesta. (Tämän vuoden kisaan ajatus ei kuitenkaan ehdi, näistä pitää kyetä tiedottamaan kiusaajille etukäteen. Eli perusjutuilla mennään vielä.)

Mehän emme puhu oikeastaan edes pelkästä vaimentimen käytöstä, vaan vastapuolen (ja esim. TRA-ympäristössä myös sivullisen) havaitsemista, tuliaseman sijainnin paljastavien herätteiden vertailusta.

Maastoutus, äänijälki, valokuri, lämpöjälki, suuliekin peittäminen, heijastukset, lentoratamelu... jne.


TLj
Posts: 31
Joined: Mon Jan 28, 2013 8:23 am
Location: Helsinki

Re: Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by TLj » Fri Jun 16, 2017 7:53 pm

Hyvää pohdintaa ja varmaan ihan uuden ketjun arvoinen aihe nämä nykyajan kokoajan kehittyvät vehkeet.
Kaikkea on voitu mitata jo kauan ja tarkasti, mutta nyt aletaan oleen tilanteessa, jossa kerättyä dataa saadaa ihan eri tavalla analysoitua ja vaikka realliajassa.

tähän ketjuun suraavaa:
- hyviä kommenteja ja huomioita sekä sitä tärkeää rastipalautetta
- vaimennin saga ihan turhaa tässä, on etuja, haittoja ja mielipiteitä.

User avatar
Kosanderi
Posts: 404
Joined: Mon Aug 06, 2007 9:25 am
Contact:

Re: Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by Kosanderi » Mon Jun 19, 2017 7:32 pm

Moro,

Reilu viikko kulunut kisoista ja omat kokemukset rasteilta:

1. Tiedustelu
Ihan ok tehtävä. Aikaa olisi saanut olla enemmän, ja kohteessa olisi voinut olla enemmän tilaa. Historia on kuitenkin osoittanut, että tämän tyylisillä rasteilla parit kolisee yhteen ja sille vaan ei voi mitään. Tulos muutenkin aika heikko meidän parilta.

2. 300m ja tripodi
Ihan puhdas ampumarasti. Puolarilla varustettu parini ampui tämän rastin, ja itse kerkesin välillä vähän huudella nousevia jastereita väliin. Ykkösellä kaikki alas, koko hommaan arviolta 90 sekuntia ja täydet pojot. Parempaa ei voi vaatia.

3. 150m ja naamoja
Jos parilleni edellinen ammunta sopi täydellisesti, tämä oli enemmän itseäni varten asentobaletin ja muistipelin muodossa. Oma taktiikkani oli heti nimetä ja merkata naamat muistiin silmiinpistävien muotojen mukaan. Viiksekäs kaveri oli Hitler, otsaan tatuoitu oli Tatska, yhteen kasvaneet kulmakarvat olivat Brehsnev, vappunenä lasit päässä oli Zyskowicz ja sitten oli eräs tuttu ihan vaan omalla nimellään. Joka aukosta nopea vilkaisu ja laukaus tarvittaessa. Tällä rastilla toimitsijoilta pieni vahinko, kun oli Hitlerin kohdalle osunut kyllä viikset, muttei oikeaa naamaa. Onneksi huomasivat ja kun sitä hetken ihmeteltiin - saatiin tieto, että kuvassa oli virhe. No - viisi laukausta, viisi osumaa ja tästäkin täydet pojot.

4. A-alue
Tässä taas tuli esille se, mikä on jo aikaisemmin toisista ampumalajeista opittu. Tee suunnitelma ja pysy siinä. Nyt ruvettiin turhaa härväämään ja sehän maksoi. Jasteri nousi, ja mitään ei tapahtunut. Täysi jäätyminen omalta osaltamme. Tuliasemakortin piirtäminen viidessä minuutissa oli mielestäni ihan ok lisä. Olen vain aina ihmetellyt mihin niitä kaikkia tietoja tarvitaan korttiin, jonka on tarkoitus jäädä tuliasemaan. Koordinaatit? Pohjoisnuoli? Ja tuuli tahtoo muuttua aika ajoin.

5. Tulenjohto
Parini, joka ei ole inttiä käynyt, oli tällä rastilla hiukan sormi suussa. Itsekään en ollut tätä tajunnut hänelle kouluttaa. Syvästä päästä sen uimakoulunkin on syytä alkaa. No saatiin homma tulille ja aika lailla samat pisteet kuin muillakin.

6. Tulituki
Meidän aloitusrasti. Jastereita takavallilla 825m ja etuvallilla 500m. Eipä sitten tajuttu, että on kiire, ja ainakin ensimmäiset viisi minuuttia meni, kun yritin ohjata paria ensimmäiselle maalille takavallilla. Sitten vaan rupesin ampumaan, kun ei pari löytänyt. Takavalli meni aika kivuttomasti, kun etäisyys oli tiedossa. Etuvallin ampui pari puolarilla, ja siihen sitten katkesi aika. Ei voi mitään. Oltiin liian hitaita. Olisi vaan pitänyt alkaa paiskoa maaleja nurin heti.

7. EA
Juuri ja juuri sain kiristyssiteen kiinni. Siihen loppui omat taidot. Siinä mielessä hyvä rasti, että nyt tiedän mitä olisi pitänyt tehdä.

8. Vallihauta-ammuskelu.
Piti tiedustella maaleina olleet savikiekot ja sen jälkeen pudottaa ne. Parini ilmoitti näkevänsä 4 ja saman näin itsekin. Todettiin siinä radiossakin, että maaleja saattaa olla enemmän, koska osa saattaa näkyä ristiin ja osa ei. Raportoitiin tosin vain 4. Oikea määrä oli 6. Tästä lähti kymmenen pistettä, vaikka kovasti protestoin asiasta. Tiedustelijat keräävät tietoa ja ilmoittavat vain sen mitä näkevät - eivät spekuloi mitään. Olisiko pitänyt arpoa, kuin monta maalia näkyy ristiin ja kuinka monta ei - ehkä.

9. Tupla tai kuitti
Kuten edelliset kuvasivat - tahroja paperilla. Pari ampui kolme, ja jätti siihen. Itse ammuin neljä, ja lopetin siihen. Kokonaisuudessaan ihan ok tulos.

10. Taas nelonen.
Nyt ei arvottu ja jasterit putosi helposti. Näin olisi pitänyt edelliselläkin kerralla.

Aikaisemmin on havaittu hyväksi tavaksi kirjoittaa rastikuvaus sana sanalta paperille ja lukea se sana sanalta kilpailijoille, jolloin briiffi tulee kaikille tasan samalla tavalla, eikä asioita unohdu. Mm. sektorit unohdettiin mainita joillain rasteilla, joskin niitä ei ollut yhdelläkään rastilla kovin vaikea arvata. Kutosrastilla oli kaiketi tarkoitus sanoa ajaksi 15 minuuttia, mutta kun se unohtui sanoa ekalle parille - ei sitä sanottu muillekaan.

Vaikka parannettavaa jäi (kilpailijoilla ja järjestäjillä) kaikenkaikkiaan varsin onnistunut kilpailu mielestäni järjestelyiden ja haluttujen tavoitteiden kannalta. Yllätyksellisyys on näissä karkeloissa aina parasta ja oppia tulee joka kerta. Kiitos!

kafee
Posts: 3
Joined: Tue Feb 03, 2015 5:44 pm

Re: Hätilä Sniper 9.-11.6 2017

Post by kafee » Tue Jul 04, 2017 4:25 pm

Onko toimitsijoiden ottamia kuvia nähtävissä jossain?

Kiitokset vielä kerran tapahtumasta!

Post Reply